Lukashenka uhosi Valko-Venäjän vastaavan mahdollisiin pakotteisiin - Ulkomaat - Aamulehti

Lukashenka uhosi Valko-Venäjän vastaavan mahdollisiin pakotteisiin

Saksalaislehden mukaan Saksa ja Suomi ovat Puolan rajalla olevien ihmisten pääkohteita. Varmistusta tiedolle ei ole, mutta EU-komission varapäätiedottajan mukaan on selvää, että rajalle tulleille on annettu vääriä lupauksia.

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoo maansa vastaavan mahdollisiin uusiin pakotteisiin.

11.11. 14:01 | Päivitetty 11.11. 16:33

STT-AFP

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla on ollut viime päivinä hankala, kun suuria joukkoja ihmisiä on yrittänyt ylittää rajan EU:n puolelle. Tuhansia ihmisiä, heidän joukossaan naisia ja lapsia, on jumissa rajalla jäätävissä olosuhteissa.

Valko-Venäjä on jatkanut vastaavaa ihmisten usuttamista rajalle jo kuukausia, mutta viime päivinä toiminta on kiihtynyt. EU:n mukaan kyse on Valko-Venäjän hybridihyökkäyksestä, jolla maa yrittää painostaa unionia.

Länsimaissa on tulkittu, että kyseessä on reaktio Valko-Venäjää vastaan asetettuihin pakotteisiin.

EU on kuluneen noin vuoden aikana langettanut Valko-Venäjälle lukuisia pakotteita, muun muassa itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa ja tämän lähipiiriä vastaan. Pakotteet ovat sisältäneet varojen jäädytyksiä sekä matkustuskieltoja. Lisäksi EU on kohdistanut talouspakotteita Valko-Venäjälle tärkeisiin vientituotteisiin.

Aiempien pakotteiden perusteina ovat olleet muun muassa Lukashenkan vilpillinen julistautuminen vaalien voittajaksi, ihmisoikeusrikkomukset, kansalaisyhteiskunnan sorto sekä Valko-Venäjän toimet, kun se pakotti toukokuussa Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU on langettamassa uusia pakotteita Valko-Venäjälle ensi viikolla.

Lukashenka uhkaa katkaista kaasutoimituksia

Valko-Venäjän johtaja Lukashenka on puolestaan uhonnut maansa vastaavan, jos sitä vastaan asetetaan lisää pakotteita.

Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston Beltan haastattelussa Lukashenka väläytti muun muassa maakaasutoimitusten katkaisemista putkistossa, joka kulkee Venäjältä Valko-Venäjän kautta Euroopan unioniin.

”Me lämmitämme Eurooppaa, ja he uhkailevat meitä. Mitäpä jos pysäytämme kaasun kulun”, Lukashenka sanoi.

Valko-Venäjän ulkoministeri puolestaan syytti Euroopan unionia ja sanoi, ettei unioni ole ollut kiinnostunut neuvotteluista, joilla vahvistettaisiin rajaturvallisuutta.

”Me olisimme kiinnostuneita tämän kriisin ratkaisemisesta niin pian kuin mahdollista. Tarjosimme Euroopan unionille konsultaatioita tässä asiassa, mutta meidät torjuttiin”, sanoi Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei Venäjän valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut