Koko La Palman lentokenttä suljettiin tuhkapilven vuoksi - Ulkomaat - Aamulehti

Koko La Palman lentokenttä suljettiin tuhkapilven vuoksi – Kanarian tulivuoren­purkauksen tieltä määrätty evakuoitavaksi lisää ihmisiä

Tulivuorenpurkauksen aiheuttamat vahingot ovat reilusti yli 400 miljoonaa euroa.

”Peruttu”, luki jokaisen lennon perässä La Palman saaren lentokentän tauluilla 25. syyskuuta.

25.9. 18:02

Espanjan ilmailuviranomaiset kertoivat lauantaina sulkeneensa Kanarian La Palman saaren lentokentän tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tuhkapilven vuoksi.

Jo perjantaina kaikki lentokentän seitsemän lentoa jouduttiin perumaan kiihtyneen tulivuorenpurkauksen vuoksi.

”Lentokenttä on suljettu tuhkan kerääntymisen vuoksi. Puhdistusoperaatio on alkanut, mutta tilanne voi muuttua hetkenä minä hyvänsä”, lentokentän valtio-omisteinen operaattori Aena ilmoitti.

Lue lisää: Tulivuorenpurkaus kiihtyi Kanarian La Palmalla – lentoja peruttu

Perjantaina paikallishallinto määräsi lisäksi evakuointeja El Pason kaupungissa, kun tulivuoresta kuului valtavia räjähdyksiä sekä uusia repeämiä vuoreen syntyi.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on ilmoittanut, että La Palma julistetaan katastrofialueeksi, mikä mahdollista taloudellisen avun asukkaille.

Cumbre Vieja -tulivuoren purkautuminen kiihtyi perjantaina. Tältä vuori näytti lauantaina 25. syyskuuta.

Tuhannet jättäneet kotinsa

Tulivuori Cumbre Vieja alkoi purkautua viime sunnuntaina ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.

Purkauksen vuoksi yli 6 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. EU:n Copernicus-ohjelman arvion mukaan tulivuoresta purkautunut laava on tuhonnut 420 rakennusta ja peittänyt yli 190 hehtaaria maata.

Tulivuoresta purkautuvan laavan virtausnopeus kraatterista on kuitenkin viime päivinä hidastunut. Asiantuntijat toivovat, ettei laava virtaa rannikolle ja mereen asti, sillä veteen virtaava sula laava voi aiheuttaa myrkyllisiä kaasupilviä.

Toistaiseksi tulivuorenpurkaus ei ole aiheuttanut ihmisuhreja, mutta ympäristö- ja omaisuusvahingot ovat Kanarian aluejohtaja Angel Victor Torresin mukaan valtavat. Torresin mukaan vahingot ovat reilusti yli 400 miljoonaa euroa.

Kanariansaaret on tunnettu matkailukohde, mutta La Palma ei ole saariryhmän keskeisiä turistikohteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos