Metsien hävittämisen luvataan loppuvan vuoteen 2030 mennessä - Ulkomaat - Aamulehti

Presidentti Niinistö piti puheensa Glasgow’n ilmastokokouksessa – näitä asioita hän nosti esiin: ”jos menetämme arktisen alueen, menetämme koko maapallon”

Presidentti Niinistön piti kansallisen puheensa ilmastokokouksessa tiistaina.

Presidentti Sauli Niinistö piti tiistaina Suomen kansallisen puheenvuoron Glasgow’n ilmastokokouksessa. Niinistö puhui Suomen aikaa kello 17 jälkeen.

2.11. 6:53 | Päivitetty 2.11. 18:49

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti Glasgow’n ilmastokokouksessa pitämässään puheessaan, että arktisen alueen menettämisellä voi olla kohtalokkaat seuraamukset.

”Arktisena maana Suomi on erityisen huolestunut kovaa vauhtia lämpenevästä arktisesta vyöhykkeestä. Kaikkien muidenkin pitäisi olla huolissaan, sillä jos menetämme arktisen alueen, menetämme koko maapallon”, Niinistö sanoi kansallisessa puheenvuorossaan.

Niinistö muun muassa muistutti puheessaan, että tutkijat ovat varoittaneet ilmastonmuutoksesta jo vuosikymmeniä sitten ja kehotti maita yhteisiin toimiin. Hän nosti esiin myös Suomen ilmastotavoitteet yhtenä kunnianhimoisimmista. Suomi pyrkii olemaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Niinistö päätti puheensa sanomalla, että jo nelisenkymmentä vuotta sitten tiedettiin, että ilmastonmuutos on ihmisen toimista johtuvaa. Nyt on aika puuttua asiaan.

Niinistö nosti Suomen metsät esiin jo aiemmin

Presidentti Niinistö piti tiistaina Glasgow’n ilmastokokouksessa jo aiemmin puheenvuoron metsien puolesta.

Niinistön mukaan metsät ovat keskiössä, kun taistellaan ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden vähenemistä vastaan.

”Metsät ovat Suomelle erityisen tärkeät, sillä maapinta-alastamme metsää on 75 prosenttia. Metsät ovat elämänlankamme”, Niinistö sanoi yleisölle, jolle juuri hetkeä aiemmin oli puhunut prinssi Charles.

Niinistö sanoi, että metsistä voi saada myös taloudellista hyötyä Suomen – maailman onnellisimman maan – malliin. Aiemmin puu merkitsi sahatavaraa, mutta nyt puusta tehdään korkean jalostusarvon kestäviä tuotteita eri aloille.

Talouden ja ilmastotavoitteiden yhdistämisestä Niinistö kertoi keskustelleensa muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Presidentti kertoi myös, että Suomen puuvarat ovat yli kaksinkertaistuneet sitten 1950-luvun. Joka vuosi Suomessa istutetaan 150 miljoonaa puuta, kun koko EU:n tavoite on nostaa vuosittaisten istutusten määrä 300 miljoonasta 600 miljoonaan.

”Aina kannattaa sijoittaa metsiin.”

Yli sata maata sitoutui

Suomi on mukana metsäjulistuksessa, jossa yli sata maata sitoutuu lopettamaan metsien hävittämisen vuoteen 2030 mennessä.

Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan metsäjulistuksen allekirjoittajiin kuuluvat muun muassa Yhdysvallat, Brasilia, Venäjä ja Kiina. Näistä kolmen viimeksi mainitun maan johtajat eivät ole paikalla Glasgow’ssa.

Glasgow’n ilmastokokous jatkui tiistaina valtionjohtajien kansallisilla puheenvuoroilla ja muulla ohjelmalla.

Metsäsopimus keräsi kehuja

Ilmastokokousta isännöivän Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonin mukaan päätös metsien on keskeinen, jotta yhteiseksi tavoitteeksi asetettu lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen saavutettaisiin.

–  Näiden ennennäkemättömien lupauksien avulla meillä on mahdollisuus päättää ihmiskunnan pitkä historia luonnon valloittajana ja ryhtyä sen sijaan luonnon hoitajiksi, kommentoi Johnson päätöstä.

Samankaltaisia päätöksiä tehtiin kuitenkin jo New Yorkin ilmastokokouksessa 2014. Tuolloin tavoitteeksi asetettiin metsien hävittämisen puolittaminen vuoteen 2020 mennessä ja lopettaminen niin ikään vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastojärjestö Greenpeace on kritisoinut päätöstä, koska järjestön mukaan se antaa hyväksynnän metsien hävittämiselle vielä yhden vuosikymmenen ajaksi.

Mukana allekirjoittamassa myös Venäjä ja Brasilia

Sopimusta on allekirjoittamassa myös Brasilia, jossa on suurilla alueilla kaadettu Amazonin sademetsää. Myös laittomista liikahakkuista kritisoitu Venäjä on allekirjoittamassa sopimusta.

Sopimuksen tueksi luvataan lähes 20 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Metsien hävittäminen vaikuttaa ilmastokriisiin, sillä metsät sitovat merkittävästi hiilidioksidia. Maailmanlaajuisesti lähes neljännes ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä syntyy maankäytön seurauksista, kuten maanviljelyksestä sekä metsien hakkuista ja hävittämisestä.

Näitä muita asioita puidaan

Tiistaina puhutaan metsien lisäksi muun muassa päästöjen leikkaamisesta, sopeutumisesta äärimmäisiin sääolosuhteisiin sekä köyhien maiden auttamisesta. Presidentti Niinistön kansallinen puheenvuoro on joskus kello 17 jälkeen.

Suomen on tarkoitus ilmoittaa tänään tukensa myös Glasgow’n läpimurtosuunnitelmalle, jossa linjataan globaaleja tavoitteita vuodelle 2030. Suunnitelman mukaan puhtaan energian tulisi olla tuolloin kustannustehokasta ja saavutettavissa kaikkialla maailmassa ja päästöttömien ajoneuvojen uusi normaali.

Lisäksi tavoitteena on, että lähes nollapäästöinen teräs on globaalien markkinoiden suosituin vaihtoehto ja että edullista uusiutuvaa ja vähähiilistä vetyä on maailmanlaajuisesti saatavilla vuoteen 2030 mennessä.

Lisäksi Suomi liittyy tänään EU:n ja Yhdysvaltojen perustamaan maailmanlaajuiseen metaanisitoumukseen, joka tavoittelee 30 prosentin globaalia vähennystä ihmisperäisissä päästöissä 2030 mennessä. Metaani on hiilidioksidin jälkeen merkittävin ilmastonmuutosta aiheuttava kasvihuonekaasu.

COP26

Yli 120 maailman johtajaa on kokoontunut COP26-ilmastokokoukseen Glasgow'hun. Valtionjohtajien kaksipäiväinen kokous alkoi maanantaina.

Sunnuntaina alkanut ilmastohuippukokous jatkuu marraskuun 12. päivään asti. Glasgow'n kokousta pidetään ratkaisevana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Kokous on monien mielestä viimeinen mahdollisuus pitää ulottuvilla ilmaston lämpenemisen tavoiteltu raja, 1,5 astetta.

Sunnuntaina G20-maiden johtajat pääsivät sopimukseen ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

G20 on johtavien talousmaiden ryhmä.

Päivitys: 2.11. kello 11.56. jutusta on korjattu presidentti Niinistön ensimmäisen puheen alkamisaika puoli kahdeksi.

Päivitetty 2.11. kello 16.58: Lisätty tietoa Niinistön metsäpuheesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut