Kanada lähettää puolustusvoimat avuksi tulva-alueelle - Ulkomaat - Aamulehti

Kanada lähettää puolustus­voimat avuksi tulvien ja mutavyöryjen runnomaan provinssiin – ainakin yksi ihminen kuollut

Brittiläisessä Kolumbiassa koettiin viikonvaihteessa ennätyksellisiä sateita. Mutavyöryissä on kuollut tähän mennessä ainakin yksi ihminen.

Näkymä Abbotsfordista Brittiläisestä Kolumbiasta keskiviikolta 17. marraskuuta.

18.11. 10:36 | Päivitetty 18.11. 19:07

Kanada lähetti torstaina puolustusvoimat avuksi tulvien ja mutavyöryjen runnomaan Brittiläiseen Kolumbiaan. Armeijan on määrä auttaa muun muassa evakuoinneissa.

Viikonvaihteen ennätyksellisten sateiden aiheuttamissa mutavyöryissä on kuollut yksi ihminen ja neljä on kateissa. Kuolonuhrien määrän odotettiin vielä nousevan. Lisäksi tuhansia ihmisiä on joutunut lähtemään kodeistaan.

Tyynenmeren rannikolla sijaitsevaan Brittiläiseen Kolumbiaan julistettiin keskiviikkona hätätila ja matkustuskielto. Provinssin pääministeri John Horgan kutsui sateita ja tulvia katastrofaalisiksi.

Tältä tulvat näyttivät Sumas Prairien alueella 17. marraskuuta.

Paikoin tulvavesi on saartanut rakennuksia.

Liikenneyhteyksiä poikki

Vancouveriin johtava junaliikenne ja tärkeimmät valtatiet olivat torstaina poikki tulvien ja maavyöryjen vuoksi. Mutavyöryjen vuoksi valtateille jäi jumiin arviolta 300 autoilijaa, jotka pelastettiin lentoteitse.

Toimitusvaikeudet ovat paikoin saaneet ihmiset paniikkiostoksille. Horgan pyysikin ihmisiä välttämään tavaran hamstraamista.

Toimitusreitit pyritään Horganin mukaan saamaan kuntoon mahdollisimman nopeasti. Vancouverissa sijaitsee yksi maan vilkkaimmista tavaraliikenteen satamista.

Lillooetin lähellä noin 250 kilometriä Vancouverista koilliseen tapahtuneen mutavyöryn jäljiltä oli löydetty kuolleena yksi nainen. Saman mutavyöryn jäljiltä oli torstai-iltana Suomen aikaa kateissa neljä ihmistä.

Autoilija Kathie Rennie kertoi Kanadan yleisradioyhtiö CBC:lle nähneensä, kuinka "koko vuoren rinne romahti ja vei autot mukanaan". CBC:n videoilla näkyy osittain tuhoutuneita teitä.

Näin vesi nousi teille 16. marraskuuta.

Ennätykselliset sateet

Sademäärät nousivat Vancouverissa ja sen lähialueilla viikonvaihteessa ennätyslukemiin.

Kanadan sääviranomaisen mukaan Vancouverissa ja sen lähialueella satoi sunnuntaina ja maanantaina jopa 250 millimetriä vettä. Normaalisti alueella sataa yhtä paljon kuukaudessa.

Kaatosateet hellittivät tiistai-iltapäivään mennessä paikallista aikaa. Myös joitain evakuointimääräyksiä oli jo päästy perumaan.

Päivitetty 18.11.2021 kello 19.05: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut