Sudanin pääministeriä pidetään vallankaappauksen tehneen komentajan kotona – YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen - Ulkomaat - Aamulehti

Sudanin pääministeriä pidetään vallankaappauksen tehneen komentajan kotona – YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen

Maanantaina alkaneissa mielenosoituksissa Sudanissa on kuollut ainakin neljä ja loukkaantunut yli 80 ihmistä.

Sudanilaiset rakensivat barrikadeja protestoidessaan vallankaappausta vastaan. Mielenosoittajia on kuollut ainakin neljä ja yli 80 on haavoittunut.

26.10. 18:45

Khartum

Vallankaappauksen tehneen Sudanin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhanin mukaan maan pidätetty pääministeri Abdalla Hamdok on hänen kotonaan.

Al-Burhan kertoi tänään pääministerin olevan hyvässä kunnossa ja tämän pääsevän kotiinsa kriisin päätyttyä.

Sudanin armeija kaappasi vallan maanantaina. Armeijan komentaja ja maata johtavan siirtymäajan neuvostoa johtanut al-Burhan kertoi lakkauttavansa sekä neuvoston että siirtymähallituksen ja julistavansa maahan hätätilan.

Sotilaat pidättivät maanantaina pääministeri Hamdokin sekä useita muita siirtymähallituksen ministereitä ja siirtymäneuvoston siviilijäseniä.

Pääkaupunki Khartumin kaduille kokoontui heti vallankaappauksen jälkeen mielenosoittajia vastustamaan vallankaappausta ja sotilaiden toimia. Mielenosoitukset jatkuivat yön yli tiistaille.

Maanantaina Sudanin tiedotusministeriön mukaan sotilaat ampuivat laukauksia mielenosoittajia kohti armeijan päämajan lähellä. Mielenosoittajia on kuollut ainakin neljä ja yli 80 on haavoittunut.

AFP:n mukaan maanantaina pääkaupunkiin johtavat päätiet ja sillat katkaistiin ja internet-yhteyksissä kerrottiin olevan katkoksia ympäri maata.

Myös lentoliikenne Khartumin lentokentälle on keskeytetty tämän viikon lauantaihin saakka.

Lue lisää: Sudanissa julistettiin kansallinen hätätila: Armeija otti vallan, kolme mielenosoittajaa kuoli sotilaiden luoteihin

Vallankaappauksen tehneen Sudanin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhanin mukaan maan pidätetty pääministeri Abdalla Hamdok on hänen kotonaan.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu myöhään tiistaina

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on tuominnut vallankaappauksen ja vaatinut pääministerin vapauttamista heti.

YK:n tuvallisuusneuvosto pitää hätäkokouksen Sudanin vallankaappauksen takia myöhään tiistai-iltana Suomen aikaan. Neuvoston kokoontumista ja kriisin käsittelemistä olivat pyytäneet Britannia, Viro, Ranska, Irlanti, Norja ja Yhdysvallat.

Yhdysvallat kertoo tuomitsevansa jyrkästi Sudanin armeijan vallankaappauksen. Ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat vaatii siviilihallituksen välitöntä palauttamista sekä pidätetyn pääministerin vapauttamista.

Yhdysvallat on kertonut myös jäädyttävänsä 700 miljoonan dollarin suuruisen avustusrahan Sudanille.

Yhdysvallat on ollut Sudanin suurimpia tukijoita sen jälkeen, kun kolme vuosikymmentä vallassa ollut diktaattori Omar al-Bashir syrjäytettiin keväällä 2019 ja valta siirtyi demokraattisiin muutoksiin tähtäävälle siirtymäajan neuvostolle saman vuoden elokuussa.

Huolensa Sudanin tilanteesta ovat esittäneet myös Afrikan komissio, Arabiliitto ja EU.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut