Yhdysvalloissa kuollut yli 90 ihmistä tornadoissa - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvaltojen tornadojen kuolon­uhrien määrä noussut yli 90:n, Biden julistanut Kentuckyyn hätä­tilan

Pelastustyöntekijät etsivät yhä eloonjääneitä. Kateissa olevien määrästä ei ole tarkkaa tietoa.

Miehet siivosivat poistivat roskia ajoneuvonsa päältä tornadon jälkeen Yhdysvaltain Kentuckyssa sunnuntaina.

11.12.2021 12:30 | Päivitetty 13.12.2021 7:28

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on julistanut Kentuckyn osavaltioon hätätilan tornadojen takia, Valkoinen talo tiedottaa. Kentuckyn kuvernööri Andy Beshear oli pyytänyt julistusta sunnuntaina.

Hätätilan julistus tarkoittaa muun muassa sitä, että osavaltioon voidaan suunnata esimerkiksi taloudellista apua liittovaltiolta.

Erityisesti Yhdysvaltain kaakkoisosassa riehuneet tornadot ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa. Tiedot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat sadan molemmin puolin.

Pahiten tornadoista on kärsinyt Kentucky, jossa ainakin 80 ihmisen kerrotaan kuolleen. Beshearin mukaan kuolonuhrien määrä Kentuckyssa noussee yli sadan.

Kuolleiden määrä kasvaa

Kentuckyn varakuvernööri Jacqueline Coleman kertoi viikonloppuna Britannian yleisradiolle BBC:lle, että kuolleiden määrä kasvaa joka tunti.

”Pelastusryhmämme tutkivat yhä tuhoja ja koputtelevat ovia selvittääkseen, ketkä ovat elossa”, Coleman sanoo.

Beshearilla ei ollut antaa kadonneiden lukumäärää, mutta esimerkiksi 2 500 asukkaan Dawson Springsin kaupungissa kateissa olevien nimilista oli kahdeksan sivun pituinen.

Tornadot ovat aiheuttaneet mittavia tuhoja etenkin Kentuckyssä.

Sunnuntaina osavaltiossa otetut kuvat näyttävät tuhojen laajuuden.

Mittavia tuhoja

Kentuckyssä esimerkiksi Mayfieldin kaupungissa olevassa kynttilätehtaassa oli turman aikaan töissä 110 ihmistä, joista Beshearin mukaan on pelastettu noin 40.

”En ole varma, näemmekö lisää pelastumisia. Rukoilen sitä. Se olisi uskomaton ihme, hän sanoi.”

Kentuckyn yli 80 kuolleen lisäksi kuuden ihmisen on varmistettu kuolleen Amazonin varaston osittaisessa romahduksessa Illinoisissa. Tennesseessä kuolleita on neljä, Arkansasissa kaksi ja Missourissa yksi.

Kuin pommin jäljiltä

10 000 asukkaan Mayfieldin on kuvailtu olevan kuin pommin jäljiltä. Vapaaehtoiset ovat jakaneet alueen asukkaille esimerkiksi vettä, lämpimiä vaatteita ja vauvanvaippoja.

Beshearin mukaan Mayfieldin läpi kulkenut tornado oli edennyt yhteensä noin 365 kilometrin matkan. Tätä ennen pisimmän matkan taittanut tornado Yhdysvalloissa kirjattiin Missourissa vuonna 1925, jolloin reitti ylsi noin 352 kilometriin. Tuolloin lähes 700 ihmistä kuoli.

Myrskyn voimaa osoitti esimerkiksi se, että kun tuulet heittivät 27-vaunuisen junan raiteilta lähellä Earlingtonia Kentuckyssa, yksi vaunu lensi lähes 70 metrin matkan ylämäkeen ja toinen vaunu talon päälle. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut.

Tältä näytti lauantaina Mayfieldin alueella Kentuckyssa sen jälkeen, kun tornadot olivat repineet rakennuksia hajalle.

”Nyt tavoitteemme on saada ulos ne ihmiset, jotka ovat jumissa sisällä”, sanoi pelastustoimia johtavan viranomaisen johtaja Herbert Simmons lauantaina Amazonin varastorakennuksen romahdettua.

Apua osavaltioille

Presidentti Biden on luvannut liittovaltiolta apua muillekin tornadojen riepottelemille osavaltioille. Biden kertoi televisioidussa tilaisuudessa, että kyseessä oli todennäköisesti yksi pahimmista tornadokatastrofeista maan historiassa.

”Tämä on tragedia, emmekä vieläkään tiedä, kuinka monta ihmishenkeä on menetetty ja vahinkojen todellista määrää”, presidentti totesi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt osanottonsa Bidenille tuhoisien tornadojen aiheuttamien kuolonuhrien vuoksi.

Sähkeessä Putin sanoi, että Venäjä toivoo loukkaantuneiden toipumista ja sitä, että tuhon seurauksista selvitään nopeasti.

Ihmiset kävivät läpi raunioita Mayfieldissä lauantaina. Pelkästään Kentuckyssa ainakin yli 70 ihmistä kuoli kovassa myrskyssä ja useissa tornadoissa perjantain ja launatain aikana.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut