Ilmastotekoja vaativat ihmiset marssivat Glasgow'ssa ja ympäri maailmaa – aktivistien mukaan ilmastokokouksen anti on ollut köykäistä - Ulkomaat - Aamulehti

Ilmastotekoja vaativat ihmiset marssivat Glasgow'ssa ja ympäri maailmaa – aktivistien mukaan ilmasto­kokouksen anti on ollut köykäistä

Aktivistien mukaan ilmastokokouksen anti on köykäistä.

Glasgow’n ilmastokokouksessa osoitettiin mieltä perjantaina.

6.11. 13:47 | Päivitetty 6.11. 22:11

Skotlannin Glasgow'ssa lauantaina järjestettyyn ilmastomarssiin osallistui järjestäjien mukaan noin 100 000 ihmistä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Glasgow'n ilmastomarssi oli tähän mennessä suurin protesti, joka on järjestetty meneillään olevan ilmastokokouksen aikana. Satoja samanlaisia protesteja ilmaston puolesta järjestettiin eri puolilla maailmaa.

Mielenosoituksissa vaadittiin vähennyksiä fossiilisten polttoaineiden käytölle sekä välitöntä apua ilmastonmuutoksesta kärsineille yhteisöille varsinkin köyhemmissä maissa.

Glasgow'ssa mielenosoittajat kokoontuivat lauantaiaamuna puistossa, joka on lähellä ilmastokokouksen pitopaikkaa.

Lontoon keskustassa ihmisiä kokoontui ihmisiä osoittamaan kantansa Trafalgar Square -aukiolle lauantaina 6. marraskuuta.

Thunberg tuominnut epäonnistuneeksi

Aktivistien mielestä Glasgow'ssa meneillään olevan ilmastokokouksen tulokset ovat olleet köykäisiä. Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on tuominnut jo kokouksen epäonnistuneeksi ja nimittänyt sitä "viherpesufestivaaliksi".

Eri puolilla Britanniaa järjestettiin lauantaina useita muitakin ilmastomielenosoituksia. Lontoossa mielenosoittajat marssivat Englannin keskuspankin luota Trafalgarin aukiolle. Suuri mielenosoitus järjestettiin myös Walesin pääkaupungissa Cardiffissa.

Britannian lisäksi ilmastomarsseja järjestettiin myös muun muassa Keniassa, Turkissa, Ranskassa, Brasiliassa ja Kanadassa.

Tältä Glasgow’m kaduilla näytti lauantaina.

Australian protesteissa "hiilimöhkäleitä"

Australiassa protesteja oli Sydneyssä ja Melbournessa. Osa mielenosoittajista oli pukeutunut hiilimöhkäleiksi ja osa pääministeri Scott Morrisoniksi. Pääministeri tunnetaan tinkimättömänä kaivosteollisuuden puolustajana.

”Ei enää blaa, blaa, blaa. Todellisia ilmastotekoja, nyt”, luki yhdessä julisteessa Sydneyssä.

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa noin 500 ihmistä vaati välittömiä toimia yhteisöille, jotka ovat jo kärsineet maapallon lämpenemisen seurauksista.

Glasgow'n ilmastokokouksessa jatkettiin neuvotteluja myös lauantaina ennen sunnuntain taukoa. Kokouksessa pyritään sopimaan keinoista, joilla ilmaston lämpeneminen saataisiin rajattua Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti 1,5 asteeseen.

Ilmastokokouksen on määrä päättyä perjantaina.

Päivitetty 6.11.2021 kello 22.11: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut