Saksassa lähdetään vaalipäivään tasaisista asemista - Ulkomaat - Aamulehti

Kuka on liittokansleri Angela Merkelin seuraaja? Näistä asemista Saksassa lähdetään sunnuntain vaalipäivään

Yhdessä viimeisistä mielipidemittauksista kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien kannatusero mahtui virhemarginaalin sisään.

Saksan nykyinen liittokansleri Angela Merkel esiintyi mahdollisen manttelinperijänsä Armin Laschetin kanssa Aachenin kaupungissa vaalipäivän aattona.

25.9. 19:34

Saksan väistyvä liittokansleri Angela Merkel pyrki vaalien aattona kokoamaan kokoamaan kannattajakuntaa kristillisdemokraattien (CDU/CSU) ja hänen mahdollisen manttelinperijänsä Armin Laschetin taakse.

Laschetin rinnalla tämän kotikaupungissa Aachenissa esiintynyt Merkel korosti ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyttä päivä sen jälkeen, kun Saksassa ja muualla maailmassa oli järjestetty laajoja ilmastomielenilmauksia.

”Kyseessä on tulevaisuutenne, lastenne tulevaisuus ja vanhempienne tulevaisuus”, Merkel sanoi.

Lue lisää: Mitä Saksan vaalitulos voi tarkoittaa Suomelle ja EU:lle? Näin tutkija ennakoi asetelmia: ”Suomi voisi hyötyä Saksan julkisista investoinneista”

Merkelin mukaan ilmastonmuutosta ei torjuta ainoastaan lakien ja sääntöjen avulla, vaan mukaan tarvitaan myös tiedettä, teknologiaa ja intohimoisia ihmisiä.

”Laschet on siltojen rakentaja, joka saa ihmiset mukaan, liittokansleri vetosi.”

Matalaa profiilia pitänyt Merkel astui vaaliareenoille viime viikolla Laschetin tueksi, kun SPD:n kansleriehdokas Olaf Scholz oli vahvalla esiintymisellä vaaliväittelyissä paisuttanut suosiotaan suhteessa Laschetiin.

Valtiovarainministeri Scholz on onnistunut profiloitumaan vahvasti Merkelin politiikan jatkuvuutta edustavaksi ehdokkaaksi.

Sosiaalidemokraattien kansleriehdokas Olaf Scholz puhui kannattajilleen Potsdamissa Saksassa lauantaina 25. syyskuuta.

Vain hienoisessa johdossa

Asetelmat ennen sunnuntaina käytäviä vaaleja ovat muuttuneet yhä arvaamattomammiksi.

Yhdessä viimeisistä mielipidemittauksista valtaapitävän kristillisdemokraattien ja haastajan asemassa olevan sosiaalidemokraattien (SPD) kannatus mahtui virhemarginaalin sisään.

Aiemmissa kannatusmittauksissa – kuten viimeisimmissäkin – sosiaalidemokraatit ovat hienoisella etumatkalla.

Allensbach-instituutin perjantaina julkaistussa mittauksessa SPD:n ennakoidaan saavan 26 prosenttia äänistä, CDU/CSU:lle povataan 25 prosentin kannatusta. Vihreät ovat keräämässä äänistä 16 prosenttia ja liberaalipuolue FDP reilut 10 prosenttia.

Äärioikeistolainen AfD on sekin keräämässä kymmenyksen äänistä, mutta muut puolueet ovat jo ennalta kieltäytyneet hallitusyhteistyöstä sen kanssa. Laitavasemmistopuolue Linkelle ennakoidaan viiden prosentin kannatusta.

Vaalihuoneistot avautuvat Saksassa sunnuntaina kello 9 Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos