Amnesty: Maailma lupasi auttaa afganistanilaisia, mutta vastassa oli suljettuja rajoja ja laittomia käännytyksiä - Ulkomaat - Aamulehti

Amnesty: Maailma lupasi auttaa afganistanilaisia, mutta vastassa oli suljettuja rajoja ja laittomia käännytyksiä

Järjestö vaatii loppua käännytyksille ja karkotuksille. Valtioiden tulisi sen sijaan tarjota suojelua afganistanilaisille ja helpottaa poispääsyä maasta.

Ihmiset kiirehtivät ylittämään Pakistanin rajaa Afganistanista Spin Boldakissa syyskuun 25. päivänä 2021.

21.10. 10:53

STT

Lukuisat valtiot lupasivat Afganistanin äärijärjestö Talebanin valtaannousun jälkeen, ettei maan väestöä jätetä pulaan, mutta harva on pitänyt sanansa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty. Afganistanista paenneilla on ollut vastassaan suljettuja rajoja ja laittomia käännytyksiä.

Asia selviää Amnesty Internationalin tekemästä selvityksestä. Järjestö kartoitti, miten muut maat ovat kohdelleet afganistanilaisia, jotka ovat paenneet kotimaastaan.

Järjestön tiedotteen mukaan Afganistanin naapurivaltioista Pakistan, Uzbekistan, Iran, Tadzhikistan ja Turkmenistan ovat sulkeneet rajansa ilman henkilöllisyyspapereita matkustavilta afganistanilaisilta.

Naapurimaiden kerrotaan käännyttävän afganistanilaisia rajalta siitä huolimatta, että he ovat suuressa vaarassa joutua vakavien ihmisoikeusloukkausten uhreiksi. Käännytykset ovat järjestön mukaan johtaneet määräysten vastaisiin rajanylityksiin.

Evakuointeja ja turvapaikanhakua vaikeutettu

Euroopassa esimerkiksi Saksa on vaatinut afganistanilaisia ilmoittautumaan saksalaisviranomaisille ennen evakuointipäätöksen tekemistä. Saksalla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä diplomaattista edustusta Afganistanissa.

Bulgaria, Kroatia ja Kreikka puolestaan ovat jatkaneet afganistanilaisten laittomia käännytyksiä. Tämän lisäksi Puola on uudistanut käytäntöjään niin, että turvapaikan hakeminen on osittain mahdotonta.

Amnesty vaatii, että maailman hallitukset pitävät kiinni sitoumuksistaan suojella ihmisiä, jotka ovat vaarassa joutua ihmisoikeusloukkausten uhreiksi.

Afganistanista pois pääsyä voisi järjestön mukaan helpottaa esimerkiksi poikkeamalla viisumivaatimuksista sekä myöntämällä humanitaarisia viisumeita.

”Afganistanista ulos pääseminen muistuttaa nykyisellään esterataa”, sanoo Amnestyn pakolais- ja siirtolaisosaston johtaja Francesca Pizzutelli tiedotteessa.

Taleban otti vallan Afganistanissa elokuussa samaan aikaan, kun Yhdysvaltain vetäytyminen maasta oli loppusuoralla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut