Tulivuorenpurkaus La Palmalla on tuhonnut noin sata taloa – noin 5 000 ihmistä evakuoitu - Ulkomaat - Aamulehti

Tuli­vuoren­purkaus La Palmalla on tuhonnut noin sata taloa – noin 5 000 ihmistä evakuoitu

Paikallisten viranomaisten mukaan purkauksen lähialueilta oli sunnuntain ja maanantain väliseen yöhön mennessä evakuoitu noin 5 000 ihmistä.

Tältä Cumbre Vieja -tulivuoren purkautuminen näytti 20. syyskuuta.

20.9. 13:10 | Päivitetty 20.9. 20:30

Espanjalle kuuluvien Kanariansaarten La Palmassa tulivuorenpurkaus on tuhonnut noin sata taloa, viranomaiset kertoivat maanantaina.

Cumbre Vieja -tulivuori alkoi purkautua sunnuntaina iltapäivällä. Viranomaiset pelkäävät tulivuorenpurkauksen aiheuttavan mittavaa aineellista vahinkoa, mutta uskovat, että henkilövahingoilta vältytään.

Tulivuoren vaikutusalueelta on evakuoitu viranomaisten mukaan noin 5 000 ihmistä. Tulivuoren lähialueella asuu espanjalaismedian mukaan noin 35 000 ihmistä.

Tulivuoresta purkautuneen laavan uskotaan etenevän kohti asuttamatonta metsittynyttä aluetta.

Tulivuoresta purkautunut laava näkyi Cumbre Viejan alueella olevien talojen taustalla maanantaiaamuna. Myöhemmin samat rakennukset syttyivät tuleen kuuman laavan sytyttäminä.

”Vielä varmistamaton luku”

Kanariansaarten länsiosassa sijaitseva La Palma ei ole merkittävä turistikohde.

Suomen Madridin suurlähetystön ministerineuvoksen Liisa Maunulan mukaan lähetystön tiedossa on yksi La Palmaan matkustus­ilmoituksen tehnyt suomalainen. Suurlähetystö on myös tavoittanut kyseisen henkilön.

Suurlähetystön mukaan saarella on myös todennäköisesti pidempään siellä asuneita Suomen kansalaisia, joiden henkilö- ja yhteystiedot eivät ole lähetystön tai ulkoministeriön tiedossa.

– Tämä on vielä varmistamaton luku, mutta meidän Las Palmasin kunniakonsulaattimme arvioi, että parisenkymmentä suomalaista olisi sinne asettunut asumaan, Maunula kertoi maanantaina aamupäivällä.

Täysin evakuoitu

Kanariansaarten aluejohtaja Ángel Víctor Torresin mukaan ihmisiä on evakuoitu El Pason ja Los Llanos de Aridanen kuntien alueelta.

Saaren keskiosassa sijaitsevan El Pason kunnan pormestari Sergio Rodríguez sanoi Cadena SER -radiokanavan haastattelussa maanantaina, että kunnan kaikki asukkaat olisi evakuoitu.

– Alue on täysin evakuoitu. Ihmiset ovat turvassa, mutta infrastruktuuri ei, Rodríguez sanoi.

La Palman saarella asui vuonna 2019 tehdyn väestölaskennan mukaan 85 000 ihmistä.

Ei toistaiseksi henkilövahinkoja

La Palman tulivuorenpurkauksen ei ainakaan toistaiseksi ole kerrottu aiheuttaneen henkilövahinkoja.

Kanariansaarten vulkanologisen instituutin tutkijan Nemesio Pérezin mukaan kuolemantapaukset ja loukkaantumiset eivät ole todennäköisiä myöskään jatkossa, mikäli saaren asukkaat pysyvät rauhallisina ja kuuntelevat viranomaisia.

La Palmalla osattiin odottaa tulivuorenpurkausta, koska edeltäneellä viikolla saarella tehtiin yli 22 000 havaintoa maanalaisista värähtelyistä.

Pérezin mukaan purkaus saattaa jatkua useista viikoista jopa useisiin kuukausiin riippuen tulivuoren ”säiliöön” kertyneen magman määrästä.

– Kolmesta viiteen kilometrin syvyinen säiliö on kytköksissä toiseen 20 tai 30 kilometrin päässä sijaitsevaan säiliöön. Jos laava alkaa virrata syvemmällä sijaitsevasta pussista matalammalle, saattaa purkaus pitkittyä, Pérez kertoi El Paísille.

La Palman tulivuori on tyypiltään rakotulivuori. Sulaa kiviaineesta nousee tällä hetkellä pinnalle kahdesta noin 200 metrin päässä toisistaan sijaitsevasta raosta ja siitä edelleen maanpinnalle kahdeksasta suuaukosta.

Pelastaja tarkkaili näkymää Cumbre Viejan kansallispuiston lähistöllä maanantaina.

Pääministeri vierailulle

Espanjan asevoimien pelastusjoukot aikoivat lähettää saarelle maanantain aikana 180 henkilöä ja 57 ajoneuvoa auttamaan pelastustöissä.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez aikoo vierailla maanantaina evakuoituja varten La Palmalle perustetussa keskuksessa.

Sánchezin oli tarkoitus matkustaa maanantaina Yhdysvaltoihin, mutta vierailu viivästyy purkauksen takia.

Yksi La Palmalle lentävä lentoyhtiö on kertonut keskeyttäneensä lentoliikenteen saarelle.

Päivitetty 20.9.2021 kello 20.28: Täydennetty tuoreilla tiedoilla tulivuorenpurkauksen aiheuttamista vahingoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut