Aamulehti seurasi Afganistanin tilannetta 21.-29.8. - Ulkomaat - Aamulehti

Afganistan: Yhdysvallat tuhosi lennokki-iskulla lentokentälle pyrkineen, räjähteillä lastatun ajoneuvon – Taleban sallii ulkomaalaisten ja afganistanilaisten lähtevän maasta

Äärijärjestö Taleban otti vallan Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Vallanvaihto johti suuriin evakuoimistoimiin, joissa myös Suomi on mukana. Aamulehti seurasi maan tilanteen kehittymistä tässä jutussa 21.–29.8.

Suomen erikoisjoukot tutkivat evakuoitavia tiistaina ennen Kabulin lentokentälle menemistä. Lapsen kasvot on sumennettu turvallisuussyistä.

21.8. 9:00 | Päivitetty 29.8. 22:22

Afganistanin pääkaupunki Kabul on siirtynyt Talebanin hallintaan.

Suomi lähetti perjantaina 60 sotilaan joukon turvaamaan evakuointeja. Eduskunta, valtioneuvosto ja presidentti päättivät joukkojen lähettämisestä Afganistaniin alle vuorokaudessa.

Suomi pyrki evakuoimaan 70 Suomen kansalaista tai Suomessa oleskeluluvalla asuvaa sekä 170 työntekijää perheineen, jotka ovat työskennelleet Suomen Kabulin-suurlähetystölle, EU-edustustolle tai sotilasliitto Natolle.

Torstaina 26. elokuuta ministerit kertoivat evakuointioperaation päättyneen Suomen osalta.

Lauantaina 28. elokuuta kerrottiin, että lopullinen evakuoitujen määrä on 413 henkilöä.

Aamulehti seurasi tässä jutussa 21. elokuuta alkaen, miten maan tilanne kehittyi. Seuranta päättyi sunnuntaina 29.8.

Näin tapahtumat etenivät:

Sunnuntai 29.8.

Taleban sallii ulkomaalaisten ja afganistanilaisten lähtevän maasta

Kello 21.35: Äärijärjestö Taleban on suostunut päästämään kaikki ulkomaalaiset ja ne afganistanilaiset, joilla on hallussaan vaadittavat matkustusluvat, poistumaan maasta, uutistoimisto Reuter kertoo.

Talebanin lupaus käy ilmi useiden eri maiden yhteisestä lausunnosta. Lausunnon takana ovat mukana muun muassa Britannia, Australia, Ranska, Espanja ja Yhdysvallat.

”Olemme saaneet Talebanilta lupauksia siitä, että kaikki vieraiden valtioiden kansalaiset ja kaikki afganistanilaiset, joilla on matkustuslupa joltakin (lausunnon allekirjoittaneista) maalta, pääsevät turvallisesti poistumaan maasta”, lausunnossa kerrotaan.

Lausunnon takana olevat maat ovat ilmoittaneet, että ne jatkavat tarvittavien asiakirjojen myöntämistä valituille afganistanilaisille.

Turkin Erdoğan: maa ei ole ottamassa Kabulin lentokenttää hallintaansa

Kello 20.06: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kieltänyt tiedot siitä, että maa olisi ottamassa Kabulin lentokentän hallintaansa Yhdysvaltojen joukkojen vetäydyttyä Afganistanista elokuun lopussa, al-Jazeera kertoo nojaten Erdoğanin turkkilaiselle medialle antamaan haastatteluun.

Aiempien tietojen mukaan Turkki olisi vastannut lentokentän toiminnasta ja äärijärjestö Taleban puolestaan turvallisuudesta. Tällainen tilanne olisi kuitenkin Erdoğanin mukaan kestämätön, jos lentokentällä tapahtuisi tulevaisuudessa uusi isku.

Erdoğan kertoi myös, että Turkin suurlähetystön toiminta on palautunut Kabulissa sijaitsevaan rakennukseen sen jälkeen, kun lähetystö ja sen toiminta siirrettiin lentokentälle.

– Suunnitelmamme on tällä tavalla säilyttää diplomaattinen läsnäolomme maassa. Päivitämme jatkuvasti suunnitelmiamme turvallisuustilanteen muuttuessa.

Räjähteillä lastattu ajoneuvo oli matkalla Kabulin lentokentälle

Kello 19.35: Yhdysvallat kertoi sunnuntaina tuhonneensa lennokki-iskulla räjähteillä lastatun ajoneuvon Kabulissa. Myös Talebanin tiedottaja on vahvistanut tapahtuman sanoen, että ajoneuvon määränpäänä oli Kabulin lentokenttä.

Ajoneuvo on yhdistetty terrorijärjestö Isis-K:hon.

Paikallisen median mukaan isku saattoi aiheuttaa siviiliuhreja. Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan tiedottaja kapteeni Bill Urban sanoi Yhdysvaltain selvittävän, onko siviiliuhreja tullut. Tällä haavaa tästä ei hänen mukaansa ole merkkejä.

Yhdysvaltain iskun kohteena mahdollinen itsemurhaiskun tekijä

Kello 18.04: Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan tiedottaja kapteeni Bill Urban kertoi CNN:lle, että lennokki-iskussa tapettiin iskun tarkoitettu kohde.

– Olemme luottavaisia siihen, että osuimme kohteeseemme. Huomattavat sekundaariset räjähdykset viittasivat siihen, että ajoneuvossa oli suuria määriä räjähdysaineita. Arvioimme siviiliuhrien mahdollisuutta, joskin meillä ei ole viitteitä niiden olemassa olosta tällä hetkellä. Pysymme valppaina tulevien uhkien suhteen.

Yhdysvaltain asevoimien tiedottaja vahvisti puoli kuuden aikaan alkuillasta Suomen aikaa Reutersille, että maan joukot ovat tehneet ajoneuvoon kohdistuneen iskun Kabulissa.

Uutiskanava CNN:n mukaan kyseessä olisi ollut lennokki-isku ja sen seurauksena olisi ollut havaittavissa toinen räjähdys, joka johtui uutiskanavan lähteen mukaan huomattavasta määrästä räjähteitä.

Iskun kohteena oli viranomaislähteiden mukaan mahdollinen itsemurhaiskun tekijä, joka olisi pyrkinyt tekemään itsemurhaiskun autolla Kabulin lentokentälle.

Viranomaiset uutistoimisto Reutersille: Yhdysvallat on tehnyt iskun Kabulissa

Kello 16.45: Yhdysvallat on tehnyt sotilaallisen iskun Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa, uutistoimisto Reuters kertoo kahteen viranomaislähteeseensä nojaten.

Viranomaislähteiden tarjoamien alustavien tietojen mukaan iskun kohteena olisi ollut Isis-K -järjestön jäseniä.

Vielä ei ole tietoa, liittyykö Yhdysvaltain isku lentokentän lähelle tehtyyn raketti-iskuun.

Räjähdys liittyi mahdollisesti raketti-iskuun

Kello 16.06: Terveysviranomaiset ovat kertoneet BBC:lle, että räjähdyksen aiheutti raketti, joka osui rakennukseen lentokentän lähellä. Raketti ei osunut suoraan lentokenttään.

Henkilövahingoista ei ole vielä tietoa.

Kabulin lentokentän läheltä kuulunut räjähdys

Kello 15.57: Kabulin lentokentän läheltä on kuulunut räjähdys, kertoo BBC. Sosiaaliseen mediaan laitetuissa kuvissa näkyy BBC:n mukaan mustia savupilviä, jotka nousevat rakennusten yläpuolelle.

Terveysviranomaiset ovat vahvistaneet, että alueella on tapahtunut räjähdys.

Yhdysvallat evakuoinut Afganistanista yli 117 000 ihmistä – tuhansien pelätään jäävän jälkeen evakuointioperaation takarajan häämöttäessä

Kello 13.05: Afganistanin evakuointioperaatio lähestyy päätöstään uusien terrori-iskujen varjossa. Lauantai-iltaan mennessä Yhdysvallat oli evakuoinut maasta yli 117  000 ihmistä, kertoi varapresidentti Kamala HarrisTwitterissä.

Yhdysvallat varoitti viikonloppuna jälleen uudesta terroriuhasta Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän läheisyydessä. Yhdysvaltain suurlähetystö Afganistanissa kehotti Yhdysvaltain kansalaisia poistumaan alueelta.

Torstaina lentokentän lähistöllä tehtiin itsemurhaisku, jossa kuoli ainakin 180 ihmistä ja haavoittui ainakin 200. Kuolleista 13 oli yhdysvaltalaisia sotilaita.

Aiemmin lauantaina Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti sotilaskomentajiensa uskovan, että seuraava isku tapahtuisi 24–36 tunnin aikana.

Yhdysvaltain Afganistan-evakuointien päättymisen takaraja on elokuun 31. päivä. Useat muut maat ovat jo lopettaneet evakuointioperaationsa Kabulin lentokentällä.

Yhdysvallat kehottaa jälleen kansalaisiaan poistumaan Kabulin lentokentän läheisyydestä

Kello 7.49: Yhdysvallat varoittaa jälleen uhasta Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän läheisyydessä. Yhdysvaltain suurlähetystö Afganistanissa kehottaa Yhdysvaltain kansalaisia poistumaan alueelta.

Torstaina lentokentän lähistöllä tehtiin itsemurhaisku, jossa kuoli ainakin 180 ihmistä ja haavoittui ainakin 200. Kuolleista 13 oli yhdysvaltalaisia sotilaita.

Aiemmin lauantaina Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti sotilaskomentajiensa uskovan, että seuraava isku tapahtuisi 24–36 tunnin aikana.

Yhdysvaltain Afganistan-evakuointien päättymisen takaraja on elokuun 31. päivä. Useat muut maat ovat jo lopettaneet evakuointioperaationsa Kabulin lentokentällä.

Lehti: Britannian ulkoministeriössä on jätetty huomiotta tuhansia sähköposteja, joissa pyydetään apua Afganistanista evakuointia tarvitseville

7.48: Britannian ulkoministeriössä on jätetty lukematta tuhansia parlamentaarikoiden ja avustusjärjestöjen lähettämiä sähköposteja, joissa pyydetään apua Afganistanista mahdollisesti evakuointia tarvitseville. Asiasta kertoo brittilehti Observer.

Lehti on saanut nähtäväkseen todisteita siitä, kuinka evakuoitavia käsitteleviin viesteihin käytetyssä virallisessa sähköpostiosoitteessa on ollut viikon mittaan 5 000 lukematonta viestiä.

Lukemattomien sähköpostien joukossa on myös tapauksia, joihin Britannian hallituksen ministerit ovat viitanneet.

Britannia päätti evakuointilentonsa Afganistanin pääkaupungista Kabulista lauantaina noin kaksi viikkoa äärijärjestö Talebanin kaapattua vallan maassa.

Ranska ja Britannia haluavat Kabuliin turvavyöhykkeen humanitääristen operaatioiden suojaamiseksi

Kello 7.48: Ranska ja Britannia aikovat maanantaina kehottaa YK:ta tekemään työtä sen eteen, että Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin saataisiin luotua eräänlainen turvavyöhyke humanitääristen operaatioiden turvaamiseksi.

Asiasta kertoo Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka painottaa asian tärkeyttä ranskalaislehti Journal du Dimanchessa.

Macronin mukaan turvavyöhyke auttaisi kansainvälistä yhteisöä ylläpitämään painetta Afganistanissa kaksi viikkoa sitten vallan kaapannutta Talebania vastaan.

YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyväisjäsentä, Ranska, Britannia, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina kokoontuvat maanantaina keskustelemaan Afganistanin tilanteesta.

Lauantai 28.8.

Biden: Uusi hyökkäys Kabulin lentokentällä erittäin todennäköinen lähiaikoina

Kello 22.39: Yhdysvaltain sotilaskomentajat uskovat, että uusi terrori-isku Kabulin lentokentällä on erittäin todennäköinen seuraavien 24–36 tunnin kuluessa, sanoi presidentti Joe Biden lausunnossaan lauantai-iltana Suomen aikaa.

Presidentin mukaan varhain lauantaina Yhdysvaltain tekemä lennokki-isku Isis-K:ta vastaan "ei ole viimeinen".

Biden sanoi, että tilanne Kabulin lentokentän alueella jatkuu erittäin vaarallisena ja terrorihyökkäysten uhka korkeana.

Pentagonin mukaan lennokki-iskussa surmattiin kaksi näkyvässä asemassa ollutta Isisin "kohdetta"

Kello 19.49: Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti lauantaina, että Yhdysvaltain perjantaisessa lennokki-iskussa surmattiin kaksi terroristijärjestö Isisin näkyvässä asemassa ollutta "kohdetta".

Lisäksi yksi kohde haavoittui, kertoi kenraali Hank Taylor tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa iskussa ei kuollut siviilejä.

Pentagon kieltäytyi sanomasta, olivatko iskun kohteena olleet ihmiset suoraan osallisena Kabulin lentokentän ulkopuolella torstaina tehtyyn itsemurha-iskuun.

Pentagonin tiedottaja John Kirby luonnehti kohteita muun muassa Isis-K:n suunnittelijoiksi.

Puolustusministeriön mukaan uhat Kabulin lentokentällä ovat yhä hyvin todellisia.

Evakuoinnit Kabulin lentokentältä jatkuivat lauantaina. Lentokentän alueella arvellaan olevan noin viitisentuhatta ihmistä odottamassa evakuointia.

Sen sijaan kentälle pyrkivien määrä on laskenut muutamaan sataan, kertoivat silminnäkijät.

Yhdysvaltain Afganistanin-suurlähetystö kehotti verkkosivuillaan Yhdysvaltain kansalaisia välttämään lentokentälle matkustamista. Erityisesti kentän porttien lähellä olevaa aluetta tulisi välttää.

Uuden iskun uhka on turvallisuusasiantuntijoiden mukaan erittäin todennäköinen, kertoi presidentti Joe Bidenin lehdistöedustaja Jen Psaki. Psakin mukaan evakuoinnin viimeiset päivät tulevat olemaan erittäin vaarallisia.

Yhdysvaltojen on määrä vetää joukkonsa maasta tämän kuun loppuun mennessä.

Taleban kertoo ilmoittavansa johtonsa ensi viikolla

Kello 19.40: Taleban aikoo ilmoittaa koko johtonsa viikon sisällä, kertoo äärijärjestön tiedottaja uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tiedottajan mukaan kokoonpanoon kuuluu maan johtajien lisäksi esimerkiksi maakuntien poliisijohtoa.

Taleban ei kerro, tuleeko johtoasemassa olemaan naisia.

Yhdysvaltalainen viranomainen: lennokki-iskussa tapettu ei ehkä ollutkaan tarkoitettu kohde

Kello 18.16: Yhdysvaltalainen viranomaislähde on kertonut uutistoimisto Reutersille, ettei lennokki-iskussa tapettu ihminen ollutkaan välttämättä iskun tarkoitettu kohde. Aiemmin yhdysvaltaisviranomaiset kertoivat, että iskun kohteena ollut äärijärjestö Isisin korkeatasoinen suunnittelija olisi tapettu.

Lennokki-isku tehtiin perjantain ja lauantain välisenä yönä Afganistanin Nangarharin provinssissa kostoiskuna äärijärjestö Isis-K:n tekemälle torstaiselle itsemurhaiskulle Kabulin lentokentällä. Isis-K on Isisin Afganistanissa toimiva haara.

Viranomaislähteen mukaan tulevia sotilasoperaatioita ei täten ole suljettu pois.

Yhdysvaltalaisviranomaiset kertoivat aiemmin, että alustavien tietojen mukaan lennokki-iskussa ei olisi tullut siviiliuhreja.

Afganistanilaislähteiden mukaan lennokki-iskussa olisi kuitenkin kuollut kolme ja haavoittunut neljä ihmistä, The Guardian kertoo.

– Uhrien joukossa oli naisia ja lapsia, Nangarharin provinssin pääkaupungin Jalalabadin yksi johtohahmoista Malik Adib sanoi.

Kummankaan väitteen todenperäisyyttä ei ole pystytty varmistamaan riippumattomista lähteistä.

Yhdysvaltalaisten joukkojen määrä Kabulin lentokentällä on viranomaislähteen mukaan nyt alle 4 000. Suurimmillaan maan joukkoja oli kentällä noin 5 800.

Stop Killing Afgans -mielenosoitukseen osallistui Helsingissä noin 350

Kello 18.14: Helsingin keskustassa järjestettiin afgaaneita tukeva ja Taleban-äärijärjestön valtaannousua vastustava mielenosoitus lauantai-iltapäivänä.

Stop Killing Afgans -mielenosoitus kulki Senaatintorilta Edustakuntatalon edustalle iltapäivän aikana. Mielenosoituksessa vaadittiin muun muassa pakolaiskiintiön nostamista ja että Talebania ei tueta.

Helsingin poliisin tilannekeskuksesta kerrottiin STT:lle, että mielenosoituksen lähtiessä liikkeelle paikalla oli noin 350 ihmistä.

Tilannekeskuksen mukaan mielenosoituksen liikkumisesta aiheutui lievää liikennehaittaa, mutta iltapäivä sujui rauhallisesti.

Haavisto: Suomen bussin kohdalla Talebanin tiesululla tehtiin ilmeisesti poikkeus

Kello 12.18: Haavistolta kysytään mahdollisesta EU-yhteistyöstä. Haaviston mukaan yhteistyötä ja keskustelua on ollut jatkuvasti. Hänen mukaansa eurooppalaisesta yhteistyöstä tullaan keskustelemaan.

Seuraavaksi kysytään Talebanin tiesuluista ja suomalaisen evakuointibussin tilanteesta tiesululla.

– Tilanne on ollut äärimmäisen hektinen. Tiesululla on ollut valtava ruuhka, eikä busseja ja kävelijöitä ole päästetty.

Haaviston käsityksen mukaan Suomen bussin kohdalla tehtiin jonkinlainen poikkeus. Hänen mukaansa ihmiset odottivat bussissa 58 tuntia.

Suomeen evakuoitujen määrä nousi 413 henkilöön

Kello 12.15: Suomen evakuointioperaatio Afganistanista täydentyi myöhään eilen illalla, kun Suomen Kabulin-suurlähetystölle turvallisuuspalveluita tarjonneen yrityksen työntekijät onnistuttiin saamaan Kabulin lentokentän porttien sisäpuolelle, kerrotaan ulkoministeriön tiedotteessa.

Työntekijöitä ja heidän perheenjäseniään on yhteensä 83 henkilöä.

Kyseessä on merkittävä osa valtioneuvoston ylimääräisessä istunnossa 24.8. päättämästä yhteensä 128 lisäevakuoitavien ryhmästä.

Suomeen evakuoitujen määrä nousee tämän ryhmän myötä 413 henkilöön.

Suomi on ollut yhteydessä Talebaniin liittyen tiesulkuihin

Kello 12.13: Haaviston mukaan evakuointioperaation kestäessä ja edetessä Suomi on saanut paljon erilaisia yhteyksiä Kabuliin.

Viestejä on toimitettu myös Talebanille liittyen erityisesti tiesulkuihin.

Haaviston mukana yhteydenpito Afganistanissa oleviin Suomalaisiin on toistaiseksi toiminut.

83 ihmisen joukko Afganistanista palkattuja turvallisuushenkilöitä ja heidän perheitään evakuoitu

Kello 12.07: Haavisto toteaa, että ulkoministeriön diplomaatit ja puolustusvoimien suojausosasto poistuivat Kabulista viime torstaina.

Valtioneuvosto teki viime viikolla päätöksen paikalta palkattujen turvallisuushenkilöiden ja heidän perheidensä heidän evakuoinnistansa. Nämä henkilöt pääsivät keskiviikkoaamun keskiviikkona Kabulin lentokentälle. Joukossa oli kaikki 83 henkilöä, joista suuri osa lapsia. Vielä aiempana päivänä bussi oli päässyt kentälle, mutta keskiviikkona busseja ei enää päästetty Hamid Karzain kentälle.

Bussi odotti noin 700 metrin päässä. Evakuointia ei päästy tekemään. Paikalla oli myös kasvava joukko ihmisiä. Amerikkalaiset joukot auttoivat Suomea.

Samalla Suomi käynnisti diplomaattiset keskustelut Talebanin kanssa. Suomi sai apua Turkilta, Qatarilta ja Venäjältä. Tilanteen ollessa päällä Suomen omien joukkojen oli poistuttava samana iltana viimeisenä

– Eilen perjantaina saimme tiedon, että bussissa olevat ihmiset pääsivät jalan jatkamaan matkaansa lentokentälle. Sen jälkeen tuli tieto, että 83 henkeä on onnistuneesti evakuoitu amerikkalaisten toimesta.

Ulkoministeri Haaviston infotilaisuus Afganistanin evakuointeihin liittyen kello 12

Kello 11.59: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) järjestää infotilaisuuden liittyen Afganistanin evakuointien tilanteesta. Tilaisuus alkaa kello 12.

Haaviston lisäksi tilaisuudessa on mukana myös evakuointioperaation tilannejohtaja, yksikönpäällikkö Veikko Kiljunen.

Aamulehti näytti Haaviston infotilaisuuden suorana.

Katso infotilaisuus kokonaisuudessaan tallenteelta:

Niinistö Ylellä: Suomalaisjoukkojen lähettämistä ulkomaille tulisi helpottaa

Kello 11.29: Presidentti Sauli Niinistön mukaan lainsäädäntöä tulisi kehittää niin, että Suomi voi helpommin lähettää joukkoja ulkomaille auttamaan suomalaisia ja muita hädässä olevia.

Niinistö totesi Ylen Ykkösaamussa, että nykyisessä lainsäädännössä on ristiriita.

–  Sellainen hassu rakennelma nyt on, että ulkomaille voi voimakeinoja käyttämään lähettää muiden pyynnöstä helpommin sotilaallisia yksiköitä kuin omia auttamaan. Se on melkoinen ristiriita.

Niinistö arvioi, että asian korjaamiseksi tarvittaisiin selkeä mahdollistava pykälä, jotta asia olisi huomattavasti selkeämpi.

–  Eihän se sen kummempaa tarvitse olla, kuin että luodaan päätöksentekomekanismi jolla säädetään, että millä ehdoilla ja kuka päättää siitä että suomalaisjoukkoja lähetetään auttamaan suomalaisia pisteeseen x maailmalla.

Niinistö arvioi, että muutoksen tarve on jo tiedostettu.

Itse päätös joukkojen lähettämisestä ei Niinistön mukaan ollut kovin dramaattinen. Monilla muilla mailla oli jo apujoukkoja paikalla Kabulissa, joten oli luonteva johtopäätös, että Suomi menettelisi samoin.

Puolustusvoimien suojausjoukko on kotiutettu

Kello 8.12: Afganistanin evakuointioperaatioon osallistunut joukko on palannut turvallisesti Suomeen, kerrotaan puolustusvoimien tiedotteessa. Suojausjoukko turvasi Suomen ulkoministeriön evakuointitehtävän toteuttamista Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Puolustusvoimien tehtäviin kuuluu varautua tilanteisiin, joissa joudutaan reagoimaan nopeasti erilaisiin tilannekehityksiin kotimaassa ja ulkomailla. Afganistanin evakuointioperaation suojaustehtävän onnistumisessa merkittävä rooli oli viranomaisyhteistyöllä sekä sujuvalla yhteistoiminnalla kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen esitti kiitoksensa suojausjoukolle hyvin toteutetusta tehtävästä.

– Tämä tehtävä, jos joku, on osoittanut yhteistyön voiman. Jokaisella operaation suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuneella sotilaalla, niin kotimaassa kuin ulkomailla, on ollut tehtävässä oma tärkeä roolinsa. Yhdessä olette suoriutuneet tehtävästä esimerkillisesti. Kiitos teille.

Yhdysvallat on tehnyt Afganistanissa lennokki-iskun, jonka kohteena oli äärijärjestö Isis – järjestön torstaina tekemän iskun kuolonuhrien määrä noussut ainakin 180:een

Kello 7.21: Yhdysvallat on tehnyt Afganistanissa lennokki-iskun, jonka kohteena oli äärijärjestö Isis, kertoo maan puolustusministeriö. Äärijärjestö teki torstaina itsemurhaiskun Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentälle.

Yhdysvaltain asevoimien edustajan kapteeni Bill Urbanin mukaan alustavien tietojen mukaan Afganistanin Nangarharin provinssissa tehdyn iskun tarkoitettu kohde on kuollut, eikä siviiliuhreja ole tiedossa.

Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän lähistöllä torstaina tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli ainakin 170 ihmistä ja haavoittui ainakin 200, kertovat muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN ja New York Times -lehti. Näiden lisäksi iskussa kuoli 13 yhdysvaltalaissotilasta.

Tuoreista luvuista kertoi CNN:lle Afganistanin terveysministeriön virkamies. Varsinkin kuolonuhrien määrä on huomattavasti korkeampi kuin aiemmin raportoidut.

Isisin Afganistanin haara, josta käytetään myös nimitystä Isis-K, ilmoitti tehneensä iskun.

Puolustusviranomaislähde on kertonut Voice of America -radiokanavan toimittajalle Carla Babbille, että Yhdysvaltain lennokki-iskussa kuollut Isis-K:n suunnittelija oli mukana tulevissa iskusuunnitelmissa. Babb kertoo asiasta Twitterissä.

Miehittämätön lennokki-isku tehtiin Afganistanin ulkopuolelta käsin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli torstaisen iskun jälkimainingeissa vakuuttanut Yhdysvaltain kostavan iskun. CNN:n viranomaislähteen mukaan Biden antoi hyväksyntänsä tuoreelle lennokki-iskulle.

Yhdysvaltain puolustusministeriö tarkensi perjantaina, että lentokentän läheisyydessä oli ollut torstaina vain yksi räjähdys aiemmin raportoidun kahden iskun sijaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby on kertonut ministeriön uskovan, että lentokentällä käynnissä oleviin evakuointioperaatioihin kohdistuu edelleen uskottavia uhkia.

–  Olemme todellakin valmistautuneita ja odottaisimme yrityksiä tulevan, ehdottomasti, hän sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvallat on kehottanut tuoreeltaan Kabulin lentokentän porteilla olevia kansalaisiaan poistumaan alueelta välittömästi. Asiasta kertoo Yhdysvaltain Afganistanin-suurlähetystö verkkosivuillaan.

Perjantai 27.8.

Taleban haluaa Yhdysvaltain läsnäolon säilyvän Kabulissa

Kello 22.43: Äärijärjestö Taleban on pyytänyt Yhdysvaltoja säilyttämään diplomaattisen läsnäolonsa Kabulissa amerikkalaisjoukkojen vetäytymisen jälkeen. Yhdysvallat ei kuitenkaan ole vielä tehnyt päätöstä suunnitelmistaan, kertoivat yhdysvaltalaiset viranomaislähteet perjantaina.

Afganistanin uudet kovan linjan islamistiset johtajat haluavat, että valtiot pitäisivät suurlähetystönsä auki sen jälkeen, kun evakuointitehtävä päättyy 31. elokuuta, nimettöminä pysytelleet viranomaiset sanoivat.

Talebanin saatua vallan 15. elokuuta Yhdysvaltain lähetystössä jäljellä olleet diplomaatit pakenivat Yhdysvaltain joukkojen turvaamalle Kabulin lentokentälle.

Yhdysvaltain viimeisten sotilaiden on määrä lähteä Kabulista tiistaina, joten jos siellä halutaan säilyttää diplomaattinen läsnäolo, diplomaattien turvana ei ole enää sotilaita.

Viranomaislähteiden mukaan asiasta on väitelty Yhdysvaltain hallinnon sisällä.

Yhdysvallat tai sen liittolaiset eivät aio pikaisesti tunnustaa Talebanin hallintoa Afganistanissa, ilmoitti Valkoinen talo perjantaina.

The New York Times: Kuolleita 170, loukkaantuneita ainakin 200

Kello 19.23: The New York Timesin mukaan Afganistanissa paikalliset terveysviranomaiset kertoivat, että jopa 170 ihmistä kuoli ja ainakin 200 loukkaantui torstaina Kabulissa iskussa.

Heidän arvionsa ei sisältänyt 13 yhdysvaltalaista sotilasta, joiden on kerrottu kuolleen myös iskussa. The New York Times kertoo, että terveysviranomaisten arvio sai tukea sairaalan työntekijöiltä haastatteluissa.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab kertoi perjantaina, että torstain iskussa kuoli kaksi Britannian kansalaista ja yksi Britannian kansalaisen lapsi.

YK sanoo varautuvansa jopa puoleen miljoonaan afgaanipakolaiseen

Kello 17.40: YK ilmoittaa varautuvansa siihen, että vuoden loppuun mennessä entisten lisäksi jopa puoli miljoonaa afgaanipakolaista saattaa jättää kotimaansa. Vielä Afganistanin rajoilla ei ole ollut ihmismassoja, mutta YK on laatimassa suunnitelmia sen varalta, että tilanne mahdollisesti muuttuu Afganistanin kriisin vaikeutuessa.

Humanitaarinen hätätila on parhaillaan Afganistanin sisällä, sanoi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n apulaiskomissaari Kelly Clements.

Hän painotti erityisesti tuen lisäämistä Afganistanin naapurimaille, joissa jo tänä päivänä on yli 2,2 miljoona afgaanipakolaista. Näihin maihin saattaa tulla piankin lisää pakolaisia, Kelly lisäsi.

Afganistanista evakuoidut ovat jättäneet noin 80 turvapaikkahakemusta

Kello 14.22: Afganistanista Suomeen evakuoidut ovat jättäneet noin 80 turvapaikkahakemusta, kertoi Maahanmuuttovirasto perjantaina. He ovat pääosin konsuliapua saaneiden perheenjäseniä.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on tällä hetkellä alhainen. Afganistanista evakuoitujen ryhmässä on ollut eri-ikäisiä ihmisiä ja useita perheitä. Joukossa on ollut myös lapsia, nuorimmat vauvoja. Ministerien perjantaisessa tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että useimmat Suomeen saapuneet ovat naisia ja lapsia.

Suomessa evakuoitavien vastaanotosta vastaa Maahanmuuttovirasto.

Afganistanista evakuoidut ovat majoittuneet aluksi vastaanottokeskuksiin, kunnes heille on myönnetty oleskelulupa. Evakuoitujen joukossa on ollut myös yksin maahan tulleita alaikäisiä, jotka on majoitettu erityisesti lapsille ja nuorille suunnattuihin yksiköihin.

Ruotsi lopetti lentoevakuoinnit Kabulista, sai pois noin 1 100 ihmistä

Kello 13.38: Ruotsi on lopettanut evakuoinnit Kabulista, kertoo ulkoministeri Ann Linde. Linden mukaan kaikki ruotsalainen henkilökunta on saatu pois.

Tähän mennessä Ruotsi on evakuoinut noin 1 100 ihmistä Afganistanista. Valtaosa heistä on jo saapunut Ruotsiin, mutta osa on edelleen välilaskupaikoissa Tbilisissä Georgiassa ja Islamabadissa Pakistanissa, kertoo Ruotsin puolustusvoimat.

Linden mukaan torstaiset itsemurhaiskut osoittivat epäinhimillistä raakuutta. Paikalla olleet ruotsalaiset ovat auttaneet muita maita haavoittuneiden hoidossa ja jopa luovuttaneet verta paikallisissa sairaaloissa.

Evakuointilennot Kabulin lentokentältä ovat tänään jatkuneet. Silminnäkijöiden mukaan lentokentällä on pitkiä jonoja, mutta eilisten räjähdyspaikkojen lähellä kentän ympäristössä ei enää ole ihmisiä.

Britannia ja Espanja ovat ilmoittaneet lopettavansa evakuoinnit tänään. Myös Ranska ilmoitti aamulla, että evakuoinnit loppuvat tänään, mutta myöhempien tietojen mukaan niitä saatetaankin vielä jatkaa.

Suomi lopetti lentoevakuoinnit eilen.

Afganistanista on evakuoitu yli 100 000 ihmistä sen jälkeen, kun äärijärjestö Taleban nousi valtaan kuluvan kuun puolivälissä.

Turkki neuvotteli ensimmäistä kertaa talebanien kanssa

Kello 11.28: Afganistanissa Turkin edustajat ovat neuvotelleet ensimmäistä kertaa äärijärjestö Talebanin kanssa, kertoo Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Keskustelut kestivät yli kolme tuntia.

Erdoganin mukaan Turkki pohtii edelleen mahdollisuutta auttaa Kabulin lentokentän tulevassa hallinnoinnissa.

Erdoganin mukaan on mahdollista, että Turkki ja Taleban jatkavat neuvotteluja tulevaisuudessa.

Niinistö: Ulkoministeriön ja puolustusvoiminen suojajoukon työ Afganistanissa erinomaista

Kello 9.59: Presidentti Sauli Niinistön mukaan ulkoministeriö ja puolustusvoimien suojajoukko tekivät erinomaista työtä Afganistanissa.

Niinistön mukaan he työskentelivät niin pitkään kuin se näissä turvallisuusoloissa oli mahdollista.

Presidentti pitää valitettavana, että osaa evakuoitavista estettiin pääsemästä kontaktiin avustajien kanssa ja toteaa, että heidän osaltaan on harkittava muita mahdollisuuksia.

Kabulin iskujen uhrimäärä nousee, Britannia ja Espanja lopettavat evakuoinnit

Kello 9.35: Afganistanissa Kabulin lentokentälle tehtyjen iskujen uhrimäärä on noussut jo 72:een, kertovat viranomaislähteet. Uhrimäärä saattaa olla tätä korkeampi, sillä luvussa ovat mukana vain sairaaloihin tuodut uhrit.

Uhrien joukossa on runsaasti naisia ja lapsia.

Britannia aikoo lopettaa evakuoinnit Afganistanista lähitunteina. Myös Espanja ilmoitti lopettavansa evakuoinnit tänään.

Ministerien tiedotustilaisuus Afganistanin evakuointioperaatiosta kello 11.30

Kello 9.19: Ulkoministeri Pekka Haavisto, puolustusministeri Antti Kaikkonen, sisäministeri Maria Ohisalo ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen pitävät tiedotustilaisuuden Afganistanin evakuointioperaation päättymisestä.

Mukana myös eri toimijoiden asiantuntijoita.

Yhdysvallat varautuu mahdollisiin uusiin iskuihin Kabulin lentokentällä

Kello 9.02: Afganistanissa Yhdysvallat varautuu mahdollisiin uusiin hyökkäyksiin Kabulin lentokentällä. Kenraali Frank McKenzien mukaan uhkana ovat ainakin autopommi- ja raketti-iskut.

– Teemme kaikkemme ollaksemme valmiit, McKenzie sanoi BBC:n mukaan.

Äärijärjestö Isisin Afganistanin haara, josta käytetään myös nimitystä Isis-K, teki torstaina pommi-iskun Kabulin kentän läheisyydessä. Iskussa kuoli 13 Yhdysvaltain sotilasta ja ainakin 60 afganistanilaista. Isisin mukaan iskulla oli tarkoitus tappaa "tulkkeja ja muita Yhdysvaltain kätyreitä".

Afganistanissa valtaan noussut Taleban-äärijärjestö kertoi menettäneensä liki 30 taistelijaa iskussa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vakuutti puheessaan, että Yhdysvallat jatkaa evakuointeja ja tulee kostamaan iskun.

–  Terroristit eivät estä meitä. Emme lopeta tehtävää. Jatkamme evakuointeja, presidentti sanoi CNN:n mukaan.

Tampereella sytytetään kynttilöitä afganistanilaisten puolesta

Kello 7.44: Tampereen seurakunnat kutsuu kaupunkilaiset sytyttämään kynttilöitä Vanhan kirkon kivimuurille toivon merkiksi.

– Afganistanin tilanne on järkyttänyt suomalaisia ja täällä eläviä afgaaneja. Tampereen seurakuntien arjessa tilanne näkyy erityisesti Marhaban-keskuksessa, jonka kävijöistä suuri osa on kotoisin Afganistanista, kerrotaan Tampereen seurakuntien tiedotteessa.

Vanhassa kirkossa rukoillaan afganistanilaisten ja toivon puolesta perjantaina 27. elokuuta kello 18 ja 19.

Kynttilöitä voi tuoda kivimuurille kello 16 alkaen, jolloin paikalla on myös kirkon työntekijöitä keskustelua varten.

Tilaisuuden järjestää Tampereen seurakunnat, Marhaban-keskus ja Vanha kirkko.

Pahin yhdysvaltalaisjoukkoihin kohdistunut isku Afganistanissa vuosikymmeneen

Kello 6.30: Kabulin lentokenttäiskussa kuoli päivän aikana enemmän yhdysvaltalaissotilaita kuin Afganistanissa yhtenäkään päivänä vuosikymmeneen.

Kabulin eilisessä iskussa kuoli ainakin 13 yhdysvaltalaissotilasta ja vähintään 18 haavoittui. Ainakin 60 afganistanilaista kuoli iskussa. Uhrimäärästä on esitetty erilaisia arvioita. Yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin mukaan 90 afganistanilaista kuoli iskussa.

Äärijärjestö Isisin Afganistanin-haaran kerrotaan olevan iskun takana.

Elokuussa 2011 äärijärjestö Taleban ampui alas Yhdysvaltain asevoimien helikopterin Vardakin maakunnassa lähes sadan kilometrin päässä Kabulista. Tuolloin 30 asevoimiin kuuluvaa kuoli iskussa.

Kabulissa ihmiset etsivät läheisiään tuhoisan lentokenttäiskun jälkeen

Kello 6.16: Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa ihmiset ovat etsineet läheisiään eilen tehtyjen iskujen jälkeen, uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja yhdysvaltalaislehti Washington Post. Monet kysyvät ohikulkijoilta, ovatko nämä nähneet heidän lapsiaan, kertoo kansainvälisen Emergency-järjestön johtaja Rosella Miccio BBC:lle.

Järjestö kertoo, että sen keskukseen tuotiin afganistanilaisia naisia, lapsia ja miehiä, jotka olivat yrittämässä pakoon Afganistanista.

Kabulin lentokentällä tapahtuneessa hyökkäyksessä kuoli ainakin kymmeniä ihmisiä. Medioissa tiedot kuolleiden afganistanilaissiviilien määrästä vaihtelevat 60:n ja 90:n välillä. Lisäksi iskussa kuoli 13 yhdysvaltalaissotilasta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden Afganistania koskevassa lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa 26.8.2021.

Biden: Yhdysvallat metsästää Kabulin iskun tekijät ja panee heidät maksamaan

Kello 6.10: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut Kabulin lentokentän ulkopuolella tapahtuneen hyökkäyksen jäljiltä, että surmansa saaneet yhdysvaltalaissotilaat olivat sankareita, jotka olivat suorittamassa epäitsekästä evakuointitehtävää.

–  He olivat osa urheinta ja epäitsekkäintä armeijaa maailmassa. He ovat Amerikan selkäranka, Biden sanoi.

Iskuissa on saanut surmansa ainakin 12 yhdysvaltalaissotilasta sekä kymmeniä afganistanilaissiviilejä. Tekijöinä pidetään äärijärjestö Isisin Afganistanin-siipeä, jota kutsutaan myös Isis-K:ksi. Biden myös lähetti uhkauksen iskun tekijöille ja vakuutti, että Yhdysvallat ryhtyy vielä vastaiskuun.

–  Emme unohda tätä emmekä anna anteeksi. Metsästämme teidät ja panemme teidät maksamaan, presidentti sanoi.

Torstai 26.8.

Kello 22.43: Isis on ilmoittanut olevansa Kabulin iskujen takana, kertoo uutistoimisto Reuters. Isis kertoi asiasta sen Telegram-tilillä.

Pentagon: Ainakin 12 yhdysvaltalaista sotilasta kuollut ja 15 loukkaantunut

Kello 22.16: Yhdysvaltain puolustusministeriön päämaja Pentagon pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta Afganistanin tilanteesta.

Yhdysvaltain komentokeskus Centcomin komentaja Kenneth "Frank" McKenzien mukaan kaksi itsemurhapommittajaa iski aiemmin torstaina Kabulin lentokentän lähistölle. Ainakin 12 yhdysvaltalaista sotilasta on kuollut ja 15 haavoittunut räjähdyksissä.

Noin tuhat Yhdysvaltain kansalaista on edelleen Afganistanissa.

McKenzien mukaan pommi-iskua seurasi ampumisia. Yhdysvallat jatkaa evakuointeja Afganistanista.

Apulaissotilasprofessori: räjähdyksissä voi olla kyse Isisin iskusta

Kello 22.08: Apulaissotilasprofessori, majuri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että moni seikka viittaa siihen, että Kabulin lentokentän lähellä torstaina tapahtuneissa räjähdyksissä voi olla kyse Isisin iskusta.

Antti Paronen sanoo, että Isisin tapauksessa yhdistyvät sekä olemassa oleva motiivi että tekotapa ja mahdollinen ennakoitu iskupotentiaali.

– Se pyrkii kovastikin tässä vaiheessa, missä Taleban on vallan ottanut, osoittamaan omaa voimakkuuttaan ja ylipäätään hengissä olemista, Paronen sanoo.

Hänen mukaansa Talebanilla ei ole mitään syytä tehdä tällaista, sillä sen pitäisi nyt esiintyä rauhaa, järjestystä ja vakautta tuovana organisaationa. Myöskään al-Qaidalla ei Parosen mukaan ole motiivia tällaiseen iskuun, vaan se pyrkii ennemminkin pysymään Talebanin hyvässä suosiossa.

Parosen mukaan Taleban on nyt saatu näyttämään varsin huonolta paikallisen turvallisuuden tarjoamisen osalta. Jos Isis pystyy tekemään Kabulissa isojakin iskuja, on Talebanilla täysi työ osoittaa vaikuttavuutensa ja yksinvaltiutensa alueella.

Taleban ja Isis näkevät toisensa vihollisina, ja niiden välillä on aktiivinen kilpailuasetelma, joka pohjautuu sekä opillisiin näkemyseroihin että strategiseen ulottuvuuteen.

Reuters: Ainakin 12 yhdysvaltalaissotilasta kuollut

Kello 22.00: Uutistoimisto Reutersin mukaan kaksi yhdysvaltalaista viranomaista kertoo, että ainakin 12 yhdysvaltalaissotilasta kuoli räjähdyksissä ja kolme loukkaantui. Myös The Wall Street Journalin mukaan ainakin kolme yhdysvaltalaissotilasta loukkaantui Kabulin lentokentän räjähdyksissä.

The Wall Street Journal: Ainakin 64 kuollut räjähdyksissä

Kello 21.15: Vähintään 60 afganistanilaista ja neljä yhdysvaltalaista merijalkaväen sotilasta on kuollut räjähdyksissä Kabulissa, kertoo yhdysvaltalaismedia The Wall Street Journal.

Afganistanin terveysviranomainen arvioi The Wall Street Journalille, että paikallisia siviilejä on kuollut 60, ja monet taistelevat henkensä puolesta.

Lehden yhdysvaltalaislähteen mukaan Yhdysvaltojen lähettiläs Kabulissa kertoi suurlähetystön henkilökunnalle, että räjähdyksissä myös loukkaantui ainakin kolme yhdysvaltalaissotilasta.

BBC:n tietojen mukaan haavoittuneita on ainakin 140.

Pentagon: Useita Yhdysvaltain joukkojen jäseniä kuollut räjähdyksissä

Kello 20.35: Useita Yhdysvaltain joukkojen jäseniä kuoli torstaina Kabulin lentokentän lähellä tapahtuneissa räjähdyksissä, tiedottaa Pentagon.

Useita myös hoidetaan vammojen takia. Pentagon myös tiedottaa, että räjähdyksissä, joita epäillään itsemurhaiskuiksi, kuoli afganistanilaisia.

Haavisto: Afganistanissa yhä kymmeniä Suomen kansalaisia

Kello 20.16: Afganistanissa on Haaviston mukaan yhä joitakin kymmeniä Suomen kansalaisia, jotka eivät syystä tai toisesta ole päässeet lentokentälle. Viimeisinä päivinä on ollut erittäin vaikea päästä lentokentälle.

Puolustusvoimien joukot ovat poistuneet Afganistanista

Kello 20.11: Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo, että Puolustusvoimien joukot ovat poistunut tänään illansuussa Afganistanista. He saapuvat Suomeen aikaisintaan huomenna.

Kaikkosen mukaan Puolustusvoimien joukko ei joutunut käyttämään voimakeinoja evakuointitehtävän suorittamisessa.

Suomen evakuointioperaatio on päättynyt

Kello 20.06: Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan evakuointioperaatio on Suomen osalta päättynyt. 340 henkilöä on evakuoitu.

Tällä hetkellä kaikki Suomen avunantajat ovat turvassa ja matkalla kotiin, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan tietojen mukaan Kabulin iskuissa oli kyse itsemurhaiskuista. Ulkoministeriön tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantuneiden tai kuolleiden joukossa.

Tiedot kuolleiden ja loukkaantuneiden määristä ovat edelleen epäselviä

Kello 20.05: Uutistoimisto Reutersin viimeisimpien tietojen mukaan paikallisen sairaalan mukaan kyseisessä sairaalassa olisi hoidettavana yli 60 iskuissa loukkaantunutta. Aiemmin Reuters kertoi, että toisesta sairaalasta, Kabulissa toimivasta ensiapusairaalasta sanottiin, että sinne on tuotu räjähdysten jälkeen kuusi kuollutta ja yli 30 haavoittunutta.

Aiemmin Reuters kertoi, että Talebanin edustajan mukaan ainakin 13 ihmistä olisi kuollut lentokentän lähellä tapahtuneessa räjähdyksessä. Kuolleiden joukossa on Talebanin mukaan myös lapsia. Lisäksi Talebanin mukaan iskussa loukkaantui useita talebaneja.

Reutersin mukaan myös ainakin viisi Yhdysvaltojen asevoimien henkilöstöön kuuluvaa ihmistä olisi loukkaantunut.

Pentagonin tiedottaja John Kirby kirjoitti aiemmin Twitterissä, että henkilövahinkoja on aiheutunut useille yhdysvaltalaisille ja siviileille.

Yhdysvaltalainen uutistoimisto AP viittasi Venäjän ulkoministeriön tietoihin ja kertoi, että iskuissa olisi kuollut 13 ihmistä ja haavoittunut 15 ihmistä.

Kabulin räjähdyksen silminnäkijä: paljon henkilövahinkoja

Kello 19.32: Silminnäkijä kuvailee Kabulin lentokentän ulkopuolella tapahtuneen räjähdyksen aiheuttaneen paljon henkilövahinkoja. France 24:n jakamalla videolla mies kertoo, miten ihmisiä paiskautui räjähdyksen voimasta sinne tänne. Myös ulkomaisia sotilaita kaatui.

–  Räjähdys oli todella voimakas, mies sanoo Twitterissä julkaistulla videolla.

Hän arvioi nähneensä lähistöllä ainakin neljä-viisisataa ihmisiä.

–  Kannoimme paareilla haavoittuneita, mies kertoo ja katselee vaatteitaan.

–  Vaatteeni ovat aivan veressä.

Suora lähetys: Haavisto ja Kaikkonen pitävät tiedotustilaisuuden klo 20

Kello 19.19: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) pitävät tiedotustilaisuuden Afganistanin tilanteesta tänään kello 20.

Voit katsoa tiedotustilaisuuden suorana alta.

Tiedotustilaisuus on päättynyt.

Reuters: Yhdysvallat uskoo, että iskun teki Isis-K-järjestö

Kello 19.18: Yhdysvallat uskoo, että iskun Kabulin lentokentän lähistölle teki Afganistanin Isis, joka tunnetaan englanniksi nimellä Isis-K, joka puolestaan juontuu nimestä Khorasanin islamilainen valtio, kertoo uutistoimisto Reuters.

Asiasta kertoi Reutersille nimettömänä pysyttelevä lähde Yhdysvaltain hallinnossa.

Reuters: Yli 30 loukkaantunutta viety sairaalaan

Kello 18.10: Uutistoimisto Reutersin mukaan ensiapusairaala Kabulissa kertoo, että yli 30 loukkaantunutta on viety sairaalaan lentokentän räjähdyksen jälkeen. Sairaalan mukaan ainakin kuusi ihmistä on kuollut matkalla sairaalaan.

Pentagonin tiedottaja: myös hotellin lähellä Kabulissa on tapahtunut räjähdys

Kello 18.07: Pentagonin tiedottaja John Kirby vahvistaa Twitterissä, että toinen räjähdys on tapahtunut lähellä Baron-hotellia Kabulissa. Hotelli sijaitsee lentokentän lähellä.

Pentagonin tiedottaja: räjähdys tapahtui lentokentän sisäänkäynnillä

Kello 17.42: Pentagonin tiedottaja John Kirby vahvistaa Twitterissä, että räjähdys tapahtui yhdellä Kabulin lentokentän sisäänkäynneistä, Abbey Gatella.

Talebanin edustaja Reutersille: Räjähdyksessä ainakin 13 kuollutta

Kello 17.38: Talebanin edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille, että räjähdyksessä olisi kuollut ainakin 13 ihmistä, mukaan lukien lapsia. Lisäksi räjähdyksessä olisi Talebanin edustajan mukaan loukkaantunut monia talebaneja.

BBC kertoo Talebanin edustajan kertoneen ainakin 11 kuolleesta.

Kuolleiden tai loukkaantuneiden määrästä ei ole kuitenkaan vielä tarkkaa tietoa.

Turkin puolustusministeri: Räjähdyksiä kaksi

Kello 17.33: CNN ja Britannian yleisradioyhtiö BBC kertovat, että räjähdys olisi tapahtunut yhdellä Kabulin lentokentän sisäänkäynneistä.

BBC kertoo, että Turkin puolustusministerin mukaan Kabulin lentokentän ulkopuolella olisi tapahtunut kaksi räjähdystä.

Ainakin kolme yhdysvaltalaista sotilasta mahdollisesti loukkaantunut räjähdyksessä

Kello 17.24: Uutistoimisto Reuters kertoo, että ainakin kolme yhdysvaltalaista sotilasta olisi loukkaantunut räjähdyksessä.

Räjähdys oli mahdollisesti terrori-isku

Kello 17.08: Uutistoimisto Reuters kertoo, että Kabulin lentokentän ulkopuolella tapahtunut räjähdys olisi ollut itsemurhaisku. Yhdysvaltalainen viranhaltija on Reutersin mukaan sanonut, että näyttäisi siltä, että kyseessä oli itsemurhapommi.

Kabulin lentokentän ulkopuolella on tapahtunut räjähdys

Kello 16.50: Kabulin lentokentän ulkopuolella on tapahtunut räjähdys, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters. Mahdollisista uhreista ei ole vielä tietoa.

Reuters: Laukauksia Kabulin lentokentällä ei kohdistettu Italian asevoimien lentokoneeseen

Kello 16.49: Afganistanin joukot ampuivat ilmaan hajottaakseen väkijoukkoja Kabulin lentokentällä, eli laukauksia ei oltu kohdistettu Italian asevoimien lentokoneeseen, kuten lähde arvioi aiemmin uutistoimisto Reutersille.

Reutersin mukaan lähde Italian hallituksesta kertoi tiedustelutietojen perusteella, ettei laukauksia kohdistettu Italian asevoimien koneeseen. Kyseisessä koneessa kerrottiin olevan noin 100 afganistanilaista siviiliä.

Reuters: Italian asevoimien lentokonetta kohti ammuttu Kabulissa

Kello 16.20: Uutistoimisto Reuters kertoo, että Italian asevoimien lentokonetta kohti olisi ammuttu, kun kone oli lähtenyt Kabulista.

Reutersille tapauksesta on kertonut lähde Italian puolustusministeriöstä.

Kone ei kuitenkaan vahingoittunut ampumisesta.

Italialainen toimittaja, joka matkusti kyseisellä lennolla, kertoi italialaiselle Sky 24 TG -uutiskanavalle, että koneen kyydissä olisi ollut lähes 100 afganistanilaista siviiliä. Laukaukset konetta kohti tulivat minuutteja koneen nousun jälkeen.

Kabulista evakuoitiin eilen 51 ihmistä Suomeen

Kello 13.02: Afganistanin pääkaupungista Kabulista on evakuoitu eilen 51 ihmistä Suomeen. Asiasta kertoo ulkoministeriö Twitterissä. Tähän mennessä Afganistanista on evakuoitu kaikkiaan jo lähes 340 ihmistä.

Ulkoministeriö kertoo, että lisäksi Suomi avusti eilen neljää muihin maihin matkalla ollutta henkilöä. Kaikkiaan on evakuoitu yhteensä yli 30 eri kumppanimaiden avustettavaa henkilöä.

Kabulin lentokentän läheisyydessä varoitetaan terroriuhasta

Kello 7.09: Useat maat varoittavat terrorismin uhasta Afganistan pääkaupungin Kabulin lentokentällä. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Australia, Yhdysvallat ja Britannia kehottavat lentokentän ulkopuolella olevia kansalaisiaan poistumaan välittömästi alueelta.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo äärijärjestö Isisin Afganistanissa toimivan haaran mahdollisesti suunnittelevan iskuja lentokentälle. Kanavan mukaan Isis haluaisi luoda sekasortoa kentälle.

Kabulista on evakuoitu ilmateitse jo yli 82  000 ihmistä. Kentällä ja sen läheisyydessä on kuitenkin vielä tuhansia ihmisiä, jotka yrittävä paeta maasta.

Keskiviikko 25.8.

Yle: Suomen lentoevakuointi päättyy perjantaina

Kello 22.08: Suomi aikoo lopettaa evakuoinnit Afganistanista lentoteitse perjantaina, kertoo Yle. Maassa on yhä noin 170 Suomeen evakuointia odottavaa ihmistä. Ulkoministeriön mukaan kaikkia Suomen listalla olevia ei välttämättä ehditä auttaa pois Afganistanista määräaikaan mennessä.

Kun ilmakuljetukset loppuvat, tulevat kyseeseen reitit naapurimaihin maanteitse. Rajat esimerkiksi Iraniin ja Pakistaniin ovat vielä osittain auki.

Ulkoministeriön Afganistanin-erityisedustaja Pekka Kaihilahti sanoo Ylen haastattelussa, että nyt keskitytään ilmaoperaatioon ja sen jälkeen katsotaan muita keinoja, joilla ihmisiä pystytään auttamaan jatkossa.

Turkki aloitti joukkojensa vetämisen Afganistanista

Kello 21.09: Turkki on aloittanut joukkojensa vetämisen Afganistanista, kertoo maan puolustusministeriö. Turkki hylkää näin alustavat suunnitelmat, joiden mukaan sen joukkoja jäisi suojelemaan Kabulin lentokenttää vielä senkin jälkeen kun Yhdysvallat on vetäytynyt maasta.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Turkki kuitenkin jatkaa vuoropuhelua kaikkien osapuolien kanssa, jotta Afganistan saadaan vakautettua.

Kaaos Kabulin lentokentällä jatkuu

Kello 20.00: Kabulin lentokentän ympäristössä jatkui keskiviikkona epätoivoinen kamppailu aikaa vastaan, kun sadat ihmiset yrittivät päästä lentokentälle ja evakuointikoneisiin.

Paniikkitunnelmaa lisäsi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tiistainen ilmoitus siitä, ettei yhdysvaltalaisjoukkojen läsnäoloa maassa ole tarkoitus jatkaa pitempään kuin kuluvan kuun loppuun.

Tunnelmat olivat epätoivoiset WhatsApp -palveluun perustetussa ryhmässä, jossa jaetaan tietoa siitä, miten Kabulin lentokentälle parhaiten pääsee.

–  Eikö kenellekään todellakaan ole kontakteja lentokenttäalueella? Kaverini oli palveluksessamme vuosina 2010–2015. Hänen pitää päästä pois maasta viiden perheenjäsenensä kanssa. Tämä on todella paha juttu, valitteli ryhmään kirjoittanut amerikkalainen.90

Elokuun puolivälin jälkeen Kabulista on evakuoitu yli 80  000 ihmistä, mutta aika alkaa loppua kesken. Vaikka Yhdysvaltojen sotilaittensa lähdölle asettama määräaika umpeutuu vasta ensi viikolla, loppunevat evakuoinnit jo aiemmin.

Puola kertoi keskiviikkona keskeyttävänsä toistaiseksi evakuoinnit Kabulista ja Unkari kertoi harkitsevansa samaa. Ranska ilmoitti jo aiemmin, ettei evakuointeja jatketa ensi viikolle saakka, vaikka ilmaisilta Kabuliin olisikin auki.

Ruotsi evakuoinut kaikki lähetystöön Afganistanissa palkatut

Kello 20.00: Ruotsi ilmoitti keskiviikkona saaneensa evakuoitua Kabulista kaikki lähetystöön paikan päältä palkatut henkilöt.

Taleban lupaa päästää ihmisiä pois maasta Yhdysvaltojen vetäytymisen jälkeenkin

Kello 19.07: Afganistanissa Taleban-äärijärjestö aikoo sallia afganistanilaisten lähdön maasta myös sen jälkeen kun Yhdysvallat on vetäytynyt, kertoo Saksan Afganistanin-suurlähettiläs.

Suurlähettiläs Markus Potzel kertoo tavanneensa talebanien pääneuvottelijan, joka oli vakuuttanut hänelle, että ne afganistanilaiset, joiden matkustusasiakirjat ovat kunnossa, voivat edelleen poistua maasta elokuun lopun jälkeen kaupallisilla lennoilla.

Migri: 69 turvapaikkahakemusta afganistanilaisilta

Kello 19.04: Afganistanilaiset ovat jättäneet elokuussa 69 turvapaikkahakemusta. Näistä noin 50 on hakemuksia, jotka Afganistanista evakuointilennoilla tulleet ovat jättäneet Suomeen saapuessaan, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri) tiedotteessa. Nämä hakijat ovat pääosin konsuliapua saaneiden perheenjäseniä.

He eivät kuulu valtioneuvoston päättämiin Afganistanista evakuoitaviin. Valtioneuvosto päätti tiistaina, että Suomi ottaa vastaan aiemmin päätettyjen 170 afganistanilaisen lisäksi vielä 128 henkilöä, jotka ovat Suomen Kabulin suurlähetystön entisiä työntekijöitä ja turva-alan työntekijöitä perheineen.

Taleban julkaisi propagandakuvia omista Badri 313 -”erikoisjoukoistaan”

Kello 17.03: Äärijärjestö Taleban on julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvia omista "erikoisjoukoistaan", eli taistelijoista jotka poseeraavat sotasaaliina saatujen, etupäässä amerikkalaisten aseiden ja varusteiden kanssa.

Yksikön nimi on Badri 313, millä viitataan Badrin taisteluun 1 400 vuotta sitten. Siinä profeetta Muhammad väitetysti löi ylivoimaiset vihollisensa vain 313 sotilaan avulla.

Sotilasasiantuntijoiden mukaan yksikköön voi hyvinkin kuulua useita tuhansia miehiä.

–  Yksikkö on varmasti Talebanin parhaiten varustettu ja koulutettu, vaikkakin näiden kuvien ja videoiden tarkoitus on luonnollisesti toimia myös propagandana, kiteytti sotilastietoihin erikoistuneen Janes-tiedustelupalveluyrityksen edustaja Matt Henman.

Länsimaisten sotilasasiantuntijoiden mukaan on epätodennäköistä, että yksikön sotilaiden kokemus tai varusteet vetäisivät kuitenkaan vertoja suurvaltojen erikoisjoukoille.

Monet syyt puoltavat Talebaneja pitämään kiinni evakuointien takarajasta

Kello 15.05: Afganistanin uudella hallinnolla on useita syytä olla penseä toiveille saada lisäaikaa kansainvälisille evakuoinneille maan pääkaupungista Kabulista. Taleban haluaa näyttää omalle väestölle olevansa hallinnassa. Se myös arvioi, että kansainvälinen yhteisö joka tapauksessa lähtee neuvottelemaan maan uuden hallinnon kanssa eikä aikataulumyönnytyksiä siksikään tarvita.

–  Talebanille tärkeää olisi, että tilanne saadaan selväksi ja ulkomaalaiset voimat pois ja että päästään rauhassa käynnistämään omaa hallintoa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja eversti Petteri Kajanmaa.

Useat maat ovat toivoneet, että evakuointeja jatkettaisiin elokuun lopun takarajan jälkeenkin. Talebanin lisäksi myös Yhdysvallat on ollut haluton pidentämään aikataulua: maa voi näin kertoa pitäneensä lupauksen vetäytymisestä ja pääsee luomaan suhteita uuteen hallintoon.

–  Yhdysvaltojen asema tuskin tässä pitkällä aikavälillä järkkyy. He eivät pettäneet tässä sellaista liittolaista, jotka ovat Yhdysvaltain omalle turvallisuudelle merkittäviä kuten esimerkiksi Euroopassa olevat liittolaiset, Kajanmaa kuvaa.

Talebania hoputtaa evakuointien lopettamiseen myös sen löyhästi kontrolloitu organisaatio. Jos väkivaltaisuuksia tai ylilyöntejä myöhemmin ilmaantuisikin, ne voisi kuitata maan sisäisiksi asioiksi.

–  Talebanin johdossa elää pelko, että jossain päin maata tapahtuu jotain sellaista, että kansainvälinen yhteisö kääntyy totaalisesti heitä vastaan, Kajanmaa sanoo.

Ulkoministeriö julkaisi keskiviikkona kuvia Suomen operaatiosta Afganistanissa.

Ulkoministeriö julkaisi kuvia ministeriön ja puolustusvoimien operaatiosta Afganistanissa.

Miksi Suomi päätti sittenkin evakuoida Afganistanista suurlähetystön vartijoita? Näin sisäministeriön hallitusneuvos Eero Koskenniemi perustelee asiaa

Kello 13.16: Paikan päältä Afganistanista saadut tiedot muuttivat Suomen arviota Kabulin suurlähetystölle turvallisuuspalveluita tarjonneen yrityksen työntekijöiden turvallisuudesta.

Näin perustelee sisäministeriön hallitusneuvos Eero Koskenniemi sitä, miksi Suomi päätti evakuoida Afganistanista uutena ryhmänä suurlähetystölle palveluita tarjonneen turva-alan yrityksen työntekijöitä perheineen. Ryhmän koko on yhteensä enintään 83 henkilöä.

–  Kun mietimme aikaisemmassa vaiheessa turvatilannetta, ei ollut samaa käsitystä, että edustuston palveluksessa oleviin henkilöihin kohdistuisi niin konkreettista uhkaa, hän sanoo STT:lle.

Suomi on tehnyt kaksi aiempaa evakuointipäätöstä, ja tiistaina valtioneuvosto päätti, että Suomi evakuoi sittenkin Afganistanista myös turvamiehiä.

Eilinen päätös koskee Tahiri Protection Risk Management Consulting –yrityksen henkilökunnan lähisuojaryhmiä, jotka vastasivat Suomen suurlähetystön turvallisuudesta. Päätös koskee ryhmissä palvelleita ja Suomelta maahanpääsyä pyytäneitä ryhmänjohtajia, operaatiopäälliköitä, hallintopäälliköitä, kuljettajia sekä suoja- ja turvamiehiä perheineen.

Koskennimen mukaan aiemmin oli jonkinlaisia arvioita siitä, että turva-alan yrityksen työntekijöiden kohdistuu uhkaa, mutta sittemmin on käynyt selväksi se, että heihin kohdistuu selkeää uhkaa.

–  Nämä henkilöt ovat näkyviä edustuston palveluksessa olevia henkilöitä. He ovat esiintyneet edustuston henkilökunnan kanssa ja he ajavat esimerkiksi autolla, jossa on Suomi-tunnukset. He ovat konkreettisesti Suomen edustajina, Koskenniemi sanoo.

Aiemmin on käynyt ilmi, että Taleban kohdistaa erilaisia toimia erityisesti niihin, jotka ovat selkeästi olleet ulkomaalaisten palveluksessa.

Koskenniemi ei voi varmuudella sanoa, tuleeko evakuoinneista vielä lisää päätöksiä. Poissuljettua se ei häneen mukaansa ole.

Julkisuuteen ei ole kerrottu, milloin Suomen pitäisi saada evakuoinnit tehtyä, jos jatkoaikaa ei tule. Koskenniemen mukaan kyse on muutamista päivistä.

YK: Kotinsa jättäneistä afganistanilaisista yli puolet lapsia

Kello 13.09: Lähes 60 prosenttia afganistanilaisista, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa tänä vuonna, ovat lapsia arvioi YK.

Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

YK:n hätäaputoimiston julkaisemien tietojen mukaan yli 400 000 ihmistä on rekisteröity pakolaisiksi sitten maaliskuun alun. Kotiseudultaan muualle siirtyneitä on maassa noin 550 000.

WP: Taleban on määrännyt keskeisiä virkamiehiä takaisin töihin

Kello 13.08: Taleban on määrännyt keskeisiä virkamiehiä takaisin töihin, kertoo The Washington Post.

Lehden mukaan ainakin valtiovarainministeriössä ja keskuspankissa työskenteleviä keskitason virkamiehiä on määrätty aloittamaan työnsä, koska uutta hallintoa uhkaa rahaongelmat ja humanitaarinen kriisi.

Asiantuntijoiden mukaan koulutettujen virkamiesten, toimittajien ja ihmisoikeuksien puolestapuhujien lähtö maasta jättää jälkeensä tiedollisen aukon. Maassa puuttuu nyt tietoa siitä, miten maata hallitaan.

– On aika, että ihmiset työskentelevät kotimaansa hyväksi, sanoi Talebanin edustaja Zabihullah Mujahid tiistaina.

Määräys ei koske naisia. Heidät on määrätty jäämään koteihinsa ainakin toistaiseksi.

Ranska lopettaa todennäköisesti evakuointioperaationsa torstaina, Suomen osalta päättymispäivä vielä auki

Kello 13.07: On todennäköistä, että Ranska lopettaa evakuointioperaationsa Afganistanissa torstaina, kertoi maan eurooppaministeri Clément Beaune uutistoimisto Reutersin mukaan C Newsille.

Suomen osalta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi tiistain tiedotustilaisuudessa, että evakuointien aikaikkuna on hyvin pieni, eikä kaikkia ehditä evakuoida aikarajaan mennessä. Ministeri sanoi Suomen toimivan Yhdysvaltojen sopiman aikataulun puitteissa.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat aikoo pitäytyä suunnitelmassa saada joukkonsa vedettyä Afganistanista elokuun loppuun mennessä.

Haavisto ei antanut tilaisuudessa arviota siitä, tarkoittaisiko tämä Suomen osalta evakuointien loppumista esimerkiksi torstaina vai perjantaina.

– Olisi ollut hyvä, jos Kabulin lentokentällä olisi voinut jatkua siviili-ilmailu ja normaali reittiliikenne. Normaalissa maailmassa olisimme hakeneet tällaisella charter-lennolla omamme suoraan Kabulista pois, mutta tämä on se vaihtoehto joka ei toteutunut vaan olemme olleet riippuvaisia sotilaskoneista, Haavisto sanoi.

– Hyvin monet maat ovat vedonneet siihen, että he eivät saa edes omia kansalaisiin pois elokuun loppuun mennessä. Tiedän, että vetoomuksia on ollut sekä Yhdysvaltain että Talebanin suuntaan. Tällä hetkellä elämme Yhdysvallat-Taleban-sopimuksen puitteissa.

Ministeri lisäsi, että pidempi aikaikkuna olisi helpottanut evakuointia.

– Pelkillä siviilivirkamiehillä tämä evakuointi ei olisi onnistunut näin riskialttiissa ja kaoottisessa tilanteessa. Tämä on kyllä Puolustusvoimien suojelusjoukon ansiota, että tämä [evakuointi] on tapahtunut näin hyvin ja nopeasti.

Ruotsi evakuoinut tähän mennessä yhteensä 544 ihmistä

Kello 13.03: Ruotsi evakuoi tiistaina 154 ihmistä Afganistanista, kertoi maan ulkoministeri Ann Linde viestipalvelu Twitterissä myöhään tiistaina illalla.

Ruotsi on evakuoinut tähän mennessä Afganistanista yhteensä 544 ihmistä. Ruotsi jatkaa evakuointilentojaan.

Etelä-Korea lähettää Afganistaniin kolme sotakonetta lisää

Kello 13.02: Etelä-Korea lähettää kolme sotakonetta lisää tukemaan evakuointioperaatiotaan Afganistanissa, kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap.

Koneilla on tarkoitus evakuoida afganistanilaisia, jotka ovat työskennelleet Etelä-Korealle Afganistanissa ja sen naapurivaltioissa. He ovat työskennelleet muun muassa suurlähetystössä ja sairaalassa.

Aiemmin tällä viikolla demokraattisen puolueen johtaja Song Young-gil sanoi, että maa pyrkii evakuoimaan Afganistanista noin 400 afganistanilaista.

Venäjä evakuoi yli 500 ihmistä Afganistanista

Kello 13.01: Venäjä lähettää neljä sotakonetta evakuoimaan yli 500 ihmistä Afganistanista, kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.

Venäjän puolustusministeriö teki päätöksen evakuointilennon organisoimisesta keskiviikkona presidentti Vladimir Putinin määräyksestä.

Koneilla evakuoidaan venäläisten lisäksi valkovenäläisiä, kirgisialaisia, tadžikistanilaisia ja uzbekistanilaisia. Maat kuuluvat Venäjän kanssa puolustusliittoon nimeltä Kollektiivinen turvallisuusjärjestö. Lisäksi koneella evakuoidaan ukrainalaisia.

– Koneissa on mukana lääkintäryhmiä, jotka tarjoavat lääkinnällistä apua sitä tarvitseville lennon aikana, sanoi Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu puolustusministeriön lausunnossa.

Maailmanpankki laittaa Afganistanin avustukset jäähylle

Kello 6.16: Maailmanpankki kertoo keskeyttäneensä Afganistaniin suunnatut avustukset ja painottaa olevansa syvästi huolissaan tilanteesta maassa Talebanin valtaannousun jälkeen. Erityistä huolta Maailmanpankki kantaa naisten asemasta.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT) viitaten Maailmanpankin edustajan kertomiin tietoihin.

NYT:n mukaan Maailmanpankin edustaja kertoo järjestön aikovan tarkkailla vallanvaihdon etenemistä Afganistanissa.

Maailmanpankilla on ollut käynnissä yli kaksikymmentä kehityshanketta Afganistanissa. Järjestö on avustanut Afganistania vuodesta 2002 lähtien yli 5,3 miljardilla dollarilla eli yli 4,5 miljardilla eurolla.

Yhdysvallat evakuoinut Afganistanista yli 70  000 ihmistä elokuun puolivälin jälkeen – Biden aikoo pitää vetäytymisaikataulustaan kiinni

Kello 6.15: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat on evakuoinut Afganistanista elokuun puolivälin jälkeen yhteensä noin 70 700 ihmistä.

Presidentin mukaan Yhdysvallat aikoo pitäytyä suunnitelmassa saada joukkonsa vedettyä Afganistanista elokuun loppuun mennessä. Bidenin asettama aikataulu on kuitenkin riippuvainen siitä, päästääkö Taleban ihmisiä Kabulin lentokentälle.

Biden kertoo pyytäneensä puolustus- ja ulkoministeriöitään laatimaan varasuunnitelman, jotta evakuointiaikataulua voidaan tarvittaessa muuttaa.

Osa EU-maiden johtajista on toivonut, että takarajaa siirrettäisiin ja evakuointeja jatkettaisiin vielä elokuun jälkeen

Tiistai 24.8.

Yhteensä 250 evakuoitavaa on autettu turvaan

Kello 21.47: Pekka Haavisto kertoo tiedotustilaisuudessa, että Suomen kansalaisista ja Suomessa oleskeluluvalla asuvista noin 100 on saanut jo evakuointiapua. Vielä muutamia kymmeniä tullaan avustamaan. 150 afgaanitaustaista henkilöä on autettu. Yhteensä Suomi on evakuoinut siis 250 henkilöä.

Tänään on päätetty, että evakuoitavien joukkoon lisätään 45 Kabulin suurlähetystön entistä työntekijää sekä 83 henkilöä, jotka ovat työskennelleet Suomen lähetystölle turvayrityksen kautta.

Turvahenkilöstön tiedetään kokeneen uhkailua ja kotitarkastuksia Kabulissa.

Luvut sisältävät myös Suomelle työskennelleiden henkilöiden perheenjäsenet.

Haavisto: Suomi evakuoi yhteensä 298 henkilöä

Kello 21.22: Haavisto kertoo tiedotustilaisuudessa, että valtioneuvosto on päättänyt lisätä evakuoitavien määrää. Evakuointilistalle lisätään henkilöitä, jotka ovat pyytäneet suojaa Suomelta sekä ihmisiä, jotka ovat työskennelleet Kabulin-lähetystön turvatoimissa alihankkijoiden kautta. Evakuoitavien määrä nousee yhteensä 298 henkilöön.

Haavisto kertoo, että koko Suomen suurlähetystössä työskennellyt nykyinen henkilökunta on evakuoitu Suomeen.

Suurin osa nyt evakuoiduista on Haaviston mukaan lapsia ja naisia. Suurimmat vaikeudet liittyvät edelleen vaikeuksiin saada ihmiset lentokentän ympäristöön sekä lentokentän porttien sisälle.

Haavisto pitää infon noin kello 21.15

Kello 20.50: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo uusimpia tietoja Afganistanin tilanteesta tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston ylimääräisen kokouksen jälkeen noin kello 21.15 alkaen.

Lähetys on päättynyt.

Biden aikoo pitää kiinni alkuperäisestä aikataulusta

Kello 20.19: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo pitää kiinni joukkojen vetämisestä pois Afganistanista elokuun loppuun mennessä, kertoi uutiskanava CNN tiistaina viitaten presidentin hallinnon nimettömiin lähteisiin.

Bidenin päätökseen vaikutti keskeisesti arvio riskeistä, jotka sisältyvät joukkojen pitämiseen maassa pitempään. Presidentti on kuitenkin pyytänyt myös varasuunnitelmaa siltä varalta, että päätöstä joudutaan vielä muuttamaan.

EU pyysi Yhdysvaltoja pitämään Kabulin kentän auki niin kauan kuin tarvitaan

Kello 19.35: EU kehottaa Yhdysvaltoja turvaamaan Kabulin lentokenttää niin pitkään kuin se on tarpeen haavoittuvassa asemassa olevien afganistanilaisten evakuoimiseksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi Euroopan johtajien välittäneen pyynnön Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille G7-maiden videokokouksessa. Samalla Yhdysvaltojen pitäisi pyrkiä turvaamaan kaikille evakuointiin oikeutetuille kansalaisille pääsy kentälle.

Äärijärjestö Taleban ilmoitti aikaisemmin tänään, ettei evakuointeihin annettua määräaikaa pidennetä elokuun lopusta.

Adoptiolautakunta saanut tiedusteluja Afganistanista adoptoimisesta

Kello 18.22: Adoptiolautakunta on saanut tiedusteluja Afganistanista adoptoimisesta auttamistarkoituksissa. Valviran yhteydessä toimiva lautakunta katsoo kuitenkin, ettei lapsen oikeuksien turvaaminen Afganistanissa ole mahdollista, sillä maassa ei tällä hetkellä ole tarvittavaa lainsäädäntöä tai viranomaisrakenteita, kertoo Valvira.

–  Kansainvälistä adoptiota tulisi välttää katastrofi- ja poikkeusoloissa, jolloin on erityisen korkea riski, että lapsia joutuu eri syistä eroon vanhemmistaan. Lisäksi on hyvä muistaa, että kansainvälinen adoptio on viimesijainen vaihtoehto lapselle vakaissakin olosuhteissa, sanoo adoptiolautakunnan puheenjohtaja Irene Pärssinen-Hentula tiedotteessa.

Adoptioyhteistyö vaatii vakaan hallinnon, toimivan lastensuojelujärjestelmän sekä lapsen oikeuksia suojaavan ja yhteistyöhön sopivan lainsäädännön.

Taleban ei suostu evakuoinnin takarajan siirtämiseen.

Kello 16.43: Äärijärjestö Taleban ei suostu Afganistanin evakuointien takarajan siirtämiseen elokuun lopusta, kertoo järjestön edustaja.

Taleban vaatii niin ikään Yhdysvaltoja lopettamaan ammattitaitoisten afganistanilaisten, kuten insinöörien, evakuoimisen maasta.

–  Pyydämme heitä lopettamaan tämän prosessin. Tarvitsemme heidän kykyjään, sanoi järjestön edustaja Zabihullah Mujahid Kabulissa.

Mujahidin mukaan järjestö ei tule enää päästämään Afganistanin kansalaisia Kabulin lentokentälle, koska tilanne siellä on kaoottinen. Kaikkien kentälle yrittävien tulisi palata koteihinsa, ja heidän turvallisuutensa taataan, Mujahid sanoi BBC:n mukaan.

Mujahidin mukaan Yhdysvallat usuttaa ihmisiä kentälle, vaikka siihen ei ole mitään syytä, koska koko paikallishallinto sekä koulut ja sairaalat on jo saatu toimimaan.

Talebanin edustaja vakuutti niin ikään, ettei uusi hallinto aio estää naisten työntekoa, vaan nykyinen määräys pysyä kotona on tilapäinen, ja tarkoitettu vain turvaamaan naisia kaaoksen keskellä.

Puolustusvoimat julkaisi kuvia Kabulista

Kello 16.39: Puolustusvoimat julkaisi tiistaina Twitterissä Kabulista kuvia, joissa esiintyy evakuointitehtävissä olevaa Puolustusvoimien henkilöstöä. Yhdessä kuvassa suomalainen sotilas kantaa pientä lasta, joka vaikuttaa nukkuvan.

Puolustusvoimien suojausjoukon sotilas lapsi sylissään Kabulin lentokentän alueella Afganistanissa

Kuvissa näkyy myös suomalaisia sotilaita valvomassa evakuoitavien ihmisten siirtymistä lentokoneeseen. Koneeseen kävelee erikokoisia perheitä pienine lapsineen ja kasseineen.

Kabulin lentokentälle on lähetetty Puolustusvoimien mukaan henkilöstöä Maavoimista, Ilmavoimista, Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta sekä koti- ja ulkomaisista esikunnista. Joukot toimivat suojaustehtävissä, johto- ja yhteydenpitotehtävissä sekä tukitehtävissä, kuten lääkinnässä.

Alueelle lähetetyn joukon tehtävä on suojata ulkoministeriön työntekijöitä lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä, auttaa heitä avustettavien evakuoinneissa sekä pitää yhteyttä alueella oleviin sotilasjoukkoihin toiminnan koordinoimiseksi sekä tilannekuvan muodostamiseksi.

Airbnb sanoo majoittavansa 20 000 afganistanilaispakolaista

Kello 14.54: Vuokrauspalvelu Airbnb tarjoutuu majoittamaan 20 000 afganistanilaispakolaista ilmaiseksi ympäri maailman.

Airbnb:n toimitusjohtaja Brian Chesky kuvaa Twitter-tilillään Afganistanin pakolaisten tilannetta "yhdeksi aikamme suurimmista humanitaarisista kriiseistä". Chesky ei tarkentanut, kuinka pitkäksi aikaa majoitus aiotaan tarjota.

Ääriliike Taleban otti Afganistanissa vallan reilu viikko sitten. Yhdysvaltojen hallituksen mukaan Afganistanista on tämän jälkeen paennut Kabulin lentokentän kautta yhteensä noin 50 000 ihmistä, joihin kuuluu sekä afganistanilaisia että muiden maiden kansalaisia.

Perussuomalaisten Purra torjuu afganistanilaisten vartioiden evakuoinnin Suomeen

Kello 12.48: Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei kannata sitä, että Suomeen evakuoitavien afganistanilaisten joukkoon sisällytettäisiin myös Suomen suurlähetystöä Afganistanissa vartioineita afganistanilaisia.

Purran mukaan evakuoitavien afganistanilaisten määrää ei tulisi nostaa nykyisestä 170:stä.

Purra kommentoi asiaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Torniossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen linja Afganistanista evakuoitavista kelpaa presidentti Niinistölle

Kello 12.08: Presidentti Sauli Niinistön mukaan hallituksen linjaukset Afganistanista evakuoitavista ovat olleet nopeita ja kohdallaan, eikä hänellä ole niihin ei ole huomautettavaa tai lisättävää. Niinistö vastasi lehdistötilaisuudessa kysymykseen siitä, pitäisikö Suomen palvelukseen alihankkijoiden kautta palkattuja mahdollisesti evakuoida.

Suomi on tähän mennessä evakuoinut Kabulista suunnitellusti suurlähetystön paikalta palkatun henkilökunnan ja heidän perheenjäsenensä. Alihankkijoiden kautta palkattuja paikallisia ei ole ainakaan toistaiseksi ollut tarkoitus tuoda pois Afganistanista.

Puolustusvoimat jatkaa evakuointioperaatiota Kabulissa

Kello 12.02: Puolustusvoimat jatkaa evakuointioperaation tukemista Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä, kerrotaan Puolustusvoimien Twitter-tilillä.

Evakuoitavien määrä Suomen osalta on kasvanut selvästi joukon saapumisen jälkeen, joten tuen aloitus on ollut Puolustusvoimien mukaan onnistunut.

Suojausjoukko suojaa ja auttaa ulkoministeriön työntekijöitä avustettavien evakuoinneissa sekä pitää yhteyttä oleviin sotilasjoukkoihin.

Britannia ja Espanja varoittavat: Kaikkia evakuoitavia ei saada pois Afganistanista

Kello 11.59: Britannia ja Espanja varoittavat, että ne eivät pysty saamaan kaikkia evakuoitaviaan pois Afganistanista.

Britannian puolustusministerin Ben Wallacen mukaan ihmisiä "priorisoidaan armottomasti". Haaste on niin suuri, että kaikkia ei saada pois maasta, ministeri sanoi BBC:lle.

Sky Newsille Wallace kommentoi pitävänsä epätodennäköisenä, että evakuointien takarajaa siirrettäisiin elokuun lopusta myöhemmäksi.

Espanjan puolustusministerin Margarita Roblesin mukaan kaikkia Espanjalle työskennelleitä afganistanilaisia ei saada pois maasta, kertoo uutistoimisto AFP. Syynä on Roblesin mukaan dramaattinen tilanne paikan päällä.

Katso suora lähetys: Sanna Marin puhuu suurlähettiläspäivillä

Presidentti Niinistö: ”Mikä on lännen kyky edistää arvojaan?”

Kello 10.50: Presidentti Sauli Niinistö puhui suurlähettiläskokouksessa tiistaina aamupäivällä. Niinistö sanoi puheessaan, että Talebanin nopeassa valtaannousussa ei romahtanut vain Afganistanin hallinto, vaan samalla koko läntinen maailma ajautui perustavien kysymysten äärelle. Niinistön mukaan nyt voidaan kysyä, mikä on lännen kyky edistää arvojaan maailmanlaajuisesti ja onko siihen enää edes tahtoa. Entä mitä tapahtunut tarkoittaa maailmanjärjestykselle, Niinistö jatkoi puheessaan suurlähettiläspäivillä.

Presidentin mukaan Kiinassa ja Venäjällä on jo varmasti tulkittu Afganistanin kohtalon osoittaneen, etteivät Yhdysvallat ja koko länsi onnistu arvomaailmansa viennissä. Hänen mukaansa tällaisten epäilyjen varjosta on vaikea irtautua, olipa päätelmä oikea tai väärä.

Niinistön mukaan Suomi olisi luonteva puheenjohtaja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestölle Etyjille sen juhlavuonna 2025. Suurlähettiläspäivillä puhuneen Niinistön mukaan Helsingissä vuonna 1975 allekirjoitetun Etyk-päätösasiakirjan periaatteet muodostavat yhä parhaan perustan Euroopan turvallisuusjärjestykselle, vaikka periaatteita on vuosien varrella haastettu ja rikottu.

Niinistön mukaan Suomen Etyj-puheenjohtajuuden puolesta puhuu se, että alkuperäisen kokouksen isäntänä Suomella on Etyjin tulevaisuudesta ja sen periaatteista erityinen vastuunsa. Asia noussee esille kun Etyjin pääsihteeri Helga Maria Schmid vierailee Suomessa tällä viikolla, Niinistö sanoi.

Sauli Niinistö ja Sanna Marin puhuvat tänään Suurlähettiläspäivillä

Kello 9.41: Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) puhuvat tänään suurlähettiläskokouksessa.

Niinistön puhe on kello 10.15. ja Niinistön mediavastaanotto noin kello 11.00. Marinin puhe on kello 11.45.

Haavisto: Suurlähetystön paikalta palkattu henkilökunta ja heidän perheensä on evakuoitu Afganistanista

Kello 8.52: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo Twitterissä, että suurlähetystön paikalta palkattu henkilökunta ja heidän perheenjäsenensä on nyt evakuoitu suunnitellusti Afganistanista.

Maanantaina evakuoituihin kuului myös noin 40 henkeä EU-delegaatiosta, Haavisto kertoo tviitissään. Suurin osa evakuoiduista on naisia ja lapsia.

Suomi on evakuoinut Afganistanista kaikkiaan yli 200 ihmistä. Evakuoinnit jatkuvat.

Bidenilta odotetaan päätöstä Afganistanin evakuointien mahdollisesta pitkittämisestä

Kello 6.49: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan tekevän päätös Afganistanista tehtyjen evakuointien mahdollisesta pitkittämisestä lähipäivinä. Presidentti on alun perin asettanut yhdysvaltalaisjoukkojen Afganistanista vetäytymisen takarajan elokuun 31. päivään.

Uutistoimisto Reuters kertoi hallintolähteeseensä viitaten, että päätös voi tulla jo tiistain aikana.

Britannia, Ranska ja Saksa haluavat jatkaa Kabulin lentokentän aukioloa elokuun lopun jälkeenkin. Näistä Britannia ilmoitti maanantaina, että se aikoo kehottaa G7-maiden johtajien kokouksessa Bidenia pitämään yhdysvaltalaisjoukkoja Kabulin lentokentällä vielä takarajaksi asetetun elokuun lopun jälkeenkin.

G7-maiden johtajien on määrä käsitellä Afganistanin tilannetta etäyhteyksin järjestettävässä kokouksessaan tiistaina.

Suomen aikaa iltakymmeneen mennessä Yhdysvallat oli edellisen 12 tunnin aikana evakuoinut Hamid Karzain kansainväliseltä lentokentältä noin 10  900 ihmistä. Kaikkiaan yhdysvaltalaislennoilla on viety Afganistanista heinäkuusta lähtien 53  000 ihmistä.

Näistä 48 000 on evakuoitu sen jälkeen, kun ilmasiltaoperaatiot kiihtyivät Talebanin marssittua pääkaupunki Kabuliin kuun puolivälissä.

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan kaikkiaan kolme Afganistanista pakenevaa naista on synnyttänyt Yhdysvaltain sotilaskoneissa evakuoinnin aikana.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby on kertonut evakuoitujen joukossa olleen tuhansia Yhdysvaltain kansalaisia sekä tuhansia yhdysvaltalaisjoukoille työskennelleitä afganistanilaisia, jotka ovat hakeneet tai saaneet erityisviisumit.

Lisäksi joukossa on ollut Kirbyn mukaan afganistanilaisia, joiden koetaan olevan erityisessä vaarassa, koska he tekevät töitä esimerkiksi kansalaisjärjestöissä tai mediasektorilla.

Kirbyn mukaan tavoitteena on saada Yhdysvaltain evakuointioperaatiot tehtyä Bidenin asettamaan takarajaan mennessä.

Maailman johtajien lisäksi jatkoaikaa evakuoinneille toivovat muun muassa yhdysvaltalaispäättäjät ja kansalaisjärjestöt.

Ääriliike Taleban varoitti maanantaina "seurauksista", jos Yhdysvallat ja sen liittolaiset pidentävät läsnäoloaan Afganistanissa.

Maailman ruokaohjelma: ruoka voi loppua jo syyskuussa

Kello 6.47: YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman (WFP) mukaan Afganistanista voi alkaa loppua ruoka jo syyskuussa, kertoo brittilehti Guardian.

WFP kertoi maanantaina, että lentokentän sulkeminen kaupallisilta lennoilta on johtanut toimitusten viivästymiseen. Äärijärjestö Talebanin tekemän vallankaappauksen ohella Afganistanin elintarviketilannetta heikentää kuivuus. Maassa on meneillään toinen kova kuivuusjakso kolmen vuoden sisään.

Teitse ruokaa maahan tuova järjestö on saanut tehtyä toimituksia neljän eri reitin kautta. Järjestön Afganistanin apulaisjohtaja Andrew Patterson kertoi WFP:n kuljettavan ruokaa humanitääristen ylityspaikkojen kautta Uzbekistanista, Pakistanista ja Turkmenistanista.

Talven lähestyessä monet tiet Afganistanissa ovat pian lumen peitossa. Pattersonin mukaan ruoka pitää saada varastoihin, joista se voidaan jakaa eteenpäin.

Patterson kertoo järjestön tuoneen maahan tähän mennessä 20  000 tonnia ruokaa ja tulossa on vielä 7  000 tonnia. Ruokaa tarvitaan hänen mukaansa vielä 54  000 tonnia, että sitä riittäisi joulukuun loppuun saakka. Ruokavarat voivat alkaa hänen mukaansa loppua jo ensi kuun aikana.

WHO:n alueellinen hätätilajohtaja Richard Brennan muistutti evakuointien keskellä Afganistaniin jäävistä.

–  Vaikka maailman katseet ovat evakuoitavissa ihmisissä ja lähtevissä koneissa, meidän täytyy saada tarvikkeita auttaaksemme niitä, jotka jäävät jälkeen, hän kirjoitti sähköpostitse lähettämässään lausunnossa Guardianin mukaan.

Maanantai 23.8.

Haavisto huolissaan ajan riittämisestä

Kello 20.33: Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi ei ole laajentamassa Afganistanista evakuoitavien listaa kattamaan Suomen suurlähetystön turvallisuudesta vastanneisiin turvamiehiin.

–  Emme ole katsoneet mahdolliseksi laajentaa sitä tässä tilanteessa esimerkiksi lähetystön alihankkijoihin tai alihankkijoiden alihankkijoihin, joita on usealla eri sektorilla siellä, Haavisto sanoi ulkoministeriön järjestämässä suurlähettiläskokouksessa.

Haaviston mukaan evakuoitavien joukossa on vielä Afganistanissa olevia Suomen kansalaisia, lähetystön paikalta palkattua henkilökuntaa sekä paikallisia EU- ja Nato-yhteistyökumppaneitamme perheineen.

Haaviston mukaan ainakin "hyvin suureen enemmistöön" Suomen evakuointilistalla olevista henkilöistä on saatu jonkinlainen kontakti ja heitä on pystytty ohjeistamaan evakuoinnin suhteen. Turvallisuustilanne Kabulin lentokentällä on ulkoministerin mukaan häilyvä.

–  Olemme joutuneet varautumaan kaikkeen, myös siihen, että operaatioon on käytettävissä vain muutamia päiviä, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan Puolustusvoimien suojausjoukon läsnäolo Kabulin lentokentällä on merkittävästi parantanut evakuointien sujuvuutta.

–  Ilman tätä Puolustusvoimien suojausjoukon tukea tämä olisi ainakin paljon hitaampaa ja paljon vaikeampaa, ellei kokonaan mahdotonta.

Kabulin lentokentän levottomasta tilanteesta huolimatta suomalaiset sotilaat eivät ole Haaviston mukaan käyttäneet alueella aseitaan.

Haaviston mukaan tilanne Afganistanissa on kaiken kaikkiaan sekava ja liikkuminen maan sisällä on vaikeaa.

Yhdysvallat kiittää Suomea avunannosta Afganistanissa

Kello 20.18: Yhdysvallat on lehdistötiedotteessa ja Twitterissä kiittänyt Suomea avusta Afganistanissa.

Yhdysvallat kiittää Suomea tuesta turvata maansa kansalaisten ja muiden evakuoitavien pääsyä pois Afganistanista. Se kertoo olevansa ylpeä Yhdysvaltojen ja Suomen yhteistyöstä afganistanilaisten tukemisessa.

Yhdysvaltojen Suomen-suurlähetystön julkaisemassa tiedotteessa korostetaan, kuinka tärkeää maalle on sen kansalaisten, asevoimien ja diplomaattien olosuhteiden turvaaminen heidän ulkomailla ollessaan. Tiedotteesta ei tarkemmin käy ilmi, miten Suomi on maata auttanut.

Myös Suomen ulkoministeriö on kiittänyt Twitterissä Yhdysvaltoja tuesta Kabulin-evakuoinneissa.

Ranska haluaa enemmän aikaa evakuoinneille

Kello 17.48: Ranskan mukaan näyttää siltä, että evakuointeja Afganistanista täytyisi jatkaa 31. elokuuta jälkeenkin. Päivämäärä on Yhdysvaltain asettama takaraja evakuoinneille.

Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan lisäaikaa tarvitaan, jotta meneillään olevat operaatiot saadaan päätökseen.

Le Drian puhui Arabiemiraateissa sijaitsevassa al-Dhafran ilmatukikohdassa, jonne Ranska on pystyttänyt ilmasillan Kabulista evakuoiduille ihmisille.

BBC: Taleban ei aio pidentää evakuoinnille annettua aikarajaa elokuun lopusta

Kello 12.46: Ääriliike Talebanin edustaja sanoo, että järjestö ei aio pidentää evakuoinneille annettua aikarajaa elokuun loppua myöhemmäksi, kertoo BBC.

Talebanin edustajan Suhail Shaheenin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut joukkojen poistuvan elokuun loppuun mennessä ja aikarajan pidentäminen tarkoittaisi Afganistanin miehityksen pidentämistä.

Shaheen varoittaa seurauksista, jos aikarajaa muutetaan, BBC kertoo.

Afganistanissa on edelleen tuhansia ihmisiä, jotka pyrkivät pois maasta Talebanin otettua vallan reilu viikko sitten.

Noin puolet evakuointilistalla olleista 170 Suomea avustaneista evakuoitu Suomeen

Kello 12.38: Noin puolet evakuointilistalla olleista 170:stä Suomea Afganistanissa avustaneista henkilöstä perheenjäsenineen on evakuoitu Suomeen, kertoo sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.). Evakuointilistalla oleville myönnetään valtioneuvoston päätöksellä oleskelulupa humanitaarisella perusteella, eli heitä ei siis käsitellä turvapaikanhakijoina.

Heidät sijoitetaan aluksi vastaanottokeskuksiin. Oleskeluluvan saaneet sijoitetaan kuntiin ympäri Suomea. Oleskeluluvan kesto on aluksi neljä vuotta.

Maahanmuuttovirastolla on valmius käsitellä oleskeluluvat kiireellisesti.

Suomeen on saapunut Afganistanista tänään 102 henkilöä

Kello 12.11: Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että Afganistanista Suomeen on saapunut 102 henkilöä tänä aamuna. Mukana on Suomen kansalaisia ja Afganistanista Suomeen otettavia henkilöitä perheenjäsenineen.

Nuorimmat saapuneet ovat pieniä lapsia.

Henkilöt majoitetaan aluksi vastaanottokeskuksiin eri puolille maata, kunnes heidän oleskelulupansa on myönnetty.

Taleban sanoo saartaneensa vastarintakeskittymän Kabulin pohjoispuolella

Kello 12.05: Ääriliike Talebanin mukaan sen taistelijat ovat saartaneet vastarinnan keskittymän Panjshirin laaksossa Kabulin pohjoispuolella Afganistanissa.

Liike sanoo kuitenkin pyrkivänsä ennemmin neuvottelemaan kuin taistelemaan vastarinnan kanssa.

Panjshirin laakso on yksi viimeisistä Afganistanin kolkista, jota Taleban ei vielä pidä vallassaan.

Alueelta on kantautunut hajanaisia tietoja yhteenotoista. Tietoja ei ole pystytty todentamaan, sillä vuoristoiselle alueelle on erittäin vaikea päästä.

Suomeen Afganistanista evakuoitujen henkilöiden tilanteesta kerrotaan tänään

Kello 10.18: Sisäministeri Maria Ohisalo ja Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen kertovat tänään tiedotustilaisuudessaan Suomeen Afganistanista evakuoitujen henkilöiden tilanteesta.

Tiedotustilaisuus pidetään kello 12 etäyhteyksin.

Seuraa tiedotustilaisuutta tästä:

Suomi on evakuoinut Afganistanista yli 140 henkeä

Kello 10.03: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi tänään, että Suomi on onnistunut evakuoimaan Afganistanista yli 140 henkeä. Eilen evakuoitiin 84 henkeä.

– Intensiivinen työ evakuointien jatkamiseksi jatkuu edelleen.

Evakuoitavien joukossa on Haaviston mukaan vielä Afganistanissa olevia Suomen kansalaisia, lähetystön paikalta palkattua henkilökuntaa sekä paikallisia EU- ja Nato-yhteistyökumppaneitamme perheineen.

– Hoidamme Suomen vastuun myös näitä ihmisiä kohtaan.

Saksan puolustusvoimat: Yksi kuollut tulitaistelussa Kabulin lentokentällä

Kello 9.38: Kabulin lentokentällä on käyty tulitaistelu, jossa yksi Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsen on kuollut ja kolme haavoittunut, kertoo Saksan puolustusvoimat Twitterissä.

Tulitaistelu puhkesi puolustusvoimien mukaan lentokentän pohjoisportilla aikaisin maanantaiaamuna Afganistanin turvallisuusjoukkojen ja tuntemattomien hyökkääjien välillä. Taisteluun osallistui myös Yhdysvaltojen ja Saksan joukkoja.

Saksalaissotilaita ei saksalaistietojen mukaan ole loukkaantunut.

Saksan puolustusvoimat: Kabulin lentokentällä tulitaisteluja

Kello 8.29: Kabulin lentokentällä on käyty maanantaina tulitaisteluja, kertoo Saksan puolustusvoimat Twitter-tilillään.

Osallisina ovat ainakin Saksan ja Yhdysvaltain joukot sekä Afganistanin entisen hallinnon turvallisuusjoukkoja. Tulitaistelun toisesta osapuolesta ei ole vielä varmaa tietoa.

Yksi Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsen on Saksan puolustusvoimien mukaan kuollut ja kolme haavoittunut. Kaikki Saksan joukkojen sotilaat ovat toistaiseksi kunnossa.

Tulitaistelu puhkesi uutistoimisto Reutersin mukaan lentokentän pohjoisella portilla.

Yhdysvallat värvää kaupallisia lentoyhtiöitä evakuointeihin

Kello 6.39: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi sunnuntaina suhtautuvansa toiveikkaasti siihen, että evakuointiaikataulu Afganistanista pitää. Yhdysvaltain on ollut määrä saada evakuointinsa tehtyä elokuun loppuun mennessä.

Evakuointeja varten on värvätty myös kaupallisia lentoyhtiöitä. Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin kerrotaan ottaneen käyttöön harvoin hyödynnetyn määräyksen, jonka avulla lentoyhtiöitä voidaan määrätä auttamaan evakuoinneissa.

Ministeriön mukaan 18 lentokonetta kuljettaa ihmisiä kolmansiin maihin Afganistanin ulkopuolella sijaitsevista turvallisista kohteista, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset eivät ole kyenneet selviämään evakuointilennoille pyrkivien ihmisten mittavasta määrästä, ja Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokenttä on jäänyt kaaoksen valtaan.

Taleban on syyttänyt Yhdysvaltoja Kabulin lentokentän kaaoksesta. Liikkeen edustajan Amir Khan Muttaqin lausunnon mukaan muualla maassa on rauhaisaa ja kaaosta olisi hänen mukaansa vain Kabulin lentokentällä.

Brittilehti Guardianin mukaan Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo kehottaa tulevassa G7-maiden johtajien kokouksessa Bidenia pitämään yhdysvaltalaisjoukkoja Kabulin lentokentällä vielä elokuun lopun jälkeenkin.

G7-maiden johtajien on määrä käsitellä Afganistanin tilannetta etäyhteyksin järjestettävässä kokouksessaan tiistaina.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell arvioi viime viikolla AFP:n haastattelussa, että Yhdysvaltain ja sen liittolaisten on mahdotonta evakuoida maiden palveluksessa olleet kymmenet tuhannet afganistanilaiset työntekijät ja heidän perheensä elokuun loppuun mennessä.

Evakuointeja Valkoisessa talossa kommentoineelta Bidenilta kysyttiin mahdollista vastausta muiden maiden johtajien pyyntöihin lisäajasta. Bidenin mukaan nähtäväksi jää, mitä Yhdysvallat voi asialle tehdä. Hänen oma toiveensa on, ettei evakuointien takarajaa tarvitsisi siirtää.

Presidentti huomioi kaoottisen tilanteen Yhdysvaltain hallinnassa olevalla Hamid Karzain kansainvälisellä lentokentällä Kabulissa.

Lentokentällä on muun muassa ojennettu vauvoja ja lapsia piikkilanka-aitojen ylitse sotilaille, minkä lisäksi epätoivoiset ihmiset ovat tarrautuneet lähtöä tekevien lentokoneiden ulko-osiin.

Bidenin mukaan edellä mainitut tapaukset ovat Afganistanista lähtemisen hinta.

–  Ei ole mahdollista evakuoida näin montaa ihmistä ilman tuskaa, menetystä ja näkemiänne sydäntäsärkeviä kuvia, hän sanoi.

Myös vastarintaa Talebanille

Kello 6.38: Kabulin ulkopuolella on nähty häivähdyksiä vastarinnasta Talebanin valtaa vastaan. Taleban kertoi sunnuntaina, että sadat sen taistelijat ovat matkalla kohti Panjshirin laaksoa Kabulin pohjoispuolella. Se on yksi viimeisistä Afganistanin kolkista, jota ääriliike ei vielä pidä vallassaan.

Panjshiriin on kerääntynyt Afganistanin entisen hallinnon joukkoja ja siviilejä sitä mukaa, kun Taleban on ottanut maan merkittävät kaupungit hallintaansa. Etenkin Kabulin taipumisen jälkeen noin viikko sitten tuhannet ihmiset ovat suunnanneet Panjshiriin. Alue on jo aiemmin ollut tunnettu Taleban-vastaisena keskittymänä.

Talebanin mukaan taistelijoita on lähetetty alueelle, koska paikalliset viranomaiset kieltäytyivät rauhanomaisesta vallanvaihdosta.

Alueella perustettu vastarintaliike kertoo uutistoimisto AFP:lle pyrkivänsä luomaan alueelle oman hallinnon, ja haluaa toimia turvapaikkana ihmisille, jotka eivät koe oloaan turvalliseksi muissa maakunnissa. Vastarintaliike kertoo pyrkivänsä välttämään verenvuodatusta, mutta ilmoittaa olevansa valmis pitkäaikaiseen konfliktiin, jolleivät neuvottelut Talebanin kanssa tuota tulosta.

Sunnuntai 22.8.

Al-Jazeera: Afganistanista evakuoitu yli 28 000 ihmistä Kabulin valtauksen jälkeen

Kello 22.03: Qatarilaismedia al-Jazeeran keräämien tietojen mukaan yli 28 000 ihmistä on evakuoitu Afganistanista viikko sitten tapahtuneen Kabulin valtauksen jälkeen.

Al-Jazeeran mukaan valtaosan evakuoinneista on tehnyt Yhdysvallat, joka on lennättänyt Kabulista ulos noin 17 000 henkeä, joista 2 500 on yhdysvaltalaisia. Yhdysvallat on kertonut pykivänsä evakuoimaan jopa 60 000 ihmistä maasta.

Yhdysvaltain jälkeen eniten evakuointeja ovat tehneet Britannia (3 821) , Saksa (2 000) ja Pakistan (1 100).

Ulkoministeri sekä Puolustusvoimien ja Maahanmuuttoviraston edustajat pitävät tiedotustilaisuuden evakuoinnista

Kello 19.32: Ulkoministeri Pekka Haavisto ja pääesikunnan valmiuspäällikkö, prikaatikenraali Kari Nisula sekä Migrin ylijohtaja Jari Kähkönen pitivät sunnuntai-iltana 18.40 alkaen tiedotustilaisuuden Afganistanin tilanteesta.

Nämä asiat tiedotustilaisuudessa kerrottiin:

  • Suomi on avustanut turvaan yhteensä noin 110 evakuoitavaa. Eilen Suomeen saapui lennoilla kymmenkunta henkilöä. Suomen Kabulista evakuoitujen määrä on noussut noin 60 henkilöön.

  • Sen lisäksi 52 henkilöä saatiin eilen turvaan Kabulin lentokentälle. Tähän mennessä turvaan on saatu lähes puolet evakuoitavista.

  • Tilanne Kabulin lentokentän läheisyydessä huononee päivittäin. Evakuoitaviin on Haaviston mukaan pyritty pitämään yhteyttä eri välinein ja viestittämään, milloin on hyvä hetki saapua kentälle. Haavisto kertoi tilaisuudessa, että esimerkiksi eilen kahta alaikäistä tyttöä etsittiin väkijoukosta lentokentällä, ja ainoa tuntomerkki oli sininen huivi. Haaviston mukaan se kuvaa evakuointien vaikeutta.

  • Suomeen evakuoitujen joukossa on paljon suurlähetystön nykyisiä tai entisiä afgaanitaustaisia työntekijöitä. Haaviston tietojen mukaan nuorin tulija on pariviikkoinen lapsi.

  • Viranomainen ottaa tulijat vastaan Suomessa, ja heidät kuljetetaan eri vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea, kertoi Migrin ylijohtaja Jari Kähkönen. Maahanmuuttovirasto Migri tiedottaa maanantaina tulijoiden vastaanottamisesta.

  • Haavisto kertoo Ulkoministeriön saavan tuhansia soittoja Suomessa asuvilta afgaaneilta ja suomalaisilta, joilla on Afganistanissa tuttuja. Haaviston mukaan juuri nyt kaikkia ei voida auttaa heti, mutta esimerkiksi avustusjärjestöistä Punainen Risti on ilmoittanut jatkavansa avustustyötä maassa. Muun muassa tämä tuo Suomelle mahdollisuuksia auttaa niitä ihmisiä, jotka eivät ole evakuoitavien listalla.

  • Prikaatinkenraali Kari Nisulan mukaan Suomelle työskentelevät voivat tehdä evakuointeja Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä. Evakuointimenetelmät vaihtelevat.

  • Suomen evakuointityöntekijöiden mahdollisuudet jatkaa ovat pitkälti Yhdysvalloista riippuvaisia. Yhdysvallat on ilmoittanut toiveestaan avustaa muita maita 27.8. saakka ja jättää muutaman päivän omiin evakuointeihinsa. Evakuointien tilanne voi kuitenkin Haaviston mukaan muuttua hetkessä.

  • Haavisto kertoo, ettei sitä milloin tai miten evakuoitavat tarkalleen saapuvat Suomeen, tulla kertomaan julkisuuteen evakuoitavien yksityisyydensuojan ja turvallisuuden vuoksi.

  • Puolustusvoimat on valinnut Afganistanin pääkaupunki Kabuliin lähetetyn henkilöstön asiantuntemus edellä, kertoi prikaatikenraali Kari Nisula. Vaativissa tehtävissä käytetään tarvittaessa myös Puolustusvoimien erikoisjoukkojen henkilöstöä. Nisulan mukaan suojausjoukkoon ja sen tukemiseen tarvittaviin osiin käytetään Puolustusvoimien henkilökuntaa Maavoimista, Ilmavoimista, Puolustusvoimien logistiikan ja johtamisjärjestelmän henkilöstöä sekä suomalaista henkilöstöä koti- ja ulkomaisista esikunnista.

G7-maat kokoontuvat käsittelemään Afganistanin kriisiytynyttä tilannetta

Kello 16.47: Suurista kansantalouksista koostuva G7-ryhmä kokoontuu käsittelemään Afganistanin sekasortoista tilannetta ensi viikolla, kertoo Britannian pääministeri Boris Johnson.

Britannian lisäksi muun muassa Yhdysvaltojen, Ranskan, Saksan, Japanin ja EU:n edustuksen käsittävä ryhmä kokoontuu virtuaalisesti tiistaina.

Johnson sanoi Twitterissä, että kansainvälisen yhteisön on toimittava yhdessä evakuointien varmistamiseksi, afganistanilaisten tukemiseksi ja humanitaarisen kriisin välttämiseksi.

Ainakin 20 ihmistä on kuollut viikon sisällä Kabulin lentokentällä ja sen ympäristössä

Kello 13.33: Ainakin 20 ihmistä on kuollut viimeisten seitsemän päivän aikana Kabulin lentokentällä ja sen ympäristössä evakuointitoimien aikana, kertoo nimetön Naton virkamies sunnuntaina Reutersille.

– Kriisi Kabulin lentokentän ulkopuolella on valitettava. Tavoitteenamme on evakuoida kaikki ulkomaalaiset mahdollisimman pian, virkamies sanoi Reutersille.

Aiemmin sunnuntaina Briannian puolustusministeirö kertoi seitsemästä siviilistä, jotka kuolivat väkijoukkoihin lentokentän ympärillä.

Ukraina evakuoinut 83 ihmistä Kabulista

Kello 13.32: Ukrainan armeijan lentokone evakuoi sunnuntaina 83 ihmistä Kabulista, kertoo ulkoministeri Dmytro Kuleba uutistoimisto Reutersille. Evakuoitujen joukossa on hänen mukaansa toimittajia, aktivisteja sekä afganistanilaisia naisia ja lapsia.

– He ovat turvassa Kiovassa. Emme hylkää ihmisiämme ja autamme muita. Työskentelemme evakuoinnin jatkamiseksi", ministeri kirjoitti Twitterissä.

Ukrainan presidentin kanslia sanoi erillisessä lausunnossaan, että yli 100 ukrainalaista jäi Afganistaniin.

Britannian ex-pääministeri Blair ryöpyttää joukkojen vetämistä Afganistanista

Kello 12.32: Britannian entinen pääministeri Tony Blair arvostelee kovasanaisesti lännen vetäytymistä Afganistanista.

–  Afganistanin ja sen kansan hylkääminen on traagista, vaarallista ja tarpeetonta, se ei ole heidän etunsa mukaista, ei myöskään meidän, Blair sivaltelee instituuttinsa nettisivulla.

Tony Blair vei pääministerinä maansa Afganistaniin Yhdysvaltojen rinnalla vuonna 2001. Hän kommentoi tilannetta nyt ensi kertaa sen jälkeen, kun Kabul kaatui Talebanin syliin.

Blairin mukaan Afganistanista vetäydyttiin, koska haluttiin toimia "imbesillin poliittisen iskulauseen" mukaisesti ja lopettaa "ikuiset sodat". Lauseessa on suora viittaus Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin lausuntoihin.

Blair varoittaa, että muu maailma ei nyt tiedä, mihin länsi pyrkii. Vetäytymispäätökseen ajoi politiikka, ei mikään suurenmoinen strategia.

–  Meidän ei ollut pakko tehdä tätä. Teimme tämän valinnan.

Blair kirjoittaa joka ikisen jihadistiryhmän olevan riemuissaan. Samoin Venäjä, Kiina ja Iran ottavat hänen mukaansa hyödyn irti.

NRK: Norjan suurlähetystön kone on saapunut Osloon

Kello 10.43: Norjan suurlähetystön kone on laskeutunut afganistanilaisten työntekijöiden kanssa Oslon Gardermoenin lentokentälle sunnuntaiaamuna, kertoo Norjan yleisradio NRK.

Norjalais-afganistanilaisnainen on kertonut NRK:lle, että koneessa on ainakin yksi lapsi ilman vanhempia.

– On suuri helpotus, että paikallisesti työllistetyt afgaanimme ja heidän perheensä on nyt evakuoitu Kabulista ja saapuneet turvallisesti Norjaan, ulkoministeri Ine Eriksen Søreide sanoo tiedotteessa.

Norja on myöntänyt 69 afganistanilaiselle oleskeluluvan maassaan kiintiöpakolaisena. Afganistanissa on edelleen Norjan kansalaisia, jotka pyritään evakuoimaan mahdollisimman pian.

Afganistanilaisnainen synnytti lapsen Yhdysvaltain evakuointilennolla

Kello 10.10: Afganistanilainen äiti synnytti tyttövauvan juuri ennen saapumistaan Yhdysvaltain evakuointilennolla Ramsteinin lentotukikohtaan Saksaan, kertoo muun muassa CNN.

Asiasta kertoi Yhdysvaltain ilmaliikenteen johto Twitterissä.

Synnytys käynnistyi äidin toisella jatkolennolla Lähi-idän pysähdyspaikasta kohti Saksaa. Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan äidillä alkoi olla komplikaatioita lentokoneen ollessa 8 534 metrin korkeudessa johtuen koneen alhaisemmasta ilmanpaineesta.

– Lentokoneen komentaja päätti laskea korkeutta lisätäkseen ilmanpainetta lentokoneessa, mikä auttoi vakauttamaan ja pelastamaan äidin hengen, twiitissä kerrotaan.

Äiti ja vauva kuljetettiin lennon laskeuduttua läheiseen sairaalaan. Molemmat ovat hyvässä kunnossa.

Australia evakuoinut yöllä yli 300 ihmistä Afganistanista

Kello 9.59: Australia lensi lauantai-iltana neljä lentoa Afganistanin Kabuliin ja evakuoi yli 300 ihmistä, kertoo uutisoimisto Reuters.

Mukana oli australialaisia, Afganistanin viisuminhaltijoita sekä Uuden-Seelannin, Yhdysvaltojen ja Britannian kansalaisia, pääministeri Scott Morrison vahvistaa.

– Jatkamme näiden lentojen suorittamista yhteistyössä kumppaneidemme ja liittolaisten kanssa, Morrison kertoi sunnuntaina Australian yleisradioyhtiö ABC:lle.

Australian hallitus on nyt evakuoinut yli 550 ihmistä Kabulista tämän viikon keskiviikosta lähtien.

Reuters: Yhdysvaltalaiset lentoyhtiöt saatetaan hälyttää apuun Afganistanin evakuointeihin

Kello 9.58: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on kertonut, että yhdysvaltalaisia lentoyhtiöitä saatetaan määrätä auttamaan evakuointeihin Afganistanissa.

Asian vahvisti Reutersille kaksi hallinnon nimetöntä virkamiestä. Hänen mukaansa siviililentokoneet eivät kuitenkaan lentäisi Afganistaniin, vaan auttaisivat kuljettamaan eteenpäin tuhansia afganistanilaisia, jotka ovat jumissa lentotukikohdisssa Lähi-idässä ja Saksassa.

Päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty, mutta lentoyhtiöitä varoitettiin perjantaina, että niiden apua saatetaan tarvita.

Talebanit asettaneet jonkin verran järjestystä Kabulin kentällä

Kello 9.57: Afganistanin uudet Taleban-hallitsijat ovat asettaneet jonkin verran järjestystä kaoottisella Kabulin lentokentällä sunnuntaina, kertovat silminnäkijät uutistoimisto Reutersille.

Silminnäkijöiden mukaan talebanit ovat varmistaneet, että ihmiset muodostavat järjestäytyneitä jonoja pääporttien ulkopuolelle eivätkä rynni väkijoukoin kehälle.

Lentokentällä ei ole ollut silminnäkijöiden mukaan väkivaltaa tai hämmennystä sunnuntaiaamuna. Kentällä on kuitenkin pitkiä jonoja.

Seitsemän kuollut kaaoksessa Kabulin lentokentän ympärillä

Kello 9.55: Britannian armeijan mukaan seitsemän ihmistä on kuollut Kabulin lentokentän ympärillä, uutisoi muun muassa AP.

Armeijan mukaan kyse on afganistanilaisista siviileistä, jotka ovat kuolleet väkijoukkojen keskellä.

Lauantaina Sky newsin kirjeenvaihtaja oli seurannut kaaosta lentokentän ympärillä ja huomannut, kuinka Britannian laskuvarjolentäjät vetivät ihmisiä väkijoukosta ja lääkärit peittelivät ihmisiä valkoisilla liinoilla.

Yhdysvallat varoittaa kansalaisiaan mahdollisista Isisin iskuista Kabulin lentokentällä

Kello 8.49: Yhdysvallat on neuvonut kansalaisiaan välttämään Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokenttää. Vaarana on, että äärijärjestö Isis tekisi lentokentällä ja sen läheisyydessä iskuja. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaiskanava CNN ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain asevoimat on pohtinut vaihtoehtoisia reittejä Kabulin lentokentälle.

–  On olemassa suuri mahdollisuus, että Isis-K yrittää toteuttaa iskun lentokentällä, sotilasviranomainen kertoi CNN:lle viitaten äärijärjestön muun muassa Afganistanissa toimivaan haaraan.

BBC kirjoittaa, että mahdollisesta uhasta ei kerrottu enempää eikä järjestö ole julkisesti uhannut tehdä iskuja Kabuliin.

Lauantai 21.8.

Borrell: Evakuoinnit mahdotonta saada päätökseen elokuun loppuun

Kello 21.23: Yhdysvaltain ja sen liittolaisten on mahdotonta evakuoida maiden palveluksessa olleet kymmenet tuhannet afganistanilaiset työntekijät ja heidän perheensä elokuun loppuun mennessä, sanoo EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Borrell arvioi, että Yhdysvallat saattaakin jatkaa evakuointeja Kabulin kentällä elokuun jälkeen. Borrellin mukaan EU:n evakuointiponnisteluja hankaloittaa tällä hetkellä pääsy lentokentälle, jossa Yhdysvaltain ylläpitämät turvatoimet ovat äärimmäisen tiukat. Borrell kertoo EU:n toivoneen Yhdysvalloilta joustavuutta lentokentällä.

Ohisalo: Sisäministeriö selvittää humanitaarisen suojelun palauttamista perusteeksi

Kello 17.31: Sisäministeriö selvittää humanitaarisen suojelun palauttamista väliaikaisen suojelun perusteeksi.

Maahanmuuttovirasto Migrin määritelmän mukaan humanitaarinen suojelu on ollut oleskeluluvan perusteena, jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät ole täyttyneet, mutta hakija ei ole voinut palata kotimaahansa sen huonon turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi asiasta toimittajille vihreän hallitusryhmän kesäkokouksessa kommentoidessaan, miten ministeriö on reagoinut Afganistanin tilanteeseen.

Ohisalon mukaan tavoitteena on myös nopeuttaa käynnissä olevia perheenyhdistämisprosesseja ja varmistaa uusien prosessien aloittaminen Afganistanin kaoottisesta tilanteesta huolimatta.

Ministeriö on aiemmin tällä viikolla ehdottanut Suomen pakolaiskiintiön nostamista 2 000 henkilöön nykyisestä 1 050 henkilöstä.

Turvapaikanhakijoiden oleskelulupien edellytykset kiristyivät pakolaiskriisin aikaan vuonna 2016. Tuolloin ulkomaalaislaista poistui säädös, jonka mukaan turvapaikanhakijalle on voitu myöntää oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella.

Muutos tarkoitti tuolloin, että kansainvälisen suojelun perustella myönnettäviä oleskelulupia olivat enää turvapaikka ja toissijainen suojelu.

Suomalaissotilaat saapuneet Afganistaniin, kertoo Puolustusministeriö

Kello 17.01: Puolustusministeriö vahvisti Twitter-tilillään lauantai-iltapäivällä noin kello 17, että Suomesta Afganistaniin lähetetyt sotilaat ovat saapuneet turvallisesti Kabulin lentokentälle.

Tviitissä kerrotaan, että joukko on aloittanut tehtävänsä toteuttamisen, ja operaation sujumisesta tiedotetaan lisää sen edetessä.

Suomi teki eilen perjantaina päätöksen kymmenien sotilaiden lähettämisestä avustamaan evakuointeja Kabulin kaoottisella lentokentällä.

Haavisto: Suomi evakuoinut yli 50 henkilöä Kabulista, lentokentällä viisi suomalaista työntekijää

Kello 16.23: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että Suomi on evakuoinut Kabulista onnistuneesti yli 50 henkilöä. Viimeksi evakuointien määrästä kerrottiin perjantaina, jolloin luku oli 49.

Haaviston mukaan Kabulin lentokentällä on tällä hetkellä viisi paikalle lähetettyä suomalaista työntekijää. Suomesta lähettiin aiemmin tällä viikolla kaksi viranhaltijaa edistämään evakuointeja Kabulin lentokentällä.

Haavisto kertoo, että suomalaissotilaat ovat matkalla kaupunkiin. Hän ei kommentoinut suojausjoukkojen liikkeitä tai sitä, ovatko sotilaat vielä saapuneet Kabuliin.

Haavisto vastasi toimittajien kysymyksiin vihreiden hallitusryhmän kesäkokouksessa Lappeenrannassa.

HS: Kabuliin laskeutui kuljetuskone, jota Suomella on oikeus käyttää

Kello 16.18: Helsingin Sanomat kertoi lauantaina iltapäivällä, että Kabulin lentokentälle on laskeutunut Georgian Tblisistä lähtenyt sotilaskuljetuskone. HS:n tietojen mukaan kone nousi ilmaan Tblisistä lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa noin kello 13.

Kone kuuluu strategisen ilmakuljetuskyvyn (SAC, Strategic Airlift Capability) hankkeeseen, jonka jäsen Suomikin on. Suomi on käyttänyt hankkeen koneita aiemmissa operaatioissaan esimerkiksi Libanonissa.

Eilen illalla Utin lentokentältä nousi kaksi Casa C-295M-kuljetuskonetta, joilla oli kaksi välipysähdystä: toinen Puolan Katowicessa ja toinen Romanian pääkaupungissa Bukarestissa. Ne saapuivat aamulle Georgian Tblisiin, mistä SAC:n kone myöhemmin päivällä lähti.

Puolustusministeriön apulaisosastopäällikkö Janne Kuusela kertoi perjantaina HS:lle, että on mahdollista, että suomalaisjoukko lähtee Suomesta omalla lentokoneella, esimerkiksi Ilmavoimien Casa-kuljetuskoneella.

Kone ei kuitenkaan välttämättä lentäisi Kabulin kentälle asti vaan jonnekin Afganistanin lähistölle, josta jatkettaisiin matkaa jollain toisella kuljetuksella.

Ei ole vahvistettu, että Suomen perjantaina lähettämä joukko matkustaa juuri näillä koneilla.

Talebanilta odotetaan ohjeita, missä muodossa humanitaariset järjestöt saavat jatkaa työtään

Kello 15.33: Avustusjärjestöt työskentelevät Afganistanissa koko ajan pahenevassa humanitaarisessa kriisissä. Äärijärjestö Taleban on ollut jatkuvassa yhteydenpidossa humanitaarisiin järjestöihin ja luvannut, että ne voivat jatkaa työtään, kertoo uutistoimisto STT:lle Asuntha Charles, kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin kansallinen johtaja Afganistanissa.

Odotettavissa on selkeät raamit sen suhteen, missä muodossa järjestöt saavat työtään jatkaa. Charles kollegoineen odottaa parhaillaan, millaiset säännöt Taleban antaa avustusjärjestöjen toiminnalle.

Heikoimmassa asemassa Afganistanissa ovat lapset, tytöt ja naiset.

Saksa evakuoinut melkein 2 000 ihmistä Kabulin lentokentältä

Kello 15.25: Saksan armeija on evakuoinut melkein 2 000 ihmistä Kabulin lentokentältä, kertoo puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer uutistoimisto Reutersille.

Hänen mukaansa Kabuliin on yöllä laskeutunut kaksi kevythelikopteria, jotka ovat nyt valmiita aloittamaan evakuointitoimet kaupungissa.

Saksan puolustuspäällikkö kenraali Eberhard Zorn kertoo, että Saksan ilmavoimat ovat kuljettaneet lentokentälle myös vauvanruokaa ja hygieniatuotteita.

Media: Kabulin kentän muurin yli nostettu vauva ja isä jälleen yhdessä

Kello 15.22: Kabulin lentokentän näkymien joukossa yksi riipaisevimmista on tallentunut videolle, jolla väkijoukosta ojentuvat kädet nostavat pienen vauvan piikkilangalla varustetulle muurille.

Piikkilangan yli kumartuu Yhdysvaltain sotilas, joka ottaa vauvan vastaan. Video levisi laajasti sosiaalisessa mediassa.

Yhdysvaltain sotilasviranomaiset ovat nyt kertoneet maansa medialle, että pienokainen ja tämän isä ovat jälleen yhdessä.

– Videolla näkyvä vauva vietiin hoidettavaksi, ja terveydenhuollon ammattilaiset pitivät hänestä huolta, kertoi merijalkaväen tiedottaja James Stenger New York Timesille.

– Voin vahvistaa, että vauva on jälleen isänsä kanssa ja turvassa lentokentällä.

Forbesin mukaan pienokaista hoidettiin norjalaisessa sairaalassa. Perhe oli pyytänyt hänelle apua. Merijalkaväestä ei ole sen tarkemmin kommentoitu tapausta.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osastolta tieto vaarassa olevista toimittajista

Kello 13.44: Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto on toimittanut hallitukselle luottamuksellisesti tiedoksi luettelon afganistanilaisista toimittajista, joiden arvioidaan olevan välittömässä hengenvaarassa.

Luettelo sisältää tiedot 26 toimittajasta, joista 19 on naisia ja 7 miehiä. Nimet, tiedot työnantajista ja perhesuhteista, sekä yhteystiedot on koottu Toimittajat ilman rajoja -järjestön päämajassa Pariisissa.

– Vetoamme Suomen hallitukseen, jotta se evakuoidessaan henkilöitä Afganistanista ottaisi mahdollisuuksien mukaan huomioon myös nämä henkilöt, tarjoaisi heille ainakin tilapäistä suojaa ja hyväksyisi heidät mukaan Kabulista evakuoitavien joukkoon, Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoo tiedotteessaan.

Tass: Uzbekistan ottaa vastaan ​​400 afganistanilaispakolaista

Kello 13.18: Uzbekistan on kertonut ottavansa vastaan ​​noin 400 uutta pakolaista Afganistanista ja asettanut heidät väliaikaiseen majoitukseen lähellä Afganistanin rajaa, kertoo Venäjän valtion uutistoimisto Tass.

Talebanin virkamies: ulkomaalaisia ei ole siepattu, mutta joitakin on tiedusteltu

Kello 13.57: Talebanit eivät ole siepanneet yhtään ulkomaalaista, vaikka joitakin heistä kuulustellaan ennen kuin he saavat luvan lähteä Afganistanista, kertoo nimetön Talebanin virkamies Reutersille.

Virkamies sanoi Reutersille, että talebanit ovat kieltäytyneet Kabulin lentokentällä vallitsevan kaaoksen vastuusta ja sanoneet, että länsimailla olisi voinut olla parempi suunnitelma evakuoida joukkojaan.

Viime viikon sunnuntaista lähtien ainakin 12 ihmistä on kuollut Kabulin lentokentällä ja sen ympäristössä.

Kreikka sai valmiiksi raja-aidan estääkseen afganistanilaisten siirtolaisten pääsyn maahan

Kello 13.15: Kreikka ilmoitti perjantaina saaneensa valmiiksi 40 kilometrin raja-aidan Turkin rajalleen estääkseen siirtolaisten pääsyn Afganistanista maahan, kertoo uutistoimisto AFP.

Maan suojeluministeri Michalis Chrisochoidis kertoo, että 12,5 kilometrin aita on valmistunut viime päivien aikana. Lisäksi rajalle on avattu uusi, automatisoitu valvontajärjestelmä. Aita on osa jo rakenteilla ollutta rajamuuria.

Kabulin lentokentän kaaos jatkuu

Kello 10.40: Afganistanissa Kabulin lentokentän liepeillä kaaos jatkuu ja evakuointilennoille pyrkivien epätoivo kasvaa. Kentälle johtavat tiet ovat pahasti tukossa, ja kentän ulkopuolisella maakaistaleella tungeksii ihmisiä, kertoo uutistoimisto AFP.

–  Auttakaa minua, auttakaa, minne pitäisi mennä, kirjoitti evakuointia toivova mies Whatsapp-ryhmässä, jossa ihmiset jakavat toisilleen tietoja, miten kenties päästä ulos maasta.

Kyseinen kirjoittaja on tehnyt aikoinaan töitä Yhdysvaltain lähetystölle ja kirjoitti yrittäneensä päästä Kabulin kentälle useiden päivien ajan.

Kentällä on tuhansia yhdysvaltalaissotilaita, jotka yrittävät paimentaa evakuoitavia ulkomaalaisia ja afganistanilaisia lennoille. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luonnehtinut Kabulista tehtäviä evakuointeja yhdeksi historian laajimmista ja vaikeimmista operaatioista, jossa käytetään niin sanottua ilmasiltaa.

–  En voi taata, millainen lopputulos tulee olemaan, Biden sanoi eilisessä puheessaan.

Yhdysvallat on pitänyt jatkuvaa yhteyttä Talebanin kanssa, jotta yhdysvaltalaisten turvallinen kulku Kabulin lentokentälle saadaan taattua, Biden kertoi.

Yhdysvallat turvautui eilen helikoptereihin tuodakseen turvaan yli 150 yhdysvaltalaista, jotka eivät olleet päässeet siirtymään Kabulin kentälle. Tämä on ensi kerta, kun maan viranomaiset kertovat sotilaiden käyneen lentokentän ulkopuolisilla alueilla evakuointioperaation yhteydessä.

Yhdysvallat on tähän mennessä kuljettanut sotilaskoneilla Kabulista pois noin 13  000 ihmistä. Myös muut ulkovallat ovat evakuoineet lennoillaan tuhansia ihmisiä.

Talebania perustamassa ollut Baradar saapui Kabuliin hallitusneuvotteluihin

Kello 10.37: Afganistanissa Taleban-liikkeen johtohenkilöihin lukeutuva mullah Abdul Ghani Baradar on saapunut Kabuliin. Baradar on yksi järjestön perustajista.

Baradarin saapumisesta kertoi korkea-arvoinen Talebanin edustaja uutistoimisto AFP:lle. Baradarin on tarkoitus tavata liikkeen muuta johtoa ja poliitikkoja ja keskustella heidän kanssaan hallituksen muodostamisesta.

Baradar johti Talebanin poliittista toimistoa Dohassa Qatarissa, kun Taleban ja Yhdysvallat neuvottelivat Afganistanin tulevaisuudesta.

Baradar palasi Afganistaniin tiistaina. Pian sen jälkeen liike ilmoitti, että sen hallinto tulee olemaan tällä kertaa erilaista kuin edellisen kerran liikkeen ollessa vallassa.

Puolustusvoimien koneet ovat jatkaneet matkaa Bukarestista kohti kaakkoa

Kello 9.42: Kaksi Puolustusvoimien konetta on aikaisin tänään jatkanut matkaa Romanian pääkaupunki Bukarestista kohti kaakkoa. Koneet pysähtyivät aiemmin noin tunniksi Puolan eteläosassa sijaitsevaan Katowicen kaupunkiin. Asia ilmenee Flight Radar -lentoseurantasivustolta.

Koneet nousivat ilmaan Kouvolan Utista iltaseitsemän jälkeen perjantaina.

Presidentti Sauli Niinistö hyväksyi aiemmin perjantaina esityksen, joka valtuutti Suomen lähettämään sotilaita kohti Afganistanin pääkaupunkia Kabulia turvaamaan evakuointeja.

Puolustusministeriö ei vahvista lentoon liittyviä tietoja, eikä ministeriö ole kertonut julkisuuteen suomalaisjoukon täsmällisestä matka-aikataulusta tai -reitistä.

Suomesta lähetettävän joukon tehtävä on turvata Suomen Afganistanista tekemiä evakuointeja. Suomi pyrkii evakuoimaan maasta yhteensä 240 ihmistä. Evakuointitoimia on aiemmin lähetetty edesauttamaan kaksi ulkoministeriön virkamiestä.

Lisäksi Suomi on luvannut turvaa 170 ihmiselle, jotka ovat olleet Suomen Kabulin-suurlähetystön, EU-edustuston tai sotilasliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi eduskunnassa perjantaina päivällä, että Afganistanista oli saatu turvaan siihen mennessä kaikkiaan 49 Suomen kansalaista, pysyvän oleskeluluvan haltijaa tai afgaanitaustaista Suomen lähetystössä työskennellyttä ihmistä.

Joukkojen lähettämisestä kerrottiin torstaina. Joukko on aseistettu, mutta puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) on kertonut, että hänen käsityksensä mukaan mitään raskaampaa kalustoa ei Kabuliin ole tarvetta viedä.

Joukko toimii operaation aikana vain Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Turkin presidentti Erdogan näkee, että afganistanilaissiirtolaisten määrä voi koitua haasteelliseksi – muistuttaa EU:ta siirtolaissopimuksesta

Kello 9.00: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Euroopan unionin täytyy pitäytyä aiemmassa siirtolaissopimuksessa ja auttaa naapurimaita. Erdoganin lausuma liittyy Afganistanin tilanteeseen ja siihen, että ihmiset pakenevat maasta valtaan noussutta äärijärjestöä Talebania.

Erdogan sanoi puhelimitse Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakisille, että afganistanilaissiirtolaisten lisääntyvä määrä voi koitua haasteeksi kaikille.

Euroopan unionin ja Turkin sopimuksen mukaan Kreikkaan tulleita siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita voidaan palauttaa Turkkiin. Osana vuonna 2016 tehtyä sopimusta EU lupasi Turkille miljardeja euroja pakolaisista huolehtimiseen.

Näin tapahtumat etenivät viikolla: Lue 15.–20.8. tapahtumat edellisestä seurantajutusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut