Twitteristä kenkää saanut Trump puuhaa uutta sosiaalisen median palvelua - Ulkomaat - Aamulehti

Twitteristä kenkää saanut Donald Trump puuhaa uutta sosiaalisen median palvelua

Ex-presidentti kertoo avaavansa palvelun vastustaakseen teknologiayhtiöiden tyranniaa.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trumpin on huhuttu aiemminkin olevan perustamassa omaa sosiaalisen median alustaa. Trump kuvattiin Perryn kaupungissa Yhdysvaltain Georgiassa 25. syyskuuta.

21.10. 6:28

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kertoo puuhaavansa uutta sosiaalisen median alustaa. Asiasta kertovat uutistoimisto AFP:n lisäksi muun muassa yhdysvaltalaiset Newsweek-lehti ja uutiskanava ABC News.

Truth Social -nimeä kantavan palvelun betaversion odotetaan avautuvan ensi kuussa. Alussa palvelu on Trumpin mukaan vain kutsuvieraiden käytössä.

Truth Socialin omistaa Trump Media & Technology Group (TMTG), joka aikoo myös avata oman videopalvelunsa. TMTG:n mukaan tulevassa videopalvelussa olisi tarjolla viihdeohjelmia.

Lue lisää: Twitter on pysyvästi jäädyttänyt Donald Trumpin käyttäjätilin – Trump otti käyttöönsä presidentin virallisen Twitter-tilin ja syytti palvelua poliittisesta hiljentämisestä

Trump sanoo perustaneensa Truth Socialin ja TMTG:n vastustaakseen isojen teknologiayhtiöiden tyranniaa. Asiasta julkaistun tiedotteen mukaan Trumpin kerrotaan myös tuoneen esille, kuinka afganistanilainen äärijärjestö Taleban on isosti esillä Twitterissä, mutta hänet on hiljennetty.

ABC:n mukaan tiedotteessa kerrotaan, että palvelun omistava TMTG perustettiin niin sanottuna spac-yhtiönä, joita perustetaan yritysostoja varten. Uutiskanavan mukaan on epäselvää, kuka on Trumpin mainitseman spac-yhtiön takana.

Potkittiin sosiaalisesta mediasta

Trump sai Twitteristä ja useilta muilta sosiaalisen median alustoilta lähtöpassit sen jälkeen, kun hänen kannattajansa hyökkäsivät Yhdysvaltain kongressirakennukseen loppiaisena.

Lue lisää: Näin Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressiin – Katso 46 historiallista kuvaa Washingtonin kaaoksesta

Trumpin kannattajia tunkeutui tammikuussa väkivalloin kongressirakennukseen, kun edustajainhuone ja senaatti olivat vahvistamassa maan nykyisen presidentin Joe Bidenin vaalivoittoa. Mellakan aikana kuoli viisi ihmistä ja yli sata loukkaantui. Trumpin on katsottu lietsoneen kannattajiaan mellakkaan.

Trump on itse kiistänyt, että hän olisi yllyttänyt väkijoukon mellakkaan puhuessaan loppiaisena kongressitalon edustalle kerääntyneille mielenosoittajille.

Lokakuun alussa Trump pyysi liittovaltion tuomioistuinta palauttamaan hänelle Twitter-tilinsä käyttöoikeuden. Tuomioistuimelle jätetyssä asiakirjassa Trump väitti, että Yhdysvaltain kongressin edustajat olisivat painostaneet Twitteriä asettamaan hänet käyttökieltoon.

Lue lisää: ”Barrikadeja jopa poistettiin mielenosoittajien tieltä” – Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola ihmettelee erikoista piirrettä Yhdysvaltain kongressin valtauksessa

Trump viittasi myös floridalaistuomioistuimelle jättämässään pyynnössä siihen, kuinka Talebanin annetaan käyttää Twitteriä, mutta hänen ei.

Käyttökiellon tullessa voimaan Trumpilla oli Twitterissä yli 88 miljoonaa seuraajaa. Hän käytti tiliä tuolloin pääasiallisena äänitorvenaan. Trump käytti tiliään usein myös hyökätäkseen vastustajiaan vastaan.

Huhuttu aiemminkin

Trump ja hänen neuvonantajansa ovat aiemminkin puhuneet, että ex-presidentti olisi perustamassa oman sosiaalisen median alustansa.

ABC:n mukaan Trump on Valkoisesta talosta lähtönsä jälkeen lähettänyt sähköpostilla tiedotteita lähes yhtä tiuhaa tahtia kuin hän tykitti aiemmin tviittejä.

Trumpilla oli jonkin aikaa käytössä myös blogi omilla verkkosivuillaan. Blogi ehti kuitenkin olla sivuilla vain kuukauden. Sen lopettamisesta kerrottiin kesäkuun alussa.

Heinäkuussa Trumpin pitkäaikainen avustaja Jason Miller puolestaan siirtyi toimitusjohtajaksi teknologiastartupiin, joka kehitti sosiaalisen median alustaa, jonka käyttämistä myös Trumpin kerrottiin harkitsevan. Trump kuitenkin kiisti olevansa liittymässä palveluun.

Trumpilla on edelleen paljon vaikutusvaltaa republikaanipuolueessa ja hän on usein myös vihjaillut saattavansa lähteä uudelleen ehdolle vuoden 2024 presidenttivaaleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut