Ruotsin ensimmäisen naispääministerin kausi jäi 7,5 tunnin mittaiseksi – tähtäimessä nyt yksipuoluehallitus - Ulkomaat - Aamulehti

Ruotsin ensimmäisen naispääministerin kausi jäi 7,5 tunnin mittaiseksi – tähtäimessä nyt yksipuolue­hallitus

Valtiopäivien puhemies kertoo seuraavista askelista torstaina. Ympäristöpuolue, keskusta ja vasemmistopuolue ovat valmiita tukemaan Anderssonia myös uudessa pääministeriäänestyksessä.

Magdalena Anderssonin kausi Ruotsin pääministerinä jäi lyhyeksi.

24.11. 18:51 | Päivitetty 24.11. 22:54

STT

Sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson valittiin Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi keskiviikkona aamukymmeneltä Ruotsin aikaa. Puoli kuuden aikaan alkuillasta hän ilmoitti erostaan.

Väliin jäävien seitsemän ja puolen tunnin aikana hallituksen budjettiesitys kaatui valtiopäivillä ja sosiaalidemokraattien hallituskumppani ympäristöpuolue jätti hallituksen.

”Käytännön mukaan koalitiohallituksen tulee erota, kun yksikin puolue lähtee”, Andersson sanoi. Hänen mukaansa kyse on myös kunnioituksesta.

”En halua myöskään johtaa hallitusta, jonka legitimiteettiä voi olla syytä kyseenalaistaa.”

Andersson sanoi olevansa valmis toimimaan pääministerinä sosiaalidemokraattisessa yksipuoluehallituksessa.

Ympäristöpuolue, keskusta ja vasemmistopuolue ovat sanoneet olevansa valmiita tukemaan Anderssonia myös uudessa pääministeriäänestyksessä.

Valtiopäivien puheenjohtaja Andreas Norlén kertoi pian Anderssonin ilmoituksen jälkeen hyväksyneensä tämän eronpyynnön.

Puheenjohtaja aikoi seuraavaksi ottaa yhteyttä puoluejohtajiin keskustellakseen tilanteesta, kertoi puhemiehen lehdistöpalvelu tiedotteessa. Norlénin on määrä kertoa torstaina iltapäivällä, kuinka prosessi jatkuu.

”Ymmärrän hyvin, että tämä näyttää erittäin sotkuiselta”, Andersson kommentoi.

Keskusta vei tukensa budjetilta

Keskusta horjutti hallitusta jo ennen pääministeriäänestystä ilmoittamalla, ettei aio antaa tukeaan hallituksen budjettiesitykselle.

Andersson arvioi voivansa hallita maata myös oikeisto-opposition budjetilla. Ympäristöpuolue sen sijaan ilmoitti harkitsevansa, voiko se hyväksyä hallitsemista opposition budjetilla.

Iltapäivällä opposition budjettivaihtoehto voitti valtiopäivien äänestyksen luvuin 154–143.

Pian budjettiäänestyksen jälkeen ympäristöpuolue kertoi päätöksestään lähteä hallituksesta tiedotustilaisuudessa, sillä se ei sulattanut oikeisto-opposition laatimaa budjettia.

Opposition budjettiesityksen ovat laatineet maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

”Meillä on takanamme yksimielinen puolue siitä, että emme voi istua hallituksessa, jonka on pakko toteuttaa ruotsidemokraattien neuvottelemaa budjettia”, sanoi puolueen edustaja Märta Stenevi.

Opposition budjettiehdotukseen sisältyy muun muassa bensiiniveron alentaminen. Myös työssäkäyvien ja eläkeläisten verotus alenisi. Budjetissa leikataan muun muassa metsien suojelusta ja uusien asuntojen tuesta. Lisää rahaa sen sijaan ohjataan esimerkiksi poliisille.

Tiukka talouden vartija

Andersson olisi virallisesti aloittanut hallituksen johdossa perjantaina. Hän tuli valituksi pääministeriksi pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Tullakseen valituksi Andersson ei saanut saada yli 175:tä ääntä häntä vastaan. Hänen puolestaan äänesti 117 valtiopäiväedustajaa, vastaan 174 ja tyhjää 57.

Andersson sai äänestyksessä tarvitsemansa keskustan ja vasemmistopuolueen tuen. Vasemmiston tuki varmistui tiistai-iltana, kun puolueet pääsivät sopuun kaikkein matalimpien eläkkeiden korottamisesta.

Andersson on ensimmäinen Ruotsin pääministeriksi valittu nainen. Kauppatieteellisen koulutuksen saanutta ja vuodesta 2014 valtiovarainministerinä toiminutta Anderssonia on pidetty oikeistososiaalidemokraattina ja talouden tiukkana vartijana.

Ruotsin sosiaalidemokraattien johtajaksi Andersson valittiin marraskuun alussa.

Politiikan tutkijoiden mukaan sosiaalidemokraattien puheenjohtajavaihdoksen taustalla eivät ole niinkään poliittiset linjakysymykset, vaan puolueen tarve vaihtaa johtohahmoaan ennen ensi vuoden valtiopäivävaaleja.

Anderssonin edeltäjä, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, ehti olla pääministerinä seitsemän vuotta ja johtaa puoluettaan vuosikymmenen.

Päivitys 24.11.2021 kello 21.24: Uutinen on päivitetty keskiviikkoillan tiedoilla.

Päivitys 24.11.2021 kello 22.54: Päivitetty juttuun, että myös vasemmisto on valmis tukemaan Anderssonia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut