Näin rajakriisiin reagoitiin Euroopassa: EU tuomitsi Valko-Venäjän toimet – painostaa Lähi-idän ja Afrikan maita keskeyttämään lennot maahan - Ulkomaat - Aamulehti

Näin rajakriisiin reagoitiin Euroopassa: EU tuomitsi Valko-Venäjän toimet – painostaa Lähi-idän ja Afrikan maita keskeyttämään lennot maahan

Tähän juttuun on koottu kaikki tiistain tärkeät uutiset, joita maailmalta on kantautunut sen jälkeen, kun Valko-Venäjältä saapui satoja pakolaisia kohti Puolan rajaa maanantai-iltana.

9.11. 18:58

STT

Pitkään kiristyneet rajajännitteet Puolan ja Valko-Venäjän välillä puhkesivat täydeksi kriisiksi maanantaina, kun sadat maahanpyrkijät saapuivat rajalle kerralla. Puola oli jo viikkojen ajan kirjannut lisääntyviä määriä rajanylitysten yrityksiä Valko-Venäjän suunnalta. Puolaan Valko-Venäjän puolelta pyrkineet ihmiset ovat pääosin peräisin Lähi-idän maista.

Lue lisää: Tilanne Valko-Venäjän ja Puolan rajalla kiristyy – Valko-Venäjälle Puolan rajalle nousi jopa tuhansien ihmisten leiri

EU on tulkinnut Valko-Venäjän toimet kostoksi siitä, että EU on asettanut pakotteita Lukashenkan hallinnolle maan opposition raa'asta kohtelusta.

Kokosimme tähän artikkeliin tiistaina kerrotut uutiset Valko-Venäjästä.

EU painostaa Lähi-idän ja Afrikan maita keskeyttämään lennot Valko-Venäjälle

Euroopan unioni vetoaa yli tusinaan Lähi-idän, Afrikan ja Keski-Aasian maahan, jotta nämä keskeyttäisivät lennot Valko-Venäjälle. EU:n tavoitteena on padota maahantulijoiden virtaa unionin ulkorajalle Valko-Venäjän kautta.

Puolan rajalle kerääntynyttä siirtolaissumaa pidetään Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan hybridioperaationa EU:ta vastaan.

”Tämä on osa epäinhimillistä ja todella gangsterimaista Lukashenkan hallinnon toimintatapaa”, kommentoi Euroopan komission tiedottaja Peter Stano toimittajille.

Puolalaisviranomaisten arvion mukaan yksin Bruzgin rajanylityspaikan lähelle pystytetyssä siirtolaisleirissä on jopa 2 000 Puolaan pyrkivää ihmistä, kertoo valkovenäläistoimittaja Hanna LiubakovaTwitterissä. Muualla Valko-Venäjällä siirtolaisia arvellaan olevan tuhansia lisää. Puolaan pyrkivät ihmiset ovat olleet pääosin lähtöisin Lähi-idän maista.

EU on jo saanut Irakin keskeyttämään lennot Bagdadista Minskiin. Vastaava toive on esitetty muun muassa Egyptille, Jordanialle, Libanonille, Pakistanille ja Turkille. Lisäksi EU tarkkailee 20:tä muutakin maata, joista maahantulijoita saatetaan lennättää Valko-Venäjälle. EU kertoo kiinnittävänsä erityistä huomiota Valko-Venäjän liittolaiseen Venäjään.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi lausunnossa EU:n keskustelevan siitä, miten ”ihmissalakuljetukseen” osallistuvia lentoyhtiöitä voitaisiin sanktioida.

EU keskeytti tänään sopimuksen, jonka nojalla Valko-Venäjän viranomaiset saivat helpotetulla menettelyllä viisumeita EU-alueelle. Järjestelyn keskeyttäminen on osa syyskuussa sovittuja Valko-Venäjään kohdistuvia pakotteita.

Putin ja Lukashenka ilmaisivat huolen ”ankarista toimenpiteistä rauhanomaisia ihmisiä kohtaan”

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli tänään liittolaisensa, Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan kanssa tilanteesta Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Kremlin mukaan johtajat vaihtoivat mielipiteitä maahanpyrkijöiden tilanteesta rajalla.

EU syyttää Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa se kuljettaa ihmisiä muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:n puolelle. Valko-Venäjä on kiistänyt syytökset ja väittää Puolan laiminlyövän humanitaarisia velvoitteitaan estäessään tulijoiden maahanpääsyn.

Valko-Venäjän mukaan Putin ja Lukashenka ovat erityisen huolissaan Puolan asevoimien joukoista rajalla ja Puolan ”ankarista toimenpiteistä rauhanomaisia ihmisiä kohtaan”.

”Tämä on todellinen ongelma, joka koskee Valko-Venäjää ja Puolaa. Olemme tietysti hyvin huolissamme”, kommentoi Putinin tiedottaja Dmitri Peskov aiemmin päivällä tilannetta.

EU: Hybridihyökkäys halveksittavaa

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin mukaan Valko-Venäjän harjoittama siirtolaisten käyttäminen hyväksi hybrihyökkäyksessä on äärimmäisen halveksittavaa.

”EU ei hyväksy minkäänlaisia yrityksiä käyttää siirtolaisia hyväksi. EU:n jäsenvaltioilla on takanaan täysi solidaarisuutemme. Jäsenvaltioiden rajat ovat EU:n rajoja”, Michel kirjoitti Twitterissä tiistaina.

Jo aikaisemmin Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi kriisin Puolan ja Valko-Venäjän rajalla uhkaavan koko EU:n turvallisuutta.

Puolan rajalle on kertynyt tuhansia ihmisiä, joita Valko-Venäjän hallinto EU:n mielestä usuttaa ylittämään rajan. Puola sanoi maanantaina torjuneensa satojen ihmisten yrityksen ylittää raja laittomasti.

Lue lisää: Puolan pääministeri: Kriisi Valko-Venäjän rajalla uhkaa koko EU:n turvallisuutta

Lue lisää: Von der Leyen vaatii uusia pakotteita Valko-Venäjää vastaan

”Puolan rajan sulkeminen on kansallinen intressimme. Mutta vaakalaudalla on koko EU:n vakaus ja turvallisuus”, Morawiecki sanoi Twitterissä.

Morawiecki syytti Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa hybridihyökkäyksestä.

”Meitä ei pelotella. Me puolustamme rauhaa Euroopassa yhdessä Nato- ja EU-kumppaniemme kanssa.

Valko-Venäjän ulkoministeriö taas kehotti Puolaa olemaan kärjistämättä tilannetta.

”Haluamme varoittaa Puolaa etukäteen, jotteivät he ryhdy mihinkään provokaatioihin Valko-Venäjän tasavaltaa vastaan oikeuttaakseen laitonta voimankäyttöä heikossa asemassa olevia aseettomia ihmisiä kohtaan, joiden joukossa on paljon lapsia ja naisia”, ulkoministeriö sanoi.

Lue lisää: Saksa kehottaa EU:ta ryhtymään toimiin Puolan ulkorajan turvaamiseksi – Saksa valmis lähettämään poliiseja naapurinsa avuksi

Haavisto: Suomi voisi sulkea rajansa

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr) mukaan Valko-Venäjän toiminta on täysin tuomittavaa eikä se voi työntää poliisi- ja sotilasvoimin rajojensa ylitse pakolaisia, jos se tuo heitä itse alueellensa.

Valko-Venäjää vastaan on Haaviston mukaan valmisteilla viides sanktiopaketti, joka kohdistuu myös kauttakulun mahdollistaviin ja ihmiskauppaa tekeviin tahoihin. Lisäksi EU:n pitää Haaviston mukaan neuvotella diplomaattisesti niiden maiden kanssa, jotka tarjoavat reitin ihmisten kuljettamiseen.

Haaviston mukaan Suomi voisi tarvittaessa sulkea rajansa nykyisen lainsäädännön nojalla, jos sitä kohtaisi vastaava tilanne kuin parhaillaan on meneillään Valko-Venäjän ja EU-maiden rajoilla.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan Suomen rajavartiolaki antaa Suomelle mahdollisuuden sulkea tarvittaessa rajanylityspaikkoja.

Puolan hallituksen mukaan maiden välisen rajan läheisyyteen on saapunut 3 000–4 000 ihmistä, suurin osa heistä Lähi-idästä. Valko-Venäjän hallinnon mukaan siirtolaiset ovat Valko-Venäjällä laillisesti.

Monet Puolaan pyrkineet ovat kertoneet, että Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat heidät ylittämään rajan ja sitten Puolan viranomaiset työnsivät heidät takaisin Valko-Venäjän alueelle.

EU on tulkinnut Valko-Venäjän toimet kostoksi siitä, että EU on asettanut pakotteita Lukashenkan hallinnolle maan opposition raa'asta kohtelusta.

Lue lisää: Ministerit: Suomi voi sulkea rajansa nykylainsäädännöllä, jos Puolan tilanne toistuisi meillä

YK:n raporttia Valko-Venäjällä laskeutumaan pakotetusta lentokoneesta lykättiin

YK:n alainen kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on jälleen kerran lykännyt Valko-Venäjälle laskeutumaan pakotettua lentokonetta koskevan raporttinsa julkaisua.

ICAO käynnisti toukokuussa heti tapauksen jälkeen selvityksensä Ryanairin lennosta Ateenasta Vilnaan. Valko-Venäjä pakotti koneen laskeutumaan Minskiin vedoten perättömään pommiuhkaan. Koneen laskeuduttua maa pidätti lennolla olleen valkovenäläisen toisinajattelijan naisystävineen.

Useimmat ulkovallat tuomitsivat tapauksen ankarasti Valko-Venäjän röyhkeänä puuttumisena kansainväliseen lentoliikenteeseen. Seurauksena EU ja Britannia kehottivat lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa ja kielsivät Valko-Venäjän valtion lentoyhtiön Belaviantoiminnan alueellaan.

ICAO:n neuvosto kertoo lykänneensä raportin julkaisusta päättämistä seuraavaan istuntoonsa ensi vuoden tammikuussa.

Lue lisää: Oppositioaktivisti otettiin kiinni valkovenäläisellä lentokentällä pakotetun hätälaskun jälkeen – länsimaat raivostuivat

Lue lisää: Pommi­uhkaus, jolla Valko-Venäjä perusteli lennon pakottamista Minskiin, lähetettiin 27 minuuttia Ryanairin miehistön saaman tiedon jälkeen

Jutun lähteenä on käytetty muun muassa uutistoimisto AFP:tä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut