Ilmastohuippukokouksen puheenjohtaja: Glasgow'n kokous on "viimeinen, paras toivo" pitää ilmastotavoite ulottuvilla - Ulkomaat - Aamulehti

Ilmastohuippukokouksen puheenjohtaja: Glasgow'n kokous on "viimeinen, paras toivo" pitää ilmastotavoite ulottuvilla

On toimittava nyt ja toimittava yhdessä, Alok Sharma summasi.

YK:n ilmastohuippukokouksen puheenjohtaja Alok Sharma on avannut virallisesti kokouksen Skotlannin Glasgow'ssa.

31.10. 15:48

Helsinki/Glasgow

YK:n ilmastohuippukokous COP26:n puheenjohtaja Alok Sharma on avannut virallisesti kokouksen Skotlannin Glasgow'ssa. Hänen mukaansa tämä kokous on "viimeinen, paras toivo" pitää ulottuvilla ilmaston lämpenemisen tavoiteltu raja, 1,5 astetta.

Brittiläinen Sharma kehotti maita yhteistyöhön ilmaston lämpenemisen tuhoisimpien vaikutusten estämiseksi. ”Jos toimimme nyt ja toimimme yhdessä, voimme suojella kallisarvoista planeettaamme”, hän sanoi.

Sharma myös painotti, että ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat jo kaikkialla maailmassa tulvina, hirmumyrskyinä, metsäpaloina ja ennätyslämpötiloina.

Glasgow'n kokous kestää marraskuun 12. päivään asti.

Lue lisää: YK:n ilmastokokous alkaa – ympäristöministeri Mikkonen perää valmiutta kunnianhimoisiin ja nopeisiin päästövähennyksiin

Toimia ei voida lykätä

Asiantuntijoiden mukaan ilmastotoimia ei voida enää lykätä. He ovat varoittaneet, että vain päästöjä vähentävät toimet seuraavien kymmenen vuoden aikana auttavat estämään paljon tuhoisammat vaikutukset myöhemmin.

YK:n ilmastopäällikkö Patricia Espinosa sanoi Glasgow'n avajaisseremoniassa, että kansakuntien on muutettava toimintatapojaan tai hyväksyttävä se, että "panostamme omaan sukupuuttoomme".

Lue lisää: Lähteet AFP:lle: G20-johtajat sopuun ilmaston lämpenemisen 1,5 asteen rajoitustavoitteesta

COP26 peri keskeisen tavoitteensa vuoden 2015 Pariisin sopimuksesta, jonka mukaan maat sopivat rajoittavansa ilmaston lämpenemisen "reilusti alle" 2 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan ja 1,5 asteeseen, jos mahdollista.

Pariisin sopimus jätti kuitenkin monia tärkeitä yksityiskohtia selvitettäväksi, joten siinäkin suhteessa Glasgow'n tapaaminen on hyvin merkittävä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut