Kongressimellakassa shamaanina esiintyneelle miehelle tuomio Yhdysvalloissa - Ulkomaat - Aamulehti

Loppiaisen kongressi­mellakassa shamaanina esiintyneelle miehelle yli kolmen vuoden tuomio Yhdysvalloissa

Jacob Chansley sanoi nyt haluavansa elää elämänsä kuin Gandhi tai Jeesus.

Shamaaniksi pukeutunut Jacob Chansley tunkeutui kongressitaloon yhdessä muiden mielenosoittajien kanssa 6. tammikuuta.

17.11. 20:17

Yhdysvalloissa loppiaisen kongressimellakan tunnetuimpiin hahmoihin lukeutunut, shamaaniksi pukeutunut Jacob Chansley on saanut 41 kuukauden eli yli kolmen vuoden vankilatuomion.

Chansley tuomittiin muun muassa virkavallan vastustamisesta. Syyttäjän mukaan Chansleyn on saatava ankara tuomio, koska hän oli mellakan näkyvimpiä hahmoja.

Ilman paitaa, turkislakissa ja kasvomaalauksessa liikkunut Chansley kulki ympäri kongressirakennusta Yhdysvaltojen lippu keihääseen kiinnitettynä, ja välittyi samalla uutiskuvissa miljoonille ihmisille.

Chansley jätti niin ikään varapresidentti Mike Pencen pöydälle viestin, jossa todettiin: ”Se on vain ajan kysymys. Oikeus tapahtuu”.

Chansley on ollut vangittuna alkuvuodesta tapahtuneesta pidättämisestään lähtien.

Lue lisää: Näin Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressiin – Katso 46 historiallista kuvaa Washingtonin kaaoksesta

Mellakan kasvot

Tuomari Royce Lamberthin mukaan Chansley oli koko mellakan symboli.

”Hän antoi kasvot tälle mellakalle. Hyvässä tai pahassa, häneen kiteytyi tämä koko tapahtuma”, Lambert sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Chansley itse piti oikeudessa syvää katumusta uhkuvan puolustuspuheen, jossa hän sanoi nyt haluavansa elää elämänsä kuin Jeesus tai Intian itsenäisyysliikkeen johtaja Mahatma Gandhi.

”Jouduin eristysselliin itseni, omien päätöksieni takia. Minä rikoin lakia. Siksi minun pitää toimia niin kuin Gandhi ja ottaa vastuu. Ei mitään muttia, sillä niin kunnialliset miehet toimivat”, Chansley sanoi. Hän myös vannoi, ettei enää koskaan palaa vankilaan.

Tuomari Lambert piti puhetta erittäin vaikuttavana, mutta tuomiota se ei alentanut.

Loppiaisena tuolloisen presidentin Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät Washingtonissa kongressirakennukseen, kun edustajainhuone ja senaatti olivat kokoontuneet vahvistamaan Joe Bidenin vaalivoittoa. Viisi ihmistä kuoli mellakoinnin seurauksena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut