Aung San Suu Kyin vankeustuomiota lievennettiin kahteen vuoteen – Amnesty sanoo juntan ”tukahduttavan vapauksia” - Ulkomaat - Aamulehti

Aung San Suu Kyin vankeustuomiota lievennettiin kahteen vuoteen – Amnesty sanoo juntan ”tukahduttavan vapauksia”

Aung San Suu Kyi on ollut kiinniotettuna helmikuisesta sotilasvallankaappauksesta asti.

6.12.2021 20:47

Yangon

Myanmarissa sotilasjuntan johtaja lievensi syrjäytetyn siviilijohtajan Aung San Suu Kyin vankeustuomion neljästä vuodesta kahteen, kertoi valtiollinen media maanantaina.

Alun perin vankeustuomio oli neljä vuotta, ja se tuli koronavirusrajoitusten rikkomisesta ja epäjärjestyksen lietsomisesta, kertoi sotilasjuntan edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Maan entisen presidentin Win Myintin vankeustuomio lievennettiin niin ikään neljästä vuodesta kahteen.

Kumpaakaan ei kuitenkaan viedä vankilaan, vaan he suorittavat rangaistusta kotiarestissa.

Maanantai-iltana Yangonin kaupungin asukkaat paukuttivat kattiloita ja pannuja. Tätä keinoa on käytetty helmikuusta lähtien sotilasjuntan vastaisen mielenilmauksen osoituksena.

76-vuotias Aung San Suu Kyi on ollut kiinni otettuna helmikuisesta sotilasvallankaappauksesta asti. Häneen kohdistuu monia muitakin syytteitä muun muassa korruptiosta ja vaalivilpistä.

Syytteitä on käsitelty maata hallitsevan sotilasjuntan asettamassa erityistuomioistuimessa. Jos hänet tuomitaan kaikista syytekohdista, edessä voi olla vuosikymmeniä vankeutta.

Muita Kansallinen demokratia -puolueen edustajia on jo tuomittu koviin rangaistuksiin. Eräs entinen ministeri sai 75 vuoden vankeustuomion ja Aung San Suu Kyin läheinen avustaja 20 vuoden tuomion.

YK:n ihmisoikeuskomissaari luonnehti oikeudenkäyntiä poliittiseksi

Toimittajat eivät ole päässeet seuraamaan oikeudenkäynnin etenemistä, ja Aung San Suu Kyin asianajajia on kielletty puhumasta medialle.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ilmoitti tuomion tultua julki pitävänsä syytteitä tekaistuina ja kovia tuomioita tuoreimpana esimerkkinä sotilashallinnon pyrkimyksistä hiljentää vastustus ja tukahduttaa vapaudet Myanmarissa. Samankaltaisen kannan esitti Britannian ulkoministeri Liz Truss, joka sanoi Britannian vaativan Myanmarin poliittisten vankien vapauttamista, vuoropuhelua ja demokratiaan palaamista.

Yhdysvallat sanoi, että Suu Kyin vankeustuomiossa on kyse demokratian ja oikeuden häpäisystä.

Myös YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet kutsui oikeudenkäyntiä poliittiseksi ja vaati Aung San Suu Kyin vapauttamista. EU:n ulkoasioiden korkean edustaja Josep Borrell kutsui tuomiota niin ikään poliittiseksi ja räikeäksi ihmisoikeusrikkomukseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut