USA syytti Venäjää kansainvälisen avaruusaseman miehistön asettamisesta vaaraan - Ulkomaat - Aamulehti

USA syytti Venäjää kansainvälisen avaruusaseman miehistön asettamisesta vaaraan ohjuskokeen takia

Venäjän avaruusjärjestön mukaan aseman miehistön turvallisuus on sille tärkein asia.

Nasan johtaja Bill Nelson sanoi olevansa tyrmistynyt Venäjän toiminnasta.

16.11. 12:12

Helsinki/Washington

Venäjän avaruusjärjestön Roscosmosin mukaan sille ”tärkein asia” on kansainvälisen ISS-avaruusaseman miehistön turvallisuus. Järjestön kommentti tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli syyttänyt Venäjää miehistön asettamisesta vaaraan ohjuskokeen takia.

”Automatisoitu varoitusjärjestelmä vaaratilanteiden varalta (jatkoi) tilanteen valvontaa ehkäistäkseen ja vastatakseen kaikkiin ISS-aseman ja sen miehistön mahdollisiin turvallisuusuhkiin”, Roscosmos sanoi.

Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat, että Venäjän ohjuskokeesta ei ollut tiedotettu etukäteen.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä testasi satelliittitorjunta-asetta (ASAT). Satelliittitorjuntaan käytetään muun muassa ohjuksia tai niin kutsuttuja tappajasatelliitteja. Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan asekokeen takia Maata kiertävälle radalle päätyi yli 1 500 suurempaa, seurattavissa olevaa avaruusromun kappaletta ja satojatuhansia pienempiä kappaleita.

Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasan johtaja Bill Nelson sanoi olevansa tyrmistynyt ja kuvasi lausunnossaan kammottavaksi, että Venäjä saattaisi vaaraan ISS-avaruusasemalla olevat yhdysvaltalaiset, venäläiset ja muiden maiden kansalaiset.

Yhdysvaltojen mukaan kansainvälisen ISS-avaruusaseman henkilökunta varautui jo jättämään avaruusaseman romun vuoksi. Nasan verkkosivuilla julkaistussa Nelsonin lausunnossa sanotaan, että testin takia asemalla tehtiin hätätoimia turvallisuussyistä. Romun lentorata ei kuitenkaan lopulta osunut avaruusaseman reitille.

Pienikin romu voi aiheuttaa suuren vaaran

Avaruusromun alustavaan luetteloimiseen menee päiviä tai viikkoja, tviittasi yhdysvaltalaisen huippuyliopisto Harvardin tähtitieteilijä Jonathan McDowell. Hänen mukaansa kestää vuosia ennen kuin kaikki romu saadaan paikannettua.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin tiedottaja John Kirby sanoi yhdysvaltalaiskanava CNN:n mukaan toimittajille, että avaruusromu voi olla vaaraksi.

”Avaruusromu on välitön huolenaihe. Ne nyt leijuvat siellä ja voivat aiheuttaa vaaraa myös kansainväliselle avaruusasemalle”, Kirby sanoi.

”Tämä oli puhtaasti sotilaallinen testi”

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan Ned Pricen mukaan Venäjä tuhosi ohjuksella oman satelliittinsa.

”Tämä oli puhtaasti sotilaallinen testi, sapelinkalistelua, eikä sellaista olisi pitänyt tehdä. Yhä useammat avaruusteknologian parissa työskentelevät ihmiset ovat sitä mieltä, että kiertoradalla on jo nyt aivan liikaa romua. Se, että sitä pannaan sinne tahallaan lisää, on anteeksiantamatonta”, syytti Harvardin McDowell.

ASAT-teknologiaa on vain muutamilla mailla. Yhdysvaltojen, Venäjän, Kiinan ja Intian tiedetään tuhonneen omia satelliittejaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut