Vankilassa viruva Georgian ex-presidentti kertoo pelkäävänsä henkensä edestä - Ulkomaat - Aamulehti

Vankilassa viruva Georgian ex-presidentti kertoo pelkäävänsä henkensä edestä – sanoo vartijoiden pahoinpitelevän häntä

Kymmenettuhannet vaativat jälleen Mihail Saakashvilin vapauttamista Tbilisissä. Lokakuun alussa pidätetyn entisen presidentin mielestä häneen kohdistuvat syytökset ovat poliittisia.

Georgiassa on nähty mielenosoituksia, joissa vaaditaan ex-presidentti Mihail Saakashvilin vapauttamista vankilasta.

9.11. 8:03

Tbilisi

Georgian entinen presidentti Mihail Saakashvili kertoo pelkäävänsä vankilassa henkensä puolesta. Asianajajalleen osoittamassa kirjeessä ex-presidentti kertoo vankilan vartijoiden solvanneen häntä, lyöneen häntä niskaan ja vetäneen häntä maata pitkin tukasta kiinni pitäen.

Saakashvili siirrettiin maanantaina vankisairaalaan. Hän arvioi, että siirrolla yritetään saada hänet hengiltä.

Georgian pääoppositiopuolueen UNM:n perustaja Saakashvili pidätettiin lokakuun alussa, kun hän palasi maanpaosta päivä ennen maassa järjestettyjä paikallisvaaleja. Häntä syytetään Georgiassa vallan väärinkäytöstä, mutta Saakashvilin mielestä syytökset ovat poliittisia.

Pidätyksen jälkimainingeissa on järjestetty mittavia hallinnon vastaisia mielenosoituksia, ja kymmenettuhannet vaativat jälleen maanantaina ex-presidentin vapauttamista pääkaupunki Tbilisissä.

UNM:n johtajan Nika Melian mukaan massaprotestit eivät pääty ennen kuin Saakashvili on vapautettu ja ennenaikaisten vaalien järjestämisestä ilmoitettu.

Lääkärit ovat huolissaan Saakashvilistä

53-vuotias Saakashvili on ryhtynyt vangitsemisen jälkeen syömälakkoon, ja lääkärit ovat ilmaisseet huolensa hänen heikentyvästä kunnostaan. Ex-presidentti on ehtinyt olla syömälakossa jo yli kuukauden.

Saakashvilin tarkastaneet lääkärit kertoivat maanantaiaamuna, että ex-presidentti vaatisi kiireistä sairaalahoitoa korkeatasoisella klinikalla. Georgian ihmisoikeusasiamiehen mukaan vankisairaala ei täytä lääkärien vaatimuksia.

Saakashvilin asianajajat ovat ilmaisseet huolensa siitä, ettei miehen turvallisuutta voida taata vankisairaalassa, jonka lääkintähenkilöstössä on heidän mukaansa "tuomittuja rikollisia".

Saakashvilin luona vieraillut ihmisoikeusasiamies kertoo, että entinen presidentti siirrettiin vankisairaalaan vasten tahtoaan ja hänelle oli väitetty, että hänet siirretään siviiliklinikalle.

Pääministeri Irakli Garibashvili aiheutti tuoreeltaan pahennusta sanomalla, että Saakashvilillä on "oikeus tehdä itsemurha". Hän väitti myös, että hallinnon oli pakko pidättää ex-presidentti, koska tämä ei suostunut jättämään politiikkaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut