Sudanin pääministeri Hamdok palaa johtamaan maan hallitusta - Ulkomaat - Aamulehti

Sudanin pääministeri Hamdok palaa johtamaan maan hallitusta – sovittelijaryhmä julkaisee tänään sopimuksen

Myös vallankaappauksen yhteydessä pidätetyt siviilihallinnon virkamiehet vapautetaan.

Abdalla Hamdok kuvattiin Khartoumissa 21. syyskuuta.

21.11. 9:16

Khartum

Sudanissa vallankaappauksessa syrjäytetty pääministeri Abdalla Hamdok palautetaan johtamaan maan hallitusta. Asiasta saavutettiin sopu Sudanin armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja pääministeri Hamdokin välillä myöhään lauantaina, uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat.

Sopimuksen mukaan myös vallankaappauksen yhteydessä pidätetyt siviilihallinnon virkamiehet vapautetaan. Sudanilaisen sovittelijaryhmän julkaisema lausunto vahvistaa sopimuksen. Lausunnossa kerrotaan, että sopimus saavutettiin poliittisten ryhmien, entisten kapinallisryhmien ja sotilasjohdon yhteisymmärryksen myötä.

Hamdokin pääministeriksi palauttamisen lisäksi sopimuksessa luvataan perustuslaillisen, oikeudellisen ja poliittisen konsensuksen palauttamista.

Sovittelijaryhmän mukaan sopimus julkistetaan virallisesti myöhemmin sunnuntaina sen ehtojen ja siihen liittyvän poliittisen julistuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Vielä marraskuun alussa kotiarestissa pidetty Hamdok linjasi, ettei suostuisi neuvottelemaan maata hallitsevan sotilasjohdon kanssa.

Komentaja Abdel Fattah al-Burhan kaappasi Sudanissa vallan lokakuun lopussa pidättäen maan siviilijohdon ja julistaen maahan hätätilan. Tuolloin hän nimitti itsensä maan uuden hallinnon johtoon.

Vallankaappauksen yhteydessä pidätettiin pääministeri Hamdokin lisäksi useita siviilihallinnon virkamiehiä ja ministereitä.

Sudanissa vallankaappauksen vastaisissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin neljäkymmentä ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut