Turkki alkaa rajoittaa Lähi-idästä Valko-Venäjälle suuntaavien ihmisten lentoja - Ulkomaat - Aamulehti

Irak ottaa vastaan vapaaehtoisesti Valko-Venäjältä palaavia – Turkki vahvisti rajoittavansa lentoja Valko-Venäjälle

Länsimaat tuomitsevat YK:n turvallisuusneuvostossa Valko-Venäjän toimet Puolan rajalla.

Turkish Airlinesin kone Hannoverin lentokentällä vuonna 2016.

12.11. 8:27 | Päivitetty 12.11. 18:03

New York

Irak kertoo suostuvansa ottamaan vastaan kansalaisiaan, jotka palaavat vapaaehtoisesti Valko-Venäjän ja Puolan rajalta. Irak ilmoittaa valmistelevansa listoja palautettavista kansalaisistaan. Irakin ulkoministeriön tiedottajan Mohammed al-Sahafin mukaan Irak on valmis järjestämään tarvittaessa useamman lennon kansalaistensa palauttamiseksi.

Irak on lähettänyt rajalle diplomaattejaan Moskovasta ja Varsovasta selvittämään kansalaistensa turvallisuustilannetta siellä ja neuvottelemaan viranomaisten kanssa.

Mohammed al-Sahafin mukaan Valko-Venäjän lähetystöt Irakin pääkaupungissa Bagdadissa ja sen kurdien itsehallintoalueella Erbilissä on suljettu väliaikaisesti. Samalla turistiviisumien myöntäminen Valko-Venäjälle on keskeytetty. Iraqi Airwaysin lennot Bagdadin ja Minskin välillä ovat olleet tauolla jo elokuusta lähtien. Sen vuoksi EU:hun pyrkineet ovat viime aikoina lentäneet välietappien kuten Turkin kautta.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on ollut jo päiväkausia jumissa satoja EU:hun pyrkiviä, joista monet ovat Irakin kurdeja. Olosuhteet rajalla ovat hyiset, ja ihmisiä on jo kuollut pakkasiin. Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut olevansa huolissaan rajalla olevien ahdingosta.

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on houkutellut ihmisiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle lähettääkseen heitä suurin joukoin rajan yli EU:n alueelle kostona maalle asetetuista pakotteista.

Ihmiset majailevat nyt hyytävissä lämpötiloissa Valko-Venäjän ja Puolan rajan tuntumassa sijaitsevassa telttaleirissä. EU:n jäsenmaa Puola ei suostu ottamaan heitä vastaan.

Turkki sulki kiertotien

Turkin ilmailuviranomaiset vahvistivat aiemmin perjantaina kieltäneensä Syyrian, Irakin ja Jemenin kansalaisia lentämästä Turkin kentiltä Valko-Venäjälle.

Ilmailuviranomaiset ilmoittavat lausunnossaan päätöksensä syyksi laittomiin rajanylityksiin liittyvät ongelmat Euroopan unionin ja Valko-Venäjän rajalla. Tämän vuoksi näiden kolmen maan kansalaiset eivät toistaiseksi saa ostaa lippuja ja nousta Valko-Venäjälle meneviin koneisiin, lausunnossa sanotaan.

Jo aikaisemmin Valko-Venäjän valtiollinen lentoyhtiö Belavia ilmoitti, ettei se päästä maakolmikon kansalaisia lennoilleen.

YK:n turvallisuusneuvostolla hätäkokous

Rajakriisin vuoksi järjestettiin YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokous, jonka jälkeen länsimaiden edustajat julkaisivat yhteisen lausunnon, jossa tuomitsivat Valko-Venäjän toimet.

Lausunnossa Valko-Venäjän kuvaillaan käyttäneen ihmisiä hyväkseen poliittisten tarkoitusperien vuoksi ja samalla vaarantaneen näiden ihmisten hyvinvoinnin ja hengen.

Valko-Venäjän toimia kritisoineiden länsimaiden mukaan valtio pyrkii toimillaan horjuttamaan naapurimaitaan ja EU:n ulkorajoja. Samalla Valko-Venäjän arvioidaan pyrkivän kääntämään katseet pois maan omista lisääntyvistä ihmisoikeusloukkauksista.

Lausunnossa ei mainittu Venäjää

Lausunnossa ei mainittu Valko-Venäjän liittolaista Venäjää, joka torjui ennen hätäkokousta länsimaiden syytökset siitä, että Venäjällä olisi osuutta rajakriisiin. Venäjän on arvioitu tehneen liittolaisensa kanssa yhteistyötä ihmisten lähettämiseksi EU:n ulkorajan ylitse Puolaan.

Tuomitsemisesta ja vaateista huolimatta lausunnossa ei mainittu konkreettisia toimia, joilla Valko-Venäjää voisi rajakriisin vuoksi rangaista.

”Se (rajakriisi) osoittaa, kuinka Lukashenkan hallinnosta on tullut uhka alueen vakaudelle. Pyydämme Valko-Venäjän viranomaisia lopettamaan nämä epäinhimilliset toimet ja olemaan vaarantamatta ihmishenkiä”, lausunnossa sanottiin.

Venäjä ei sulje kaasuhanoja

Venäjä ei aio katkaista maakaasutoimituksiaan Eurooppaan. Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka uhkasi hiljattain katkaista toimitukset Valko-Venäjän kautta kulkevassa putkistossa, jos maalle asetetaan uusia pakotteita.

”Venäjä on ollut ja on vastaisuudessakin maa, joka täyttää kaikki velvoitteensa toimittaa eurooppalaisille kuluttajille kaasua”, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

”Venäjän luotettavuudesta toimittajana nykyisten ja tulevien sopimusten nojalla ei ole epäilystäkään”, Peskov jatkoi.

Peskovin mukaan Lukashenka ei ollut keskustellut lausunnostaan ennakolta Venäjän kanssa.

Lue lisää: Rajavartiolaitos seuraa ja hakee oppia Valko-Venäjän tilanteesta: ”Kaikille lienee selvää, että itärajaa ei voida aidata”

Päivitys 12.11.2021 kello 18.02: Päivitetty juttuun Irakin päätös ottaa vapaaehtoisesti vastaan Valko-Venäjältä palaavia.

Päivitys 12.11.2021 kello 12.22: Päivitetty juttua Turkin vahvistamilla tiedoilla.

Päivitys 12.11.2021 kello 11.15: Päivitetty jutun alkua ennen ensimmäistä väliotsikkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut