Taleban kuulustelee ulkomaalaisia Afganistanista poistuvia: Kabulin kentällä olevan brittitoimittajan mukaan lauantai on ollut tähän mennessä kaikista päivistä kurjin - Ulkomaat - Aamulehti

Taleban kuulustelee ulkomaalaisia Afganistanista poistuvia: Kabulin kentällä olevan brittitoimittajan mukaan lauantai on ollut tähän mennessä kaikista päivistä kurjin

Talebanin hallinnon edustajat kommentoivat, ettei Taleban ota mitään vastuuta sekaannuksesta lentokentällä. Sen mukaan lännellä olisi voinut olla paremmat evakuointisuunnitelmat.

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat vartioivat evakuointia varten perustettua tarkastuspistettä Hamid Karzain lentokentällä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa perjantaina.

21.8. 22:48

Afganistanissa vallan viime viikolla ottanut ääri-islamistinen Taleban-hallinto kuulustelee maasta poistuvia ulkomaalaisia. Asiasta kertoi nimettömänä pysyttelevä Taleban-hallinnon edustaja uutistoimisto Reutersille.

Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun useat afganistanilaiset ja intialaiset mediat kertoivat lauantaina aamulla Suomen aikaa, että noin 150 ihmisen ryhmä oli siepattu pääkaupunki Kabulissa sen ollessa matkalla Kabulin kansainväliselle lentokentälle. Ryhmässä oli ainakin Intian kansalaisia.

Aamupäivän aikana kuitenkin kerrottiin, että Intian kansalaiset olivat turvassa ja ryhmä oli päässyt jatkamaan matkaansa.

”Taistelijamme jatkavat maltin osoittamista”, nimetön Taleban-edustaja sanoi Reutersille ja kiisti, että ulkomaiden kansalaisia siepattaisiin.

”Me kuulustelemme eräitä heistä ennen kuin he poistuvat maasta”, Talebanin edustaja lisäsi.

Kabulissa Hamid Karzain kansainvälisellä lentokentällä tilanne on edelleen kaoottinen. Yhteensä runsaat 18 000 ihmistä oli saatu perjantain tiedon mukaan evakuoitua. Yhteensä 12 ihmistä on kuollut kentällä ja sen ulkopuolella sen jälkeen, kun Taleban valtasi Kabulin sunnuntaina.

Kentällä olevan brittikanava Sky Newsin toimittaja Stuart Ramsay kertoi lähetyksessä puoliltapäivin Suomen aikaa, että lauantai on ollut Kabulin kentällä tähänastisista päivistä kurjin. Hän arvioi, että ihmisiä on saattanut kuolla lauantaina lisää.

Myös kentällä evakuointitehtävissä olevien ulkomaisten sotilaiden on kerrottu työskentelevän huomattavan paineen alaisuudessa. Evakuointitilanne on Sky Newsille puhuneiden sotilaiden mukaan heidän tähänastisen uransa inhottavin tilanne.

Kentän ulkopuolella on vähintään tuhansia ihmisiä. Lisäksi ulkolämpötila oli Kabulissa iltapäivällä yli 30 astetta.

Yhdysvallat on lähettänyt Afganistanin pääkaupunkiin myös asevoimiensa kuljetuskoptereita. Niiden tehtävänä on evakuoida ihmisiä lentokentän ulkopuolelta.

Yhdysvaltain asevoimien Chinook-kuljetuskopteri lensi Yhdysvaltain Kabulin-lähetystön lähellä sunnuntaina 15. elokuuta.

Evakuointilennoissa on ollut välillä tuntienkin katkoksia. Hidas tahti on tarkoituksenmukainen, kertoi Reutersille nimettömänä puhunut sotilasliitto Naton työntekijä.

”Prosessissa on riskejä. Me emme halua minkäänlaisia kahakoita Talebanin jäsenten kanssa tai kentän ulkopuolella odottavien siviilien kanssa. Emme halua aloittaa mitään syyttelyn kierrettä evakuointijärjestelyjen suhteen”, Naton edustaja sanoi Reutersin mukaan.

Toisaalta syyttely on jo alkanut.

Aiemmin lauantaina Talebanin hallinnon edustajat kommentoivat Reutersin mukaan, ettei Taleban ota mitään vastuuta sekaannuksesta lentokentällä. Lännellä olisi voinut olla paremmat evakuointisuunnitelmat, Taleban sanoi Reutersille.

Samalla evakuoinnilla on kiire: Yhdysvallat on poistumassa 31. elokuuta. Perjantaina Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vetosi Yhdysvaltoihin Nato-liittolaisten puolesta, että evakuointiaikaa jatkettaisiin.

Puolustusvoimien erikoisjääkärit, jotka Suomi lähetti evakuointia tukemaan, lähtivät vasta matkaan perjantaina illalla. He saapuivat Kabuliin lauantaina iltapäivällä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut