G20-johtajat sopuun ilmaston lämpenemisen 1,5 asteen rajoitustavoitteesta - Ulkomaat - Aamulehti

G20-johtajat sopuun ilmaston lämpenemisen 1,5 asteen rajoitustavoitteesta – Draghi: "Täytyy muistaa, että tämä on vasta alku"

Kirjaus hiilineutraaliustavoitteesta jäi tiettävästi epämääräiseksi.

G20-maat pääsivät sopimukseen ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Asian vahvisti Italian pääministeri Mario Draghi. Kuvassa Draghi yhdessä prinssi Charlesin kanssa G20-kokouksessa.

31.10. 14:18 | Päivitetty 31.10. 19:13

Rooma

G20-maiden johtajat ovat päässeet sopimukseen ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Asian vahvisti kokouksen päätöspuheenvuorossa Rooman kokousta isännöinyt Italian pääministeri Mario Draghi.

Kokoukseen osallistuneet johtajat hyväksyivät läpi viime yön jatkuneissa neuvotteluissa muotoilun, joka ylittää vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteet. Pariisissa sovittiin tavoitteesta pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkimyksestä rajata nousu alle 1,5 asteeseen.

Draghi sanoi päätöspuheenvuorossaan olevansa ylpeä lopputuloksesta, mutta muistutti samalla, että "tämä on vasta alku". Draghi lähetti viestin myös kriittisille ilmastoaktivisteille, ettei nyt saavutettu sopu ole vain sanahelinää.

G20 on johtavien talousmahtien ryhmä. Maat tuottavat lähes 80 prosenttia maailman hiilipäästöistä, ja nyt saadun sovun toivottiin antavan Glasgow'n ilmastokokoukselle tarpeellisen avauksen.

Kirjaus hiilineutraaliudesta jäi ilman selkeää aikamäärettä

Sen sijaan G20-maat eivät päässeet selkeään sopuun siitä, mikä tavoite hiilineutraaliudelle asetetaan. Päätöslauselmassa mainitaan, että maat lupaavat toimia hiilineutraaliuden puolesta, mutta selkeät aikatavoitteet sen saavuttamisesta jäivät kirjaamatta.

Asiantuntijat ovat sanoneet, että 1,5 asteen tavoitteen saavuttaminen edellyttää hiilipäästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä ja hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.

Kokousisäntä Italia on kertonut tavoittelevansa hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä, mutta esimerkiksi maailman suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja Kiina on asettanut oman hiilineutraaliutensa tavoitteeksi vuoden 2060.

G20-kokouksen päätöspäivä Roomassa myös alkoi Draghin puheella. Sunnuntain avauspuheessaan Draghi kehotti kollegojaan pyrkimään kunnianhimoisempiin tavoitteisiin.

”Tänään tekemämme päätökset vaikuttavat suoraan Glasgow'n kokouksen onnistumiseen ja ennen kaikkea tavoitteeseen taltuttaa ilmastonmuutos”, Draghi sanoi ja lisäsi:

”Meidän pitää asettaa pitkän ajan tavoitteita, jotka ovat johdonmukaisia Pariisin sopimuksen tavoitteiden kanssa. Meidän on tehtävä lyhyen aikavälin muutoksia, jotta voimme saavuttaa ne”, Draghi jatkoi.

Päivitys 31.10.2021 kello 18.02: Lisätty juttuun Draghin vahvistus rajoitustavoitteeseen liittyvästä sovusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut