Tulivuorenpurkaus kiihtyi Kanarian La Palmalla – lentoja peruttu - Ulkomaat - Aamulehti

Tulivuorenpurkaus kiihtyi Kanarian La Palmalla – lentoja peruttu

Perjantaina iltapäivällä raivaamassa olleet pelastustyöntekijät vetäytyivät Todoquen kaupungista, kun tulivuoren kylkeen puhkesi uusi purkausaukko.

Perjantaina tulivuoren kylkeen puhkesi uusi purkausaukko.

24.9. 22:10 | Päivitetty 25.9. 0:05

Tulivuorenpurkaus on kiihtynyt Espanjan Kanarian La Palma -saarella. Muutos johti useiden saarelle menevien ja sieltä tulevien lentojen perumiseen, ilmoittivat ilmailuviranomaiset perjantaina.

Cumbre Viejan tulivuoresta on levinnyt paksuja mustia tuhkapilviä purkauksen kiihtymisen jälkeen.

Tulivuori alkoi purkautua ensimmäisen kerran pitkään aikaan viime sunnuntaina. Sen jälkeen on kuutisentuhatta saaren 80 000 asukkaasta joutunut jättämään kotinsa.

Perjantaina oli epäselvää, milloin lentoyhtiöt voivat jatkaa lentojaan La Palmalle.

Kanariansaaret ovat suomalaistenkin turistien suosiossa, mutta La Palma ei ole matkailijoiden keskeisiä kohteita saarilla.

Tulivuorenpurkauksesta nousi perjantaina 24. syyskuuta sankkaa savua.

Pelastajat joutuivat vetäytymään

Perjantaina iltapäivällä raivaamassa olleet pelastustyöntekijät vetäytyivät Todoquen kaupungista, kun tulivuoren kylkeen puhkesi uusi purkausaukko. Sosiaalisessa mediassa jaettujen videoiden perusteella purkauksesta tuli suuri paineaalto.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema silminnäkijä kertoi, että valtava harmaa tuhkapilvi tulivuoren yllä oli suurempi kuin kertaakaan sen jälkeen, kun purkaus alkoi viime sunnuntaina.

Tältä Cumbre Vieja -tulivuoren purkaus näytti 24. syyskuuta.

Kolme kaupunkia evakuoitiin

La Palman saarella evakuoitiin tulivuorenpurkauksen takia perjantaina kolme uutta kaupunkia: Tajuya, Tacande de Abajo ja Tacande de Arriban vielä evakuoimatta ollut osa.

Aiemmin näissä kaupungeissa asukkaiden oli käsketty pysyä sisällä, mutta kaupungit päätettiin evakuoida, koska tulivuorenpurkaus näyttää olevan voimistumassa.

Laava oli torstai-iltaan mennessä tuhonnut ainakin 150 taloa ja pakottanut tuhansia ihmisiä pakenemaan lähinnä kahdesta kaupungista: Los Llanos de Aridanesta ja El Pasosta.

Lentoja peruttiin

Perjantaina Kanarian saarilla toimiva lentoyhtiö Binter ilmoitti peruvansa kaikki lennot saarelle tulivuoren­purkauksesta tulevan tuhkan takia. Myös espanjalainen Iberia perui päivän ainoan lentonsa La Palmaan.

Tuhkatilanne oli Binterin ilmoitusta edeltäneiden muutaman tunnin aikana pahentunut huomattavasti, lentoyhtiö sanoi.

Torstaina Kanarian saarten vulkanologinen instituutti kertoi, että myrkyllinen kaasu- ja tuhkapilvi ulottui yli neljän kilometrin korkeuteen. Pilvi on alkanut ajelehtia koilliseen kohti Välimerta ja Espanjaa, kertoi Espanjan valtiollinen sääpalvelu Aemet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos