Poliittiseen umpisolmuun joutuneessa Bulgariassa äänestetään jo kolmansissa parlamenttivaaleissa tänä vuonna - Ulkomaat - Aamulehti

Poliittiseen umpisolmuun joutuneessa Bulgariassa äänestetään jo kolmansissa parlamentti­vaaleissa tänä vuonna

Vaalien toivotaan ratkaisevan koronakurimukseen ajautuneen maan poliittisen umpisolmun.

Taas äänestetään parlamenttivaaleissa Bulgarian Sofiassa. Kuva on otettu 14. marraskuuta.

14.11. 20:39

Sofia

Bulgarian parlamentinvaaleista oli sunnuntai-iltana tulossa tasaiset, kertoivat ovensuukyselyt. Niiden mukaan maata pitkään hallinnut konservatiivipuolue GERB oli saamassa vajaan 25 prosentin äänisaaliin ja uusi korruption vastainen liike Me jatkamme muutosta noin 23 prosenttia.

Bulgariassa järjestettiin jo kolmannet parlamenttivaalit tänä vuonna, koska maahan ei onnistuttu muodostamaan hallitusta edellisten jälkeen. Parlamenttivaalien toivotaan ratkaisevan poliittisen kriisin, joka koettelee myös pahan koronavirusaallon kanssa kamppailevaa maata.

Hallituksen muodostaminen osoittautui mahdottomaksi sekä huhtikuun että heinäkuun parlamenttivaalien tulosten pohjalta. Toiveena on, että puolueilta löytyy tällä kertaa enemmän kompromissihalukkuutta.

Vaalien ennakkosuosikki oli GERB, jota johtaa Bulgarian pääministerinä kolmeen otteeseen toiminut Boiko Borisov. GERB lupasi vaalimainoksissaan palauttaa järjestyksen kaaoksen keskelle, mikä resonoi vaalikansassa.

Korruptioskandaalien ryvettämä Borisov on kuitenkin monille muille puolueille epämieluisa hallituskumppani, ja yhtenä hallitusvaihtoehtona on pidetty laajaa Borisovin vastaista rintamaa, joka jättäisi GERB-puolueen oppositioon. Tämä tosin ei onnistunut heinäkuun vaalienkaan jälkeen, vaikka GERB jäi silloin kakkoseksi.

Samalla myös presidentinvaalit

Samaan aikaan parlamenttivaalien kanssa pidettiin myös presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Ennakkosuosikki oli toista virkakautta tavoitteleva istuva presidentti Rumen Radev.

Neljältä iltapäivällä äänestämässä oli käynyt vain hitusen yli neljännes äänioikeutetuista, mikä oli vielä vähemmän kuin heinäkuun vaaleissa. Monet bulgarialaiset ovat menettäneet uskonsa äänestämiseen, kun hallitusta ei ole saatu kokoon edellistenkään vaalien jälkeen.

Nykyistä poliittista umpisolmua on pidetty Bulgarian pahimpana sitten kommunismin romahtamisen. Korruptiosta ja heikosta talouskasvusta kärsivä maa tarvitsisi kipeästi toimivaa hallitusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut