Isis ilmoitti tehneensä Kabulin iskut, silminnäkijä kuvaili näkemäänsä ”tuomiopäivän” kaltaiseksi – Tämä hyökkäyksistä tiedetään - Ulkomaat - Aamulehti

Isis ilmoitti tehneensä Kabulin iskut, silmin­näkijä kuvaili näkemäänsä ”tuomio­päivän” kaltaiseksi – Tämä hyökkäyksistä tiedetään

Iskuissa kuoli kymmeniä ja loukkaantui yli sata.

Savua nousi räjähdyksen jälkeen Kabulin lentokentän lähistöllä.

27.8.2021 7:29 | Päivitetty 27.8.2021 8:07

Kabulin lentokentän läheisyydessä tapahtui torstai-iltapäivänä kaksi tuhoisaa räjähdystä.

Toinen räjähdys tapahtui lentokentän yhdellä sisäänkäynnillä, ja sen epäillään olleen itsemurhaisku. Myöhemmin vahvistettiin myös toinen räjähdys lähellä lentokenttää sijaitsevan Baron-hotellin luona.

Kabulin terveysviranomaisten mukaan ainakin 60 ihmistä on kuollut ja vähintään 140 loukkaantunut iskuissa. Yhdysvaltalaisen The Wall Street Journalin (WSJ) mukaan kuolleita olisi ainakin 100.

Yhdysvaltalaisia sotilaita on kuollut 13 ja haavoittunut 18, vahvistaa Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Ainakin 28 kuolleista on Talebanin jäseniä, kertoo ääriliikkeen nimetön Reutersille perjantaiaamuna.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lähetti puheessaan uhkauksen Kabulin lentokentän iskun tekijöille ja vakuutti, että Yhdysvallat ryhtyy vielä vastaiskuun. Hän sanoi, että Yhdysvallat metsästää iskun tekijät ja panee nämä maksamaan.

Yhdysvaltain komentokeskus Centcomin komentaja, kenraali Kenneth F. McKenzie kertoi, että iskun teki kaksi itsemurhapommittajaa, joiden Yhdysvallat arvioi kuuluvan terroristijärjestö Isisiin. Kenraalin mukaan pommi-iskua seurasi ampumisia.

Isis ilmoitti myös itse tehneensä iskut, kertoi uutistoimisto Reuters. Isis kertoi asiasta Telegram-tilillään.

Kenraali McKenzien mukaan tällä hetkellä Kabulin lentokentällä uusien iskujen uhka on suuri.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi torstaina illalla tiedotustilaisuudessa, että tämänhetkisen tiedon mukaan suomalaisia ei kuollut tai loukkaantunut räjähdyksissä. Suomen operaatio Kabulissa on päättynyt ja suomalaiset sotilaat sekä virkamiehet ovat poistuneet maasta.

Savua nousi räjähdyksen jälkeen Kabulin lentokentän lähistöllä.

Satelliittikuva näyttää alueen, jossa yksi räjähdyksistä tapahtui.

Silminnäkijät: Kuin ”tuomiopäivä”

Silminnäkijät kertoivat medialle räjähdysten olevan järkyttävää todistettavaa.

France 24:n jakamalla videolla mies kertoo, miten ihmisiä paiskautui voimakkaan räjähdyksen voimasta sinne tänne. Myös ulkomaisia sotilaita kaatui.

"Kannoimme paareilla haavoittuneita. Vaatteeni ovat aivan veressä", mies sanoo Twitterissä julkaistulla videolla.

Hän arvioi nähneensä lähistöllä ainakin neljä-viisisataa ihmisiä.

Briteille työskennellyt entinen tulkki kuvaili Sky Newsille näkymää ”tuomiopäivän” kaltaiseksi. Haavoittuneita oli miehen mukaan kaikkialla.

”Näin juoksevia ihmisiä, joiden kasvot ja kehot olivat veressä”, mies kirjoittaa Whatsapp-keskustelussa, jonka hän kävi Sky Newsin toimittajan kanssa.

Mies itse ja hänen perheensä ovat turvassa.

Ihmisiä kuljetettiin sairaalaan iskujen jälkeen Kabulissa.

Monet maat varoittivat ennen iskuja

Useat maat varoittivat torstaina ennen räjähdyksiä terrori-iskun uhasta Kabulin lentokentällä Afganistanissa. Yhdysvaltojen suurlähetystö pyysi kentän lähistöllä olevia kansalaisiaan poistumaan sen porteilta välittömästi.

Britannian puolustusministeri James Heappey arvioi terroriuhkaa aiemmin torstaina yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

”Uhka on uskottava, se on välitön ja hengenvaarallinen. Emme sanoisi näin, jos emme olisi vilpittömästi huolissamme, että tarjoamme Isisille kohteen”, Heappy sanoi BBC:n mukaan.

Uhan aiheuttajaksi mainittiin terroristi­järjestö Isis, mutta maat eivät olleet kertoneet muita tarkempia tietoja.

Afganistanin Isis on Talebanin vihollinen

Afganistanin Isis tunnetaan englanniksi nimellä Isis-K, joka juontuu nimestä Khorasanin islamilainen valtio. Khorasan on historiallinen nimi alueelle, joka kattaa nykyisen Afganistanin pohjoisosan sekä Koillis-Iranin ja Turkmenistanin eteläosia.

Yhdysvaltojen armeijan analyytikkojen ennen torstain iskuja laadittujen skenaarioiden mukaan Afganistanin Isis voisi pyrkiä toteuttamaan iskun Kabulin lentokentällä esimerkiksi autoon sijoitetuilla räjähteillä, kentän ulkopuolella olevaan ihmisjoukkoon soluttautuneella itsemurha­pommittajalla tai kentälle kohdistuvana kranaatin­heitin­iskuna.

Iskujen jälkeen apulaissotilasprofessori, majuri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi STT:lle, että moni seikka viittaa siihen, että kyse voi olla Isisin iskusta. Hänen mukaansa Isisin tapauksessa yhdistyvät sekä olemassa oleva motiivi että tekotapa ja mahdollinen ennakoitu iskupotentiaali.

YK:n turvallisuusneuvoston heinäkuinen raportti arvioi Isisi-K-ryhmän asevoimien koon olevan jotakin 500:n ja muutaman tuhannen taistelijan väliltä.

Raportti kuvaa Afganistanin Isisin kärsineen vuonna 2020 useita tappioita mutta silti vahvistaneen asemiaan Kabulin ympäristössä, jossa sillä kerrotaan olevan niin sanottuja nukkuvia soluja. Kabulin alueella iskujen kohteina ovat olleet vähemmistöt, aktivistit, hallinnon työntekijät ja Afganistanin hallinnon joukot.

Yksi Afganistanin entisen hallinnon sotilas kuoli ja kolme haavoittui maanantaina tapahtuneessa ammuskelussa lentokentällä. Julkisuuteen ei ole vahvistettu tietoja siitä, kuka afgaanisotilaita ampui.

Afganistanin Isis ja maan nyt vallannut äärijärjestö Taleban ovat toistensa vihollisia. Isisin mahdollisesti toteuttama isku voisi kohdistua siviilien ja länsivaltojen sotilaiden isäksi Talebanin joukkoihin.

”Meidän vartijamme riskeeraavat myös henkensä Kabulin lentokentällä”, nimetön Taleban-lähde oli kertonut aiemmin uutistoimisto Reutersille.

Kaaoksen lisääminen lentokentän ympäristössä asettaisi myös kyseenalaiseksi Talebanin kyvyn pitää yllä järjestystä Kabulissa.

”Itsemurhapommittajan olisi helppo tehdä hyökkäys ihmisiä täynnä olevilla käytävillä. Varoituksia annetaan jatkuvasti, mutta ihmiset ovat päättäneet lähteä tästä maasta vaikka kuolemansa uhalla”, sanoi lentokentällä työskentelevä Ahmedullah Rafiqzai.

Reutersin haastatteleman diplomaatti­lähteen mukaan lentokentän porttien alue oli torstaina varoituksista huolimatta hyvin ruuhkautunut.

Isisin haarajärjestö aloitti toimintansa Afganistanissa vuonna 2015 Nangraharin maakunnassa lähellä Pakistanin vastaista rajaa. Suuri osa järjestön perustajista kuului pakistanilaisiin aseryhmittymiin.

Isis ja Taleban ovat molemmat äärisunnilaisisa liikkeitä, joiden uskontulkinoissa ja ideologioissa on kuitenkin eroavaisuuksia. Isisin mukaan Taleban on pettänyt jihadistit tekemällä sopimuksia Yhdysvaltojen kanssa.

Afganistanin Isisin tavoite on perustaa Etelä- ja Keski-Aasiaan islamilainen kalifaatti, jota hallitaan sharia-lain mukaan. Järjestö ei ole tähän mennessä onnistunut tekemään merkittäviä aluevaltauksia Afganistanissa.

Osa maista on ilmoittanut jatkavansa evakuointeja iskuista huolimatta. Kuvassa Ranskan evakuointilento torstaina Kabulin lentokentällä.

Iskut tuomittiin laajalti

Niin Nato, YK kuin Talebankin ovat tuominneet Kabulin torstaiset iskut.

Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui hyökkäystä ”barbaariseksi” ja kiitti evakuointioperaatioon osallistuvia. Johnsonin mukaan Britannia jatkaa evakuointejaan.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuomitsi iskut ja sanoi Ranskan jatkavan evakuointeja. Samoin totesi Italian ulkoministeri Luigi Di Maio.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde välitti osanottonsa kuolleiden yhdysvaltalaisten omaisille.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehotti jatkamaan evakuointeja ja kuvasi iskuja ”kauhistuttavaksi terroristihyökkäykseksi”.

YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi iskujen alleviivaavan Afganistanin tilanteen epävakaisuutta. Reutersin mukaan Guterres on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle maanantaiksi.

Valtaosan Afganistanista vallannut Taleban tuomitsi iskut ja sanoi, että alueet, joilla iskut tapahtuivat, olivat Yhdysvaltain armeijan hallinnassa, muun muassa uutistoimisto AFP raportoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut