Satoja siirtolaisia matkalla Puolan rajalle Valko-Venäjällä - Ulkomaat - Aamulehti

Tilanne Valko-Venäjän ja Puolan rajalla kiristyy – Valko-Venäjälle Puolan rajalle nousi jopa tuhansien ihmisten leiri

Rajalle saapuneet ihmiset ovat Puolan mukaan aseistettujen valkovenäläisten valvonnassa.

Puolan puolustusministeriön julkisuuteen antamassa kuvassa näkyy satoja siirtolaisia Valko-Venäjän ja Puolan rajalla.

8.11. 13:53 | Päivitetty 8.11. 20:36

Varsova

Valko-Venäjälle Puolan rajan tuntumaan kerääntyi maanantaina satoja, vahvistamattomien arvioiden mukaan jopa tuhansia rajan yli pyrkiviä ihmisiä.

Puolan puolustusministeriön mukaan ihmiset pystyttivät iltapäivällä leirin lähelle Kuznican rajanylityspaikkaa. Ministeriön Twitterissä julkaisemalla videolla raja-aidan tuntumassa näkyi laajalla alueella telttoja ja tulipaikkoja.

Täsmällistä tietoa rajalle kertyneiden ihmisten määrästä ei maanantai-iltana ollut.

Telegramissa toimivan valkovenäläisen oppositiokanavan Nextan mukaan rajalla olisi arviolta 3 000 ihmistä. Valkovenäläinen toimittaja Tadeusz Giczan sanoi Twitterissä valkovenäläisten arvioineen määräksi noin 2 000.

Aiemmin iltapäivällä Puolan hallituksen tiedottaja Piotr Muller sanoi yhden ryhmän yrittäneen ylittää rajan, kertoi uutistoimisto AFP. Muller arvioi tuolloin ihmisiä olevan yhteensä muutamia satoja.

Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa siirtolaisten usuttamisesta EU-maiden rajoille. Tulijat ovat pääosin Lähi-idästä.

Puolan sisäministerin Mariusz Kaminskin mukaan maan hallinto on lisännyt poliiseja ja sotilaita raja-alueelle.

Valko-Venäjä näyttää valvovan

Puolan viranomaisten tiedottaja Stanislaw Zaryn sanoi maanantaina rajalle suunnanneen ryhmän olevan aseistettujen valkovenäläisten tiukassa valvonnassa.

”Nämä päättävät, mihin suuntaan ryhmä kulkee”, Zaryn sanoi.

Puolan rajavartioston ja sisäministeriön tviittaamilla videoilla näkyy suuri joukko ihmisiä kerääntyneenä raja-aidan tuntumaan. Videoilla näkyy myös, kuinka osa ihmisistä yrittää vahingoittaa rajalle pystytettyä teräslanka-aitaa muun muassa puunrungoilla ja katkaisupihdeillä.

Rajalle saapuneet ihmiset ovat Valko-Venäjän jatkuvassa valvonnassa, sanoo Puolan sisäministeriö Twitterissä. Sisäministeriön julkaisemilla videoilla rajalle saapuneen ihmisjoukon taustalla kulkee aseistettuja maastopukuisia ihmisiä.

Liettuan sisäministeri Agne Bilotaite kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan maanantaina, että Liettua harkitsee hätätilan julistamista Valko-Venäjän raja-alueelle. Puola julisti hätätilan Valko-Venäjän-rajalleen syyskuussa.

Bilotaite myös sanoi, että Liettua siirtää joukkoja rajalle en varalta, että maahan saapuu suuri määrä siirtolaisia. Hän ei kuitenkaan kertonut, kuinka paljon joukkoja rajalle lähtee.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) tuomitsi maanantaina Valko-Venäjän toiminnan Puolan ja muiden EU-maiden rajoilla.

”Hybridivaikuttaminen menettelynä on valtiojohtoista laitonta toimintaa, jossa uhreina ovat vaikuttamisen välineinä käytetyt ihmiset”, Ohisalo kirjoitti Twitterissä.

Nato huolissaan tilanteen kiihtymisestä

EU on tulkinnut Valko-Venäjän linjan kostoksi siitä, että Bryssel on asettanut pakotteita Lukashenkan hallinnolle maan opposition raa'asta kohtelusta. Lukashenka on kiistänyt syytteet.

EU:ssa on valmisteilla uusia Valko-Venäjän vastaisia pakotteita rajatapahtumien vuoksi.

Euroopan komission tiedottaja Adalbert Janhz sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että puolalaisviranomaiset ovat viime viikkoina raportoineet joka viikko yli 3 000 yrityksestä ylittää raja.

Sotilasliitto Nato sanoi maanantaina lausunnossaan olevansa huolissaan tilanteen kiihtymisestä rajalla ja kehotti maata noudattamaan kansainvälistä oikeutta. Naton mukaan Valko-Venäjän ”hybriditaktiikkaa” ei voi hyväksyä.

Puolalaisen Gazeta Wyborcza -lehden mukaan alueella on tähän mennessä kuollut ainakin kymmenen maahanpyrkijää, joista seitsemän Puolan puolella.

Puola on lähettänyt alueelle tuhansia sotilaita, ottanut alueella käyttöön hätätilan, rakentanut teräslanka-aidan ja hyväksynyt muurin rakentamisen.

Päivitys 8.11.2021 kello 18.03: Juttua on päivitetty Naton reaktiolla.

Päivitys 8.11.2021 kello 20.35: Juttu on päivitetty maanantai-illan viimeisillä tiedoilla, joihin sisältyvät muun muassa Maria Ohisalon kommentit ja rajalle saapuneiden ihmisten määrät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut