Poliisi: Britannian kansanedustaja David Amessin puukotus oli terroriteko - Ulkomaat - Aamulehti

Poliisi: Britannian kansan­edustaja David Amessin puukotus oli terroriteko

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun brittipoliitikko joutuu vakavan väkivallan uhriksi.

Poliisit tekivät 15. lokakuuta tutkimuksia Britannian Leigh-on-Seassa. Mediatietojen mukaan kansanedustaja David Amess oli ollut alueella tapaamassa ihmisiä ennen kuin hänet puukotettiin.

16.10. 7:17 | Päivitetty 16.10. 13:34

Britanniassa poliisi on julistanut konservatiivi­kansanedustaja David Amessin kuolemaan johtaneen puukotuksen olleen terroristinen teko. Suur-Lontoon poliisi kertoo asiasta tiedotteessa.

Poliisin mukaan tutkintojen alkuvaiheessa on selvinnyt mahdollinen islamistiseen ääritoimintaan yhdistetty motiivi. Tutkintaa johtaa terrorismin vastainen yksikkö.

Mediatietojen mukaan Amess oli tapaamassa ihmisiä omassa vaalipiirissään Leigh-on-Seassa perjantaina, kun puukotus tapahtui.

Poliisin mukaan 25-vuotias mies on pidätetty murhasta epäiltynä. Miehen uskotaan toimineen yksin, eikä ketään muuta etsitä tapahtuneeseen liittyen. Useat brittiläiset tiedotusvälineet ovat raportoineet, että epäillyn uskotaan olevan somalialaisen taustan omaava britti.

Lue lisää: Brittimedia: Kansanedustaja David Amess kuoli puukotuksessa omassa vaalipiirissään

Moni poliitikko tuominnut teon

Pääministeri Boris Johnson vieraili puukotuksen tapahtumapaikalla lauantaina kunnioittaakseen kansanedustajaa.

Konservatiivipuoluetta edustava Johnson oli paikalla harvinaisessa yhteisesiintymisessä oppositiojohtajan, työväenpuoluetta johtavan Keir Starmerin kanssa. Mukana olivat myös alahuoneen puheenjohtaja Lindsay Hoyle ja sisäministeri Priti Patel.

Britannian pääministeri Boris Johnson (oikealla) ja työväenpuoluetta johtava Keir Starmer vierailivat yhdessä puukotuspaikalla lauantaina 16. lokakuuta.

Osanottoja on tullut Britannian lisäksi myös ainakin Yhdysvalloista, Kanadasta ja Espanjasta.

69-vuotias Amess oli verkkosivunsa mukaan ollut kansanedustaja vuodesta 1983, ensin Basildonista ja vuodesta 1997 alkaen Southendin läntisestä vaalipiiristä. Hänet tunnettiin muun muassa eläinten oikeuksien puolustajana ja abortin vastustajana.

Turvallisuus heti esille

Sisäministerin Priti Patelin edustaja kertoi perjantaina ministerin pyytäneen poliisivoimia arvioimaan kansanedustajien turvallisuusjärjestelyt välittömästi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kansanedustaja kohtaa vakavaa väkivaltaa. Kesäkuussa 2016 äärioikeistolainen mies murhasi työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin viikkoa ennen kansanäänestystä Britannian EU-erosta.

Työväenpuolueen kansanedustajaa Stephen Timmsiä puukotettiin useita kertoja tapahtumassa vuonna 2010. Hän toipui hengenvaarallisista vammoistaan ja toimii edelleen kansanedustajana.

Vuonna 2000 liberaalidemokraattien Nigel Jones haavoittui ja hänen avustajansa kuoli, kun miekalla aseistautunut mies hyökkäsi vaalipiiritapaamiseen Cheltenhamissa läntisessä Englannissa.

Päivitetty 16.10.2021 kello 13.33: Lisätty tieto Boris Johnsonin ja Keir Starmerin vierailusta tapahtumapaikalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut