Katumaasturi ajoi väkijoukkoon kesken jouluparaatin Yhdysvalloissa - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvalloissa jouluparaatin keskelle ajamisesta epäillään 39-vuotiasta miestä – Poliisi: Autoilija pakeni toisen välikohtauksen tapahtumapaikalta

Ainakin viisi kuoli ja lähes 50 loukkaantui Wisconsinissa sunnuntaina iltapäivällä paikallista aikaa, kun katumaasturi ajoi väkijoukkoon kesken jouluparaatin.

Pelastustyöntekijöitä tapahtumapaikalla Waukeshassa Wisconsinissa.

22.11. 6:03 | Päivitetty 22.11. 23:41

Yhdysvalloissa Wisconsinissa jouluparaatin keskelle ajamisesta epäillään 39-vuotiasta miestä, kertoo Waukeshan poliisi. Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja NBC.

Ainakin viisi ihmistä kuoli ja lähes 50 loukkaantui, kun autoilija kaahasi Milwaukeessa Waukeshan kaupungissa väkijoukkoon katumaasturilla kesken jouluparaatin sunnuntaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Mies oli poliisin mukaan paennut toisaalla kotiympäristössä tapahtuneen välikohtauksen tapahtumapaikalta kun poliisi oli ollut saapumassa sinne. Mies oli tämän jälkeen ajanut keskelle paraatia, kertoi poliisipäällikkö Dan Thompson. Thompsonin mukaan poliisi ei ajanut miestä takaa.

Poliisin mukaan tapahtuneelle ei ole ilmennyt muuta motiivia.

”Olemme varmoja, että hän toimi yksin. Ei ole todisteita siitä, että tämä olisi terroristinen teko”, Thompson sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mies saa syytteen viidestä henkirikoksesta. Poliisin käyttämä syytenimike viittaa tahallisuuteen.

Useiden medioiden lähteet kertoivat jo aiemmin, että tapauksessa on viitteitä siitä, että autoilija olisi väkijoukkoon ajaessaan ollut pakenemassa toisesta välikohtauksesta.

Kuusi lasta kriittisessä tilassa

Tapauksen kuolonuhrit olivat poliisin mukaan iältään 52–81-vuotiaita.

Lastensairaala Children's Wisconsin kertoi hieman aiemmin maanantaina, että sairaalan teho-osastolla oli kriittisessä tilassa kuusi lasta ja vakavassa tilassa kolme. Sairaalaan oli tuotu tapauksen jäljiltä hoitoon kaikkiaan kahdeksantoista 3–16-vuotiasta lasta, sairaalan edustajat kertoivat.

Poliisi yritti pysäyttää ampumalla

Viranomaisten mukaan poliisi oli ampunut tilanteen keskellä autoa yrittääkseen saada sen pysähtymään. Paikallisen poliisipäällikön Dan Thompsonin mukaan sivulliset eivät haavoittuneet ampumisen vuoksi.

Koulut eivät avanneet Waukeshassa oviaan maanantaina ja poliisipäällikön mukaan tiet pysyivät suljettuina ainakin vuorokauden ajan.

Näin poliisi työskenteli tapahtumapaikalla.

Sunnuntai-iltapäivän tapahtumista kertoivat ensimmäisinä Waukeshan poliisi Facebookissa ja viranomaiset Waukeshan kaupungin Twitter-tilillä.

Osavaltion rahastonhoitajaksi ehdolla oleva Angelito Tenorio kertoi paikalliselle lehdelle Milwaukee Journal Sentinelille olleensa paikalla, kun auto ajoi väkijoukkoon. Tenorio sanoo nähneensä, kuinka kuljettaja laittoi tallan pohjaan ja ajoi täyttä vauhtia paraatireitille.

”Sitten kuulimme kovan pamauksen ja niiden ihmisten korvia särkeviä huutoja ja kirkaisuja, joihin ajoneuvo oli osunut”, hän kertoi.

Hän kertoi nähneensä ihmisten juoksevan pakoon tai pysähtyvän itkemään. Maassa oli ihmisiä, jotka näyttivät jääneen auton alle.

”Kaikki tapahtui vain niin äkkiä”, hän lisäsi.

Lehden mukaan kaupungin julkaisemassa videokuvassa auton voi nähdä kaahaavan paraatin keskelle koulun marssiorkesterin jälkeen.

CNN:lle tapahtumia kommentoinut silminnäkijä kertoo puolestaan nähneensä, kuinka auto ajoi orkesteria päin. Silminnäkijä oli seurannut paraatia parvekkeeltaan.

Tapahtumapaikkaa rajattiin keltaisella nauhalla.

FBI tarjosi apua

Waukeshan pormestari Shawn Reilly kuvaili Milwaukee Journal Sentinelin mukaan tapausta lehdistötilaisuudessa traagiseksi.

Wisconsinin kuvernööri Tony Evers kuvaili tekoa järjettömäksi ja kertoi rukoilevansa vaimonsa kanssa Waukeshan puolesta. ”Olemme yhteydessä paikallisiin yhteistyökumppaneihin odottaessamme lisää tietoa”, hän lisäsi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sai sunnuntaina selonteon tapauksesta. Asiasta kertoo Valkoisen talon viranhaltija, joka kertoo hallinnon seuraavan tarkasti tilannetta Waukeshassa.

Hän kertoo hallinnon olleen myös yhteydessä sekä osavaltion viranomaisiin että paikallisviranomaisiin tarjotakseen tukea ja avustusta, jos niille on tarvetta.

Tapausta tutkivat ensisijassa paikalliset lainvalvontaviranomaiset, mutta liittovaltion poliisi FBI on kertonut tarjoavansa apua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut