Joe Biden kutsui yli sata maata huippukokoukseen demokratiasta - Ulkomaat - Aamulehti

Joe Biden kutsui yli sata maata huippu­kokoukseen demokratiasta – Kiina ja Venäjä jäivät ulkopuolelle

Venäjän mukaan Yhdysvallat yrittää luoda uusia jakolinjoja ja omia demokratiakäsitteen. Taiwan kiittelee Yhdysvaltoja mahdollisuudesta osallistua huippukokoukseen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kutsunut yli sata maata demokratia­huippukokoukseen. Biden kuvattiin Valkoisessa talossa Washingtonissa 23. marraskuuta.

24.11. 11:04 | Päivitetty 24.11. 13:26

Venäjä syytti keskiviikkona Yhdysvaltin presidenttiä Joe Bidenia epäsovun kylvämisestä valtioiden välille. Biden kutsui toista sataa maata virtuaaliseen demokratia­huippukokoukseen joulukuussa. Venäjä ei ollut kutsuttujen joukossa.

”Yhdysvallat haluaa luoda uusia jakolinjoja ja lajitella maat niihin, jotka – heidän näkemyksensä mukaan – ovat hyviä, ja niihin, jotka ovat pahoja”, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

”Yhä enemmän ja enemmän on kuitenkin sellaisia maita, jotka haluavat päättää itse, miten elävät, katsomatta mallia keneltäkään”, Peskov jatkoi.

Peskovin mukaan Yhdysvallat yrittää omia koko demokratiakäsityksen. ”Niin ei voi, eikä pidä tehdä.”

Taiwan mukana, Kiina ulkona

Kokoukseen on kutsuttu monien länsimaiden lisäksi muun muassa Irak, Intia, Pakistan ja Taiwan, ulkoministeriön verkkosivuilta selviää. Toisaalta myös Kiina jäi ilman kutsua kokoukseen. Kiinan ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona vastustavansa Taiwanin osallistumista huippukokoukseen.

”Kiina vastustaa tiukasti Yhdysvaltojen kutsua Taiwanin viranomaisille osallistua niin kutsuttuun demokratian huippukokoukseen”, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian. ”Taiwan on luovuttamaton osa Kiinan aluetta.”

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan, eikä halua Taiwanin esiintyvän kansainvälisellä areenalla omana valtionaan.

Taiwan kiitteli keskiviikkona Bidenia saamastaan kutsusta. Taiwanin mukaan huippukokous antaa sille hienon mahdollisuuden jakaa demokraattinen menestystarinansa.

Vaikka Yhdysvalloilla onkin diplomaattisuhteet Kiinan eikä Taiwanin kanssa, on se Taiwanille tärkeä taloudellinen ja sotilaallinen kumppani.

Päivitetty 24.11.2021 kello 13.25: Lisätty tieto Venäjän reaktiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut