Magdalena Andersson valittiin ensimmäisenä naisena Ruotsin pääministeriksi - Ulkomaat - Aamulehti

Ruotsiin valittiin ensimmäinen naispääministeri – budjetti­äänestyksen kiemurat kuitenkin horjuttavat hallituksen tilannetta

Anderssonia tukenut keskustapuolue ilmoitti hylkäävänsä hallituksen budjetin. Jos ympäristöpuolue ei puolestaan hyväksy oppositiobudjettia, edessä voi olla uusi pääministeriäänestys.

Sosiaalidemokraattien Magdalena Anderssonia valittiin Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi keskiviikkna 24. marraskuuta.

24.11. 6:25 | Päivitetty 24.11. 17:34

STT

Ruotsin uudeksi pääministeriksi nousee sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson. Valtiopäivät äänesti asiasta keskiviikkona. Anderssonin valinta sai salissa aikaan raikuvat aplodit.

Erimielisyydet budjetista tarkoittavat kuitenkin, että hallituksen kohtalo on vielä epävarma.

Äänestyksessä Andersson tarvitsi keskustan ja vasemmistopuolueen tuen. Andersson sai tiistai-iltana kaipaamansa vasemmistopuolueen tuen, kun puolueet pääsivät sopuun kaikkein matalimpien eläkkeiden korottamisesta.

Lue lisää: Ruotsissa vasemmisto ja sosiaalidemokraatit pääsivät sopuun eläkeväännöstä ennen keskiviikon äänestystä

Myös keskustapuolue kannatti Anderssonin valintaa, mutta ilmoitti juuri ennen äänestystä hylkäävänsä hallituksen budjetin. Puolue kertoi, ettei anna tukeaan hallituksen budjettilakiehdotukselle keskiviikon äänestyksessä.

Lue lisää: Ruotsissa valtiopäivien puheenjohtaja ehdottaa Magdalena Anderssonia pääministeriksi, vaikka tuki ei välttämättä riitä

Ympäristöpuolue epävarma budjetista

Andersson arvioi voivansa hallita maata myös oikeisto-opposition budjetilla, jos opposition vaihtoehto voittaa.

Sosiaalidemokraattien hallituskumppani ympäristöpuolue suhtautuu kuitenkin oppositiobudjettiin kriittisemmin. Ympäristöministeri Per Bolundin mukaan puolueen on harkittava, voiko se hyväksyä hallitsemista opposition budjetilla.

”Meidän on pystyttävä katsomaan äänestäjiämme silmiin ja olemaan ylpeitä toteutettavasta politiikasta”, Bolund sanoi aiemmin päivällä.

Opposition budjettiehdotukseen sisältyy muun muassa bensiiniveron alentaminen, joka olisi ympäristöpuolueelle kova pala.

Ympäristöpuolueeseen kuuluva tasa-arvoministeri Märta Stenevi ei kommentoinut suoraan, voisiko puolue jättää hallituksen.

”Mietimme päivän aikana, mitä tämä keskustan budjettipäätös tarkoittaa”, Stenevi sanoi.

Jos ympäristöpuolue jättää hallituksen, tarvitaan todennäköisesti uusi pääministeriäänestys. Tällainen on uutistoimisto TT:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan käytäntö, vaikka perustuslaki ei asiaa edellytä.

Valittiin pienimmällä mahdollisella marginaalilla

Magdalena Andersson tuli valituksi pääministeriksi pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Tullakseen valituksi Andersson ei saanut saada yli 175:tä ääntä häntä vastaan. Hänen puolestaan äänesti 117 valtiopäiväedustajaa, vastaan 174 ja tyhjää äänesti 57 parlamentaarikkoa.

Andersson on ensimmäinen nainen Ruotsin pääministerinä. Kauppatieteellisen koulutuksen saanutta ja vuodesta 2014 valtiovarainministerinä toiminutta Anderssonia on pidetty oikeistososiaalidemokraattina ja talouden tiukkana vartijana.

Andersson valittiin Ruotsin sosiaalidemokraattien johtajaksi marraskuun alussa.

Politiikan tutkijoiden mukaan sosiaalidemokraattien puheenjohtajavaihdoksen taustalla eivät ole niinkään poliittiset linjakysymykset, vaan puolueen tarve vaihtaa johtohahmoaan ennen ensi vuoden syyskuussa järjestettäviä valtiopäivävaaleja.

Anderssonin edeltäjä, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, ehti olla pääministerinä seitsemän vuotta. Sosiaalidemokraatteja hän oli johtanut vuosikymmenen. Ruotsin sosiaalidemokraattien poliittinen linja ei juuri muutu, vaikka puoluejohtaja vaihtuikin torstaina, arvioivat Ruotsin politiikkaa seuraavat suomalaisasiantuntijat.

Innokas ulkoilija ja liikkuja

Anderssonilla on vankkaa urheilijataustaa, ja hän haluaa liikkua säännöllisesti. Luonto on tärkeä, ja siksi ministeri varaa ulkoilulle aikaa. Hänen innostuksensa liikuntaan näkyy muun muassa ministerin Instagram-tilillä, jonka kuvissa hän esiintyy monesti urheiluvaatteissa tai luontoretkillä.

Andersson on valmistunut Tukholman kauppakorkeakoulusta. Hänen puolisonsa on taloustieteilijä, professori Richard Friberg. Pariskunta tapasi opiskeluaikana.

”Richard on sielunkumppanini, ja hän tuo paljon turvallisuutta elämääni. Meillä on hurjan hauskaa yhdessä”, Andersson sanoi Svensk Damtidning -lehden haastattelussa taannoin.

Täydennys 24.11.2021 kello 17.33: Juttua on täydennetty lisätiedoilla budjettiäänestyksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut