Valko-Venäjä syyttää Puolaa rajan yli yrittäneiden pahoinpitelystä - Ulkomaat - Aamulehti

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina hätäkokoukseen Valko-Venäjän ja Puolan rajakriisistä

Puolustusministerin mukaan rajan yli yritetään nyt useista eri paikoista. Eurooppa-neuvoston Michelin mukaan mahdollisista Valko-Venäjän vastaisista lisäpakotteista keskustellaan maanantaina.

Puolan turvallisuusjoukot vartioivat piikkilanka-aitaa Puolan ja Valko-Venäjän rajalla 9. marraskuuta 2021. Kyseessä on Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston välittämä kuva. Kuvaustilanteiden aitoutta ei ole mahdollista varmistaa, eivätkä autoritaarisesti johdetun Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston toimintatavat todennäköisesti vastaa käsitystä riippumattomasta journalismista.

10.11. 10:12 | Päivitetty 10.11. 21:26

Moskova

Tilanne Valko-Venäjän ja Puolan rajalla jatkui kireänä keskiviikkona. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina hätäkokoukseen keskustelemaan kriisistä, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Keskiviikkona kerrotun tiedon mukaan kokouksen kutsuivat koolle Viro, Ranska ja Irlanti.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki syytti aiemmin päivällä Valko-Venäjää valtionterrorismista maan rajalla. Satojen ihmisten usuttaminen rajalle on hänen mukaansa Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan ”hiljainen kosto” Puolan tuesta Valko-Venäjän oppositiolle.

Puolassa vierailulla oleva Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel puolestaan sanoi, että Valko-Venäjän vastaiset mahdolliset lisäpakotteet ovat jälleen pöydällä. EU:n jäsenmaat neuvottelevat hänen mukaansa asiasta maanantaina.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lupasi päätöksiä lisäpakotteista jo alkuviikosta.

Valko-Venäjän ja Puolan väliselle rajalle on jäänyt loukkuun parituhatta maahan pyrkijää. Suurin osa heistä on Lähi-idän kurdeja. YK:n mukaan heidän ahdinkonsa on ”sietämätöntä” ja vaatii toimia.

”Olen tyrmistynyt, että paljon siirtolaisia ja pakolaisia on jätetty toivottomaan tilanteeseen lähes pakkassäässä Valko-Venäjän ja Puolan rajalle”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet.

Hän vaati maita, joita tilanne koskee, ”ryhtymään heti toimiin sietämättömän tilanteen lieventämiseksi ja ratkaisemiseksi”.

Presidentti Sauli Niinistö kävi keskiviikkona puhelinkeskustelun Puolan presidentin Andrzej Dudan kanssa. Presidentit keskustelivat Puolan ja Valko-Venäjän välisen rajan vaikeasta tilanteesta, kertoi tasavallan presidentin kanslia nettisivuillaan.

Borrell: Siirtolaiset tarvitsevat ”humanitaarisia käytäviä”

Valko-Venäjän mukaan länsimaat pyrkivät provosoimaan siirtolaiskriisiä saadakseen oikeutuksen uusille pakotteille. Valko-Venäjä haluaa vastata näihin toimiin yhdessä Venäjän kanssa.

”Siirtolaiskriisi on EU:n itsensä ja siihen kuuluvien Valko-Venäjän rajavaltioiden provosoima”, sanoi Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei vieraillessaan Moskovassa tapaamassa venäläistä virkaveljeään Sergei Lavrovia.

Lavrov syytti läntisiä instituutioita ”Valko-Venäjän vastaisen kampanjan” järjestämisestä. Hänen mukaansa Venäjä ja Puola ovat koordinoineet menettelytapansa, joilla kampanjaan vastataan.

Venäjän puolustusministeriö sanoi, että kaksi sen Tu-22M3 pitkän matkan pommittajaa oli lentänyt keskiviikkona Valko-Venäjän yllä. Toimen kerrottiin olevan osa pitkän aikavälin pyrkimystä sotilaalliseen integraatioon.

Saksan liittokansleri Angela Merkel soitti keskiviikkona Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja pyysi tätä ”käyttämään vaikutusvaltaansa”, jotta Valko-Venäjä lopettaisi siirtolaisten ”epäinhimillisen välineellistämisen”.

Euroopan parlamentissa puhunut EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell sanoi, että rajalle juuttuneita siirtolaisia varten tarvitaan ”humanitaarisia käytäviä”, jotta nämä voivat palata kotimaihinsa.

”He tarvitsevat uloskäynnin tilanteesta, johon valkovenäläiset ovat heidät asettaneet”, Borrell sanoi.

Puolassa on otettu kiinni yli 50 Valko-Venäjältä maahan pyrkinyttä vuorokauden sisällä, kertoo poliisi. Puolan rajavartiolaitoksen mukaan rajan yli tuli kaksi erillistä ryhmää, eikä kaikkia rajan ylittäneitä saatu kiinni.

”Tilanne ei ole rauhallinen. Kun meillä kaksi päivää sitten oli yksi ryhmä keskittyneenä lähelle Kuznica Bialostockaa yrittämässä rajan yli, niin nyt olemme tekemisissä useiden pienempien ryhmien kanssa, jotka hyökkäävät kohti Puolan rajaa useissa eri paikoissa”, sanoi Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak Puolan radion haastattelussa.

Valko-Venäjä: Puolassa hakattiin rajanylittäjiä

Aikaisemmin tänään Valko-Venäjä syytti Puolaa rajan yli yrittävien pahoinpitelystä. Valko-Venäjän rajavartioston mukaan Puolan turvallisuusviranomaiset ovat hakanneet rajan yli Valko-Venäjältä Puolaan yrittäneitä ihmisiä.

”Pakolaisten mukaan heidät otettiin kiinni Puolan puolella, kun he olivat yrittäneet hakea suojaa vedoten pakolaisasemaansa. Heidän saamistaan lukuisista vammoista päätellen Puolan turvallisuusviranomaiset kohtelivat heitä kaltoin ja työnsivät heidät takaisin piikkilanka-aidan taakse Valko-Venäjän rajalla”, sanottiin rajavartioston lausunnossa.

Rajavartioston julkaisemissa kuvissa näkyy nuotioiden ympärillä istuvia ihmisiä. Heidän joukossaan on neljä miestä, joista osalla on verta vaatteissaan ja yhdellä vaikuttaa olevan haavoja käsissään. Rajavartioston mukaan miehet ovat kurdeja.

Valko-Venäjän rajavartioston mukaan nelikolle on annettu ensiapua.

Päivitys 10.11.2021 kello 20.38: Juttuun on päivitetty STT:n haastatteleman asiantuntijan kommentit ja rajalle loukkuun jääneiden ihmisten määrä.

Täsmennys kuvatekstiin 10.11.2021 kello 18.24: Täsmennetty kuvan kuvatekstiin, ettei kuvaustilanteen aitoutta ole kuvan lähteen vuoksi ollut mahdollista varmistaa.

Päivitys 10.11.2021 kello 16.38: Artikkeliin on päivitetty Puolan pääministerin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan kommentit.

Päivitys 10.11.2021 kello 13.36: Juttu päivitetty Merkelin kommenteilla.

Päivitys 10.11.2021 kello 11.45: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Päivitys 10.11.2021 kello 10.41: Päivitetty Puolan kertomilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut