Salomoninsaarilla yritetään kaataa hallitusta väkivaltaisissa mielenosoituksissa - Ulkomaat - Aamulehti

Tyynenmeren Salomoninsaarilla yritetään kaataa hallitusta väkivaltaisissa mielen­osoituksissa

Rakennuksia on sytytetty palamaan saarten pääkaupungissa Honiarassa.

Maan pääkaupunki Honiarassa on sytytetty palamaan useampia rakennuksia.

25.11. 9:03

Tyynenmeren saarivaltiossa Salomoninsaarilla on puhjennut hallintoa vastustavia väkivaltaisia mellakoita. Useita kauppoja on ryöstetty ja rakennuksia sytytetty palamaan saarten pääkaupungissa Honiarassa mielenosoitusten jatkuessa torstaina toista päivää.

Australian pääministeri Scott Morrison ilmoitti torstaina lähettävänsä poliiseja ja rauhanturvajoukkoja Salomoninsaarille. Tarkoituksena on tukahduttaa kaksi päivää kestäneet väkivaltaiset mellakat, jotka uhkaavat kaataa hallituksen.

Morrison sanoi, että Australian turvallisuusjoukot eivät yritä ratkaista konfliktia, vaan keskittyvät rauhan palauttamiseen. Hieman yli 100 poliisin ja sotilaan operaation odotetaan kestävän muutaman viikon.

”Tarkoituksenamme on tarjota vakautta ja turvallisuutta”, Morrison sanoi ja lisäsi saaneensa avunpyynnön Salomoninsaarten pääministeriltä Manasseh Sogavarelta.

Videolta otettu ruutukaappaus näyttää, miten pelastajat yrittävät sammuttaa palavaa rakennusta Honiarassa.

Uutiskanava CNN kertoi Salomoninsaarten määränneen pääkaupunkiin 36 tunnin sulkutilan keskiviikkona mielenosoittajien vaadittua pääministerin eroa.

Silminnäkijöiden ja paikallisten tiedotusvälineiden mukaan väkijoukot ovat uhmanneet hallituksen määräämää sulkutilaa ja jatkaneet mellakointia. Mielenosoittajat ovat muun muassa sytyttäneet tuleen poliisiaseman sekä parlamentin pihalla olleen olkikattoisen rakennuksen. Torstai-iltana korkealle kaupungin yläpuolelle leijui paksuja mustia savupilviä.

Taustalla jännitteet

Mellakoiden taustalla on jännitteitä Salomoninsaarten väkirikkaimman saaren Malaitan asukkaiden ja Guadalcanalin saaren keskushallinnon välillä.

Malaitan asukkaita on matkustanut runsaissa määrin pääkaupunkiin osoittamaan mieltään muun muassa toteutumattomista infrastruktuurilupauksista, tiedotusvälineet kertovat.

Australia on ollut saarivaltiolla rauhanturvatehtävissä aiemminkin. Salomoninsaarten kymmenvuotinen rauhanturvatehtävä päättyi virallisesti vuonna 2013.

Australian johtamat rauhanturvaajat tulivat saarivaltioon vuonna 2003, kun levottomuuksia oli tuolloinkin puhjennut Guadalcanalin ja Malaitan saarten asukkaiden välillä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut