Presidentti Sauli Niinistö kehuu Glasgow’n ilmastokokouksen henkeä - Ulkomaat - Aamulehti

Presidentti Sauli Niinistö kehuu Glasgow’n ilmasto­kokouksen henkeä: ”Se henki on hyvin vakavasti asian ottava”

Niinistö tapasi lyhyesti myös Britannian pääministerin ja ulkoministerin. Yhteinen kiinnostuksen kohde on turvallisuus.

Britannian pääministeri Boris Johnson tervehti presidentti Sauli Niinistöä maanantaina YK:n ilmastokokouksen alkaessa Glasgow’ssa.

1.11. 20:25

Suomea Glasgow’n ilmastokokouksessa edustava tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehui maanantai-iltana kokouksen henkeä. Ilmapiiri on kuulemma nyt entistä ymmärtäväisempi ja asian syvemmin ottava.

”Minusta henki täällä on aivan toisenlainen kuin aikaisimmissa – Pariisissa ja Puolan COP:n yhteydessä – ja se henki on hyvin vakavasti asian ottava”, Niinistö kertoi suomalaistoimittajille.

Presidentin arvion mukaan vakava asenne on ”aika lailla yleisesti jaettu täällä”.

Valtionjohtajat kokoontuvat Glasgow’ssa maanantaina ja tiistaina omaan huippukokoukseensa ja pitävät maakohtaisia puheenvuoroja. Sen jälkeen alkavat yksityiskohtaiset neuvottelut.

”Katsotaan sitten, mihin ne johtavat. Minusta se on hyvä asia, että henkeä ja tahtoa tuntuu olevan. On vaikeuksiakin.”

Suurimpiin ongelmakohtiin lukeutuu ilmastonmuutoksen torjunnan rahoitus. Rikkaat maat lupasivat jo yli kymmenen vuotta sitten 100 miljardia dollaria vuodessa (86 miljardia euroa) ilmastoapua vuoteen 2020 mennessä. Tavoite täyttynee vasta parin vuoden kuluttua.

Lue lisää: Näin maailman johtajat vaativat toimia Glasgow’n ilmasto­kokouksessa – Biden: ”Olemme maailman­historian käänne­pisteessä”

Myös Venäjän-vierailu esillä

Ilmastokokouksen kaltainen tapahtuma antaa valtionjohtajille tilaisuuden myös muiden asioiden käsittelyyn. ”Monia kiinnostaa tuo Venäjän-vierailuni, ja minä puolestani yritän kovasti markkinoida metsäajattelua, jota Suomeen kannattaa tulla opettelemaan.”

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei osallistu Glasgow’n kokoukseen, eikä hän osallistunut sitä edeltäneeseen G20-maiden kokoukseenkaan. Mitään erityistä syytä tai viestiä Putin ei Niinistön kautta esittänyt.

Venäjän-vierailusta Niinistölle jäi kuva, että ”siellä on suurta varovaisuutta covidia [koronaviruspandemiaa] koskien”.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli maanantaina YK:n ilmastokokouksessa Glasgow’ssa esimerkiksi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

”Ei ole mahdoton”

Suomalaisesta metsänhoidosta ja ”metsäkyvystä” Niinistö sanoo kertovansa mielellään muillekin.

Presidentin mukaan suomalaiset voivat näyttää, että Suomessa metsän kasvu on lisääntynyt kaksinkertaiseksi viimeisen 50–60 vuoden aikana, ja samalla Suomi on käyttänyt metsää taloudellisesti hyväksi.

”Joten se yhtälö ei ole mahdoton.”

Niinistö ehti maanantaina vaihtaa Glasgow’ssa lyhyesti kuulumisia myös Britannian pääministerin Boris Johnsonin sekä ulkoministeri Liz Trussin kanssa. Yhteisiin kiinnostuksen aiheisiin kuuluu etenkin turvallisuus.

”Varmasti täällä yhtä hyvin kuin Pohjolassakin tiedetään, että pohjoisen Euroopan alue kiinnostaa kovin monia.”

Lupausten sisältö olennaista

Putinin ohella Glasgow’hin jäivät tulematta Kiinan, Brasilian ja Turkin johtajat. Mailla on kuitenkin kokouspaikalla muita edustajia ja erikoislähettiläitä. Niinistön mukaan olennaisinta onkin se, mikä on maakohtaisten lupausten ja sitoumusten sisältö.

Kasvokkain tapaamisessa on kuitenkin arvonsa, vaikka monet moittivatkin jättikokouksia. ”Jos ajateltaisiin, että tätä yritetään kirjevaihdon kautta käydä, niin kyllä siinä taitaisi posti jo sekaantua monta kertaa.”

Niinistö itse heräsi ilmastokriisiin vuonna 2005 Sir Nicholas Sternin raportin ansiosta.

Nyt Stern luottaa siihen, että yrityssektori lähtee mukaan ilmastokriisin torjuntaan jo liiketaloudellisista syistä. Se taas luo paineita poliittisille päättäjille.

Glasgow’n ilmastokokous

Ensimmäinen suuri ilmastokokous sitten koronapandemian alun. Kokous järjestetään Skotlannissa, ja se kestää kaksi viikkoa (31.10.–12.11.).

Osallistujamaiden odotetaan ilmoittavan tiukemmista päästöjen vähennystavoitteista.

Glasgow’n neuvottelut koskevat Pariisin sopimuksen toteutusta, kuten vähennyksen raportointitapaa ja rahoitusta.

Suomesta kokoukseen osallistuvat presidentti Sauli Niinistö ja ympäristöministeri Krista Mikkonen.

Kokouksen alussa on johtajatapaaminen, johon osallistuvat muun muassa Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden, Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut