Magdalena Anderssonia esitetään uudelleen Ruotsin pääministeriksi – saamassa saman tuen kuin keskiviikkona - Ulkomaat - Aamulehti

Magdalena Anderssonia esitetään uudelleen Ruotsin pääministeriksi – saamassa saman tuen kuin keskiviikkona

Uusi pääministeriäänestys järjestetään maanantaina, kertoo valtiopäivien puheenjohtaja.

Magdalena Andersson ehti olla Ruotsin ensimmäisenä naispääministerinä 7,5 tuntia keskiviikkona ennen kuin hän jätti eroanomuksen ympäristöpuolueen lähdettyä hallituksesta. Torstaina häntä aiotaan esittää uudelleen pääministeriksi.

25.11. 16:01 | Päivitetty 25.11. 17:02

Helsinki/Tukholma

Ruotsissa valtiopäivien puheenjohtaja Andreas Norlén kertoo ehdottavansa sosiaalidemokraattien Magdalena Anderssonia uudelleen pääministeriksi. Uusi pääministeriäänestys on määrä järjestää maanantaina.

Norlén kertoi tiedotustilaisuudessa keskustelleensa puoluejohtajien kanssa, ja kukaan heistä ei ole muuttanut kantaansa Anderssonin valintaan.

Andersson valittiin pääministeriksi eilen pienimmällä mahdollisella marginaalilla. Hän erosi tehtävästä myöhemmin päivällä hallituskumppani ympäristöpuolueen lähdettyä hallituksesta.

Ympäristöpuolue jätti hallituksen, sillä se ei sulattanut oikeisto-opposition budjettiesitystä, joka voitti valtiopäivien äänestyksessä hallituksen budjetin.

Andersson sanoi eilen tähtäävänsä nyt yksipuoluehallitukseen.

Norlén: Voi vahingoittaa luottamusta valtiopäiviin

Puheenjohtaja esitti tiedotustilaisuudessa syvät pahoittelunsa eilisen tapahtumista.

”Uskon, että tämä näyttää ruotsalaisille käsittämättömältä. Tämäntyyppinen tapahtumakulku saattaa vahingoittaa luottamusta valtiopäiviin instituutiona”, Norlén sanoi.

Norlén sanoi myös toivovansa, että hän olisi tiennyt etukäteen, että oppositiobudjetin voitto voi tarkoittaa ympäristöpuolueen lähtöä hallituksesta.

”Silloin en luonnollisesti olisi asettanut Magdalena Anderssonia ehdokkaaksi maanantaina. Olisin odottanut, että budjettiäänestys on ohi.”

Norlén ei kysynyt ympäristöpuolueen kantaa budjettiasiaan ennakkoon, eikä puolue sitä tuonut esiin. ”Mielestäni heidän olisi pitänyt kertoa siitä minulle”, Norlén sanoi.

Puheenjohtajan käsityksen mukaan myös Andersson oli yhtä lailla yllättynyt ympäristöpuolueen lähtöpäätöksestä.

Ympäristöpuolue ei suostunut hallitustyöhön oikeistobudjetin puitteissa

Andersson valittiin uudeksi pääministeriksi tiukassa äänestyksessä eilen aamukymmeneltä Ruotsin aikaa. Seitsemän ja puoli tuntia myöhemmin hän ilmoitti erostaan.

”Käytännön mukaan koalitiohallituksen tulee erota, kun yksikin puolue lähtee”, Andersson sanoi kertoessaan erostaan.

Aamupäivän pääministeriäänestyksen jälkeen hallituksen budjettiesitys kaatui valtiopäivillä ja sosiaalidemokraattien hallituskumppani ympäristöpuolue jätti hallituksen.

Opposition budjettivaihtoehto voitti hallituksen budjetin valtiopäivien äänestyksessä luvuin 154–143. Äänestyksen ratkaisi se, että hallituksen budjetti ei saanut tukea keskustalta, joka kuitenkin äänesti Anderssonin valinnan puolesta.

Pian budjettiäänestyksen jälkeen ympäristöpuolue kertoi lähtevänsä hallituksesta, sillä se ei sulattanut oikeisto-opposition budjettia.

Opposition budjettiesityksen laativat maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

”Meillä on takanamme yksimielinen puolue siitä, että emme voi istua hallituksessa, jonka on pakko toteuttaa ruotsidemokraattien neuvottelemaa budjettia”, sanoi ympäristöpuolueen edustaja Märta Stenevi.

Päivitys 25.11.2021 kello 17.02: Artikkeliin on päivitetty Andreas Norlénin kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut