Valko-Venäjän toimet Puolan rajalla tuomittiin YK:n turvallisuusneuvostossa - Ulkomaat - Aamulehti

Valko-Venäjän toimet Puolan rajalla tuomittiin YK:n turvallisuus­neuvostossa: ”Lukašenkan hallinnosta tullut uhka alueen vakaudelle”

Lausunnossa ei mainittu Valko-Venäjän liittolaista Venäjää, joka torjui ennen hätä­kokousta länsimaiden syytökset siitä, että Venäjällä olisi näppinsä pelissä raja­kriisissä.

Irakin Dohukista tulleen kurdiperheen jäsen pitelee kylttiä, jossa sanotaan ”Pyydän turvapaikkaa Puolasta”. Kuva on otettu 9. marraskuuta Narewkan läheltä Valko-Venäjän ja Puolan rajalta.

12.11. 6:28

YK:n turvallisuusneuvostossa Yhdysvaltain ja Euroopan delegaatiot tuomitsivat torstaina Valko-Venäjän toimet Eurooppaa kuohuttavassa rajakriisissä.

Delegaatioiden mukaan Valko-Venäjä houkuttelee ihmisiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle lähettääkseen heitä suurin joukoin rajan yli EU:n alueelle kostona maalle asetetuista pakotteista.

Nämä ihmiset majailevat nyt hyytävissä lämpötiloissa Valko-Venäjän ja Puolan rajan tuntumassa sijaitsevassa telttaleirissä. EU:n jäsenmaa Puola ei suostu ottamaan heitä vastaan.

Rajakriisin vuoksi järjestettiin YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokous, jonka jälkeen länsimaiden edustajat julkaisivat yhteisen lausunnon, jossa tuomitsivat Valko-Venäjän toimet.

Lausunnossa Valko-Venäjän kuvaillaan käyttäneen ihmisiä hyväkseen poliittisten tarkoitus­perien vuoksi ja samalla vaarantaneen näiden ihmisten hyvinvoinnin ja hengen.

Valko-Venäjän toimia kritisoineiden maiden mukaan valtio pyrkii toimillaan horjuttamaan naapurimaitaan ja EU:n ulkorajoja. Samalla Valko-Venäjän arvioidaan pyrkivän kääntämään katseet pois maan omista lisääntyvistä ihmis­oikeus­loukkauksista.

Lausunnossa ei mainittu Valko-Venäjän liittolaista Venäjää, joka torjui ennen hätäkokousta länsimaiden syytökset siitä, että Venäjällä olisi näppinsä pelissä rajakriisissä. Venäjän on arvioitu tehneen liittolaisensa kanssa yhteistyötä ihmisten lähettämiseksi EU:n ulkorajan ylitse Puolaan.

”Tätä taktiikkaa ei voida hyväksyä ja se vaatii voimakkaan kansainvälisen vastauksen ja yhteistyön, jotta Valko-Venäjä saataisiin vastuuseen”, länsimaiden lausunnossa julistettiin.

Tuomitsemisesta ja vaateista huolimatta lausunnossa ei mainittu konkreettisia toimia, joilla Valko-Venäjää voisi rajakriisin vuoksi rangaista.

”Rajakriisi osoittaa, kuinka Aljaksandr Lukašenkan hallinnosta on tullut uhka alueen vakaudelle. Pyydämme Valko-Venäjän viranomaisia lopettamaan nämä epäinhimilliset toimet ja olemaan vaarantamatta ihmishenkiä”, lausunnossa lisättiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut