Ruotsi äänestää jälleen pääministeristä - Ulkomaat - Aamulehti

Magdalena Anderssonista tuli taas Ruotsin uusi pääministeri – tällä kertaa kahden äänen marginaalilla

Magdalena Andersson tuli jo viime viikolla valituksi, mutta hän jätti eroanomuksensa vain 7,5 tuntia valintansa jälkeen budjettierimielisyyksistä seuranneiden tapahtumien vuoksi. Maanantaina hänet äänestettiin uudelleen pääministeriksi.

Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson kuvattiin marraskuun alussa sosiaalidemokraattien kokoontumisessa Göteborgissa. Häntä ennakoitiin jo tuolloin Ruotsin pääministeriksi, mutta tie nimitykseen on ollut kuoppainen.

29.11.2021 8:57 | Päivitetty 29.11.2021 15:13

Tukholma

Ruotsin valtiopäivillä sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson on äänestetty uudelleen pääministeriksi. Toistamiseen pääministeriksi äänestetty Andersson valittiin tälläkin kerralla pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Valinta varmistui kahden äänen marginaalilla. Andersson sai 173 ei-ääntä ja 101 puoltavaa ääntä, jotka hän sai muilta sosiaalidemokraateilta.

Ympäristöpuolue, keskustapuolue ja vasemmistopuolue äänestivät tyhjää, mikä mahdollisti Anderssonin läpimenon. Andersson tulee johtamaan yksipuoluehallitusta, joka muodostetaan tiistaina.

Toinen kierros

Andersson valittiin pääministeriksi ensimmäistä kertaa viime keskiviikkona. Hän erosi tehtävästä vain seitsemän ja puoli tuntia myöhemmin hallituskumppani ympäristöpuolueen lähdettyä hallituksesta.

Ympäristöpuolue jätti hallituksen, sillä se ei sulattanut oikeisto-opposition budjettiesitystä, joka voitti valtiopäivien äänestyksessä hallituksen budjetin.

”Käytännön mukaan koalitiohallituksen tulee erota, kun yksikin puolue lähtee”, Andersson sanoi tuolloin.

Valtiopäivien puheenjohtaja Andreas Norlén kertoi viime viikolla ehdottavansa sosiaalidemokraattien Magdalena Anderssonia uudelleen pääministeriksi.

Tiukka talouspoliitikko

Andersson kertoi viime viikolla olevansa valmis toimimaan pääministerinä sosiaalidemokraattisessa yksipuoluehallituksessa.

Tällä kertaa ympäristöpuolue, keskusta ja vasemmisto ilmoittivat etukäteen äänestävänsä uudessa pääministeriäänestyksessä tyhjää, mikä mahdollistaa Anderssonin läpimenon.

Kauppatieteellisen koulutuksen saanutta ja vuodesta 2014 valtiovarainministerinä toiminutta Anderssonia on pidetty oikeistososiaalidemokraattina ja tiukkana talouspoliitikkona. Andersson valittiin Ruotsin sosiaalidemokraattien johtoon marraskuun alussa.

Anderssonin edeltäjä, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, ehti olla pääministerinä seitsemän vuotta ja johtaa puoluettaan vuosikymmenen.

Täsmennys 29.11.2021 kello 9.11: Täsmennetty artikkeliin, että ympäristöpuolue jätti hallituksen, kun se ei sulattanut oikeisto-opposition budjettiesitystä.

Päivitys 29.11.2021 kello 15.13: Päivitetty juttua Anderssonin uudelleenvalinnalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut