Putin ja Biden keskustelivat ”suljettujen ovien” takana Ukrainasta – Viranhaltijalähde: Yhdysvallat on valmis turvautumaan merkittäviin taloudellisiin vastatoimiin Venäjää vastaan - Ulkomaat - Aamulehti

Putin ja Biden keskustelivat ”suljettujen ovien” takana Ukrainasta – Viranhaltija­lähde: Yhdysvallat on valmis turvautumaan merkittäviin taloudellisiin vastatoimiin Venäjää vastaan

Länsimaiset johtajat vaativat keskustelun alla pidetyssä puhelinpalaverissa Venäjää liennyttämään kiristynyttä tilannetta Ukrainan rajalla.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet tiistaina.

7.12.2021 6:59 | Päivitetty 7.12.2021 22:46

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin videoneuvottelu on päättynyt, kertovat venäläiset uutistoimistot.

Videokuvissa näkyi, kuinka presidentit vaihtoivat "tapaamisen" alussa keskenään ystävällisiä tervehdyksiä, mutta harva odotti keskustelujen johtavan läpimurtoon asiassa. Itse neuvottelut käytiin "suljettujen ovien" takana.

Putin kehotti videoneuvotteluissa Yhdysvaltoja takaamaan sen, ettei sotilasliitto Nato laajene itään päin, kertoo Kreml lausunnossaan. Lisäksi Venäjä haluaa takuut siitä, ettei sen lähellä oleviin maihin sijoiteta hyökkäysaseita.

Kaiken kaikkiaan Kreml luonnehti Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin keskusteluja suoriksi ja ammattimaisiksi.

Ennakkoon Valkoinen talo sanoi, että Biden korostaa keskusteluissa Yhdysvaltain huolta Venäjän armeijan toiminnasta Ukrainan rajalla. Venäjä on syytökset kiistänyt ja sanonut olevansa huolissaan Ukrainan armeijan mobilisoinnista lähelle Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien alueita.

Jännite Venäjän ja Ukrainan välillä ei ole mitään uutta. Vuonna 2014 Venäjä liitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan itseensä ja pian sen jälkeen Venäjä alkoi tukea separatistikapinallisia Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueilla.

Ukrainan konflikti on tähän mennessä vaatinut yli 13 000 ihmisen hengen.

Takaisin neuvottelupöytään

Tiistaisen videotapaamisen alla Biden keskusteli Ukrainan tilanteesta myös Ranskan, Saksan, Italian ja Britannian johtajien kanssa.

Viisikko käsitteli aihetta puhelinpalaverissa, jonka jälkeen Valkoinen talo kertoi tiedotteessa, että ryhmä vaatii Venäjää liennyttämään kiristynyttä tilannetta Ukrainan rajalla. Lisäksi johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että diplomatia on ainoa tapa ratkaista kyseinen konflikti.

Lue lisää: Biden neuvottelee eurooppalaisten liittolaisten kanssa ennen videokeskustelua Putinin kanssa

Palaverin annista kertoi Valkoisen talon lisäksi myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanslia.

Johtajien mukaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Palaverin osallistujat kertoivat myös sitoutuvansa toimimaan rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi Euroopassa.

Lisäksi he painottivat sitä, kuinka Venäjän tulisi palata neuvottelupöytään Ukrainan kanssa osana niin kutsuttua Normandia-ryhmää, joka on setvinyt Ukrainan tilannetta vuosien varrella Ranskan ja Saksan suojeluksessa.

Valmis taloudellisiin vastatoimiin

Nimettömänä aihetta kommentoineen Yhdysvaltain hallinnon viranhaltijan mukaan maa on eurooppalaisten liittolaistensa kanssa valmis turvautumaan merkittäviin taloudellisiin vastatoimiin, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Viranhaltijan mukaan nämä toimet aiheuttaisivat vakavaa haittaa Venäjän taloudelle.

Toimittajille puhuneelta viranhaltijalta kysyttiin myös siitä, onko Yhdysvallat valmis lähettämään joukkoja Ukrainaan, jos Venäjä hyökkää.

”(Hallinto) ei pyri päätymään tilanteeseen, jossa vastatoimiemme huomio keskittyy amerikkalaisten asevoimien suoraan käyttöön”, hän vastasi.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on tehnyt selväksi, että se suhtautuu venäläisjoukkojen raja-alueelle pakkautumiseen vakavana uhkana.

Puolustusministeri Lloyd Austin keskusteli maanantaina alueen tilanteesta useiden asevoimien johtohenkilöiden kanssa. Asiasta kertoneen ministeriön edustajan mukaan Austin pyrkiikin pitämään itsensä läheisesti kartalla Ukrainan ja Venäjän länsiosien tilanteesta.

Putinin ja Bidenin neuvottelujen alla Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi, että Venäjään kohdistetaan lisää ja tiukempia pakotteita, jos se uhkaa Ukrainaa sotilaallisesti.

Von der Leyen ei täsmentänyt, mihin toimiin EU tarvittaessa ryhtyy. Sen sijaan hän korosti EU:n täyttä ja horjumatonta tukea Ukrainalle aggression edessä, jota hänen mukaansa edustaa Venäjän "massiivinen" sotilaallisen materiaalin lisäys Ukrainan rajalla.

”Tällä hetkellä Venäjän harkitut valinnat ja aggressiiviset toimet jatkavat Euroopan turvallisuuden horjuttamista”, von der Leyen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut