Tämä Valko-Venäjän rajatilanteesta tiedetään: leiriytyneenä noin 4000 siirtolaista, vapaaehtoiset auttavat salaa, Suomeen muutamia kymmeniä turvapaikanhakijoita - Ulkomaat - Aamulehti

Tämä Valko-Venäjän rajatilanteesta tiedetään: leiriytyneenä noin 4000 siirtolaista, vapaaehtoiset auttavat salaa, Suomeen muutamia kymmeniä turvapaikanhakijoita

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Suomeen on tullut Valko-Venäjän kautta muutamia kymmeniä turvapaikanhakijoita. Haaviston mukaan Valko-Venäjän ja Puolan rajalla saattaa toimia suomea puhuvia henkilöitä, jotka osallistuvat ihmisten salakuljetukseen EU:n alueelle.

Puolan rajavartiosto syytti Valko-Venäjän joukkoja rajalle rakennettujen aitojen osittaisesta tuhoamisesta lauantain vastaisen yön aikana. Raja-aluuella metsässä on hylättyjä vaatteita ja tavaroita.

13.11. 11:11 | Päivitetty 13.11. 22:09

Puolan rajavartiosto arvioi, että noin 4  000 siirtolaista on leiriytyneenä metsään Valko-Venäjän ja Puolan rajan tuntumaan.

Maiden rajalle on saapunut Valko-Venäjältä tuhansia Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. EU syyttää Valko-Venäjää ihmisvirran tahallisesta järjestämisestä rajalle.

EU:n mukaan Valko-Venäjä on houkutellut tuhansia ihmisiä Lähi-idästä, jotta heidät voidaan lähettää rajan yli EU:n alueelle kostoksi Valko-Venäjää vastaan asetetuista pakotteista. Länsimaiden mielestä Valko-Venäjän hallinto toimii Venäjän tuella. Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt asian.

Lue lisää: Putin vakuuttaa, ettei Venäjällä ole mitään tekemistä Valko-Venäjän ja Puolan rajatilanteen kanssa

Lauantaina Puolan poliisi kertoi löytäneensä nuoren syyrialaismiehen kuolleena metsästä Puolassa läheltä Valko-Venäjän rajaa. Poliisin mukaan kuolinsyy ei ole vielä tiedossa.

Noin sata siirtolaista yritti ylittää rajan Puolaan samalla alueella perjantain ja lauantain välisenä yönä. Poliisin mukaan siirtolaiset pakenivat metsään nähtyään poliiseja ja sotilaita.

Avustusjärjestöjen mukaan viime kesästä lähtien yhteensä 11 siirtolaista on löytynyt kuolleena Valko-Venäjän rajan tuntumasta.

Vapaaehtoiset auttavat salaa

Puolan viranomaiset ovat lähettäneet Valko-Venäjän rajalta maahan haluaville ihmisille tekstiviestejä, joissa kehotetaan palaamaan Minskiin ja olemaan uskomatta Valko-Venäjän viranomaisia.

Puolan raja on kiinni. Valko-Venäjän viranomaiset ovat valehdelleet teille. Palatkaa Minskiin! Älkää ottako mitään pillereitä valkovenäläisiltä sotilailta”, tekstiviestissä lukee.

Puola on julistanut rajalle poikkeustilan, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi toimittajia ja kansalaisjärjestöjä ei rajalle päästetä.

Rajalla toimivat aktivistit etsivät metsissä siirtolaisia, joille he antavat ruokaa, vaatteita ja vettä. Työtä joudutaan tekemään osittain salassa, sillä Puolan viranomaiset ovat pyrkineet vaikeuttamaan työtä, kertoo viime päivinä rajaseudun metsissä työskennellyt, kansalaisjärjestö Salam Labia edustava aktivisti, Karol Wilczynski STT:lle.

”Viranomaiset eivät voi varsinaisesti estää meitä tekemästä työtämme, mutta he saattavat tarkistaa esimerkiksi papereitamme pitkään hidastaakseen meitä tai yrittää estää kulkuneuvojemme kulkemista”, hän kertoo.

Metsässä Puolan ja Valko-Venäjän rajaseudulla Przewiezin kylän läpi kulkevan tien varressa makaa kasa hylättyjä vaatteita ja makuupusseja.

Valko-Venäjän rajaa lähetyviin ulkomaisiin matkapuhelimiin on lähetetty Puolasta viestejä, jotka kehottavat palaamaan Minskiin.

Poliisit odottavat työvuoronsa vuoronvaihtoa Gleboki Brodin kylässä Valko-Venäjän ja Puolan rajalla Puolassa lauantaina.

Työ on osin piilossa myös siksi, että autettavat haluavat pysyä piilossa viranomaisilta, koska luvassa on muuten ulosheitto maasta.

”Käytännössä ihmiset palautetaan eikä oikeutta hakea turvapaikkaa juuri myönnetä. Asianajajamme ovat onnistuneet parissa tapauksessa viemään hakemuksia eteenpäin”, Wilczynski sanoi.

Rajalla siirtolaisia auttava puolalainen Grupa Granica -ryhmä onkin vaatinut humanitaarisen käytävän avaamista rajalle. Ryhmä sanoo olevansa täysin varma, että kriisi on Valko-Venäjän organisoima.

Kyltti raja-aseman tiellä muistuttaa Valko-Venäjän tilanteesta Valko-Venäjän vastaisen rajan läheisyydessä Liettuassa 12. marraskuuta.

Suomea puhuvia salakuljettajia?

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kertoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina liikkeellä olevan huhuja, että Valko-Venäjän ja Puolan rajalla toimisi suomea puhuvia henkilöitä, jotka osallistuvat ihmisten salakuljetukseen EU:n alueelle.

Suomea puhuvat salakuljettajat toimisivat todennäköisesti Valko-Venäjän puolella rajaa.

”Valko-Venäjällä on nyt monta eri välikättä järjestämässä matkoja, ja on mahdollista, että myös suomalaisia rikollisia osallistuu ihmisten salakuljetukseen. Erilaisia huhuja liikkuu, että suomen kieltä puhuvia henkilöitä on raja-alueilla nähty”, Haavisto totesi.

Saksalaislehti Die Welt kertoi torstaina, että rajalla olevat turvapaikanhakijat pyrkisivät ensisijaisesti Saksaan ja Suomeen. Lehti väitti, että tieto perustuu Euroopan komission salaiseen asiakirjaan.

Haaviston mukaan tieto ei Suomen osalta vaikuta pitävän paikkaansa.

”On mahdollista, että matkojen järjestäjät mainostavat siellä ihmisille Pohjoismaita. Mikään ei kuitenkaan tässä vaiheessa viittaa siihen”, että Suomi olisi turvapaikanhakijoiden ykköskohde.

”Suurin osa ihmisistä on päässyt Saksaan, jonne heitä on mennyt ilmeisesti yli 8 000. Pieni joukko on mennyt Liettuaan, ja sitä kautta osa tullut Suomeen.”

Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä Valko-Venäjältä on Haaviston mukaan ollut ”joitain kymmeniä”.

”Suomen lait riittäviä jo nyt”

Suomessa muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja eduskunnan oppositio ovat arvostelleet maan rajavalvontaan liittyvää lainsäädäntöä löysäksi.

Esimerkiksi nykyinen valmiuslaki ei presidentin mukaan tunnista hybridivaikuttamisen käsitettä lainkaan.

Haaviston mukaan Suomessa olisi valmius reagoida jo nykyisten lakien puitteissa vastaavaan siirtolaisvirtaan kuin Valko-Venäjän ja Puolan rajalla.

”Meillä on Suomessa rajojen valvontaa koskevaa lainsäädäntöä, jonka nojalla rajat voidaan sulkea joko määräajaksi tai toistaiseksi. Lisäksi valmiuslaki mahdollistaa poikkeustoimet, jos Suomeen kohdistuu sodan tai aseellisen hyökkäyksen uhka”, Haavisto sanoi.

”Mielestäni Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on käynnissä hybridiuhka”, joka sellaisenaan vertautuu aseelliseen uhkaan.

Keskustelu Suomen kyvyttömyydestä tällaisen uhan edessä voi Haaviston mukaan olla jopa haitallista.

”Ei pitäisi kauheasti huudella ulkopuolelle, että meillä olisi lakipykälissä aukkoja ja olisimme kädettömiä erilaisia uhkia kohtaan, koska se ei pidä paikkaansa.”

Päivitys 13.11. kello 12.36: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Päivitys 13.11. kello 22.10: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut