Ruotsin hallitusneuvottelut venyvät – vasemmistopuolue haluaa myönnytyksiä - Ulkomaat - Aamulehti

Ruotsin hallitusneuvottelut venyvät – vasemmistopuolue haluaa myönnytyksiä

Eläkkeet ja sairausvakuutus keskeisinä kohteina vasemmistopuolueen vaatimuksissa.

Ruotsissa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson on saanut lisäaikaa hallituspohjan kokoamiseksi. Andersson kuvattiin Tukholmassa 11. marraskuuta.

16.11. 19:29

Ruotsin vasemmistopuolueen mukaan eläkkeiden korottaminen on ehdoton edellytys sille, että he tukevat sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Magdalena Anderssonia maan uudeksi pääministeriksi.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessaan, että eläkkeisiin on saatava todellinen korotus, joka vaikuttaa laajalti.

”Huonoimmassa asemassa olevien eläkeläisten asemaa on parannettava, siitä pidämme kiinni. Yksi vaatimuksistamme on, että eläkkeiden määrää nostetaan”, Dadgostar sanoi.

Toisena tärkeänä asiana Dadgostar mainitsi sairausvakuutuksen. Dadgostarin mukaan neuvotteluja Anderssonin kanssa on käyty ”rakentavassa hengessä”, mutta ratkaisuun ei ole vielä päästy. Andersson puolestaan sanoi olevansa valmis myönnytyksiin, mutta ei yksilöinyt niitä tarkemmin.

Lue lisää: Ruotsin sosiaalidemokraatit sai uuden puheenjohtajan, mutta muuttuuko puolueen linja? Näin asiantuntijat arvioivat

Aikaa maanantaihin saakka

Valtiopäivien puheenjohtaja Andreas Norlén antoi tiistaina Anderssonille tämän pyynnöstä maanantaihin saakka lisää aikaa hallituspohjan kokoamiseksi.

Vaikka pääministerin tehtävään pyrkivä Andersson sai jatkoaikaa, hänen on annettava Norlénille tilannekatsaus jo perjantaina.

Jos puheenjohtaja katsoo mahdolliseksi ehdottaa Anderssonia pääministeri­ehdokkaaksi 22. marraskuuta jälkeen, valtiopäivät voisi äänestää asiasta 24. marraskuuta.

Valtiopäivien on samana päivänä määrä äänestää myös Ruotsin ensi vuoden budjetista. Oppositio on jo ilmoittanut, että se aikoo esitellä oman ehdotuksensa, joka ainakin joiltain osin uhkaa hallituksen esitystä.

Jos Andersson valitaan pääministeriksi, hänestä tulee Ruotsin ensimmäinen nainen virassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut