Saksassa vieraileva presidentti Niinistö: Valmisteilla on uusi Putinin ja Bidenin keskustelu - Ulkomaat - Aamulehti

Saksassa vieraileva presidentti Niinistö: Valmisteilla on uusi Putinin ja Bidenin keskustelu

Niinistö huomautti, että presidenttien keskustelu rauhoitti Ukrainan tilannetta keväällä.

Saksassa vieraileva presidentti Sauli Niinistö oli pääpuhujana Körber-säätiön juhlatilaisuudessa.

22.11. 22:31

Berliini

Presidentti Sauli Niinistö kertoo ymmärtäneensä, että valmisteilla on uusi keskustelu Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin välille.

Niinistö nosti asian esiin maanantaina Körber-säätiön tilaisuudessa Berliinissä, kun häneltä kysyttiin arviota Ukrainan ajankohtaisesta tilanteesta. Venäjän on kerrottu lisänneen viime aikoina joukkojaan Ukrainan rajan läheisyydessä.

Niinistön mukaan venäläisjoukkojen lukumäärästä on hieman erilaisia tietoja. Hänen mukaansa selvää on kuitenkin se, että joukkojen liikuttelua tapahtuu.

Vastaavankaltaista kehitystä nähtiin keväällä. Niinistö huomautti, että tuolloin tilanne kohentui, kun Putin ja Biden keskustelivat puhelimitse.

Putinin ja Bidenin mahdollinen uusi keskustelu tuli Niinistön tietoon, kun hän keskusteli hiljattain Putinin kanssa. Niinistö vieraili Putinin luona Moskovassa lokakuun lopussa.

”Jos se (Putinin ja Bidenin keskustelu) on tapa tilanteen rauhoittamiseen, meidän tulisi olla siitä hyvin iloisia, mutta yksi taho puuttuu ja se on Eurooppa”, Niinistö sanoi.

Erimielisyyksiä hallitaan vuoropuhelulla

Saksassa vieraileva Niinistö oli pääpuhujana Körber-säätiön juhlatilaisuudessa. Niinistön puheen teemana oli Helsingin henki suurvaltakilpailun aikana.

Hän on pitänyt Helsingin henkeä esillä aiemminkin ja esitellyt ajattelutapaa johtajille eri puolilla maailmaa.

Helsingin hengellä viitataan ilmapiiriin, joka muodostui Helsingissä vuonna 1975 järjestetyssä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksessa. Niinistö tiivistää hengen vuoropuheluksi, luottamuksen rakentamiseksi sekä erimielisyyksien ratkomiseksi.

Niinistön mukaan tarve yhteisille ratkaisuille on kohonnut, koska jännitteet ovat kiristymässä. Niinistö ei odota jännitteiden katoavan lähiaikoina.

”Päinvastoin, suurvaltojen väliset jakolinjat voivat yhtä hyvin vain vahvistua tulevina kuukausina ja vuosina. Sillä tulee olemaan epäsuotuisa vaikutuksensa meihin kaikkiin”, Niinistö sanoi puheessaan.

Erimielisyyksien hallintaan ei Niinistön mukaan ole muuta keinoa kuin vuoropuhelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut