Norjan poliisi: Jousiasehyökkäys vaikuttaisi olevan terroriteko, epäiltyä esitetään vangittavaksi perjantaina – tämä tapauksesta tiedetään nyt - Ulkomaat - Aamulehti

Norjan poliisi: Jousiase­hyökkäys vaikuttaisi olevan terroriteko, epäiltyä esitetään vangittavaksi perjantaina – tämä tapauksesta tiedetään nyt

Viisi ihmistä kuoli ja kolme haavoittui jousiasehyökkäyksessä Norjan Kongsbergissä keskiviikkona. Teosta epäilty 37-vuotias mies on myöntänyt teot. Norjan poliisi oli ollut huolissaan islamiin kääntyneen miehen radikalisoitumisesta.

Poliisin tutkinta jatkui Kongsbergissä torstaina 14. lokakuuta.

13.10. 21:56 | Päivitetty 14.10. 18:55

Viisi ihmistä kuoli ja kolme haavoittui jousiasehyökkäyksessä Norjan Kongsbergissä keskiviikkoiltana. Norjan turvallisuuspoliisin mukaan uhrit valittiin sattumanvaraisesti. Uutena tietona poliisi kertoo, että hyökkääjä oli tunkeutunut asuintaloon.

Norjan poliisin turvallisuuspalvelun mukaan isku vaikuttaa terroriteolta. Tapahtuman tutkinta on kuitenkin yhä kesken. Terrorismin uhkaa pidetään Norjassa yhä maltillisena, poliisi kertoo.

Teosta epäillään 37-vuotiasta Norjassa syntynyttä miestä, jota poliisin on määrä esittää vangittavaksi perjantaina.

Teosta epäilty otettiin kiinni keskiviikkona. Hän on poliisin mukaan 37-vuotias Tanskan kansalainen, joka on asunut paikkakunnalla. Epäilty on myöntänyt poliisille olleensa surmatöiden takana.

Epäilty on selittänyt tekojaan

Poliisipäällikkö Ole Bredrup Säverudin mukaan epäilty on selittänyt poliisille tekojaan. Hän ei kuitenkaan mennyt tarkemmin siihen, mitä mies on poliisille kertonut.

Norjan poliisi oli ollut huolissaan iskusta epäillyn miehen radikalisoitumisesta. Poliisin mukaan mies oli kääntynyt islaminuskoon, ja hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin piireihin. Mies on poliisille entuudestaan tuttu useista eri yhteyksistä. Teon motiivi on toistaiseksi hämärän peitossa.

Norjalaismedian mukaan miehelle tehdään torstaina mielentilatutkimusta vastaava alustava oikeuspsykiatrinen tutkimus.

Norjan poliisi kertoi aiemmin torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että hyökkäyksessä kuoli neljä naista ja yksi mies. Uhrit olivat 50–70-vuotitaita.

Torstaina tarkennettiin, että hyökkäyksessä haavoittui kahden sijaan kolme ihmistä. Yksi heistä oli vapaalla ollut poliisi. Loukkaantuneet eivät poliisin mukaan ole hengenvaarassa.

Tämä iskusta tiedetään

Kyse näyttää olevan terroriteosta, sanoo Norjan turvallisuuspoliisi.

Iskussa kuoli viisi ihmistä ja haavoittui kolme.

Uhrit valittiin sattumanvaraisesti.

Uutena tietona poliisi kertoo, että hyökkääjä oli tunkeutunut asuintaloon.

Epäillyn kiinni ottamisessa kesti noin puoli tuntia siitä, kun operaatio alkoi.

Poliisin mukaan mies olisi käyttänyt ainakin yhtä asetta jousiaseen lisäksi.

Epäillyn on kerrottu olevan 37-vuotias Tanskan kansalainen, joka on kuitenkin syntynyt ja asunut Norjassa koko ikänsä.

Epäilty on poliisin mukaan kääntynyt islaminuskoon ja hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin piireihin. Poliisi oli ollut huolissaan miehen radikalisoitumisesta.

Poliisipäällikkö Ole Bredrup Säverud puhui medialle Tønsbergin kaupungissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa 14. lokakuuta. Tønsberg sijaitsee lähellä Kongsbergiä, missä jousipyssyllä varustautunut mies hyökkäsi ihmisten kimppuun keskiviikkona.

Tältä poliisin toiminta näytti Kongsbergissä 14. lokakuuta.

Taustalla lähestymiskielto

Epäillyn miehen asianajaja kertoi norjalaiselle VG-lehdelle aamuyöllä keskustelleensa epäillyn kanssa. ”Hän tekee yhteistyötä poliisin kanssa ja selittää tapahtunutta yksityiskohtaisesti”, asianajaja kertoi.

Epäilty oli tuomittu aiemmin lähestymiskieltoon, kertoo esimerkiksi Norjan yleisradioyhtiö NRK. Hänelle määrättiin viime vuonna kuuden kuukauden lähestymiskielto kahta perheenjäsentään vastaan, kun hän oli uhannut tappaa heistä toisen. Hänet on tuomittu aiemmin myös omaisuusrikoksista ja vähäisestä määrästä huumeita.

Viranomaiset olivat alkujaan vaitonaisia epäillystä, mutta kertoivat päätyneensä julkaisemaan tiedotteen, sillä asiasta on liikkunut paljon huhuja sosiaalisessa mediassa.

Noin 27 700 asukkaan Kongsberg sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Oslosta lounaaseen.

Kongsberg sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Norjan pääkaupunki Oslosta.

Hyökkäyksen jäljiltä talon seinään oli jäänyt kiinni yksi nuoli.

Poliisilla oli paikalla keskiviikkona iso operaatio.

Käytti jousta ja nuolta

Poliisi sai ilmoituksen ihmisiä kohti jousiaseella ampuvasta miehestä Suomen aikaa kello 19.13 keskiviikkoiltana. Paikalle lähetettiin poliisipartio, ja pian tämän jälkeen poliisi lähetti paikalle kolme partiota lisää. Vain viiden minuutin päästä poliisi teki havainnon hyökkääjästä Kongsbergin keskustassa sijaitsevan Coop-kaupan lähellä.

Teko tapahtui Kongsbergin keskustan alueella. Paikallislehti Laagendalspostenin mukaan tekijä liikkui laajalla alueella kaupunkia jakavan joen toisella puolella. ”Kyse on useista rikospaikoista ja siksi suuri alue on eristetty”, Kongsbergin poliisipäällikkö Öyvind Aas kertoi keskiviikkona illalla.

Teosta epäilty mies käytti hyökkäyksessä poliisipäällikön mukaan jousta ja nuolia. Poliisi kertoi torstaina, että epäilty olisi käyttänyt myös ainakin yhtä muutakin asetta. Poliisi ei tutkinnallisista syistä kerro tarkemmin, miten epäilty oli aseistautunut.

Hyökkääjä tappoi ainakin yhden uhrin vielä sen jälkeen, kun poliisi oli tullut tapahtumapaikalle, poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina. Poliisin mukaan on mahdollista, että kaikki uhrit saivat surmansa vasta sen jälkeen, kun poliisi oli jo nähnyt epäillyn.

Poliisipäällikkö Öyvind Aas kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että hyökkäyksessä haavoittui vapaalla ollut poliisi.

22 poliisipartiota operaatiossa

Mies otettiin poliisin mukaan kiinni kello 19.47, eli 34 minuuttia ilmoituksen jälkeen. Kaikkiaan operaatioon osallistui 22 poliisipartiota. Epäilty ampui poliisin mukaan nuolia myös poliisia kohti.

Öyvind Aasin mukaan poliisi ampui varoituslaukauksia ennen epäillyn kiinni ottamista.

Teon jälkeen alueen sairaalat asetettiin hälytystilaan. Tapahtuman jälkeen Norjan poliisit päätettiin aseistaa. Muutaman vuoden ajan Norjan poliisit eivät ole kantaneet aseita. Norjan hälytystilaa ei kuitenkaan muutettu.

VG:n mukaan tapauksesta on ilmoitettu Norjan turvallisuuspoliisille (PST). Kongsbergiin on lähetettiin myös muualta poliiseja sekä pommiryhmä.

Pääministeri kuvasi tapahtumia järkyttäviksi

Maan kansanedustuslaitoksen eli Norjan suurkäräjien puhemies Eva Kristin Hansen on kommentoinut tapahtunutta norjalaisuutistoimisto NTB:lle. ”Kongsbergin vakava tapaus on syvän traaginen”, Hansen kirjoitti NTB:lle antamassaan lausunnossa keskiviikkoiltana.

Hansen kertoi lähettävänsä lämpimimmät ajatuksensa uhreille, heidän sukulaisilleen ja paikalliselle yhteisölle, joka on joutunut traagisten tapahtumien keskipisteeseen. Tapahtumien laajuus ei ollut täysin tiedossa Hansenin lausunnon aikaan.

Norjan pääministeri Erna Solberg kuvasi Kongsbergin tapahtumia järkyttäviksi. Myöhään keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Solberg korosti, että tapahtumista ei vielä tiedetä paljoakaan.

Pääministerin mukaan tekijän motiivin arviointi on vielä liian aikaista. Solberg kertoi ajatustensa olevan nyt uhrien ja uhrien omaisten luona.

Keskiviikon väkivallanteko tapahtui vain päivä ennen Norjan hallitusvallan vaihtoa. Tiedotustilaisuudessa mukana ollut oikeusministeri Monica Mäland kertoi vallanvaihdon tapahtuvan suunnitelmien mukaan.

Uusi työväenpuolueen johtama hallitus aloittaa toimintansa torstaina uuden pääministerin Jonas Gahr Støren johdolla, oikeusministeri kertoi tiedotustilaisuudessa.

Norjan pääministeri Erna Solber (oikealla) ja oikeusministeri Monica Mäland kommentoivat tapahtunutta tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 13. lokakuuta.

Ruokakauppa keskeinen tapahtumapaikka

Ruokakauppaketju Coopin edustaja on kertonut norjalaislehti VG:lle, että ketjun kaupassa ollut "vakava tapaus". Ketjun edustajan mukaan yksikään heidän työntekijöistään ei saanut vammoja.

Norjalaiskanava TV2:lle tapahtumia kommentoinut silminnäkijä kertoo olleensa matkalla kauppaan, mutta pysähtyneensä ensin tupakalle. Tuolloin hän näki kadun kulmassa miehen, jolla oli jousi kädessä ja nuolia olallaan kantamassaan viinissä. Tämän jälkeen hän näki ihmisten pakenevan henkensä edestä.

”Olen kiitollinen, että jäin polttamaan, muuten olisin jäänyt kaiken keskelle matkalla kauppaan”, hän sanoi televisiokanavalle.

Muut kanavan jututtamat silminnäkijät ovat muun muassa kertoneet kuulleensa kadulta huutoja ja nähneensä elottomia ihmisiä.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos