Asiakirja: Suomi ja Saksa ovat Puolan rajalla olevien turvapaikanhakijoiden pääkohteet - Ulkomaat - Aamulehti

Suomeen on tullut parikymmentä turva­paikanhakijaa Valko-Venäjän kautta – saksalaislehti: Suomi ja Saksa pääkohteet Puolan rajalle saapuneille

Venäjän kauttakulkumerkitys EU:n kohtaamassa rajapainostuksessa saattaa kasvaa, arvioi Welt-lehden näkemä EU-asiakirja.

Ajoneuvoja tarkistettiin Valko-Venäjän ja Puolan rajan tarkastuspisteellä torstaina 11. marraskuuta.

11.11. 12:45 | Päivitetty 11.11. 19:00

STT

Suomeen on tullut tänä vuonna noin 20 turvapaikanhakijaa, jotka näyttäisivät saapuneen Valko-Venäjän kautta, kerrotaan Maahanmuuttovirastosta (Migri).

Tulosalueen johtaja Kimmo Lehto Migrin vastaanottoyksiköstä kertoi torstaina uutistoimisto STT:lle, että pääosa näistä paristakymmenestä ihmisestä on saapunut Suomeen Baltian maiden eli käytännössä Viron kautta.

Lisäksi yksittäisiä Valko-Venäjän kautta saapuneita turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen muita reittejä, kuten lentokoneella tai Ruotsin kautta laivalla. Heidän kansalaisuuksistaan Lehdolla ei ole tarkempaa tietoa.

Turvapaikanhakijoiden rekisteröinnin yhteydessä on Lehdon mukaan saatu puhuttamalla tai asiakirjoista tietoja, joista voidaan päätellä, että he ovat todennäköisesti tulleet Valko-Venäjältä.

Aiemmin torstaina kerrottiin, että Saksa ja Suomi ovat Puolan rajalle tuotujen turvapaikanhakijoiden pääkohteet, arvioi saksalaislehti Weltin mukaan luottamuksellinen EU-komission asiakirja, jonka Welt kertoo saaneensa käsiinsä.

EU-komission asiakirja, jota Welt siteeraa, arvioi myös, että Venäjän merkitys turvapaikanhakijoiden kuljetuksessa kohti EU:n rajoja voi kasvaa.

Viron ja Latvian rajan läheisyydessä olevan venäläisen Pihkovan lentokentän arvioidaan asiakirjassa olevan mahdollinen salakuljetusreitin asema, josta turvapaikanhakijat voisivat pyrkiä EU:n maaperälle.

Uutistoimisto STT kysyi vahvistusta asialle EU-komission päivittäisessä tiedotustilaisuudessa. Tiedottaja Adalbert Jahnz vastasi, ettei pysty kommentoimaan mitään operationaalisia arvioita tilanteesta. Hän ei myöskään halunnut spekuloida, millaisia pyrkimyksiä EU-alueelle Valko-Venäjän kautta yrittävillä ihmisillä on.

Asiakirja valottaa myös turvapaikanhakijoiden salakuljetusta. Kiinniotetut salakuljettajat ovat useimmiten Saksassa asuvia iranilaisia, irakilaisia, syyrialaisia ja turkkilaisia, lehti kertoo.

Joukossa on myös valkovenäläisiä, joilla on Schengen-viisumi Puolaan, sekä Hollannissa asuvia syyrialaisia.

Helsingin Sanomien haastattelussa lokakuussa saksalaisen vastaanottokeskuksen johtaja luonnehti turvapaikanhakijoiden salakuljetuksen muistuttavan matkatoimistotoimintaa.

Helsingin Sanomien Saksassa tapaamat turvapaikanhakijat kertoivat maksaneensa salakuljettajille tuhansia dollareita, 3 000–7 000 dollaria, matkastaan Lähi-idästä EU:hun.

Saksaan on tullut syksyn aikana jo useita tuhansia turvapaikanhakijoita Valko-Venäjän kautta Puolasta. Saksan asema turvapaikanhakijoiden tärkeimpänä kohdemaana on ollut ilmiselvä.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla jumissa olevien on raportoitu huutavan ”Germany, Germany”.

Valko-Venäjä lennättää turvapaikanhakijoita pääkaupunkiinsa Minskiin muun muassa Irakista, Turkista ja monista muista Lähi-idän maista. Turvapaikanhakijoita tulee mediatietojen mukaan myös Moskovan kautta Minskiin.

Valko-Venäjän joukot saattavat turvapaikanhakijoita EU:n ulkorajoille painostaakseen EU:ta. Toiminta on jatkunut jo kuukausia ja kiihtynyt viime päivinä.

Migrin Lehdon tiedossa ei ole, mihin asiakirjaan Welt uutisessaan viittaa. Hänen mukaansa asiaan on siltä osin vaikea ottaa kantaa.

Lehto kuitenkin nostaa esiin, että Valko-Venäjältä Puolaan, Liettuaan ja Latviaan tulleista ihmisistä eniten on ollut irakilaisia.

”Vastaavasti kun katsotaan, mikä on Suomessa suurin hakijaryhmä, se on irakilaiset. Eli tässä on varmaankin jonkinlainen linkitys tai muu olemassa”, Lehto sanoo.

Hänen mukaansa Migrillä on myös tiedossa, että Liettuassa jotkut turvapaikanhakijat ovat sanoneet, että he haluaisivat Suomeen.

”Onpa siellä ollut jopa sellainen, joka on vuonna 2015 turvapaikanhakija-aallon aikana ollut täällä”, mutta on sitten palannut Irakiin.

Lehto huomauttaa, että ihmisiä on päässyt viranomaisten havaitsematta Puolan läpi Saksaan, koska Saksassa on enemmän Valko-Venäjältä saapuneita kuin Puolassa, Liettuassa ja Latviassa on todettu rajanylittäjiä.

Jos Puolan ja Valko-Venäjän rajalla sekä Saksan ja Puolan rajalla tehtäisiin vielä nykyistä tehokkaampaa rajavalvontaa tai ulkomaalaisvalvontaa, se voisi Lehdon mukaan johtaa siihen, että Valko-Venäjältä saapuvien ihmisten reitti suuntautuisi ainakin osittain muualle.

Lehdon mukaan Suomen viranomaisilla on kuitenkin hyvät tiedot Baltian maiden toiminnasta, eikä hän usko satojen tai tuhansien ihmisten siirtymiseen kohti Suomea.

”Puhutaan todennäköisesti aika lailla pienemmistä määristä.”

Päivitys 11.11.2021 kello 13.51: Päivitetty Adalbert Jahnzin kommentilla.

Päivitys 11.11.2021 kello 18.50: Päivitetty juttuun Suomeen Valko-Venäjän kautta tulleiden määrä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut