SpaceX:n historiallinen siviilien avaruuslento palasi Maan pinnalle ongelmitta - Ulkomaat - Aamulehti

SpaceX:n historiallinen siviilien avaruuslento palasi Maan pinnalle ongelmitta – kiersivät Maan kymmeniä kertoja

Turistit viettivät kiertoradalla kolme päivää.

Matkustajaryhmä eli Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Christopher Sembroski ja Sian Proctor.

19.9.2021 7:21

Miami

Ensimmäinen pelkistä siviileistä koostunut avaruuslento palasi Maan pinnalle varhain sunnuntaina Suomen aikaa. Avaruusalus laskeutui Atlanttiin lähellä Floridan rannikkoa lauantaina iltaseitsemältä paikallista aikaa.

Inspiration4-lennolla oli mukana neljä yhdysvaltalaista avaruusturistia. Ensimmäistä kertaa avaruuslentojen historiassa mukana ei ollut yhtään ammattiastronauttia.

SpaceX:n raketti vei keskiviikkona Dragon-avaruusaluksen Maan kiertoradalle, jossa se vietti kolme vuorokautta. Miehistö kiersi Maan yli 15 kertaa joka päivä.

Lauantaina Dragon palasi ilmakehään, ja putoamisen loppuvaiheessa neljä suurta laskuvarjoa hidastivat alusta ennen kuin se putosi mereen.

SpaceX:n veneet lähtivät heti noutamaan alusta, jonka miehistö kuljetettiin helikopterilla Kennedyn avaruuskeskukseen.

SpaceX jatkaa turistilentoja

Matkustajaryhmän johtaja, miljardööri Jared Isaacman maksoi lennosta SpaceX:lle kymmeniä miljoonia dollareita. Hänen lisäkseen lennolla olivat mukana sairaanhoitaja Hayley Arceneaux, 29, professori Sian Proctor, 51, sekä Yhdysvaltain ilmavoimien veteraani Chris Sembroski, 42.

–  Tämä oli hemmetinmoinen ajelu meille. Ja tämä on vasta alkua, sanoi matkustajaryhmän johtaja Isaacman lennon laskeuduttua.

Tämän viikon lento oli kolmas kerta, kun Elon Muskin SpaceX-yhtiö on vienyt raketeillaan ihmisiä avaruuteen ja takaisin. Aiemmat lennot ovat kuljettaneet muun muassa Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan astronautteja. SpaceX:lla on suunnitteilla avaruusturistilentoja myös tulevaisuudessa.

Seuraava lento on ohjelmassa tammikuussa.

Inspiration4-lennon miehistön jäsenten elintoimintoja tarkkailtiin lennon ajan, jotta saadaan osviittaa avaruusympäristön vaikutuksista tottumattomiin ihmisiin. Toisin kuin astronauteilla, SpaceX:n lennättämillä siviileillä ei ollut takanaan vuosien koulutusta. Lentoa olikin mainostettu osoituksena siitä, että avaruusmatkailu on pian tavallisten ihmisten ulottuvilla.

Lennon aikana oli vain yksi pieni aluksen vessaan liittyvä tekninen ongelma, joka saatiin nopeasti korjattua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut