Miljardööripääministeri voittanee Tshekin vaalit ilman enemmistöä – kommunistinen puolue jäänee parlamentin ulkopuolelle - Ulkomaat - Aamulehti

Miljardööripääministeri voittanee Tshekin vaalit ilman enemmistöä – kommunistinen puolue jäänee parlamentin ulkopuolelle

Kommunistinen puolue on saamassa historiallisen huonon vaalituloksen.

Valokuvaaja otti lauantaina Prahassa kuvaa näytöstä jossa oli pääministeri Andrej Babishin kuva.

9.10. 18:34

Praha

Tshekin parlamenttivaalien alustavien tulosten mukaan miljardööripääministeri Andrej Babishin johtama ANO-liike on ottamassa vaalivoiton. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, ettei Babish ole saamassa parlamenttiin enemmistöä.

Äänistä on laskettu nyt reilut 80 prosenttia, ja ennusteen mukaan ANO on saamassa 75 paikkaa 200-paikkaisesta parlamentista.

Menneisyydessä maan johdossa ollut kommunistinen puolue on puolestaan alustavien tulosten mukaan jäämässä parlamentin ulkopuolelle ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan. Ääntenlaskun tässä vaiheessa puolueelle on kertynyt alle neljä prosenttia äänistä, eli se näyttää jäävän alle viiden prosentin kynnyksen.

Babishin voittoon uskottiin jo ennen vaaleja, sillä kyselyiden perusteella lukuisat kohut eivät ole käännyttäneet ainakaan kaikkia kannattajia. Esimerkiksi viime viikonloppuna Babishin nimi tuli esiin Pandoran papereissa, joiden mukaan pääministeri oli käyttänyt veroparatiisipalveluja ostaakseen kiinteistöjä Etelä-Ranskasta vuonna 2009.

Babish itse on sivuuttanut väitteet kutsuen niitä lokakampanjaksi.

Babish vetoaa vakauden puolesta

Zadni Trebanin kylässä äänestänyt Jan Hovorka kertoi uutistoimisto AFP:lle toivovansa, että vaalitulos lopettaisi ”politiikan oligarkisoitumisen, joka vaarantaa demokratian”.

”Politiikka pitäisi nähdä julkisin varoin rahoitettuna julkisena palveluna, ei mahdollisuutena tehdä mahdollisimman paljon rahaa”, hän painotti.

Babishin populistista ANO-liikettä tukeva Ivan Kostelka ennakoi, että noin 30 prosenttia äänestäjistä kallistuisi Babishin kannalle. Loppujen hän ei usko pääsevän yksimielisyyteen ja onnistuvan luomaan yhtä puoluetta.

”He mieluummin tuhoavat kaiken”, hän sanoi.

Babish itse antoi äänensä perjantaina ja vetosi vakauden puolesta ”tänä epävakaana aikana”.

”Meidän ei pitäisi vaihtaa hallitusta nyt”, hän painotti.

Populismi vastaan perinteinen politiikka

Palackyn yliopiston analyytikko Tomas Lebeda sanoo vaalien ydinkysymyksen olevan se, päihittävätkö populistit perinteiset ja vastuullisemmat poliitikot.

Voimakkaasti autoteollisuudesta ja viennistä euroalueelle riippuvainen Tshekin talous pyrkii parhaillaan korjaamaan koronavirussulkujen aiheuttamaa vahinkoa. Pandemia sekä julkisen sektorin ja eläkkeiden korotukset ovat kuitenkin kurittaneet julkista taloutta.

Lebeda huomauttaa, että Babish on rasittanut valtion budjettia mutta vakuuttanut, ettei veroja olla nostamassa.

”Kutsuisin tätä talouspopulismiksi”, hän kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut