Yhdysvaltain presidentti Joe Biden teilaa Nicaraguan vaalit – presidentti Ortegalle ei tarjolla vasteenotettavaa vaihtoehtoa - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden teilaa Nicaraguan vaalit – presidentti Ortegalle ei tarjolla vasteenotettavaa vaihtoehtoa

Presidentti Ortegan varteenotettavat haastajat ovat joko vangittuina tai maanpaossa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvattiin Valkoisessa talossa 7.11.2021.

8.11. 8:27

Managua/Washington

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sunnuntaina teilannut Nicaraguan presidentinvaalit teeskentelynä.

Biden sanoo Valkoisen talon tiedotteessa, että Nicaraguan presidentti Daniel Ortega, 75, ja tämän vaimo, varapresidentti Rosario Murillo organisoivat vaalit, jotka eivät ole vapaat, reilut eikä demokraattiset.

Nicaraguassa on sunnuntaina äänestetty presidentistä. Vaalien tulos oli jo ennalta selvillä, koska kaikki presidentti Ortegan varteenotettavat haastajat ovat joko vangittuina tai maanpaossa.

Tuoreessa Cid-Gallupin mielipidetiedustelussa kaksi kolmesta vastaajasta sanoi, että olisi äänestänyt sunnuntain vaaleissa opposition ehdokasta. Suosituin nimi oli Cristiana Chamorro, jonka äiti Violeta Barrios de Chamorro on ollut ainoa ehdokas, joka on voittanut Ortegan vaaleissa. Äiti-Chamorro päihitti Ortegan vuonna 1990.

Mutta nuorempi Chamorro on kotiarestissa ja kuusi muuta presidenttiehdokkuutta tavoitellutta ovat vangittuina oloissa, joita heidän perheenjäsenensä kuvaavat kidutukseksi. Ortegan hallinto vangitsi seitsemän potentiaalista presidenttiehdokasta kesäkuussa alkaneessa operaatiossa.

Nicaraguassa oli reilut kolme vuotta sitten laajoja mielenosoituksia Ortegan hallintoa vastaan. Protestit kukistettiin väkivaltaisesti, ja yli 300 ihmistä kuoli.

Opposition vainoaminen on heikentänyt Nicaraguan suhteita Yhdysvaltoihin ja Euroopan unioniin, jotka ovat määränneet talouspakotteita Ortegan perheenjäsenille ja liittolaisille.

Ensimmäisiä virallisia vaalituloksia on vaaliviranomaisten mukaan odotettavissa puoliltaöin paikallista aikaa eli maanantaina aamulla Suomen aikaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut