Sudanissa varaudutaan uusiin sotilasvallankaappausta vastustaviin mielenilmauksiin – sotilaita on lähetetty kaduille - Ulkomaat - Aamulehti

Sudanissa varaudutaan uusiin sotilasvallankaappausta vastustaviin mielenilmauksiin – sotilaita on lähetetty kaduille

Yhdysvallat ja YK kehottavat Sudanin asevoimia hillitsemään voimankäyttöään.

Umma-puolueen kannattajat protestoivat Omdurmanin kaupungissa 29. lokakuuta.

30.10. 8:57

Khartum

Sudanissa varaudutaan uusiin sotilasvallankaappausta vastustaviin mielenilmauksiin, joita on suunnitteilla lauantaille. Protestien alla sekä Yhdysvallat että YK ovat peräänkuuluttaneet Sudanin asevoimilta itsehillintää.

Sudanin armeija kaappasi vallan maanantaina. Useita ihmisiä on sittemmin kuollut mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välisissä yhteenotoissa.

Sotilasvallankaappausta vastustavat mielenosoittajat painottivat perjantaina jatkavansa kansalaistottelemattomuuskampanjaansa. Mielenosoittajat toivovat, että lauantain mielenilmauksiin osallistuu miljoona ihmistä.

Turvallisuusjoukot ovat lähettäneet lauantaisten protestien alla kaduille panssaroituja ajoneuvoja niin pääkaupunki Khartumissa kuin Niilin vastarannalla sijaitsevassa Omdurmanissakin.

Ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ja 170 haavoittunut vallankaappauksen jälkeisissä mielenilmauksissa, kertovat lääkintälähteet. Heidän mukaansa turvallisuusjoukot ovat käyttäneet mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua, kovia panoksia ja kumiluoteja.

Yhdysvaltalaisen viranhaltijan arvion mukaan maassa olisi kuollut maanantain jälkeen 20–30 ihmistä mielenosoitusten väkivaltaisuuksissa.

Lauantainen mielenilmaus mittaa armeijan aikeet

Yhdysvallat on pyytänyt turvallisuusjoukkoja pidättäytymään kaikesta mielenosoittajiin kohdistuvasta väkivallasta. Nimettömänä asiaa kommentoinut yhdysvaltalaisvirkamies arvioi lauantaisten mielenosoitusten olevan ”todellinen testi”, joka mittaa armeijan aikeita.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puolestaan alleviivasi, että sudanilaisilla täytyy olla lupa osoittaa rauhanomaisesti mieltään. Guterres painotti tämän olevan elintärkeää.

Mielenilmaukset levisivät perjantaina pääkaupunki Khartumista joen vastarannalle Omdurmaniin. Suurkaupunki Omdurmanissa moskeijan ulkopuolelle kerääntyneet mielenosoittajat vaativat sotilasvallan päättymistä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi turvallisuusjoukkojen tappaneen Khartumissa maanantaina ainakin kuusi ihmistä ja haavoittaneen 140:tä muuta. Järjestön mukaan turvallisuusjoukot olivat ampuneet useita mielenosoittajien ryhmittymiä kovilla panoksilla.

”Maailma katselee, eikä se hyväksy enempää verenvuodatusta”, järjestö sanoi.

Internet on poikki ja sotilaat partioivat kaduilla

Maan asevoimien sotilaiden lisäksi muun muassa Khartumin ja Omdurmanin kaduilla ovat partioineet pelätyn puolisotilaallisen Rapid Support Forces -järjestön edustajat.

Raskaasti aseistautuneet turvallisuusjoukot ovat repineet maan tasalle mielenosoittajien renkaista ja kivistä rakentamia barrikadeja ja tehneet ihmisiin ja ajoneuvoihin kohdistettuja satunnaisetsintöjä.

Yhteydet internetiin ovat olleet laajalti estettynä, ja valtaosa Khartumin kaupoista on ollut kiinni. Monet siviilivirkamiehet ovat kieltäytyneet tekemästä töitä ennen siirtymäajan hallinnon palauttamista.

Keskiviikkona Sudanissa alkoivat laajat mielenosoittajien pidätykset, joiden tarkoituksena oli lopettaa viime päivinä puhjenneet protestit. Khartumissa pidätettyjen joukossa oli demokratiaa puolustavia aktivisteja muun muassa maan suurimmasta puolueesta Ummasta.

Niin ikään keskiviikkona Afrikan unioni (AU) kertoi erottaneensa Sudanin väliaikaisesti unionista vallankaappauksen vuoksi.

Tämän lisäksi Afrikan koillisosassa sijaitsevan valtion rahahanoja on laitettu säppiin. Muun muassa Maailmanpankki on ilmoittanut jäädyttävänsä avustukset Sudanille. Lisäksi Yhdysvallat on keskeyttänyt satojen miljoonien dollarien avun Sudanille.

Komentaja: Ei vallankaappaus, vaan kurssin oikomista

Yhdysvallat on ollut Sudanin suurimpia tukijoita sen jälkeen, kun kolme vuosikymmentä vallassa ollut diktaattori Omar al-Bashir syrjäytettiin keväällä 2019. Valta siirtyi demokraattisiin muutoksiin tähtäävälle siirtymäajan neuvostolle saman vuoden elokuussa.

Maanantaina sotilaat pidättivät maan pääministerin Abdalla Hamdokin. Pääministeri on sittemmin palautettu kotiinsa, mutta hän on uutistoimisto AFP:n mukaan kotiarestissa.

Sudanin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhan on pyrkinyt vakuuttamaan, ettei kyse olisi vallankaappauksesta. Sen sijaan maan asevoimien tavoitteena on hänen mukaansa ”oikaista Sudanin siirtymän kurssi”.

Valtiontelevisiossa esitetyn muslimien perjantaisen rukoustilaisuuden yhteydessä imaami niin ikään kuvaili asevoimien väliintulon olleen ”hyvin ajoitettu oikaisu”.

”Meidän uskollisuutemme ja rakkautemme tulisi kohdistua turvallisuusjoukkoihin, imaami sanoi tilaisuudessa”, johon osallistui huomattava määrä univormuihin sonnustautuneita sotilaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut