Kiinassa vangittuna olleet kaksi kanadalaista ovat päässeet vapaiksi - Ulkomaat - Aamulehti

Kiinassa vangittuna olleet kaksi kanadalaista ovat päässeet vapaiksi

Aiemmin kerrottiin, että Kanadassa kotiarestissa lähes kolme vuotta ollut kiinalaisen Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pääsi vapaaksi.

Ihmiset vaativat kanadalaisten Michael Sparovin ja Michael Kovringin vapauttamista Vancouverissa Kanadassa vuonna 2019.

25.9. 7:23

Kaksi Kiinassa vangittuna ollutta kanadalaista on päässyt vapaaksi ja he ovat matkalla kotiin, kertoo Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Aiemmin kerrottiin, että Kanadassa kotiarestissa lähes kolme vuotta ollut kiinalaisen Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pääsi vapaaksi.

Mengin tapaus oli kiristänyt Kanadan ja Kiinan välejä.

Meng otettiin kiinni Vancouverin lentokentällä joulukuussa 2018. Häntä oli vaadittu luovutettavaksi Yhdysvaltoihin vastaamaan syytteisiin muun muassa pankki- ja rahansiirto­rikoksista, joilla väitteiden mukaan olisi pyritty peittelemään Huawein liiketoimia Iranissa. Syytteitä nostettiin Mengin lisäksi myös Huawei-yhtiötä vastaan.

Hänet päästettiin Kanadassa melko pian vapaaksi miljoonien eurojen suuruista takuusummaa vastaan. Hänelle asetettiin tiukat liikkumisrajoitukset ja hänet velvoitettiin pitämään gps-jalkapantaa. Luovutuspäätöstä Yhdysvaltoihin ei tehty, ja perjantaina kerrottiin korkeimman oikeuden tuomarin päättäneen lakkauttaa Wanzhoyn luovutustoimet. Samalla tuomari poisti Mengin vapautusehdot, mikä tarkoittaa, että tämä vapautetaan. Meng saa nyt palata Kiinaan.

Vain muutamaa päivä Mengin kiinnioton jälkeen Kiina otti kiinni kaksi kanadalaista, liikemies Michael Spavorin ja entisen diplomaatin Michael Kovrigin. Heidät on nyt vapautettu.

Spavoria ja Kovrigia syytettiin vakoilusta. Syytöksiä pidettiin Kiinan vastareaktiona Mengin kiinniottoon. Spavor oli tuomittu 11 vuoden vankeuteen. Kovrigin tuomiota ei ole ilmoitettu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos