Taleban on aloittanut Afganistanin pääkaupungin Kabulin valtauksen - Ulkomaat - Aamulehti

Presidentti Niinistön mukaan varauduttava siihen, että Yhdysvallat poistuu Kabulista ennen kuun loppua

Äärijärjestö Taleban on ottanut vallan Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Aamulehti seurasi maan tilanteen kehittymistä tässä jutussa.

Yhdysvaltain sotilaskoneilla on evakuoitu muun muassa afganistanilaisia, jotka ovat auttaneet Yhdysvaltoja maassa ennen vallankaappausta. Kuva on otettu 19. elokuuta.

15.8. 11:12 | Päivitetty 20.8. 23:06

Afganistanin pääkaupunki Kabul on siirtynyt Talebanin hallintaan. Talebanin tiedottaja on kertonut, että ”sota Afganistanissa on ohi”.

Lue täältä taustoja: Mikä on Taleban ja millaiseen hallintoon se pyrkii?

Näin tapahtumat etenivät 15.8–20.8:

Perjantai 20.8.

Tämä seurantajuttu päättyy 20.8. Uusi seurantajuttu julkaistaan lauantaina 21.8.

Biden: Yhdysvallat lupaa tuoda jokaisen kansalaisensa pois Afganistanista

Kello 21.25: Jokainen Afganistanista pois haluava yhdysvaltalainen tuodaan pois maasta, lupaa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Biden kertoi asiasta puheessaan Afganistanin tilanteesta Valkoisessa talossa.

Bidenin mukaan ihmisten evakuoiminen Kabulista on yksi laajimmista ja vaikeimmista operaatioista historiassa.

Yhdysvallat on lennättänyt noin 13 000 ihmistä pois Afganistanista elokuun 14. päivästä lähtien.

Niinistö: On varauduttava siihen, että Yhdysvallat poistuu Kabulista ennen elokuun loppua

Kello 20.16: Suomen ja muiden Yhdysvaltain liittolaisten toiminnalle Kabulin lentokentällä tulee suuria haasteita siinä tapauksessa, että Yhdysvallat poistuu paikalta, arvioi presidentti Sauli Niinistö uutistoimisto STT:lle.

Yhdysvaltain antaman ilmoituksen mukaan sen turvaamisoperaatiolle olisi aikaa vain elokuun loppuun. Niinistön mukaan pitää varautua siihen, että Yhdysvallat poistuu paikalta jo aiemmin.

Niinistön mukaan Yhdysvallat pitää suurella joukolla huolta perusjärjestelystä. Jos maa poistuisi paikalta, tilanne muodostuisi liittolaisille mahdottomaksi jatkaa, Niinistö sanoo.

Ulkoministeriön tiedossa oli keskiviikkona lähes 70 Suomen kansalaista tai Suomessa oleskeluluvalla asuvaa, jotka ovat pyytäneet evakuointiapua Afganistanista.

Lisäksi Suomi on luvannut turvaa 170 ihmiselle, jotka ovat olleet Suomen Kabulin-suurlähetystön, EU-edustuston tai sotilasliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään.

Niinistö ei lähde yksilöimään sitä, milloin ajatus joukon lähettämisestä esitettiin ensimmäisen kerran. Hän kuitenkin pitää myönteisenä, että asiassa on edetty ripeässä tahdissa.

–  Meillä on eduskunnan päätös vajaassa vuorokaudessa siitä kuin aloite tehtiin eduskunnalle. Se on tehokasta, Niinistö sanoo.

Suomessa on pohdittu myös evakuoitujen joukon laajentamista. Niinistö kehottaa huomioimaan, että Kabulista on kyetty evakuoimaan ihmisiä varsin tipoittain, joten tässä vaiheessa ollaan hyvin kaukana vielä alkuperäisistäkään ajatuksista.

–  En usko, että tilanne aukeaa yhtäkkiä niin, että päästään useita kymmeniä ihmisiä päivässä evakuoimaan. Se on äärimmäisen hankalaa, kuten on tässä nähty.

Presidentti Niinistö ja valtioneuvosto sinetöivät päätöksen sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin

Kello 19.01: Tasavallan presidentti päätti tänään perjantaina puolustusvoimien joukon lähettämisestä Kabulin lentokentälle turvaamaan Suomen avustustiimin evakuointitehtävää. Asiasta kertoivat valtioneuvosto ja ulkoministeriö perjantai-iltana.

Päätöstä edelsi eduskunnan täysistunto, jossa käsiteltiin valtioneuvoston selontekoa asiasta. Käsittely vietiin läpi vuorokaudessa.

Joukko on ulkoministeriön tiedotteen mukaan lähtövalmiudessa heti päätöksen jälkeen. Tehtävään asetettava joukko on koulutuksen ja kriisinhallintakokemuksen kautta paras kansallinen suorituskyky.

Nato kehottaa Talebania sallimaan ihmisten evakuoimisen Afganistanista

Kello 18.32: Puolustusliitto Nato kehottaa Talebania sallimaan ulkomaiden kansalaisten sekä Afganistanista pois haluavien afganistanilaisten evakuoimisen pois maasta.

Puolustusliiton jäsenmaiden ulkoministerit pitivät perjantaina hätäkokouksen etäyhteyksien välityksellä keskustellakseen toimenpiteistä evakuointien sujumiseksi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo, että Naton suurin haaste on varmistaa evakuoitavien ihmisten pääsy lentokentälle Kabulissa.

Joukkojen lähettäminen Afganistaniin sinetöitymässä

Kello 18.13: Suomen päätös lähettää sotilaita Afganistaniin suojaamaan evakuointeja on iltapäivällä viimeisiä sinettejä vaille valmis.

Kesän istuntotauolta töihin hälytetty eduskunta ilmaisi vahvan tahtonsa lähettää suomalaissotilaita kiireellisesti Afganistaniin. Eduskunta käsitteli asiaa valtioneuvoston antaman selonteon pohjalta.

Lopullinen lähtölupa oli loppuiltapäivästä enää kiinni hallituksesta ja presidentistä. Valtioneuvoston istunto asian tiimoilta oli tarkoitus pitää iltakuudelta, mutta istunnosta ei ole vielä tiedotettu. Tämän jälkeen presidentti Sauli Niinistön oli tarkoitus lyödä asia lukkoon presidentin esittelyssä.

Sotilaiden on tarkoitus auttaa Kabulissa evakuointioperaatiota suorittavaa ulkoministeriön avustustiimiä. Pyrkimyksenä oli, että joukot pääsisivät lähtemään vielä illan aikana.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi eduskunnassa perjantaina, että operaation valmistelut ovat käynnissä ja joukot lähtevät heti, kun presidentti päättää.

Uutistoimisto STT:lle luonnehdittiin eduskunnassa, että "sotilaat käytännössä istuvat jo koneessa".

Toisen täysistunnon alku viivästyy, uusi alkamisaika kello 16

Kello 15.38: Eduskunnan oli tarkoitus kokoontua kello 15.15 toiseen täysistuntoon, jossa käsitellään ulkoasiain valiokunnan mietintöä Puolustusvoimien joukon lähettämisestä Kabulin lentokentän alueelle.

Täysistuntojen välisen tauon aikana eduskunnan ulkoasianvaliokunta valmistelee mietinnön Puolustusvoimien joukon lähettämisestä Kabulin lentokentän alueelle.

Toisen täysistunnon alku viivästyy. Päivitetyn tiedon mukaan istunnon olisi tarkoitus alkaa kello 16, kerrotaan eduskunnan Twitter-tilillä.

Tiedossa ei ole, mistä viivästys johtuu.

Eduskunnalta laajasti tukea suomalaissotilaiden lähettämiselle Afganistaniin

Kello 13.49: Eduskuntapuolueet ovat varsin yhtä mieltä siitä, että suomalaisten joukkojen kiireellinen lähettäminen Afganistaniin on perusteltua. Suojausoperaatiolla näyttää olevan vankka parlamentaarinen tuki, joten ulkoasiainvaliokunta pääsee pian tekemään mietintönsä asiasta.

Sotilaiden olisi tarkoitus auttaa Kabulissa evakuointioperaatiota suorittavaa ulkoministeriön avustustiimiä.

YK: Nälkä uhkaa joka kolmatta afganistanilaista

Kello 12.27: Vakava tai akuutti nälkä uhkaa kolmasosaa Afganistanin väestöstä, ilmoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP). Ruokapulan riski koskee noin 14:ää miljoonaa ihmistä.

Kaksi miljoonaa lasta on aliravitsemuksen vaarassa Afganistanissa, lisää WFP:n edustaja Mary-Ellen McGroarty.

Äärijärjestö Talebanin tekemän vallankaappauksen ohella Afganistanin elintarviketilannetta heikentää kuivuus. Maassa on meneillään toinen kova kuivuusjakso kolmen vuoden sisään.

Spiegel: Saksa lähettää Kabuliin helikoptereita tehostamaan evakuointeja

Kello 11.24: Saksa lähettää tänään Afganistaniin kaksi armeijan erikoisjoukkojen (KSK) helikopteria tehostamaan evakuointeja maan pääkaupungista Kabulista, kertoo Der Spiegel -lehti. Koptereilla voidaan mahdollisesti noutaa evakuoitavia etäämmältä kaupungista, mistä on hankalaa päästä lentokentälle.

Toistaiseksi saksalaiset erikoisjoukot ovat toimineet vain Kabulin lentokentän alueella.

Spiegelin mukaan helikopterit kuljetetaan Afganistaniin A400M-kuljetuskoneessa, jollaisilla on evakuoitu Kabulista jo arviolta noin 1  600 ihmistä. Mediatietojen mukaan Saksan evakuointilistoilla on kuitenkin vielä satoja henkilöitä, jotka eivät ole päässeet pois maasta.

KHO kieltää afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden käännyttämispäätöksen panemisen käytäntöön

Kello 10.35: Korkein hallinto-oikeus (KHO) kertoo kieltäneensä 12 afganistanilaisen turvapaikanhakijan käännyttämisen Suomesta takaisin Afganistaniin. Välipäätökset on annettu tänään.

KHO kertoo, että se käsittelee kiireellisessä aikataulussa loputkin afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden käännyttämispäätösten täytäntöönpanokiellot.

KHO:ssa on vireillä noin 90 Afganistanista kotoisin olevan turvapaikanhakijan valituslupahakemusta. KHO:n mukaan päätökset valituslupahakemuksiin annetaan myöhemmin erikseen.

Taleban näyttää kiihdyttäneen vastustajiensa etsintää Afganistanissa

Kello 8.51: Afganistanissa vallan ottaneet talebanit etsivät YK:n mukaan yhä kiivaammin ihmisiä, joita pitävät vastustajinaan, sekä näiden perheenjäseniä, kertoo uutistoimisto AFP.

Norjan globaalin analyysikeskuksen raportissa puolestaan todetaan, että militantit seulovat ihmisiä näiden pyrkiessä Kabulin lentokentälle.

–  Odotamme, että aiemmin Naton tai Yhdysvaltain joukkojen kanssa työskennelleet ja heidän yhteistyötahonsa perheineen joutuvat kidutuksen ja teloitusten kohteeksi, analyysikeskuksen toiminnanjohtaja Christian Nellemann varoitti.

Suomi päättää tänään sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin

Kello 8.19: Suomen on määrä päättää tänään mahdollisesta sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin.

Sotilaiden olisi tarkoitus auttaa Kabulissa evakuointioperaatiota suorittavaa ulkoministeriön avustustiimiä.

Kansainvälinen apu, joka voi sisältää sotilaallisten voimakeinojen käyttöä, edellyttää selontekoa eduskunnalle. Valtioneuvosto antoi eilen asiasta selonteon eduskunnalle.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta käsittelee asiaa tänään aamupäivällä, josta asia etenee eduskunnan täysistuntoon päätettäväksi. Eduskunnan kuulemisen jälkeen tasavallan presidentti tekee päätöksen joukkojen lähettämisestä.

Facebookilta uusia turvallisuuskäytäntöjä Afganistanin tilanteen vuoksi

Kello 7.30: Sosiaalisen median palvelu Facebook on julkaissut uusia turvallisuuskäytäntöjä afganistanilaisten käyttäjiensä suojaksi.

Talebanien tuottaman sisällön somejätti on pyrkinyt estämään palveluistaan jo aiemmin.

Facebook on esimerkiksi lisännyt afgaanikäyttäjille työkalun, jolla tilin saa lukittua yhdellä klikkauksella, ja joka estää muiden kuin Facebook-kavereiden mahdollisuuden ladata käyttäjän kuvia tai postauksia. Myös kuvapalvelu Instagramin käyttäjät Afganistanissa saavat ohjeita keinoista käyttäjätiliensä suojelemiseksi.

Facebook omistaa myös Whatsapp-viestisovelluksen, jossa Talebanin toimintaa on myös pyritty estämään.

Afganistanilaiset ovat pyrkineet poistamaan profiileitaan ja digitaalista jalanjälkeään sosiaalisesta mediasta, ettei Taleban voisi käyttää tietoja heitä vastaan.

Yhdysvaltalaiskoneen kyljeltä kuolemaansa pudonnut oli nuori afganistanilaisjalkapalloilija

Kello 6.51: Äärijärjestö Talebanin otettua vallan Afganistanin tuhannet pakoon pyrkivät ihmiset tungeksivat Kabulin lentokentälle. Sosiaalisessa mediassa levisi alkuviikosta vahvistamattomia videoita ja tietoja ihmisistä, jotka takertuivat roikkumaan lentoon lähtevien koneiden runkoon.

Afganistanissa Kabulin lentokentältä ilmaan nousseen lentokoneen ulkopuolella roikkuneista ja kuolemaansa pudonneista ihmisistä yksi oli maan nuorten jalkapallojoukkueen pelaaja, kertoi Afganistanin urheiluliitto torstaina.

Zaki Anwari, kuten tuhannet muut Afganistanin nuoret, halusi lähteä maasta. Mutta hän putosi Yhdysvaltojen koneesta ja kuoli, kirjoitti urheiluliitto Facebookissa julkaisemassaan tiedotteessa.

Yhdysvaltain joukot kertoivat myöhemmin, että lentokoneen laskutelineistä oli löydetty ihmisten jäännöksiä ja että mahdollisia lentokoneeseen liittyviä kuolemantapauksia tutkitaan.

Viikonloppuna Yhdysvaltain ilmavoimien koneen miehistö taas päätti päästää kyytiinsä satoja afganistanilaisia, joilla oli hyväksyntä evakuoitumista varten.

Yhteensä yli 18 000 ihmistä on evakuoitu Kabulin lentokentän kautta

Kello 6.38: Kabulin kansainvälisen lentokentän kautta on evakuoitu yhteensä yli 18 000 ihmistä sunnuntaista lähtien, Naton edustaja kertoo uutistoimisto Reutersille.

Evakuoitavien ihmisten määrä on edustajan mukaan tarkoitus kaksinkertaistaa viikonlopun aikana.

Amnesty: Taleban joukkomurhasi vähemmistön edustajia heinäkuussa

Kello 6.27: Äärijärjestö Taleban on ihmisoikeusjärjestö Amensty Internationalin mukaan heinäkuussa suoritetun joukkomurhan takana, al-Jazeera kertoo.

Silminnäkijöiden kertomukset paljastavat, miten äärijärjestö tappoi kuusi miestä ampumalla ja kidutti kolme muuta kuolleiksi Mundarahktin kylässä Kabulista lounaaseen.

Amnesty varoittaa, että nyt paljastuneet kuolemat voivat olla vain pieni murto-osa Talebanin todellisesta kuolonuhrien määrästä. Äärijärjestö on nimittäin monin paikoin katkaissut tietoliikenneyhteyksiä valtaamillaan alueillaan, mikä estää ihmisiä muun muassa jakamasta kuvamateriaalia ja olemasta yhteyksissä muun maailman kanssa.

Afganistanilaista naistoimittajaa ei päästetty työpaikalleen

Kello 6.26: Afganistanilainen naistoimittaja kertoo, että häneltä evättiin pääsy työpaikalleen sen jälkeen, kun äärijärjestö Taleban otti maassa vallan. Hänen miespuoliset kollegansa pääsivät työpaikalle.

Nainen kertoi tapahtumista sosiaalisessa mediassa julkaistuilla videolla, jolla hän pyytää apua ja sanoo, että afganistanilaisten naisten elämä on nyt uhattuna.

Muun muassa naistoimittajia on tapettu viimeisten kuukausien aikana Talebanin kasvattaessa otettaan Afganistanista.

Talebanin edellisellä valtakaudella vuosien 1996–2001 aikana naisilta kiellettiin osallistuminen julkiseen elämään ja tytöt eivät myöskään voineet käydä koulua. Nyt Taleban on sanonut, että naisten osallistuminen yhteiskuntaan sallitaan islamilaisen sharia-lain puitteissa.

Torstai 19.8.

Suomi soveltaa ensimmäistä kertaa kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevaa lakia

Kello 21.47: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoivat aiemmin torstaina, että Suomi lähettää kymmeniä sotilaita Afganistaniin avustamaan evakuoinneissa.

Päätös joukon lähettämisestä tehdään kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta annetun lain mukaisesti. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lakia sovelletaan Suomessa. Asia selviää ulkoministeriön lähettämästä tiedotteesta, jossa se perustelee lain soveltamista.

Kansainvälinen apu, joka voi sisältää sotilaallisten voimakeinojen käyttöä erityisen vaativassa tilanteessa, edellyttää selontekoa eduskunnalle. Valtioneuvosto on jo antanut asiasta selonteon eduskunnalle.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta käsittelee asiaa perjantaina aamupäivällä. Sen jälkeen asia etenee eduskunnan täysistuntoon päätettäväksi, ja viimeiseksi tasavallan presidentti tekee päätöksen joukkojen lähettämisestä.

Suomi lähettää kymmeniä sotilaita Afganistaniin auttamaan evakuoinneissa

Kello 18.19: Suomi lähettää sotilaita Afganistaniin maasta tehtävien evakuointien tukemiseksi.

Sotilaiden tehtävä on suojata maassa olevia suomalaisia työntekijöitä ja mahdollisuuksien mukaan auttaa maasta tehtävissä evakuoinneissa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi asiasta torstaina alkuillasta ylimääräisen valtioneuvoston istunnon jälkeen.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan suojausjoukon koko lasketaan muutamissa kymmenissä henkilöissä. Joukko toimii Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Suomi pyrkii evakuoimaan noin 240 henkilöä Afganistanista. Toistaiseksi on saatu evakuoitua yhteensä 34 ihmistä.

Ulkoministeriön tiedossa oli keskiviikkona lähes 70 Suomen kansalaista tai Suomessa oleskeluluvalla asuvaa, jotka ovat pyytäneet evakuointiapua Afganistanista.

Lisäksi Suomi on luvannut turvaa 170 ihmiselle, jotka ovat Suomen Kabulin-suurlähetystön, EU-edustuston ja puolustusliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään.

Valiokunta on seuraavan kerran koolla perjantaina. Evakuoinnit olivat torstaina esillä myös tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan keskustelussa.

Haaviston mukaan ulkoministeriössä on tehty torstaina päätös käyttää kolme miljoonaa euroa humanitaariseen apuun Afganistanin alueelle.

Lue lisää: Suomi lähettää kymmeniä sotilaita Afganistaniin suojaamaan evakuointeja – eduskunta keskeyttää kesätaukonsa

Päivitys 19.8.2021 kello 21.45: Sähkettä on lyhennetty ja täydentävät tiedot eroteltu omaksi artikkelikseen.

BBC: Taleban lupaa turvallisen poistumisen Afganistanista sekä ulkomaalaisille että afganistanilaisille

Kello 17.16: Afganistanissa vallan kaapannut Taleban-liike lupaa turvallisen poistumistien maasta sekä ulkomaalaisille että afganistanilaisille, kertoo BBC.

Talebanin edustaja kertoo uutistoimisto Reutersille, että Taleban tukee ulkomaisia joukkoja näiden evakuoidessa kansalaisiaan pääkaupunki Kabulin lentokentältä.

Raporttien mukaan Taleban ei kuitenkaan ole päästänyt ihmisiä lentokentälle, vaikka heillä on ollut viisumit. BBC:n haltuun saamassa YK:n asiakirjassa puolestaan kerrotaan, että talebanit ovat etsineet ihmisiä, jotka ovat työskennelleet Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton joukkojen kanssa.

Haavisto: Suomi saanut toistaiseksi evakuoitua 34 ihmistä Afganistanista

Kello 16.27: Suomi on saanut toistaiseksi evakuoitua yhteensä 34 ihmistä Afganistanista. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi tilannepäivityksen torstaina eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kokouksen jälkeen.

Haaviston mukaan lisää suomalaisia on eilen ja tänään saatu pääkaupunki Kabulin lentokentälle ja osa lentokoneisiin.

Haavisto kertoi pitävänsä vielä realistisena ajatusta, että kaikki halutut henkilöt saadaan pois maasta elokuun loppuun mennessä. Hän kertoi kuitenkin Suomen olevan huolissaan aikaikkunasta ja että työtä pyritään tekemään mahdollisimman etupainotteisesti.

RT: Taleban julisti perustaneensa valtion, Afganistanin islamilaisen emiraatin

Kello 14.11: Taleban-liike on julistanut perustaneensa Afganistanin islamilaisen emiraatin. Uuden valtion perustamisesta ilmoitti Talebanin virallinen tiedottaja Zabihullah Mujahid Twitter-viestissä, uutisoi venäläinen televisiokanava RT.

Taleban ilmoitti emiraatin perustamisesta neljä päivää sen jälkeen, kun se oli vallannut pääkaupunki Kabulin länsimaiden tukemalta Afganistan hallitukselta.

RT:n mukaan Mujahid totesi myös, että Afganistanin islamilainen emiraatti perustettiin 102 vuotta sen jälkeen, kun Britannia luopui maan hallinnasta.

Silminnäkijöiden mukaan useita kuoli, kun Taleban ampui itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa Asadabadin kaupungissa

Kello 11.35: Useita ihmisiä on kuollut torstaina Afganistanin Asadabadin kaupungissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Silminnäkijöiden mukaan äärijärjestö Talebanin taistelijat ampuivat ihmisiä, jotka heiluttivat Afganistanin lippua maan itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa. Asadabadin kaupunki on itäisen Kunarin maakunnan pääkaupunki.

Reutersin mukaan todistaja kertoi, ettei ollut heti selvää, kuolivatko uhrit ampumisen seurauksena vai niiden aiheuttaman kaoottisen rynnistyksen vuoksi.

Reutersin mukaan Talebanin edustaja ei heti kommentoinut asiaa.

Saksa evakuoinut Afganistanista yli 900 ihmistä

Kello 11.32: Saksa on evakuoinut Afganistanista yli 900 ihmistä, maan puolustusministeriö kertoi torstaina. Asiasta kertoo muun muassa yhdysvaltalaismedia CNN.

– Yön aikana pystyimme evakuoimaan vielä 211 ihmistä turvaan Afganistanista. Toinen kone toi Saksan kansalaisia, paikallisia ihmisiä ja muita vaarassa olevia Kabulista Taškentiin, ja evakuoitujen määrä nousi yli 900:aan, ministeriö kertoi viestipalvelu Twitterissä.

Ministeriö kertoi CNN:n mukaan, että kaksi Uzbekistanin Taškentista saapuvaa konetta laskeutui varhain torstaiaamuna Frankfurtiin. Kahdessa koneessa kerrottiin olleen yhteensä noin 500 ihmistä.

84 Afganistanista evakuoitua laskeutui torstaina Kööpenhaminaan

Kello 11.31: Yhteensä 84 Afganistanista evakuoitua ihmistä saapui torstaiaamuna Tanskan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan. Asiasta kertovat muun muassa tanskalaislehti Jyllands Posten ja maan yleisradioyhtiö DR.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod vahvisti asian torstaina.

– Olen iloinen voidessani vahvistaa, että olemme nyt saaneet lentokoneen ja 84 evakuoitua ihmistä turvallisesti Tanskaan, Kofod kommentoi viestipalvelu Twitterissä.

Nyt Tanskaan tuodut ihmiset ovat Jyllands Postenin mukaan pääasiassa Tanskan suurlähetystössä työskennelleitä afgaaneja sekä heidän perheitään.

Ihmiset sytyttivät kynttilöitä rukoustilaisuudessa Afganistanin puolesta Tuomiokirkossa Helsingissä 18. elokuuta 2021. Äärijärjestö Taleban valtasi Kabulin sunnuntaina ja äärijärjestön edustaja julisti maanantaina tv-haastattelussa, että sota Afganistanissa on ohi. Maasta on evakuoitu sotilaslennoilla yli 2 200 diplomaattia ja siviiliä.

Yli sata EU:n työntekijää lennätetty Afganistanista Espanjaan

Kello 11.29: EU:n ulkoasianedustaja Josep Borrellin mukaan ensimmäiset Euroopan unionin työntekijät on lennätetty pois Afganistanista. Uutistoimisto Reutersin mukaan 106 EU:n henkilöstön jäsentä on siirretty Afganistanista Espanjaan.

Borrellin mukaan noin 400 EU:n kanssa työskennellyttä afganistanilaista ja heidän perheenjäsentään on evakuoitu Eurooppaan, mutta 300 henkilöä yrittää edelleen päästä Kabulin lentokentälle.

Reutersin mukaan Borrell sanoi torstaina, että on "moraalinen velvollisuutemme" pelastaa mahdollisimman monet afganistanilaiset, jotka ovat olleet osa EU:n henkilökuntaa Afganistanissa. Hän kuitenkin totesi, että kaikkia ei välttämättä olisi mahdollista saada pois maasta.

USA vaatii Talebania päästämään lähtemään pyrkivät pois Afganistanista

Kello 9.18: Yhdysvallat vaatii Afganistanissa vallan ottanutta Taleban-liikettä päästämään maasta pois pyrkivät lähtemään. Huoli maasta pääsystä on kasvanut, kun Taleban-taistelijat ovat miehittäneet tarkastuspisteitä pääkaupunki Kabulin lentokentän ympärillä.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Wendy Sherman viittasi raportteihin, joiden mukaan talebanit ovat estäneet maasta pois yrittäviä afganistanilaisia ​​pääsemästä lentokentälle.

Islamistisen Talebanin johto on viime päivinä pyrkinyt luomaan suvaitsevaisuuden vaikutelman. Taleban-johtajat ovat toistuvasti vakuuttaneet, etteivät he kosta vastustajilleen ja että Afganistanista pois haluavien annetaan vapaasti lähteä.

Afganistanin vt. presidentti tukee Talebanin vastaisia mielenosoituksia

Kello 8.47: Afganistanin vt. presidentti Amrullah Saleh on kertonut tukevansa mielenosoittajia, jotka ovat vastustaneet Talebania nostamalla maan virallisen lipun äärijärjestön lipun tilalle lippusalkoihin, The Guardian kertoo.

– Osoitan kunnioitukseni, tukeni ja arvostukseni rohkealle ja patrioottiselle liikkeelle, joka koostuu kunnioitettavista kansalaisista, jotka ovat nostaneet kansallislipun eri puolilla maata kamppailussa Talebanin edustajia vastaan. Osa näistä ihmisistä on kärsinyt marttyyrikuoleman. Tervehtikää heitä, jotka kantavat kansallislippua ja täten seisovat maan arvokkuuden puolella, Saleh kirjoitti.

Ohisalo: Pakolaiskiintiötä voitaisiin nostaa

Kello 8.33: Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan sisäministeriö ehdottaa budjettiesityksessä pakolaiskiintiön nostamista 2 000:een. Ohisalo kertoi asiasta torstaina Ylelle.

– Tämä olisi yksi keino auttaa kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä, Ohisalo sanoi.

Hänen mukaansa myös perheenyhdistämisen keinoja ja konsulipalveluiden parantamista käydään paraikaa läpi.

– Meillä on tässä monta projektia yhtä aikaa käynnissä, mutta kyllä Suomi aktiivisesti auttaa niitä ihmisiä, jotka hädänalaisimpia ovat.

Suomi lisää humanitaarista apua afganistanilaisten auttamiseen

Kello 8.26: Suomi lisää humanitaarista apua afganistanilaisten auttamiseen. Kolme miljoonaa euroa annetaan afgaanipakolaisten auttamiseen YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta, ilmoitti Suomen ulkoministeriö tänään.

YK:n arvioiden mukaan apua tarvitsee Afganistanin väestöstä noin puolet. Paineen alla ovat myös Afganistanin naapurimaat, joihin ihmisiä pakenee.

Globaalisti hätäavun tarpeessa on tällä hetkellä noin 240 miljoonaa ihmistä 56 maassa. Tarpeiden taustalla ovat pitkittyneet konfliktit, luonnonkatastrofit ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta pahentuneet sään ääri-ilmiöt. Koronapandemia on osaltaan lisännyt avun tarvetta.

YK varoittaa nälänhädästä Afganistanissa, jopa 14 miljoonaa ihmistä vaarassa

Kello 7.14: Jopa 14 miljoonaa ihmistä on vaarassa kärsiä nälänhädästä Afganistanissa, YK:n Maailman ruokaohjelma (WFP) varoittaa al-Jazeeran mukaan.

Ohjelman maajohtaja Mary Ellen McGroarty kertoi tiedotustilaisuudessa, että jatkuva aseellinen konflikti, toiseksi pahin kuivuus kolmeen vuoteen sekä koronaepidemia ovat pahentaneet jo valmiiksi huonon tilanteen kohti ”katastrofia”

Jopa 40 prosenttia maan sadosta on menetetty ja sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan äärijärjestö Talebanin etenemisen takia.

Kansainvälisen lääkärijärjestö Lääkärit Ilman Rajoja (MSF) mukaan, Heratin alueellisessa sairaalassa on aliravitsemuksen hoitokeskuksessa parhaillaan hoidossa 60 vakavasti aliravitsemuksesta kärsivää potilasta. Viimeisen viikon aikana järjestö vastaanotti 47 aliravitsemuksesta kärsivää alle 5-vuotiasta lasta.

McGroarty vetosi osapuolia lopettamaan konfliktin ja lahjoittajia antamaan 200 miljoonaa dollaria (noin 170 miljoonaa euroa), jonka avulla maahan saataisiin ruokaa ennen kuin talvi katkaisee tiet.

Taleban on estänyt ihmisiä pääsemästä Kabulin lentokentälle

Kello 6.53: Äärijärjestö Talebanin aseistetut taistelijat ovat estäneet ihmisiä pääsemästä Kabulin lentokentälle, silminnäkijät kertovat uutistoimisto Reutersille.

– Se on täysi katastrofi. Talebanin jäsenet ampuivat ilmaan, tyrkkivät ihmisiä ja hakkasivat heitä AK-47 -rynnäkkökivääreillä, yksi silminnäkijä kuvaili.

Taleban on myös estänyt niiden ihmisten pääsyn kentälle, joilla on ollut vaadittavat matkustusasiakirjat mukanaan.

Taleban ei pääse käsiksi Afganistanin hallinnon ulkomaisiin rahahanoihin

Kello 6.28: Afganistanissa vallan kaapannut Taleban ei toistaiseksi pääse käsiksi maan hallinnon ulkomaisiin rahavarantoihin. Lisäksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on toistaiseksi kieltäytynyt auttamasta talebaneja. Luottoa kriisiytyneille valtioille tarjoavan IMF:n mukaan Afganistan ei toistaiseksi saa siltä apua, koska talebanhallinnon tunnustamisesta ei ole vielä kansainvälistä konsensusta.

Afganistanin keskuspankilla on noin 9 miljardin dollarin käteisreservit, josta valtaosa on ulkomaisilla tileillä talebanien ulottumattomissa. Yhdysvaltain keskuspankilla on hallussaan 7 miljardin summa Afganistanin rahaa, josta noin 1,2 miljardia kultana.

Keskiviikko 18.8.

Afganistanista paennut presidentti tukee Talebanin ja entisen hallinnon keskusteluja

Kello 22.39: Afganistanista paennut presidentti Ashraf Ghani ilmoitti keskiviikkona tukevansa äärijärjestö Talebanin ja entisen hallinnon edustajien keskusteluja.

Aiemmin keskiviikkona kerrottiin Talebanin käyvän keskusteluja entisen presidentin Hamid Karzain sekä tunnetun poliitikon Abdullah Abdullahin kanssa.

Arabiemiraateissa oleva Ashraf Ghani sanoi lisäksi neuvottelevansa paluustaan takaisin Afganistaniin.

Ghani kertoi Facebook-sivuillaan lähettämässään lausunnossa BBC:n mukaan, että hänen henkivartijansa "pakottivat" hänet pakenemaan Afganistanista Talebanin aloitettua Kabulin valtauksen. Ghani kertoi olleensa vaarassa joutua vangiksi ja kuolla. Lisäksi presidentti sanoi Talebanin joukkojen etsineen häntä presidentin palatsista.

Ghani lisäksi kiisti väitteet, joiden mukaan hän olisi vienyt maasta paetessaan mukanaan 169 miljoonaa dollaria.

–  Minun ei sallittu ottaa edes sandaaleitani ja laittaa niitä jalkaan, Ghani sanoi.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi kertoi keskiviikkona puhuneensa Afganistanin tilanteesta Kiinan ja Venäjän johtajien kanssa. Raisin mukaan Iran on valmis rakentamaan rauhaa Afganistaniin yhdessä kahden suurvallan kanssa.

–  Iran on valmis tekemään yhteistyötä Kiinan kanssa turvallisuuden, vakauden ja rauhan saamiseksi Afganistaniin, Raisin kerrotaan sanoneen Kiinan presidentille Xi Jinpingille Raisin verkkosivujen mukaan.

Raisi vakuutti kertoneensa myös Venäjän presidentille Vladimir Putinille olevansa valmis rakentamaan rauhaa ja vakautta Afganistaniin.

BBC kertoi keskiviikkona, että Iran oli sulkenut Afganistanin vastaisen rajansa. Maan sisäministeriön raja-asioista vastaava johtaja kertoi, ettei maahan päästetä Afganistanista pakenevia koronavirusrajoitusten vuoksi.

YK:n lastenjärjestö Unicef aikoo pysyä Afganistanissa

Kello 20.35: Afganistanissa erityisesti kotinsa jättäneet naiset ja lapset tarvitsevat majoituksen, veden ja ruoan lisäksi saniteettitiloja, hygieniatarvikkeita ja suojelua, kertoi Unicefin johtava Afganistan-asiantuntija Herve De Lys YK:n tiedotustilaisuudessa.

Afganistanissa on lisäksi puutetta lääketarvikkeista. YK:n lastenjärjestö Unicef on pysynyt maassa avustustyössä yhteensä 65 vuotta eikä ole lähdössä nytkään, De Lys vakuutti.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Afganistanin-edustaja Caroline van Buren kertoi tiedotustilaisuudessa, että järjestöllä on tällä hetkellä maassa noin kaksisataa avustustyöntekijää, jotka tekevät yhteistyötä paikallisten apuvoimien kanssa.

Hän kuvaili ihmisten epätoivoa viittaamalla netin kautta maailmalle levinneeseen videomateriaaliin, jossa ihmisiä yrittää päästä jo liikkuvan lentokoneen kyytiin, mutta he putoavat maahan koneen noustessa ilmaan.

Van Buren muistutti, ettei kotinsa jättäneillä afganistanilaisilla ole hallussaan matkustusasiakirjoja, kuten passia ja viisumeita, joten he joutuvat pakenemaan maasta epätavanomaisia reittejä.

YK:n avustusjärjestöjen tavoitteena on, että Afganistanin naapurimaat pitäisivät rajansa avoimina ja että mahdollisimman monet kotinsa jättäneet afganistanilaiset pääsisivät pakenemaan naapurimaihin.

Pelastakaa lapset: Nälänhädän paheneminen uhkaa Afganistanissa

Kello 20.00: Afganistanissa on kaksi miljoonaa ruoka-avusta riippuvaista lasta, joiden avustusta ääriliike Talebanin valtaannousu on keskeyttänyt, kertoi kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö keskiviikkona. Järjestö on erittäin huolestunut vakavan nälänhädän pahenemisesta maassa.

Järjestön mukaan Afganistanissa kärsittiin kuivuudesta johtuvasta ruokapulasta jo ennen viimeaikaista konfliktin yltymistä. YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman kesäkuisen raportin mukaan Afganistanissa noin kolmasosa väestöstä eli noin 14 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä.

–  Tilanteen kehittyminen on ollut todella huolestuttavaa. Etenkin minkälainen tulevaisuus nuorella väestöllä on ja kuinka humanitääriset tarpeet pahenevat, kertoi Pelastakaa Lapset -järjestön Aasian-aluejohtaja Hassan Noor järjestön tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Pelastakaa Lapset keskeytti avustustoimintansa Afganistanissa sunnuntaina. Järjestö ilmoitti kuitenkin jatkavansa toimintaa maassa.

Pelastakaa Lapset toivoo, että kansainväliset neuvottelut Talebanin kanssa johtavat humanitääristä apua tarjoavien järjestöjen toiminnan jatkamiseen maassa.

Järjestön mukaan Afganistanissa on eniten maan sisäistä pakolaisuutta maailmassa, mikä lisää myös lasten haavoittuvaa asemaa.

Afganistaniin jääneet espanjalaiset jonottivat perheineen Espanjan ilmavoimien lentokoneeseen, joka lähti Dubaihin Kabulin lentokentältä.

Ulkoministeriö: Evakuoinnit jatkuvat Afganistanista

Kello 19.00: Ulkoministeriö on lähettänyt kahden hengen avustustiimin Kabulin lentokentälle Afganistaniin. Se tiedotti avustustiimin saapumisesta Kabulin lentokentälle tiistai-iltana.

Avustustiimin on tarkoitus helpottaa Suomeen tapahtuvien evakuointien järjestelyä lentokentällä.

Tähän mennessä Suomi on evakuoinut 22 kansalaistaan Afganistanista. Myös tänään useita suomalaisia on saatu Kabulin lentokentän porteista kansainvälisille evakuointilennoille.

Myöhään maanantaina evakuoitu Suomen Kabulin-suurlähetystön diplomaattinen henkilökunta on saapunut Suomeen keskiviikkona, ulkoministeriö kertoo.

Kolme kuoli ja yli kymmenen loukkaantui Talebanin vastaisten mielenosoitusten jälkeen Jalalabadissa

Kello 17.44: Kolme ihmistä kuoli ja yli kymmenen loukkaantui, kun Taleban-taistelijat avasivat tulen​​ mielenosoituksissa Afganistanin Jalalabadin kaupungissa keskiviikkona, kaksi silminnäkijää kertoi uutistoimisto Reutersille.

Silminnäkijöiden mukaan ampuminen seurasi paikallisten asukkaiden yritystä pystyttää Afganistanin lippu Jalalabadin aukiolle.

Paikallisen uutistoimiston ottamissa videoissa Afganistanin lippua kantavat mielenosoittajat pakenivat laukausten ääniä.

Entinen poliisivirkailija kertoi Reutersille erikseen, että neljä ihmistä on kuollut ja 13 loukkaantunut mielenosoituksissa.

Uutistoimiston mukaan ei ollut heti mahdollista vahvistaa, miten kuolemat tapahtuivat.

– Jotkut häiriötekijät halusivat luoda meille ongelmia, tapauksen aikaan Jalalabadissa läsnä ollut Taleban-taistelija kertoi Reutersille.

Afganistanin presidentti pakeni Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin

Kello 17.43: Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ja hänen perheensä ovat Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, joka on ottanut heidät vastaan humanitaarisin perustein, kertoo Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ulkoministeriö uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ghani pakeni Afganistanista, kun Taleban-taistelijat ottivat vallan.

– Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ulko- ja kansainvälisen yhteistyön ministeriö voi vahvistaa, että Yhdistyneet arabiemiirikunnat on toivottanut presidentti Ashraf Ghanin ja hänen perheensä tervetulleiksi maahan humanitaarisista syistä, tiedotteessa todettiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ghani on Abu Dhabissa.

Haavisto: Suomi pyrkii evakuoimaan noin 240 henkilöä Kabulista

Kello 17.09: Lähes 70 evakuointiapua tarvitsevaa Suomen kansalaista on ilmoittautunut Kabulissa, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Haavisto kommentoi asiaa poistuttuaan ulkoasiainvaliokunnan kokouksesta.

Ministerin mukaan lisäksi noin 170 paikallisen lähetystön työntekijää ja heidän perheenjäsentään pyritään evakuoimaan Suomeen.

Eilisen vuorokauden aikana Kabulista evakuoitiin 22 ihmistä, kun myöhään illalla vielä neljä Suomen kansalaista saatiin turvaan.

Lue lisää: Haavisto: Suomi pyrkii evakuoimaan noin 240 Suomen kansalaista ja lähetystön työntekijää Kabulista

CNN: Yhdysvaltojen suurlähetystön työntekijät tuhosivat afganistanilaisten passeja ennen evakuointia

Kello 14.42: Yhdysvaltain suurlähetystön työntekijät tuhosivat afganistanilaisten passeja ennen suurlähetystön evakuointia, CNN kertoo.

Syy passien tuhoamiselle on epäselvä, mutta CNN:n mukaan on mahdollista, että diplomaattien mielestä passien päätyminen Talebanin käsiin olisi mahdollistanut äärijärjestön hyökkäykset passien haltijoita vastaan. CNN sai tiedon passien tuhoamisesta Yhdysvaltojen kongressin edustajalle esitetystä tietopyynnöstä

Passeja tuhottiin samalla, kun diplomaatit silppusivat ja polttivat muita arkaluontoisia asiakirjoja. Passien puuttuminen voi johtaa suuriin vaikeuksiin Afganistanista pois haluaville ihmisille.

17 on loukkaantunut rynnistyksessä Kabulin lentokentällä

Kello 14.29: Yhteensä 17 ihmistä on loukkaantunut Kabulin lentokentällä tapahtuneessa rynnistyksessä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Rynnistys tapahtui, kun ihmiset pyrkivät lävitse lentokentän porteista. Ihmisiä on kehotettu olemaan saapumatta lentokentälle, ellei heillä ole tarvittavia matkustusasiakirjoja.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Afganistanin tilannetta

Kello 13.28: Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo, että Suomesta on lähetetty kaksi viranhaltijaa Afganistaniin.

Haavisto vahvistaa, että Kabulissa Taleban on pystyttänyt uusia tarkastuspisteitä, joiden kautta ihmiset joutuvat kulkemaan. Viranhaltijoiden tehtävä on ohjeistaa Suomeen evakuoitavia siitä, milloin Kabulin lentokentälle on turvallista saapua.

Myös uusia Suomen kansalaisia on ilmoittautunut konsuliavun piiriin. Haaviston mukaan yhteensä lähes 70 suomalaista on pyytänyt evakuointiapua. Lisäksi noin 170 paikallisen lähetystön työntekijää pyritään evakuoimaan Suomeen.

Toistaiseksi Haavisto ei ole kuullut, että Taleban olisi estänyt ihmisiä liikkumasta Kabulissa. EU:lta on myös menossa viranhaltija Afganistaniin, jotta Taleban ei estäisi halukkaita poistumasta maasta.

Nähtäväksi Haaviston mukaan jää, milloin ja missä tilanteessa Suomen suurlähetystö avattaisiin uudestaan. Suomi on valmistautunut tarjoamaan humanitääristä apua, kuten pakolaisleireillä olevien ihmisten ruoka-avun tarjoamista.

Unkari evakuoi 26 kansalaistaan Afganistanista

Kello 13.21: Unkari aikoo evakuoida 26 kansalaistaan Afganistanista, uutistoimisto Reuters kertoo.

Evakuoitavat ovat työskennelleet maassa urakoitsijoina, ja he palaavat Unkariin toisen maan järjestämällä lennolla pian. Tämän lisäksi Unkari on järjestämässä omaa evakuointitehtäväänsä maahan, jolla on varaulkoministeri Levente Magyarin mukaan tarkoitus auttaa muita Afganistanissa olevia unkarilaisia.

Unkarin hallitus on Magyarin mukaan valmis auttamaan ”muutamaa tusinaa” afgaania ja heidän perheitään, jotka ovat auttaneet maan asevoimia maassa. Magyar kuitenkin kiisti vahvasti, että Unkari ottaisi vastaan tätä enempää turvapaikanhakijoita.

Al-Jazeera: Jalalabadissa kuolemaan johtaneita mielenosoituksia Talebania vastaan

Kello 12.41: Jalalabadin kaupungissa on al-Jazeeran mukaan ollut kuolemaan johtaneita mielenosoituksia sen jälkeen, kun äärijärjestö Taleban korvasi Afganistanin lipun omalla lipullaan.

– Talebanin saavuttua eri kaupunkeihin, olemme nähneet kuinka he ovat vähitellen korvanneet Afganistanin lipun omalla lipullaan. Olemme nähneet tätä myös Kabulissa. Iso osa ihmisistä ei ole tyytyväisiä tähän, mutta ovat suurelta osin sietäneet sitä, toimittaja Rob McBride sanoi.

– Jalalabadissa ihmiset eivät kuitenkaan ole sietäneet tätä. Huomattava osa paikallisesta väestöstä on vastustanut toimintaa. Sosiaaliseen mediaan ladatussa materiaalissa näkyy, kuinka sadat, jopa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla, heiluttaen Afganistanin lippua.

Mielenosoittajat ovat McBriden mukaan nostaneet maan lipun tärkeän torin lippusalkoon kaupungissa. Mielenosoittajat ovat ottaneet myös aseellisesti yhteen Talebanin kanssa, mikä on johtanut sekä kuolemiin että haavoittumisiin.

Hollanti yrittää järjestää uutta lentoa Afganistaniin – edellisen lennon järjestelyissä oli mukana myös Suomi

Kello 12.26: Suomi oli mukana Hollannin tiistaisessa evakuointilennon järjestämisessä, jonka mukana ei kuitenkaan saatu yhtään hollantilaista tai Hollannin viisumin saaneita afganistanilaisia, NL Times kertoo.

Lennon mukana oli tiettävästi vain 40 ihmistä. Heidän kansalaisuutensa ei ole tiedossa.

Hollannin ulkoministerin Sigrid Kaagin mukaan Yhdysvaltojen joukot eivät päästäneet afgaaneja lentokentän porteista sisään, vaikka heillä oli tarvittavat asiakirjat mukanaan. Lentokone oli myös maassa vain noin puolen tunnin ajan.

Hollanti yrittää järjestää uutta lentoa Afganistaniin vielä keskiviikon aikana.

Asiasta uutisoi aiemmin Yle.

Britannia on evakuoinut yli 2  000 afganistanilaista

Kello 12.23: Britannia on evakuoinut yli 2 000 afganistanilaista, kertoo Britannian pääministeri Boris Johnson. Johnson kertoi asiasta tänään brittiparlamentille.

Johnsonin mukaan Afganistanista on evakuoitu hieman yli 300 Britannian kansalaista sekä reilut 2 000 Afganistanin kansalaista.

Britannia kertoi tiistaina kaavailevansa enimmillään 20 000 afganistanilaisen asuttamista maahan pitkällä aikavälillä. Johnsonin mukaan nyt evakuoitujen lisäksi 2 000 afganistanilaisen hakemus on jo käsitelty ja moni on vielä käsittelyssä.

Ranska on evakuoinut 25 kansalaistaan ja 184 afgaania

Kello 11.11: Ranska on maan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan evakuoinut 25 kansalaistaan ja 184 afgaania Afganistanista, uutistoimisto Reuters kertoo.

Evakuoidut ihmiset pääsivät Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääkaupunkiin Abu Dhabiin keskiviikkona.

Valtaosa Afganistanin keskuspankin kansainvälisistä varoista ei ole päätynyt Talebanin haltuun

Kello 11.00: Afganistanin keskuspankin, Da Afganistan Bank (DAB) kansainväliset varat ovat pääosin ulkomailla, joten Taleban ei ole päässyt niihin käsiksi, DAB:in johtaja Ajmal Ahmaty kertoo Twitterissä.

Keskuspankilla oli varallisuutta hallussaan noin yhdeksän miljardin dollarin edestä, josta noin seitsemän miljardia oli Yhdysvaltain keskuspankin huomassa. Ahmaty ei pidä todennäköisenä, että Yhdysvaltojen keskuspankki vapauttaisi hallussaan pitämiään varoja Talebanille.

Talebanilla on Ahmatyn mukaan pääsy 0.1–0.2 prosenttiin Afganistanin kansainvälisestä varallisuudesta.

Ahmaty hahmottelee tulevaisuuden skenaarion, mikä voi toteutua, jos äärijärjestö ei pääse käsiksi Afganistanin kansainväliseen varallisuuteen.

Ensin Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö jäädyttää varallisuuden, ja Taleban joutuu ottamaan käyttöön pääoman kontrollikeinoja sekä rajoittamaan pääsyä dollareihin. Toisekseen, valuutta alkaa menettää arvoaan ja inflaatio kasvaa. Se puolestaan nostaa ruuan hintaa, vahingoittaen erityisesti köyhempien ihmisten elämää.

Pääministeri Marin: Jatkamme ponnisteluja Afganistanissa vaarassa olevien pelastamiseksi

Kello 10.55: Suomessa hallitus seuraa tiiviisti Afganistanin tilannetta ja jatkaa ponnisteluja vaarassa olevien pelastamiseksi, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.). Marin kommentoi Afganistanin tilannetta SDP:n kesäkokouksessa pitämässään puheessa.

Marinin mukaan on varmistettava, että kaikki Afganistanissa olevat Suomen kansalaiset saadaan maasta turvallisesti pois. Pääministeri myös muistuttaa, että Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa työskennelleitä afganistanilaisia voidaan tuoda Suomeen.

Marin kuvaa äärijärjestö Talebanin valtaan paluuta järkyttäväksi uutiseksi. Hänen mukaansa kansainväliseltä yhteisöltä tarvitaan saumatonta yhteistyötä naisten ja siviilien oikeuksien turvaamiseksi.

Ihmiset odottavat evakuointia Kabulin lentokentällä Afganistanissa 18. elokuuta 2021.

Britannia on saanut evakuoitua Afganistanista noin tuhat ihmistä per päivä

Kello 10.18: Britannia on sisäministeri Priti Patelin mukaan onnistunut evakuoimaan noin tuhat ihmistä per päivä, uutistoimisto Reuters kertoo.

– Olemme vieläkin saamassa ulos Britannian kansalaisia ja niitä afgaaneja, jotka ovat työskennelleet meille.

Yksi Talebanin perustajista saapui tiistaina Afganistaniin

Kello 10.17: Yksi äärijärjestö Talebanin perustajahahmoista saapui tiistaina Afganistanin Kandaharin provinssiin, uutistoimisto Reuters kertoo.

Mullah Abdul Ghani Baradar on Talebanin poliittisen siiven johtaja, ja hän on ollut aiemmin mukana Qatarin Dohassa järjestetyissä neuvotteluissa.

Baradar otettiin kiinni vuonna 2010 pakistanilaisessa Karachin kaupungissa ja hänet vapautettiin vuonna 2018.

Entinen varapresidentti Mike Pence syyttää Bidenia Talebanin kanssa tehdyn sopimuksen rikkomisesta

Kello 9.35: Yhdysvaltain entinen varapresidentti Mike Pence syyttää presidentti Joe Bidenia siitä, että tämä olisi rikkonut sopimusta, joka solmittiin Talebanin kanssa presidentti Donald Trumpin kaudella. Pence esittää syytöksensä Wall Street Journalin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

Pencen mukaan talebanien kanssa sovittiin, ettei äärijärjestö hyökkää yhdysvaltalaisia vastaan tai suojele terroristeja sekä siitä, että se neuvottelisi Afganistanin johdon kanssa uuden hallituksen luomisesta.

Vastavetona yhdysvaltalaisjoukkojen oli määrä vetäytyä kuluvan vuoden toukokuuhun mennessä. Pencen mukaan Biden rikkoi sopimusta siirtämällä vetäytymisen aikarajaa.

Ensimmäinen evakkoja kuljettanut Lufthansan kone on laskeutunut Saksaan

Kello 8.54: Ensimmäinen lentoyhtiö Lufthansan evakkoja kuljettanut kone on yhtiön mukaan laskeutunut Saksaan, uutistoimisto Reuters kertoo.

Lentokoneen kyydissä oli noin 130 ihmistä, ja se lähti Uzbekistanin pääkaupungista Taškentista. Ihmiset oli evakuoitu aiemmin Taškentiin sotilaskoneilla.

Lähipäivien aikana erikoislentoja on tarkoitus järjestää myös muista alueellisista maista kohti Saksaa.

Saksan hallitus on ilmoittanut, että se aikoo evakuoida tuhansia ihmisiä Afganistanista. Heidän joukossaan on muun muassa kaksoiskansalaisia, juristeja, ihmisoikeusaktivisteja ja heitä, jotka työskentelivät ulkomaisten sotilasjoukkojen kanssa

Mielenosoittajat näyttävät kylttejä parlamenttirakennuksen edessä Berliinissä 17. elokuuta 2021 vaatiakseen turvallista kulkua Afganistanin kansalaisille.

Taleban: Johtajamme eivät pysyttele varjoissa

Kello 8.52: Äärijärjestö Talebanin johtajat eivät tule pysyttelemään piilossa muun maailman katseilta, nimetön virkamies kertoo uutistoimisto Reutersille.

– Hiljalleen, vähitellen maailma tulee näkemään johtajamme, eikä salaisuuden varjoa tule olemaan.

Äärijärjestön johtohahmot pysyttelivät pitkälti muulta maailmalta piilossa viimeisten 20 vuoden aikana.

Talebanin jäseniä on virkamiehen mukaan kielletty juhlistamasta Afganistanin valloittamista.

Taleban värvännyt väkisin jopa 14-vuotiaita lapsia sotilasjoukkoihinsa

Kello 8.22: Taleban on pakkovärvännyt nuoria ja teini-ikäisiä lapsia sotilasjoukkoihinsa, uutistoimisto AFP kertoo.

Nuorimmat värvätyistä ovat olleet vain 14-vuotiaita. Yhden AFP:n haastatteleman pakkovärvätyn mukaan Taleban värväsi 30–40 nuorta Kunduzin kaupungista.

– He vaativat meitä tarttumaan aseisiin ja liittymään heidän joukkoihinsa. Kun vanhempamme tulivat kysymään vapauttamistamme, he (Taleban) uhkasivat heitä aseillaan”, 17-vuotias Abdullah kertoo.

Lapsisotilaiden värvääminen ja heidän käyttönsä konflikteissa on kansainvälisen rikostuomioistuimen mukaan sotarikos.

Abdullah pakotettiin kantamaan sinkojen ja muiden aseiden ammuksia ja marssimaan äärijärjestön joukkojen mukana. Hänen vanhempansa onnistuivat vapauttamaan hänet noin kolmen tunnin kuluttua, mutta perheen valmistautuessa pakenemaan, äärijärjestön edustajat palasivat.

Tuntia myöhemmin, Abdullahille annettiin rynnäkkökivääri, ja hänet määrättiin hyökkäämään poliisin kasarmiin. Abdullah näki mahdollisuutensa karata, kun Talebanin joukot olivat kärsineet suuria tappioita hyökkäyksessään.

Abdullah ja hänen perheensä pääsi Kabuliin sen jälkeen, kun he olivat myyneet koko omaisuutensa, mukaan lukien ruokansa. Siitä lähtien he ovat nukkuneet puistossa olevassa teltassa kaupungin pohjoisosassa.

Britannia suunnittelee enimmillään 20 000 afganistanilaisen asuttamista pitkällä aikavälillä

Kello 8.15: Britannia kertoi tiistaina kaavailevansa enimmillään 20  000 afganistanilaisen asuttamista maahan pitkällä aikavälillä.

Turvapaikka tarjottaisiin ensimmäisen vuoden aikana 5 000:lle Talebaneja pakenevalle afganistanilaiselle. Asutettavien afganistanilaisten määrää kasvatettaisiin jopa 20 000:een tarkemmin määrittelemättömällä pitkällä aikavälillä.

Malli perustuu Britannian aiempaan Syyriasta paenneiden majoitushankkeeseen, jossa 20  000 ihmistä pääsi Britanniaan vuosina 2014–2021.

Brittihallinnon mukaan etusijalle asetetaan afganistanilaiset naiset ja lapset sekä muut ihmiset, joiden arvioidaan olevan suurimmassa vaarassa Talebanin hallinnon alla.

Noin 900 brittisotilasta on lähetetty Afganistaniin turvaamaan maan kansalaisten evakuointia.

Kabulin lentokentän läheisyydessä pahoinpidelty naisia ja lapsia

Kello 7.12: Brittimedia Guardian on saanut useita ilmoituksia Kabulin lentokentän läheisyydessä tapahtuneista väkivaltaisuuksista.

Useat ulkomaalaiset toimittajat ja kuvaajat ovat viestipalvelu Twitterissä raportoineet tapauksissa, joissa esimerkiksi naisia ja lapsia olisi hakattu ja heiltä olisi varastettu matkatavaroita.

Joe Biden ja Boris Johnson kutsuvat G7-maiden johtajat koolle

Kello 6.20: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Britannian pääministeri Boris Johnson keskustelivat Afganistanista tilanteesta tiistaina ja kertoivat, että G7-maiden johtajat keskustelevat aiheesta ensi viikolla, Valkoinen talo tiedottaa.

Yhdysvallat kertoo evakuoineensa Afganistanista 3 200 ihmistä

Kello 6.18: Yhdysvaltain joukot ovat evakuoineet tähän mennessä yli 3  200 ihmistä Afganistanista, heistä 1  100 tiistain aikana, kerrotaan Valkoisesta talosta.

Nimettömänä puhuneen virkailijan mukaan evakuoitujen joukossa on Yhdysvaltain henkilöstön lisäksi lähes 2  000 afganistanilaista.

Aiemmin Yhdysvallat kertoi aikovansa kuljettaa Afganistanista pois yli 30  000 ihmistä.

Britannia kertoi tiistaina kaavailevansa enimmillään 20  000 afganistanilaisen asuttamista maahan pitkällä aikavälillä.

Tiistai 17.8.

Yhdysvallat: Taleban sallimassa siviileille pääsyn Kabulin lentoasemalle

Kello 22.36: Afganistanissa vallan ottanut ääriliike Taleban on Yhdysvaltojen mukaan sallimassa siviileille pääsyn Kabulin lentoasemalle. Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan kertoi toimittajille asiasta Valkoisessa talossa, uutisoi muun muassa CNN.

Sullivanin mukaan Yhdysvallat neuvottelee parhaillaan ääriliikkeen kanssa siitä, missä aikataulussa se voisi evakuoida kansalaisensa ja sille työskennelleet afganistanilaiset pois maasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan evakuoitavia ihmisiä on tuhansia.

Yhdysvaltain hallinnon käsitys on, että Taleban olisi valmis sallimaan pääsyn lentoasemalle elokuun loppuun asti.

Useiden lähteiden mukaan Taleban olisi tarkastuspisteillään rajoittanut afganistanilaisten pääsyä lentoasemalle. Brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan osa maasta pois pyrkivistä odottaa lisäksi yhä viisumeitaan piilossa pysytellen.

Myös Sullivan vahvisti kysyttäessä, että oli kuullut raportteja Talebanin tiesuluista, joilla ihmisiä oli käännytetty pois ja jopa lyöty. Sullivanin mukaan asia otetaan esille ääriliikkeen edustajien kanssa.

Yhdysvaltain asevoimien edustaja kertoi aiemmin, että maanantaina Afganistanista oli evakuoitu yli 700 ihmistä, joista noin 150 on Yhdysvaltain kansalaisia.

Yhdysvaltojen olisi mahdollista evakuoida Afganistanista jopa 9 000 ihmistä päivässä, kenraalimajuri William Taylor sanoi tiistaina puolustusministeriön lehdistötilaisuudessa. Lentoja voisi Taylorin mukaan lähteä Kabulista tunneittain. Yhteensä Yhdysvallat aikoo kuljettaa pois maasta yli 30 000 ihmistä, uutistoimisto AFP kertoo.

Yhdysvaltojen toimintaa Afganistanissa on kritisoitu laajasti. Yksi esiin noussut kysymys on lähetystön henkilöstön ja afganistanilaisten yhteistyökumppaneiden evakuointien myöhäinen aloitus.

Päätöstä puolustaneen turvallisuusneuvonantaja Sullivanin mukaan Yhdysvallat halusi viestiä luottamusta Afganistanin hallitukseen. Monet hallinnon edustajat ja tukijat olivat pyytäneet maata lykkäämään joukkoevakuoinnin aloittamista, Sullivan sanoi.

–  Luottamuksen viestiminen ei selvästikään pelastanut hallitusta, mutta se oli silti perusteltu päätös, Sullivan muotoili CNN:n mukaan.

EU:n Borrell: Taleban voitti sodan, meidän on keskusteltava heidän kanssaan

Kello 21.06: EU:n on keskusteltava Afganistanin vallanneen ääriliike Talebanin kanssa, sanoo EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. Hän perustelee asiaa sillä, että Taleban on voittanut sodan.

Borrell kuitenkin painotti, että ei tarkoita keskustelulla Talebanin hallinnon nopeaa virallista tunnustamista.

–  Kyse ei ole virallisesta tunnustamisesta, vaan siitä, että heidän kanssaan on tultava toimeen, Borrell sanoi tiistaina.

–  Jos haluamme, että 400 ihmistä – EU:n delegaatioille työskennelleet afganistanilaiset ja heidän perheensä – pääsee lentoasemalle, meidän ymmärrettävästi pitää puhua siitä Talebanien edustajille, Borrell havainnollisti.

Useiden lähteiden mukaan lentoasemaa vartioivat talebanit päästävät läpi ulkomaiden kansalaisia, mutta afganistanilaisten on vaikea päästä asemalle.

Borrellin mukaan keskustelut on syytä aloittaa mahdollisimman pian, jotta humanitaarinen ja mahdollinen maahanmuuttoon liittyvä katastrofi voidaan välttää. Hänen mukaansa esille pitää ottaa myös se, miten ulkomaisten, esimerkiksi länsimaita uhkaavien, terroristien paluu Afganistaniin estetään.

EU-maiden ulkoministerit keskustelivat Afganistanin tilanteesta tiistaina. Saksan ulkoministeri Heiko Maas painotti rauhanomaisen hallinnon vaihdon tärkeyttä.

Maasin mukaan Talebania arvioidaan nyt sen toiminnan perusteella. Teoista riippuu, voiko järjestön lausuntoja uskoa, Maas sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto piti tiedotustilaisuuden Afganistanista

Kello 18.44: Euroopan unionin ulkoministerit kokoontuivat ylimääräiseen kokoukseen tiistaina 17. elokuuta videoyhteydellä. Suomea kokouksessa edusti ulkoministeri Pekka Haavisto. EU:n epävirallisessa ulkoministerikokouksessa keskusteltiin Afganistanin tilanteen kehittymisestä elokuussa 2021.

Lue lisää: Kabulista oli tiistai-iltaan mennessä evakuoitu kaikkiaan 21 Suomen kansalaista – Tiedossa ei ole moniko on päässyt Suomeen asti

Kokousta seuranneessa lehdistötilaisuudessa Haavisto kertoi, että Kabulista on saatu tiistain aikana neljä suomalaista lisää turvaan. Myöhemmin ulkoministeriö korjasi, että evakuoituja Suomen kansalaisia on kolme. Heidät on tuotu kansainvälisillä lennoilla.

Eilen maanantaina Kabulista pääsi pois 18 Suomen kansalaista.

Evakuoimista hankaloittaa se, etteivät kaupalliset tilauslennot voi laskeutua Kabuliin, vaan evakuoinnit on tehtävä sotilaskoneilla.

Haavisto kertoo myös, että kokouksessa käytiin keskustelua pakolaisvirtojen hallinnasta.

– Monet EU-ministerit esittivät toiveen siitä, että toivottavasti ei tule kontrolloimatonta pakolaisvirtaa ja että meidän tulisi vedota Talebaniin siinä, että he sallisivat ihmisten elää maassa normaalia elämää.

Afganistanissa maan sisäisiä pakolaisia on jo nyt liikkeellä, Haavisto kertoo.

Mahdollisessa turvallisuusriskissä olevia tulee turvata, Haavisto sanoo. Heitä ovat muun muassa naiset, kansalaisjärjestötoimijat, journalistit, tulkit ja muut alihankkijat.

Oikaisu 17.8.2021 kello 21.02: Ulkoministeriön mukaan Kabulista on saatu tänään turvaan 3 Suomen kansalaista, ei 4, kuten ulkoministeri Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa. Eilen Kabulista pääsi pois 18 Suomen kansalaista.

Taleban: Naisten oikeudet toteutuvat sharia-lain mukaisesti

Kello 18.18: Taleban pitää tiedotustilaisuutta Kabulin mediakeskuksessa, jota Afganistanin hallitus oli aiemmin käyttänyt. Äärijärjestö pitää ensimmäistä mediatilaisuutta maan valtaamisen jälkeen.

Myös Talebanin poliittisen johtajan Abdul Ghani Baradarin on kerrottu saapuneen Afganistaniin.

Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid onnitteli maata Talebanien voitosta, kertoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja brittiläinen BBC. Mujahid ilmoitti aiemmin päivällä, että median edustajat ja toimittajat voivat tulla tilaisuuteen.

Mujahidin mukaan liike vakuuttaa kansainväliselle yhteisölle, että ketään ei vahingoiteta. Mujahid kuitenkin painotti, että liikkeellä on oikeus toimia uskonnollisten periaatteidensa mukaisesti.

Taleban-järjestö sanoi tilaisuudessa, että naisten oikeudet toteutuvat sharia-lain mukaisesti.

– Haluamme vakuuttaa kansainväliselle yhteisölle, että emme syrji naisia, Mujahid totesi.

Julkisissa lausunnoissaan Taleban on esiintynyt Kabulin valtaamisesta saakka huomiota herättävän maltillisesti.

Lupauksiin on suhtauduttu epäilevästi, Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa Talebanin paluu valtaan on herättänyt suurta huolta.

Taleban tuli edellisellä valtakaudellaan 1990-luvulla kuuluisaksi mielivaltaisista tuomioista, naisten sulkemisesta kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle ja ankarista rangaistuksista, julkisia hirttäjäisiä myöten.

Lue lisää: Naisten oikeudet toteutuvat Afganistanissa vastedes sharia-lain mukaisesti, kertoi Talebanin edustaja: ”Naiset tulevat toimimaan yhteiskunnassamme hyvin aktiivisesti, omien puitteidemme sisällä”

Yhdysvaltain ilmavoimien kone Qatariin täyttyi 15. elokuuta ääriään myöten täyteen. Lentokoneessa evakuoitiin 640 afganistanilaista.

Naton pääsihteeri syyttää Kabulin romahduksesta Afganistanin hallintoa

Kello 17.20: Puolustusliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg syyttää Afganistanin hallitusta maan pääkaupungin Kabulin joutumisesta ääriliike Talebanin käsiin.

Stoltenbergin mukaan Afganistanin poliittiset johtajat epäonnistuivat sekä Talebanin vastustamisessa että rauhanomaisen, kansan kaipaaman ratkaisun neuvottelemisessa.

Talebanin nopeus Afganistanin valtaamisessa pääsi yllättämään Naton, Stoltenberg myönsi puhuessaan tiistaina medialle.

Yhdysvaltojen rinnalla myös Nato aloitti joukkojensa vetämisen Afganistanista toukokuussa.

Suomi keskeyttää kehitysyhteistyönsä Afganistanissa

Kello 15.13: Suomi keskeyttää kehitysyhteistyönsä Afganistanissa. Ulkoministeriön mukaan jatkon edellytyksiä ja muotoja arvioidaan yhdessä kansainvälisen yhteisön ja kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen kanssa tilanteen selkeytyessä.

Afganistan on ollut Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa viime vuosina. Suomen tuki maan humanitaariseen apuun, kansainvälisten järjestöjen työhön ja miinanraivaukseen on ollut noin 30 miljoonaa euroa vuodessa.

–  Meidän on katsottava tilanteen kehittymistä. Suomi ei ole kuitenkaan hylkäämässä Afganistanin kansaa, sen lapsia, naisia, miehiä, toimittajia, lääkäreitä, miinanraivaajia tai ihmisoikeustaistelijoita, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) tiedotteessa.

Skinnarin mukaan avun tarve Afganistanissa jatkuu, mutta sen antamisen edellytykset ovat muuttuneet.

– Suomen ja kansainvälisen yhteisön pitkäaikaisen tuen ansiosta Afganistanissa on nyt enemmän koulutettuja ja terveempiä kansalaisia kuin jos emme olisi tehneet maassa kehitysyhteistyötä. Tämä ei häviä minnekään, Skinnari sanoo.

Hänen mukaansa Suomen tavoite on yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa suojella saavutettuja tuloksia. Suomi edellyttää, että kumppanit noudattavat ihmisoikeuksia.

Täydennys 17.8.2021 kello 15.26: Täydennetty Ville Skinnarin kommenteilla.

Bild: Toinen saksalainen evakuointikone laskeutunut Kabuliin

Kello 14.35: Saksalaislehti Bildin tietojen mukaan toinen saksalainen sotilaskone on laskeutunut Kabulin lentokentälle.

Lehden tietojen mukaan lennoille on annettu erityissäännöt, ja koneeseen voidaan ottaa niin monta ihmistä kuin siihen mahtuu. Koneen on määrä kuljettaa evakuoitavia ihmisiä pois Afganistanista.

Aiemmin kerrottiin, että ensimmäinen saksalainen evakuointilento sai kyytiinsä vain seitsemän ihmistä Kabulista.

YK kehottaa kieltämään pakkopalautukset Afganistaniin

Kello 14.32: YK kehottaa kaikkia maita kieltämään Afganistanista lähteneiden pakkopalauttamisen maahan. Palautuskielto koskisi myös turvapaikanhakijoita, joiden turvapaikkahakemus on hylätty.

YK-järjestö perusteli vaatimustaan sillä, että turvallisuus- ja ihmisoikeustilanne on heikentynyt Afganistanissa nopeasti.

Pakolaisjärjestön tiedottaja Shabia Mantoo kiitteli sitä, että useat Euroopan maat ovat pysäyttäneet kaikki pakkopalautukset Afganistaniin. Hän sanoi toivovansa, että muut maat seuraavat nopeasti esimerkkiä.

Afganistanin kansalaiset palaavat takaisin Afganistaniin Pakistanin ja Afganistanin rajanylityspaikalta Chamanista 17. elokuuta 2021.

Uganda ottaa vastaan 2000 Afganistanin pakolaista Yhdysvaltojen pyynnöstä

Kello 14.03: Uganda kertoo hyväksyneensä Yhdysvaltojen pyynnön ottaa tilapäisesti vastaan yhteensä 2000 Afganistanista pakenevaa ihmistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

– He tulevat olemaan täällä tilapäisesti kolme kuukautta, ennen kuin Yhdysvaltain hallitus siirtää heidät muualle, Ugandan asiasta vastaava ministeri Esther Anyakun Davinia sanoi Reutersin mukaan.

Reutersin mukaan ei ole tiedossa, milloin pakolaiset saapuvat Ugandaan.

Myös Albania ja Kosovo ovat hyväksyneet Yhdysvaltojen pyynnön ottaa vastaan Afganistanin pakolaisia.

Saksa on keskeyttänyt kehitysavun Afganistanissa, pyrkii evakuoimaan ne paikalliset työntekijät, jotka haluavat lähteä

Kello 13.49: Saksa on keskeyttänyt Afganistanin kehitysavun, asiasta vastaava ministeri Gerd Müller kertoi tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Valtion kehitysyhteistyö on toistaiseksi keskeytetty, Müller sanoi Rheinische Post -lehden haastattelussa.

– Työskentelemme vauhdilla evakuoidaksemme Afganistanista ne paikalliset kehitysviranomaiset ja kansalaisjärjestöjen työntekijät, jotka haluavat lähteä.

Taleban-taistelijat liikkuvat ympäriinsä lava-autolla Kabulissa Kote Sangin markkina-alueella.

Saksan presidentti kritisoi länsimaita Kabulin lentokentän kaoottisista tapahtumista

Kello 13.48: Saksan presidentti kritisoi tiistaina länsimaita Kabulin Hamid Karzain lentokentän kaoottisista tapahtumista maanantaina.

– Epätoivon kuvat Kabulin lentokentältä ovat häpeällisiä lännelle, presidentti Frank-Walter Steinmeier sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. Steinmeier kutsui Afganistanin tilannetta "inhimilliseksi tragediaksi, josta jaamme vastuun".

Steinmeierin mukaan Saksalla on vastuu tehdä kaikkensa tuodakseen kansalaisensa ja heitä auttaneet ihmiset turvaan. Lisäksi Saksan on hänen mukaansa autettava myös uhan alla olevia ihmisiä Afganistanissa, kuten esimerkiksi naisia.

Saksa lähetti joukkojaan Afganistaniin lähes kahden vuosikymmenen ajan osana Yhdysvaltojen johtamaa operaatiota. Saksa veti viimeiset joukkonsa kotiin kesäkuun lopussa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli ilmoittanut päätöksestään vetäytyä Afganistanista.

Kreikka ei halua olla "Euroopan portti" Afganistanista mahdollisesti saapuville pakolaisille

Kello 13.33: Kreikka ei halua, että siitä tulee saapumispiste kotimaastaan Euroopan unioniin pakeneville afganistanilaisille, Kreikan maahanmuuttoministeri Notis Mitarachi sanoi tiistaina. Samalla hän vaati EU:lta yhteistä vastausta Afganistanin kriisiin.

Kreikka oli vuoden 2015 pakolaiskriisin etulinjassa, kun lähes miljoona Syyrian, Irakin ja Afganistanin aluelta paennutta ihmistä saapui sen saarille. Nyt Kreikka on monien muiden EU-maiden tavoin huolissaan siitä, että Afganistanin tilanne käynnistää kriisin uudelleen.

– Sanomme selvästi, ettemme ole emmekä voi olla Euroopan portti pakolaisille ja siirtolaisille, jotka yrittävät tulla Euroopan unioniin, Mitarachi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan paikalliselle televisiokanavalle.

EU:n ulkoministerit pitävät tiistaina kokouksen keskustellakseen Afganistanin tilanteesta. Kreikka on Reutersin mukaan pyytänyt, että asiasta keskustellaan myös EU:n sisäministerien kokouksessa keskiviikkona.

WHO huolissaan koronaviruksen leviämisestä Afganistanissa

Kello 13.21: Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan koronaviruksen leviämisestä Afganistanissa, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Äärijärjestö Talebanin etenemisen aiheuttama sekasorto Afganistanissa on hidastanut rokotuksia, WHO:n tiedottaja Tarik Jasarevic sanoi Reutersin mukaan.

Jasarevic kertoi myös YK:n tiedotustilaisuudessa, että Kabulin Hamid Karzain lentokentällä eilen maanantaina ollut kaaos on hidastanut lääkinnällisten tarvikkeiden toimituksia.

Tältä näytti Kote Sangin kauppa-alueella Kabulissa tiistaina 17.8.2021.

Sotilaat Afganistaniin alun perin lähettänyt ex-presidentti Bush "syvästi surullinen" tilanteesta

Kello 13.18: Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush sanoo seuranneensa "syvästi surullisena" tapahtumia Afganistanissa. Bush lähetti amerikkalaisjoukot Afganistaniin kuukausi syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001.

Bush ei kadu lausunnossaan operaation aloittamista, vaan kiittelee amerikkalaisjoukkoja, jotka hänen mukaansa estivät uhrauksillaan terrori-iskut Yhdysvaltoja vastaan kahden vuosikymmenen ajan.

Samalla Bush korostaa Yhdysvaltain velvollisuutta evakuoida Taleban-hallinnon uhkaamat afganistanilaiset pois maasta ilman turhia byrokraattisia viiveitä.

Taleban aikoo ottaa vastuun siviilien suojelusta

Kello 12.05: Taleban ilmoitti tiistaina ottavansa vastuun siviilien suojelusta.

– Tällä hetkellä meitä koetellaan, koska nyt olemme vastuussa ihmisten turvallisuudesta, sanoi järjestön johtoon lukeutuva Abdul Ghani Baradar.

Kabulin asukkaat kertoivat Tolo Newsille toivovansa, että erityisesti naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia kunnioitetaan. He myös vetosivat rauhan ja hiljaisuuden puolesta.

Taleban käy keskusteluja maan tulevasta hallituksesta Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Järjestö on Tolo Newsin mukaan yhteydessä Afganistanin poliittisiin puolueisiin.

Abdul Ghani Baradar sanoi kesäkuussa, että naisia ​​ja vähemmistöjä olisi suojeltava tulevassa Afganistanissa ja että "olisi tarjottava" tilat naisille, jotta he voivat työskennellä ja saada koulutusta.

Vuosina 1996–2001 Taleban hallitsi suurinta osaa Afganistanista kovin ottein. Tuolloin etenkin naisten asema oli hyvin kehno.

USA:n puolustushallinnossa harmitellaan sitä, miksei varoituksia Afganistanista kuunneltu Washingtonissa ajoissa

Kello 10.53: Yhdysvaltain puolustusministeriössä Pentagonissa seurattiin maanantaina masentuneina ja avuttomina kuvia evakuointikaaoksen vellomisesta Kabulin lentokentällä Afganistanissa.

AFP:lle nimettömänä puhuneen sotilasviranomaisen mukaan amerikkalaispäättäjiä oli varoitettu jo kuukausikaupalla siitä, että tilanne oli kehittymässä vaaralliseksi.

Presidentti Joe Biden päätti jo huhtikuussa, että amerikkalaisjoukot vetäytyvät Afganistanista 11. syyskuuta mennessä. Myöhemmin takarajaa aikaistettiin elokuulle.

Heti Bidenin ilmoituksen jälkeen Pentagonissa ryhdyttiin valmistelemaan suurimittaisia evakuointeja Afganistanista. Muualla hallinnossa pidettiin kuitenkin kiinni huomattavasti hitaammasta erikoisviisumien myöntämisen periaatteesta.

Bidenin hallinnossa oletettiin, että sen tukema Afganistanin hallinto pysyy vallassa vielä useiden kuukausien ajan. Puolustusministeriössä syyttävä sormi osoittaa muun muassa ulkoministeriöön, jonka johdossa viisumiprosessit ovat.

Maanantaisessa puheessaan Biden vyörytti syytä Talebanin odotettua nopeammasta etenemisestä taisteluhaluttomille Afganistanin joukoille. Presidentin mukaan myös evakuointien viivästymiseen löytyy osaselitys Afganistanista.

–  Afganistanin hallitus ja sen tukijat kehottivat meitä olemaan järjestämättä massaevakuointeja, jotta vältyttäisiin uskottavuuskriisiltä, kuten he asian ilmaisivat, Biden kertoi.

Ensimmäinen ranskalainen evakuointilento laskeutui viime yönä Abu Dhabiin

Kello 10.28: Ensimmäinen ranskalainen sotilaslentokone, joka kuljetti Afganistanista evakuoituja ranskalaisia, laskeutui viime yönä Abu Dhabiin. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan Ranskan puolustusministeri Florence Parly.

Parlyn mukaan Ranska pyrkii jatkamaan evakuointilentoja Afganistanista.

Ranskan kansalaiset ja heidän afganistanilaiset kollegat olivat Kabulin lentokentällä valmiudessa nousemaan ranskalaiseen sotilaskoneeseen evakuoitaviksi 17. elokuuta 2021.

Afganistanilaiset odottavat Ranskan Kabulin suurlähetystön ulkopuolella lähtöä Afganistanista.

Taleban viestinyt Whatsappin välityksellä kabulilaisille ja pyytänyt ilmiantamaan "vastuuttomasti käyttäytyviä"

Kello 10.19: Taleban on julistanut itsensä kaupungin turvajoukoksi ja esimerkiksi määrännyt kabulilaisia ilmiantamaan aseistettujen yksilöiden "vastuuttoman käytöksen" äärijärjestölle, kertoo Washington Post.

Lehden mukaan Taleban on viestinyt Kabulin asukkaille käyttämällä Facebookin omistamaa Whatsapp-viestipalvelua. Taleban on aloittanut aseiden keräämisen Kabulin asukkailta, kertoi uutistoimisto Reuters eilen maanantaina.

Facebook on nimennyt Talebanin terroristijärjestöksi ja kieltänyt sen ja sitä tukevien viestien levittämisen alustallaan, kertoo Reuters. Se on myös sanonut poistavansa Talebaniin yhteyksissä olevat tilit.

Taleban on toiminut aktiivisesti myös Twitterissä, jossa sillä on Reutersin mukaan satojatuhansia seuraajia. Twitter ei kertonut Reutersille suoraan, miten se aikoo käytännössä toimia äärijärjestön suhteen. Youtube ei Reutersin mukaan ole kommentoinut aikoko yhtiö kieltää Talebanin toiminnan alustoillaan.

Saksalainen sotilaskone sai kyytiinsä vain seitsemän ihmistä Kabulista

Kello 9.45: Saksalaisen sotilaslentokoneen kerrotaan lähteneen Kabulista Uzbekistaniin vain seitsemän ihmistä kyydissään.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan saksalainen Bild-lehti on kertonut, että koneeseen oli alun perin määrä ottaa 57 suurlähetystön työntekijää ja 88 muuta Saksan kansalaista.

– Meillä oli vain hyvin vähän aikaa, ja siksi otimme mukaamme vain ne, jotka olivat todella paikalla nyt, Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer sanoi uutistoimisto Tagesschaun mukaan.

Ranskan sotilaskone evakuoi tiistaina ranskalaisia Kabulista, saksalainen sotilaskone odottaa Yhdysvaltojen lupaa

Kello 9.00: Ranskan sotilaslentokone laskeutui tiistaina Kabuliin noutamaan Ranskan kansalaisia, maan Kabulin suurlähetystö kertoo yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan. Lähetystön mukaan kone on lähtenyt lentoon kyydissään Ranskan kansalaisia.

Saksan sotilaslentokone odottaa tällä hetkellä Yhdysvaltojen lupaa lentää Afganistaniin auttamaan ulkomaalaisten ja paikallisen henkilökunnan evakuoimisessa, Saksan puolustus­ministeri Annegret Kramp-Karrenbauer kertoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Taleban julisti yleisen armahduksen Afganistanin hallinnon työntekijöille

Kello 8.50: Vallan Afganistanissa ottanut äärijärjestö Taleban on julistanut yleisen armahduksen maan hallinnon työntekijöille.

Tänään annetussa lausunnossa hallinnon toimihenkilöitä kehotettiin palaamaan tehtäviinsä.

Turkki aikoo rakentaa muurin afganistanilaisten pakolaisten vuoksi

Kello 8.17: Turkki on ilmoittanut rakentavansa muurin Iranin rajalleen mahdollisten Afganistanista tulevien pakolaisten vuoksi. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Uutistoimisto AFP:n mukaan muurista on määrä tulla lähes 300 kilometrin mittainen.

– Tehostamme työtämme ja vahvistamme ymmärrystä siitä, että rajamme ovat läpäisemättömät, Turkin puolustusministeri Hulusi Akarin kerrotaan sanoneen turkkilaisen Hürriyet Dailyn mukaan.

Talebanin haavoittama Malala Yousafzai BBC:lle: Maiden täytyy avata rajansa afganistanilaisille pakolaisille

Kello 6.12: Nobelin rauhanpalkinnon 17-vuotiaana voittanut pakistanilainen Malala Yousafzai sanoo, että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin täytyy suojella afganistanilaisia ihmisoikeus- ja naistenoikeusaktivisteja.

Nykyisin 24-vuotias Yousafzai sanoo Britannian yleisradio BBC:n haastattelussa, että maiden tulee avata rajansa afganistanilaisille pakolaisille.

Yousafzai joutui kotimaassaan äärijärjestö Talebanin kohteeksi puolustettuaan tyttöjen oikeutta koulutukseen. Talebanin jäsen ampui tätä päähän vuonna 2012.

Afganistanin urheilijat eivät pääse matkustamaan Tokion paraolympialaisiin

Kello 5.28: Afganistanin urheilijat eivät pääse osallistumaan Tokion kesäparalympialaisiin. Kansainvälinen paralympiakomitea vahvisti eilen, että äärijärjestö Talebanin vallattua Afganistanin kaksi urheilijaa ei kykene matkustamaan Japaniin.

Afganistanin pääkaupunki Kabulin lentokentällä tilanne on ollut kaoottinen, kun ulkomaalaisia on evakuoitu ja afganistanilaisia on yrittänyt paeta maasta.

Muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että taekwondossa kisaavan Zakia Khudadadin, 23, oli tarkoitus olla ensimmäinen afganistanilainen nainen, joka kilpailisi paralympialaisissa.

Yhdysvaltain sotilasvoimien rahtikone päästi yli 600 afganistanilaista kyytiinsä

Kello 2.33: Yhdysvaltain ilmavoimien kone on evakuoinut noin 640 afganistanilaista Kabulista, uutisoi turvallisuuteen ja asevoimiin erikoistunut yhdysvaltalainen Defense One -media.

Lehden mukaan kyse on suurimmista C-17-sotilasrahtikoneella kuljetetuista ihmismääristä.

Sunnuntaina koneen kyytiin pyrki satoja afganistanilaisia, joilla oli hyväksyntä evakuoitumista varten. Ihmiset pyrkivät koneeseen osittain auki olevasta rampista. Sen sijaan että ihmisiä olisi poistettu koneesta, miehistö päätti koneen lähtevän lentoon pakenevat ihmiset kyydissään.

Kone lensi Afganistanin pääkaupunki Kabulista Lähi-idässä sijaitsevaan Qatariin.

Maanantai 16.8.

Kabulin lentokenttä on taas toiminnassa

Kello 0.06: Kabulin lentokenttä on taas toiminnassa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Aiemmin kaikki saapuvat ja lähtevät lennot keskeytettiin lähes viideksi tunniksi. Keskeytys koski sekä sotilas- että siviililentoja.

Syynä keskeytykselle olivat lentokentän kiitoradalle tunkeutuneet väkijoukot, joita Yhdysvaltain, Turkin ja muiden maiden sotilaat yrittivät poistaa alueelta.

Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentoasema on vajonnut kaaokseen väkijoukkojen yrittäessä ulos maasta pääkaupunkiin edenneen äärijärjestö Talebanin joukkojen alta.

Presidentti Biden pysyy yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymispäätöksen kannalla

Kello 0.00: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden painotti maanantaina illalla tiedotustilaisuudessa pitämässään puheessa, että maan tarkoituksena ei koskaan ollut kansakunnan rakentaminen vaan terrorismin torjunta.

Hänen mielestään tuo tavoite saavutettiin: Osama bin Laden tapettiin ja al-Qaidan vaikutus maassa väheni. Bidenin mukaan hänen vaihtoehtonsa oli edellisen presidentin Donald Trumpin jäljiltä joko pitää kiinni yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymisestä tai kasvattaa joukkojen määrää uudelleen.

– Seison vakaasti vetäytymispäätöksen takana, Biden painotti useamman kerran.

– Kieltäydyn jättämästä tätä sotaa perinnöksi seuraajalleni. En voi vaatia joukkojamme taistelemaan loputtomasti.

Lisäksi Biden sanoi, ettei ole olemassa hyvää hetkeä vetäytyä sodasta.

Puheessaan hän toisaalta myönsi, että Taleban sai alueita valtaansa nopeudella, jota ei osattu etukäteen ennustaa. Toisaalta Biden osoitti sormella Afganistanin hallitusta. Hänen mukaansa Yhdysvallat antoi hallitukselle kaiken, mitä tämä tarvitsi.

– Hallitus romahti ilman taistelua ja pakeni. Yhdysvaltaisten ei tule taistella ja kuolla sodassa, jossa afganistanilaiset eivät itse taistele.

Biden painotti myös useamman kerran sitä, että vetäytymispäätös oli oikea yhdysvaltalaisten kannalta. Hänen mukaansa maassa yhä olevat pyritään kotiuttamaan turvallisesti. Yhdysvaltain joukot myös tukevat muiden maassa olevien lähtöä Kabulista.

– Jos Taleban hyökkää henkilöstöämme tai kansalaisiamme vastaan tai pyrkii estämään evakuointiamme, vastaiskumme on oleva voimakas, Biden sanoi.

Bidenin puhe oli julkisuudessa ensimmäinen sen jälkeen, kun Taleban otti Afganistanin haltuunsa.

Lomansa keskeyttänyt presidentti Biden pitää puheen Afganistanin tilanteesta

Kello 22.08: Lomansa keskeyttänyt Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää tänään puheen katastrofiksi äityneestä Afganistanin tilanteesta Valkoisessa talossa. Puheen on määrä alkaa ennen yhtätoista illalla Suomen aikaa.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan helikopterilla Washingtoniin palannut presidentti on kuullut kansallisen turvallisuuden viranomaisia Afganistanin tilanteesta ja evakuoinnin edistymisestä.

Bidenia oli kritisoitu kärkkäästi siitä, että Kabulin vajotessa kaaokseen presidentti vietti viikonloppunsa lomaillen Camp Davidin maaseutuhuvilalla poissa julkisuudesta.

Haavisto Ylelle: Suomen kansalaisten kotiuttamiseen voi mennä päiviä

Kello 21.54: Afganistanissa olevien Suomen kansalaisten turvalliseen kotiuttamiseen voi mennä päiviä, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi maanantain Yle TV1:n A-studiossa. Asiasta kertoi myös Yle Uutiset verkkosivullaan.

Ulkoministeriön tiedossa oli ennen sunnuntaita noin parikymmentä suomalaista, jotka olivat jättäneet matkustusilmoituksen. Viime päivinä ilmoituksia on tullut muutamia kymmeniä lisää.

– Osa on ollut siellä varmaan sukuloimassa tai viettämässä kesää, heidänkin auttamisensa maasta ulos on vielä edessä, Haavisto sanoi A-studiossa.

Suomen suurlähetystön työntekijät evakuoitiin varhain maanantaina aamulla.

A-studiossa Haavisto myös kommentoi sitä, millaisia pakolaisvirtoja Talebanin nousu saattaa aiheuttaa.

– Pahimmassa tapauksessa tulee suuria pakolaisvirtoja, hän sanoi.

Haavisto muistuttaa, että usein pakolaisvirta näkyy ensin naapurimaissa, mutta paine ei suinkaan sinne jää.

– Puhutaanko kymmenistä tuhansista, sadoista tuhansista vai jopa miljoonista, vielä emme sitä tiedä. Elämme kriittisiä päiviä sen suhteen, miten ihmiset kokevat turvallisuutensa kehittyvän.

Kabulin lentokentällä yhä sekasortoista

Kello 21.52: Taleban on Al Jazeeran mukaan eristänyt Kabulin lentoaseman terminaalin ja on myös ampunut varoituslaukauksia pitääkseen ihmiset poissa alueelta, kuvailee televisioyhtiön paikalla oleva toimittaja Rob McBride.

– Tilanne on todella kireä - toisella puolella on Yhdysvaltain asevoimat, toisella raskaasti aseistettu Taleban ja heidän välissään valtava satojen, ellei jopa tuhansien joukko epätoivoisia ihmisiä, hän kuvailee.

Ihmiset yhä liikuskelevat lentokentän kiitoradalla ja sen läheisyydessä, vaikka maassa alkaa pimeä jo laskeutua.

Guterres: Afganistan ei saa enää olla turvasatama terroristijärjestöille

Kello 21.51: YK:n pääsihteeri António Guterresin mukaan kansainvälisellä yhteistyöllä on varmistettava, ettei Afganistan ole enää turvasatama terroristijärjestöille.

Guterres esitti kommenttinsa Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostossa, joka kutsuttiin kiireellisesti koolle maanantaiksi New Yorkissa.

– Vetoan turvallisuusneuvostoon ja koko kansainväliseen yhteisöön: Meidän on pidettävä yhtä, työskenneltävä ja toimittava yhdessä tämän varmistamiseksi.

Hän myös kannusti valtioita varmistamaan, että ihmisoikeuksia Afganistanissa kunnioitetaan.

Kaikki lennot Kabulista on keskeytetty

Kello 21.50: Kaikki lennot, sekä siviili- että sotilaslennot, Kabulin lentokentältä on keskeytetty, kertoo uutistoimisto AFP. Asiasta uutistoimistolle kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön viranomaiset.

Keskeytyksen syy on lentokentän kiitoradoille kokoontunut siviilien massa, kertoi Pentagonin tiedottaja John Kirby.

– Yhdysvaltain ilmavoimat pyrkivät yhdessä Turkin ja muiden kansainvälisten ilmavoimien kanssa tyhjentämään alueen ihmisistä. Emme tiedä kuinka kauan siinä kestää, Kirby kommentoi maanantaina hieman ennen iltaseitsemää Suomen aikaa.

Samassa tilaisuudessa Kirby sanoi BBC:n mukaan, että Yhdysvaltain viranomaiset pystyvät siirtämään tuhansia ihmisiä lennoilla pois Kabulista, kunhan tällä hetkellä keskeytetyt lennot saadaan rullaamaan.

Kymmenet afganistanilaiset sotilaskoneet lensivät viikonloppuna Uzbekistaniin

Kello 20.49: Afganistanin pohjoinen rajanaapuri Uzbekistan kertoo pakottaneensa viikonlopun aikana yli 40 afganistanilaista rajan laittomasti ylittänyttä lentokonetta ja helikopteria laskeutumaan. Rajan ylitti viime päivinä kaikkiaan 22 sotilaslentokonetta ja 24 sotilashelikopteria. Ilma-alusten kyydissä oli kaikkiaan 585 Afganistanin armeijan sotilasta.

Uzbekistanin mukaan afganistanilaisalukset pakotettiin laskeutumaan Termezin lentokentälle maan eteläosissa lauantaina ja sunnuntaina.

Luvuissa on mukana myös aiemmin maanantaina Uzbekistanin julkisuuteen kertoma afganistanilainen sotilaslentokone, joka putosi maahan eteläisessä Uzbekistanissa.

Lentokoneen putoamisen syyksi kerrottiin yhteentörmäys sitä saattamassa olleen uzbekistanilaiskoneen kanssa. Viranomaisten mukaan lisäksi 158 sotilasta ja siviiliä on ylittänyt maateitse rajan Afganistanista Uzbekistaniin laittomasti.

Afganistanin naapurimaista myös Tadzhikistan kertoo päästäneensä yli sata afganistanilaista asevoimien jäsentä laskeutumaan sen eteläiselle Bohtarin lentoasemalle. Venäläisen uutistoimisto Ria Novostin mukaan sotilaat saapuivat kolmella eri lentokoneella.

Kaikkonen: Afganistanin hallinnon vaatimaton puolustuskyky ja puutteellinen maanpuolustamisen tahto oli yllätys ja pettymys

Kello 17.33: Afganistanin hallinnon vaatimaton puolustuskyky ja puutteellinen maanpuolustamisen tahto oli varmasti lännelle yllätys ja pettymyskin, arvioi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) uutistoimisto STT:lle.

–  Käytännössä Taleban pääsi melkein kävellen sisään Afganistanin kaupunkeihin lopulta Kabulia myöten.

Syitä Afganistanin hallinnon erittäin nopeaan romahtamiseen täytyy Kaikkosen mukaan analysoida tarkemmin lähiaikoina, mutta hän arvelee, että maassa ei ole riittävää perinnettä oman hallinnon ja maan puolustamiseen, eikä asevoimat ollut asianmukaisesti järjestäytynyt.

–  Tiedossa on, että esimerkiksi korruptio on ollut siellä vakava ongelma. Afganistanin puolustusministeriön joukoilla oli aivan nykyaikaistakin aseistusta, mutta ei ollut taitoa tai tahtoa niitä käyttää. Taistelumoraali oli selvästi todella vaatimaton.

Suomi on ollut osaltaan luomassa vakautta ja vapautta Afganistaniin oltuaan siellä mukana kansainvälisissä operaatioissa lähes 20 vuotta. Kaikkosta huolestuttaa, kuinka iso osa työstä valuu hukkaan.

–  Lähipäivät ja -viikot ovat hyvin kriittisiä, että miten vallanvaihto tapahtuu ja kuinka rauhanomaisin keinoin tässä eteenpäin päästään.

Huolia liittyy Kaikkosen mielestä myös Afganistanin tulevaan kehitykseen, kuten siihen, mikä on naisten asema jatkossa, saavatko erilaiset terroristiset joukot entistä vahvempaa jalansijaa maassa, voimistuuko Afganistanin asema huumekaupan keskuksena ja syntyykö pakolaisvirtoja eri suuntiin Afganistanista, myös Eurooppaa kohti.

–  Ehkä nämä ovat niitä päällimmäisiä kysymyksiä. Kansainvälisen yhteisön vakauttavaa voimaa tarvitaan ja on tärkeää, että YK ottaa vahvaa roolia siinä, miten tästä eteenpäin mennään.

Suomen joukot tulivat pois Afganistanista alkukesästä, kun koalitio alkoi vetäytyä operaatiosta. Kaikkonen pitää tärkeänä, että operaatioon osallistumisesta tehdään huolellinen analyysi.

Kaikkosen mukaan poliittisten tavoitteiden saavuttaminen sotilaallisin keinoin ei ole helppoa. Tästä on hänen mukaansa tuoretta näyttöä Afganistanin ohella myös esimerkiksi Irakista, Libyasta, Syyriasta ja Jemenistä. Tästä kaikesta huolimatta hän pitää perusteltuna, että Suomi osallistuu kansainväliseen kriisinhallintaan jatkossakin.

Analyytikot: Afganistanin vallannut Taleban jatkaa Al-Qaidan tukemista, mutta tekee sen aiempaa peitellymmin

Kello 17.00: Afganistanin haltuunsa ottanut äärijärjestö Taleban tukee terroristijärjestö Al-Qaidaa jatkossakin, mutta tekee sen peitellymmin kuin viimeksi maata hallitessaan ennen vuotta 2001. Näin arvioivat analyytikot uutistoimisto AFP:lle.

Talebanin avoin tuki Yhdysvaltain World Trade Centerin terroristi-iskut tehneelle Al-Qaidalle oli syynä Yhdysvaltain hyökkäykseen maahan vuonna 2001 ja talebanien syrjäyttämiseen vallasta. Analyytikkojen mukaan Taleban tuskin toistaa tätä strategista virhettä.

Järjestöjen väliset siteet ovat kuitenkin asiantuntijoiden mukaan yhä vahvat.

Suomeen tulevat afganistanilaiset majoittuvat aluksi vastaanottokeskuksiin

Kello 16.38: Maahanmuuttovirasto (Migri) valmistelee parhaillaan Suomeen saapuvien afganistanilaisten vastaanottoa. Koska kyseessä on kiireellinen operaatio, saapujat sijoitetaan aluksi vastaanottokeskuksiin, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen Migristä.

Tulijat sijoitetaan useisiin vastaanottokeskuksiin eikä Migri aio kertoa tarkemmin paikoista.

– Sieltä tullaan aika kovista olosuhteista ja varmaan aika traumaattistenkin vaiheiden jälkeen. Pyrimme takaamaan henkilöille sen, että he saavat asettautua rauhassa.

Hallitus on ilmoittanut, että afganistanilaiset saavat Suomessa oleskeluluvan, joten he eivät joudu normaaliin turvapaikkaprosessiin.

Nuutinen ei osaa vielä tarkkaan sanoa, kuinka pitkäksi aika vastaanottokeskuksessa muodostuu.

– Helposti puhutaan joistain viikoista ennen kuin he siirtyvät kuntiin.

Oleskelulupa humanitaarisella perusteella myönnetään Migrin mukaan aluksi neljäksi vuodeksi.

– Sitten kun heille saadaan oleskeluluvat, he siirtyvät kuntiin. Ely-keskukset ja kunnat sopivat keskenään oleskeluluvan saaneiden henkilöiden sijoittelusta, Nuutinen kertoo.

Migri kertoo varautuvansa valtioneuvoston päätöksen mukaiseen määrään eli maksimissaan 170 henkilöön. He koostuvat Suomelle, EU:lle ja Natolle työskennelleistä afgaaneista ja heidän perheenjäsenistään.

Nuutinen kertoo, että Migrillä ei ole vielä tietoa afganistanilaisten saapumisen ajankohdasta. Aikataulujen kommentoinnin hoitaa Nuutisen mukaan ulkoministeriö.

Afganistanilainen sotilaskone putosi maahan Uzbekistanissa

Kello 16.09: Afganistanilainen sotilaslentokone on pudonnut maahan naapurimaa Uzbekistanissa. Maan puolustusministeriö vahvistaa asian. Ministeriön mukaan lentokone ylitti laittomasti rajan, ja tapahtunutta tutkitaan.

Putoamisen syy on epäselvä. Aiemmin paikallisessa mediassa levinneiden tietojen mukaan lentokone putosi Uzbekistanin eteläisellä Surxondaryon alueella, jolla on yhteistä rajaa Afganistanin kanssa.

Uzbekistan kertoi sunnuntaina, että sen puolelle saapui 84 afganistanilaista sotilasta, jotka otettiin kiinni ja majoitettiin tilapäisesti.

Haavisto kertoi suomalaisten pelastamisesta Afganistanista

Kello 14.07: Suomeen evakuoidaan yhteensä 170 ihmistä, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto tiedotustilaisuudessa.

Haavisto kertoo, että määrään sisältyvät myös Suomelle työskennelleiden paikallisten ihmisten perheenjäsenet. Sen lisäksi evakuoidaan Afganistanissa olevat Suomen kansalaiset, joista 18 on poistunut maasta tänään, kerrotaan Helsingin Sanomissa.

Työntekijät on lennätetty Dohaan amerikkalaisella sotilaskoneella. Lähetystö on maanantaina suljettu toistaiseksi.

Haaviston mukaan Dohaan evakuoidut suomalaiset ovat kunnossa.

Jos lentokentälle olisi vapaapääsy Kabulissa, evakuoiminen olisi Haaviston mukaan suoritettu kahdessa päivässä. Nyt sekä lentokentälle pääsy että koneiden laskeutuminen ja lähtö on estetty, mikä voi hidastaa prosessia.

– On mahdoton antaa määräaikaa evakuoinneille, hän toteaa.

Haaviston mukaan evakuointi suoraan Suomeen olisi yksinkertaisinta, mutta tällä hetkellä se tapahtuu muiden sotilaskenttien kautta, kuten Dohan kautta.

– Meillä on yhteys niihin henkilöihin, joiden on määrä tietyillä koneilla päästä kohti Suomea. Yksi ongelma on nyt turvallinen pääsy kentälle ja kentän toiminta tällä hetkellä. Teemme evakuointityötä niin kauan, että ihmiset saadaan turvaan.

Kabulin kentän lennonjohto on yhdysvaltalaisten käsissä, ja evakuoinnit ovat riippuvaisia yhdysvaltalaisten toiminnasta.

Haaviston mukaan vielä Afganistanissa olevien paikallisten auttaminen riippuu siitä avusta, jota paikalla oleva kansainvälinen yhteisö pystyy tarjoamaan.

– Meillä ei ole maagista keinoa heidän turvallisuuteensa vaikuttaa, Haavisto toteaa.

Tällä hetkellä lähetystö on Haaviston mukaan suljettu turvallisuussyistä. EU:n suhde uuteen hallintoon on tällä hetkellä kysymysmerkki. Ihmisiä ei ole mahdollista lähettää takaisin Kabuliin, joten lähetystön palveluita ei tällä hetkellä ole tarjolla.

Päivitys 16.8. kello 17.11: Täydennetty uutiseen, että työntekijät lennätettiin Dohaan amerikkalaisella sotilaskoneella.

Ihmiset roikkuvat kiitotiellä rullaavissa kuljetuskoneissa

Kello 13.53: Afganistanin pääkaupungin Kabulin kentältä otetuissa videoissa näkyy, kuinka ihmiset juoksevat kiitotiellä rullaavien amerikkalaisten sotilaskoneiden vieressä.

Evakuointilennot eivät tällä hetkellä pääse lähtemään Kabulin lentokentältä, koska ihmiset, jotka yrittävät päästä pakenemaan maasta ovat kerääntyneet kiitoradoille, Saksan ulkoministeriön tiedottaja sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kuvien perusteella useita ihmisiä myös roikkuu C-17 -kuljetuskoneen kyljessä sen siipien alla. Videon on julkaissut muun muassa afganistanilainen Tolo News -kanava Twitterissä.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt myös videoita, joiden kerrotaan kuvaavan koneeseen tarrautuneiden ihmisten putoamista sen jälkeen, kun kone on noussut ilmaan. Videoiden aitoudesta ei ole täyttä varmuutta.

Väestöliitolla on suuri huoli paikallisista työntekijöistään Afganistanissa

Kello 13.12: – Tilanne on todella pelottava, sanoo kansainvälisten asioiden johtaja Elina Korhonen STT:lle.

Naisten seksuaalioikeuksia edistävää hanketta Afganistanissa vetävä Väestöliitto on huolissaan paikallisten työntekijöidensä turvallisuudesta. Hankkeesta Afganistanissa vastaavat paikallinen koordinaattori ja lääkäri. Lisäksi hanke työllistää osa-aikaisesti muuta henkilökuntaa. Suomalaisia ei ole töissä Afganistanissa.

–  Tällä hetkellä tilanne on todella pelottava ja hyvin sekava. Me emme saaneet useaan päivään Afganistanin päästä ketään kiinni, ei Whatsappilla, puhelimella eikä sähköpostilla, kertoo kansainvälisten asioiden johtaja Elina Korhonen Väestöliitosta.

–  Tämä meidän toimintamme ei luultavasti ole sellaista, jota tämä nykyinen hallinto (Taleban), jos sitä voi sanoa hallinnoksi, pystyisi hyväksymään.

Korhonen sanoo, että työntekijöiden turvallisuudesta ei voida tietää, vaikka Taleban on vakuutellut väkivaltaa vältettävän. Auki olevien klinikoiden turvallisuutta on pyritty parantamaan esimerkiksi niin, että ne jotka käyvät vielä klinikoilla töissä, liikkuvat takseilla omien autojensa sijasta, ettei heitä olisi niin helppo tunnistaa.

Väestöliitto odottaa nyt lisätietoja, mitä maassa seuraavaksi tapahtuu. Korhonen pohtii, miten kehitysyhteistyö pystyy Afganistanissa ylipäätään jatkumaan.

–  Meidän toimintamme pyrki siihen, että ihmisillä on itsemääräämisoikeus, mikä auttaa nuoria suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan. Jos ei pysty itse päättämään esimerkiksi lisääntymisestä ja naimisiin menosta, niin on mahdotonta kouluttautua ja osallistua työelämään, vaikka se olisi muuten sallittua, Korhonen kertoo.

Väestöliitto pyrkii selvittämään työntekijöidensä evakuointimahdollisuuksia, jos he itse sitä toivovat.

Satakunnan lennosto ei ole mukana operaatioissa Afganistanissa

Kello 12.46: Afganistanin tilanteella ei ole välitöntä vaikutusta Satakunnan lennostoon, kertoo Satakunnan lennoston esikuntapäällikkö ja insinöörieverstiluutnantti Harri Saarinen.

Satakunnan lennosto ei myöskään ole mukana missään operaatioissa Afganistanissa.

– Lennoston osallistuminen ei näytä tässä vaiheessa todennäköiseltä, Saarinen sanoo.

Lue lisää: Afganistanin tilanteella ei ole välitöntä vaikutusta Satakunnan lennostoon – ”Osallistuminen ei näytä tässä vaiheessa todennäköiseltä”

Kiina on valmis "kehittämään ystävällisiä suhteita" Talebaniin

Kello 12.37: Kiina ilmoitti maanantaina, että se on valmis "kehittämään ystävällisiä suhteita" Afganistanin Taleban-järjestöön.

Kiinan ulkoministeriö kommentoi naapurimaan tilannetta sen jälkeen, kun islamistinen Taleban oli ottanut Afganistanin hallintaansa.

Kiina totesi kunnioittavansa Afganistanin kansan oikeutta päättää itsenäisesti omasta kohtalostaan. Kiina on valmis jatkamaan ystävällisten yhteistyösuhteiden kehittämistä Afganistaniin, sanoi ulkoministeriön tiedottaja.

Kiina on ollut huolestunut siitä, että Afganistanista voisi tulla tukialue Kiinan uiguurivähemmistön separatisteille. Uiguurit ovat uskonnoltaan muslimeja.

Finnair ei lennä enää Afganistanin ilmatilassa

Kello 12.15: Finnair ei tästä päivästä lähtien käytä Afganistanin ilmatilaa, yhtiö kertoo Twitterissä.

Afganistanin ilmatilan kiertäminen pidentää hieman lentoaikaa. Muutos vaikuttaa Finnairin Bangkokin-lentoihin.

Useat suuret lentoyhtiöt ovat muuttamassa lentoreittejään välttääkseen Afganistanin ilmatilan.

Lentoseurannan verkkosivusto FlightRadar24 näytti, että muutamia kaupallisia lentoja suuntasi Afganistanin yli maanantaina aamukuudelta Suomen aikaa. Monia lentokoneita oli kuitenkin reititetty lentämään naapurimaiden Pakistanin ja Iranin yli.

Ruotsin suurlähetystön ruotsalainen henkilöstö evakuoitu Kabulista

Kello 11.43: Ruotsi on onnistunut evakuoimaan ruotsalaisen henkilöstönsä pois suurlähetystöstään Afganistanin Kabulista, kertoo ulkoministeri Ann Linde. Hänen mukaansa kyse on 19 henkilöstä, jotka Ruotsin ulkoministeriö oli aiemmin lähettänyt Afganistaniin.

Lähetystön paikallista henkilöstöä ei ole vielä kyetty evakuoimaan, Linde lisäsi.

Linden mukaan ruotsalaiset on siirretty Dohaan Qatarissa. Evakuoinnissa avustivat Yhdysvaltain helikopterit.

Venäjän suurlähettiläällä tapaaminen Talebanin kanssa Kabulissa

Kello 11.41: Venäjän Afganistanin suurlähettiläällä on tapaaminen äärijärjestö Talebanin kanssa Kabulissa tiistaina. Asiasta ilmoitti Venäjän ulkoministeriön virkamies Zamir Kabulov moskovalaisen radioaseman haastattelussa.

Kabulovin mukaan suurlähettiläs tapaa Talebanin "turvallisuuskoordinaattorin". Tapaaminen ei vielä merkitse sitä, että Venäjä olisi tunnustamassa Afganistanin uutta hallintoa.

Venäjän lisäksi ainakin Kiinan suurlähetystön toiminta on jatkumassa Kabulissa.

HS: Suomen suurlähetystön työntekijät ovat päässeet lähtemään Kabulista

Kello 11.28: Helsingin Sanomien kahdesta lähteestä saaman tiedon mukaan Suomen suurlähetystön työntekijät ovat päässeet lähtemään Kabulista.

HS:n tietojen mukaan he ovat lentäneet jonnekin Afganistanin lähimaahan.

Myös Puolustusvoimat on osallistunut suomalaisten suurlähetystön työntekijöiden hakemiseen Afganistanista. Suomi ei lähettänyt omaa sotilaskonetta Kabuliin, vaan lähetystön työntekijät pyritään hakemaan jonkin muun maan sotilaskoneella. Kyseessä oli ilmeisesti Yhdysvaltojen kone.

Silminnäkijät raportoivat kuolemantapauksista

Kello 10.52: Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä vallitsee täysi kaaos ihmisten pyrkiessä pois Taleban-liikkeen hallintaan päätyneestä maasta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan viisi ihmistä on kuollut Kabulin Hamid Karzain lentokentällä. Reuters kertoo asiasta silminnäkijätietoihin vedoten. Wall Street journal taas kertoo, että tapauksia olisi kolme. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Lue lisää: Kabulin lentokentällä täysi kaaos, amerikkalaissotilaat ampuivat varoituslaukauksia – silminnäkijähavaintojen mukaan ihmisiä on kuollut

Kaikkonen: Suomalaisten ja suomalaisille työskennelleiden afganistanilaisten turvallisuus on nyt tärkeintä

Kello 10.06: Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Afganistanissa olevien suomalaisten ja suomalaisille työskennelleiden afganistanilaisten turvallisuus on Suomelle tällä hetkellä "lähihetkien ja lähipäivien ykkösasia", uutisoi STT.

–  Tämän eteen valtioneuvosto tekee parhaillaan töitä, Kaikkonen sanoi puheessaan valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä.

Kaikkosen mukaan Afganistanin turvallisuustilanteen heikkeneminen on ollut länsimaisten joukkojen alueelta poistumisen jälkeen nopeampaa kuin etukäteen osattiin arvioida.

–  Valitettavasti tilanne Afganistanissa on luisunut nopeasti epäedulliseen suuntaan, ja käytännössä koko maa on jo talebanien hallussa. Kabulin keskushallinnon neuvotteluasemat ovat heikot ja on vain päivien tai tuntien kysymys, koska valta on kaikilta osin vaihtunut, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen toivoo, että lopullinen vallanvaihto Afganistanissa on rauhanomainen ja turvallinen myös Kabulissa olevalle kansainväliselle yhteisölle.

Suomi pyrkii saamaan suomalaiset turvaan vielä maanantaina

Kello 8.32: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi Ylen haastattelussa, että Suomi pyrkii saamaan Afganistanissa olevat suomalaiset turvaan tämän päivän aikana.

– Tämän päivän aikana pyritään varmasti siihen, että saadaan suomalaiset ja ne he henkilöt, jotka on päätetty evakuoida turvaan. Tietysti Kabulin lentokentän tilanne on sekava ja sieltä on lopetettu kokonaan siviililennot. Evakuointilentoja jatketaan tämän päivän aikana. Meidän diplomaattimme ovat kyllä turvassa.

Suomalaisille työskennelleiden afganistanilaisen ja heidän perheidensä evakuointi on Haaviston mukaan kiinni paljolti lentokentän järjestelyistä.

– Vetosimme viime yönä yhdessä yli 60 muun maan kanssa Afganistanin uuteen johtoon, jotta evakuointilennot saadaan järjestettyä.

Asiantuntija: On liian aikaista sanoa, pitääkö Taliban lupauksiaan

Kello 6.56: Tällä hetkellä on liian aikaista sanoa, pitääkö Taliban lupauksistaan kiinni, Wilson Centerin apulaisjohtaja Michael Kugelman kertoo yleisradioyhtiö BBC:lle.

Äärijärjestö on ilmoittanut, ettei se aio kostaa vihollisilleen päästyään valtaan.

Nykyinen Taliban on Kugelmanin mukaan ottanut käyttöönsä erilaisen julkisuusstrategian, kuin aiempina vuosina.

– Se, että heillä on englantia puhuva tiedottaja ulkomaista mediaa varten, kertoo siitä, että järjestö haluaa tulla hyväksytyksi.

Kansainvälisen yhteisön pitää kuitenkin olla Kugelmanin mukaan olla varovainen, sillä kyseessä ovat vasta mahdollisen Talibanin valtakauden alkuajat.

– On myös muistamisen arvoista, että kyseessä on brutaali militanttijärjestö, jolla on verenpunainen historia.

– Tulemme näkemään huomattavan muutoksen alueen geopoliittisissa liittolaisuuksissa tulevaisuudessa.

Lentoyhtiöt välttävät Afganistanin ilmatilaa

Kello 6.23: Useat kansainväliset lentoyhtiöt ovat kertoneet uutistoimisto Reutersin mukaan, että ne ohjaavat uudelleen lentojaan välttääkseen Afganistanin ilmatilaa.

Muun muassa United Airlines, British Airways ja Virgin Atlantic yhtiöt ovat ilmoittaneet, etteivät ne käytä enää maan ilmatilaa. Päätöksen taustalla ovat turvallisuushuolet, joita on noussut esiin sen jälkeen, kun äärijärjestö Taliban eteni maan pääkaupunkiin Kabuliin.

Yli 60 maata vaatii vapaata pääsyä maasta

Kello 6.19: Yli 60 maata Suomi mukaan lukien vetoavat äärijärjestö Talebania päästämään ulkomaalaiset ja maasta pois pyrkivät afganistanilaiset lähtemään Afganistanista. Asiasta uutisoivat useat kansainväliset mediat.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan yhteisessä lausunnossa vaaditaan pitämään Afganistanin tiet, lentokentät ja rajanylityspaikat auki.

Useissa medioissa tilannetta pääkaupunki Kabulin lentokentällä on kuvattu kaoottiseksi, kun ihmiset yrittävät päästä pois maasta.

Afganistanista on evakuoitu muun muassa kansainvälisiä diplomaatteja. Yhdysvaltain sotilasvoimat on lennättänyt noin 500 suurlähetystön työntekijää pois Kabulista, kertovat useat eri yhdysvaltalaismediat.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskustelemaan Afganistanin tilanteesta

Kello 00.36: YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu maanantaina keskustelemaan Afganistanin tilanteesta. Kokous alkaa Suomen aikaa kello 17 Yhdysvaltojen New Yorkissa YK:n päämajassa.

Kokouksessa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres antaa turvallisuusneuvoston jäsenille tilannekatsauksen Afganistanista.

Kokous järjestetään turvallisuusneuvoston kahden vaihtuvan jäsenmaan Viron ja Norjan pyynnöstä.

Guterres kehotti YK:n julkaisemassa lausunnossa äärijärjestö Talebania ja kaikkia muita osapuolia pysymään maltillisina, suojelemaan ihmishenkiä sekä varmistamaan humanitaarinen apu sitä tarvitseville.

Guterres sanoi lausunnossaan olevansa "erityisen huolissaan naisten ja tyttöjen tulevaisuudesta, joiden oikeuksia on suojeltava".

Suomen suurlähetystö suljetaan toistaiseksi, henkilökuntaa evakuoidaan maasta

Kello 00.18: Suomen ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan, että Suomen Kabulin-suurlähetystöllä ei ole enää toimintaedellytyksiä ja se suljetaan toistaiseksi. Edustusto ei ole avoinna yleisölle ja edustuston tavanomainen toiminta on keskeytetty.

Edustuston diplomaattinen henkilökunta on evakuoitumassa maasta, tiedotteessa kerrotaan.

Ulkoministeriö on 6.8. lähtien kehottanut kaikkia Suomen kansalaisia poistumaan maasta.

Ulkoministeriö on ollut yhteydessä Afganistaniin matkustusilmoituksen tehneisiin Suomen kansalaisiin ja Suomessa pysyvästi asuviin ulkomaalaisiin.

Ulkoministeriö avustaa konsuliapua pyytäneitä mahdollisuuksien mukaan. Suomen kansalaisia Afganistanissa kehotetaan olemaan yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen ensisijaisesti sähköpostitse paivystys.um@formin.fi tai puhelimitse +358 9 1605 5555.

Suomen kansalaisten evakuoinnin ja valtioneuvoston päätöksen mukaisen operaation valmistelu Suomen valtiolle työskennelleiden afgaanien kuljettamisesta kuitenkin jatkuu yhteistyössä muiden viranomaisten kesken

Biden lähettää tuhat sotilasta lisää auttamaan Kabulin evakuoinneissa

Kello 00.16: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on hyväksynyt tuhannen lisäsotilaan lähettämisen Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön virkailija. Sotilaat auttavat tuhansien yhdysvaltalaisten ja afganistanilaisten siviilien evakuoimisessa maasta.

Kaikkiaan Kabulissa on lähipäivinä 6  000 yhdysvaltalaista sotilasta.

Äärijärjestö Talebanin taistelijat etenivät sunnuntaina Kabuliin ja valtasivat muun muassa presidentin palatsin. Maasta pois pyrkivät ovat kerääntyneet Kabulin lentokentälle.

Taleban: "Sota Afganistanissa on ohi, olemme saavuttaneet haluamamme"

Kello 00.07: Talebanin tiedottaja kertoo Al Jazaaralle, että "sota Afganistanissa on ohi". Taleban on omien sanojensa mukaan "saavuttanut sen mitä haki, eli vapauden kansalleen ja itsenäisyyden maalleen".

Se millainen hallinto ja minkä tyyppinen johto Afganistaniin tulee, selviää tiedottajan mukaan pian.

Taleban vannoo tuovansa mukanaan turvaa kansalaisille ja olevansa valmiina keskustelmaan kaikkien afganistanilaisten tahojen kanssa.

Taleban sanoo, että presidentti Ghanin poistuminen maasta oli sille yllätys.

Satoja Yhdysvaltojen suurlähetystön työntekijöitä saatu evakuoitua Kabulista

Kello 23.07: Afganistanista on saatu evakuoitua jo useita satoja Yhdysvaltain lähetystön työntekijöitä, kertoo nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltain puolustushallinnon työntekijä.

Puolustusministeriön lähteen mukaan Kabulin lentokenttä on edelleen avoinna myös kaupallisille lennoille. Joidenkin lähteiden mukaan kentälle pääsevät enää vain evakuointilennot. Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kentällä vallitsee täysi kaaos.

Uutistoimisto AP:n mukaan sunnuntaina pakistanilainen lentoyhtiö PIA lennätti 370 ihmistä pois Kabulista, mutta Dubaissa majaansa pitävät Emirates sekä FlyDubai peruivat lentonsa.

Nato auttaa pitämään Kabulin lentokentän avoinna

Kello 22.59: Sotilasliitto Nato on luvannut auttaa pitämään Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän avoinna, vaikka äärijärjestö Taleban on valtaamassa kaupunkia.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoi sunnuntaina, että maan ilmavoimien lentokone lähtee auttamaan evakuoinnissa. Maasin mukaan Afganistanista evakuoitavat kuljetetaan Afganistanin nimeltä mainitsemattomaan naapurimaahan, josta he jatkavat siviililennoilla Saksaan.

Talebanit julistavat voittoaan presidentinlinnassa

Kello 22.57: Afganistanista paennut presidentti Ashraf Ghani kirjoitti Facebookissa, että suuri määrä ihmisiä olisi tapettu ja Kabul olisi tuhottu, jos hän olisi jäänyt maahan.

–  Taleban on voittanut. He ovat nyt vastuussa maanmiehiensä kunniasta, omaisuudesta ja suojelusta. Heillä on nyt edessään historiallinen testi. He joko säilyttävät Afganistanin nimen ja kunnian tai sitten he antavat etusijan toisille paikoille ja verkostoille, Ghani kirjoitti Facebookissa.

Kello 22.54: Kymmeniä Talebanin taistelijoita julistaa voittoaan Kabulissa sijaitsevassa presidentinlinnassa uutissivusto Al Jazeeran lähetyksessä.

– Maamme on vapautettu ja joukkomme ovat voittoisia Afganistanissa, yksi taistelijoista julistaa lähetyksessä.

Taistelijat kulkevat lähetyksessä ympäri linnaa ja esittelevät kameralle aseitaan.

Presidentti pakeni Uzbekistaniin

Kello 22.37: Uutissivusto Al Jazeera kertoo, että Afganistanin presidentti Ashraf Ghani, hänen henkilöstöpäällikkönsä sekä Ghanin vaimo ovat lähteneet Kabulista Taškentiin Uzbekistanin pääkaupunkiin.

Yhdysvallat lähettää Kabuliin vielä 1 000 uutta sotilasta

Kello 22.27: Yhdysvallat lähettää Kabuliin vielä 1 000 sotilasta lisää, aiemman 5 000 sotilaan lisäksi. Asiasta kertoi Pentagon.

Joukkojen tarkoitus on auttaa Afganistanissa olevien amerikkalaisten ja heitä auttaneiden paikallisten evakuoinnissa.

Suomen lähetystö Kabulissa suljettu

Kello 21.55: Suomen Kabulin-edustuston asiakaspalvelu on suljettu toistaiseksi. Suomen kansalaisia Afganistanissa kehotetaan olemaan yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen.

Ulkoministeriö kertoi aiemmin Twitterissään, että se on ollut yhteydessä Afganistaniin matkustusilmoituksen tehneisiin Suomen kansalaisiin ja Suomessa pysyvästi asuviin ulkomaalaisiin ja avustaa konsuliapua pyytäneitä mahdollisuuksien mukaan.

Ulkoministeriö kehotti 6. elokuuta kaikkia Suomen kansalaisia poistumaan Afganistanista.

Ghani: Poistuin Kabulista verenvuodon välttämiseksi

Kello 21.29: Afghanistanin presidentti Ashraf Ghani julkaisi sunnuntai-iltana Facebook-sivuillaan julkilausuman, jossa hän kertoi jättäneensä Kabulin ja sen presidentinpalatsin "verenvuodon välttämiseksi". Ghani ei kerro, mihin hän Kabulista pakeni. Presidentin huhuttiin aiemmin sunnuntaina lentäneen Tadžikistaniin.

Yle: Suomi sulkee suurlähetystön Kabulissa

Kello 21.24: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo Ylen uutisissa, että Suomi sulkee Kabulin-suurlähetystönsä. Suomen lähetystön työntekijät ovat Haaviston mukaan turvassa ja odottavat evakuointilentoa.

Useita räjähdyksiä Kabulissa

Kello 21.08: Afganistanin media raportoi useista räjähdyksistä Kabulissa.

YK:n turvallisuusneuvoston kokous maanantaina

Kello 20.55: Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto kokoontuu maanantaina aamulla hätäkokoukseen Afganistanin tilanteen vuoksi.

Ulko­ministeriö ei kommentoi Suomen suur­lähetystön tilannetta

Kello 20.46: Suomen suurlähetystö oli Kabulissa toiminnassa vielä sunnuntaina iltaseitsemän aikaan.

Suomen Afganistanin suurlähettiläs Pekka Kosonen tai ulkoministeriön Eteläisen Aasian yksikön päällikkö Veikko Kiljunen eivät halunneet kommentoida asiaa Helsingin Sanomien kysyessä evakuointitilannetta heiltä.

Kaikki kaupalliset lennot peruttu

Kello 20.41: Kaikki kaupalliset lennot Kabulista on peruttu. Sallittuja ovat enää sotilaalliset lennot, Naton edustaja kertoo.

Arabiemiraatit valmistelevat lentokenttiään Ranskan, Britannian, Euroopan unionin, Kanadan, Australian, Yhdysvaltojen, Saksan ja Egyptin evakuointilentokoneiden käyttöön. Asiasta kertoo Arabiemiraattien ulkoministeri.

Saksa kertoo lennättävänsä suurlähetystön työntekijänsä pois Kabulista vielä sunnuntain aikana.

Taleban: Liikkeen hallinnassa puolet Kabulista

Kello 20.13: Talebanin tiedottaja kertoo, että Taleban hallitsee tällä hetkellä yhdentoista kaupunginosan keskeistä aluetta. Kabul on jaettu 22 kaupunginosaan.

Talebanin hallussa olisi siis tämän mukaan puolet Kabulista.

Nato pyrkii auttamaan Kabulin lentokentän turvaamisessa

Kello 20.06: Nato kertoo auttavansa Kabulin lentokentän puolustamisessa. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo, että tavoite on pitää lentokenttä auki ja turvata muiden maiden henkilöstön evakuointi.

Stoltenberg on keskustellut Afganistanin tilanteesta Britannian pääministeri Boris Johnsonin ja Kanadan ulkoministerin sekä Tanskan ja Hollannin edustajien kanssa.

Ranska evakuoi Kabulin lähetystön lentokentälle ammuskelutiedoista huolimatta

Kello 19.37: Ranska evakuoi sunnuntai-iltana koko Kabulin-lähetystönsä lentokentälle, kertovat uutistoimistot. Samaan aikaan Yhdysvaltain lähetystö julkaisi verkkosivuillaan turvallisuushälytyksen, jossa Kabulissa vielä olevia yhdysvaltalaisia neuvottiin pysymään toistaiseksi poissa lentokentältä ammuskelun vuoksi.

Yhdysvaltojen suurlähetystö: Kabulin lentokentällä ammuskelua

Kello 19.06: Yhdysvaltain suurlähetystö kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Kabulin lentokentällä on raportoitu ammuskelua.

Kello 19.05: Yhdysvaltain Kabulin vt-lähettiläs Ross Wilson on siirtynyt noin kello 18 Suomen aikaa lähetystöstä Kabulin lentokentälle, kertoo uutiskanava CBS. Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi aiemmin sunnuntaina, että lähetystö on tarkoitus evakuoida "36 tunnin kuluessa".

Kabulilaislähteiden mukaan Taleban olisi ottanut illalla haltuunsa myös kansallisen tv- ja radioyhtiön RTA:n rakennuksen. Jos tieto pitää paikkansa, ovat Talebanin joukot vain parin kilometrin päässä lentokentältä.

Suomi evakuoi aiempaa päätöstä enemmän ihmisiä

Kello 18.43: Suomen hallitus on päättänyt laajentaa evakuointeja Kabulista. Aiemman päätöksen lisäksi Suomi voi ottaa enintään 40 entistä ja nykyistä Kabulin-edustuston työntekijää perheineen.

Valtioneuvosto päätti 15. elokuuta ylimääräisessä istunnossaan, että Afganistanista Suomeen voidaan ottaa vielä enintään 40 nykyistä ja entistä työntekijää mukaan lukien heidän perheensä. Tämä täydentää 13. elokuuta tehtyä päätöstä 130 henkilön ottamisesta Suomeen. Näin ollen Suomeen voidaan evakuoida Afganistanista 170 henkilöä.

Kyse on henkilöistä, jotka ovat pyytäneet Suomen valtiolta ottamista Suomeen. Tämä 40 hengen kiintiö sisältää työntekijät ja perheenjäsenet, ulkoministeriö kertoo.

Taleban: taistelijat ovat saavuttaneet presidentinpalatsin

Kello 18.38: Talebanin taistelijat ovat saavuttaneet presidentinpalatsin Kabulissa ja ottaneet sen hallintaansa, ääriliikkeen komentajat kertovat. Afganistanin hallinnon edustajat eivät ole vahvistaneet asiaa.

Talebanin tavoitteena täydellinen vallanvaihto

Kello 18.22: Talebanin johdosta kerrotaan uutistoimisto Reutersille, että Afganistaniin ei tulla muodostamaan minkäänlaista väliaikaista siirtymähallintoa.

Ääriliike kertoo pyrkivänsä täydelliseen vallanvaihtoon.

Kabulin poliisiasemia Talebanin hallussa

Kello 17.57: Kabulilaisten viestipalvelu Twitterissä ja afganistanilaisissa tiedotusvälineissä kertomien tietojen mukaan Talebanin joukot ovat saapuneet kaupunkiin sunnuntaina useista suunnista, vaikka nopeinta lähestyminen oli lauantai-iltana etelästä. Paikallisten mukaan Talebanin taistelijat ovat kaduilla useissa kaupunginosissa ja he ovat ottaneet haltuunsa useita pakenevan poliisin hylkäämiä poliisiasemia.

Kadut ovat paikallisten mukaan siviileistä tyhjinä, ostoskeskukset ja torit on suljettu. Oppilaitokset ja niiden asuntolat on evakuoitu.

Kabulilaissairaala: yli 40 haavoittunut Kabulin taisteluissa

Kello 17.57: Kabulilaisen sairaalan mukaan taisteluissa Kabulin laitamilla on haavoittunut ainakin 40 ihmistä. Sairaala kertoi tilanteesta Twitterissä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Talebanin asejoukkojen on kerrottu saaneen käskyn siirtyä kaupungin laitamilta kohti keskustaa.

Taleban etenee syvemmälle Kabuliin, kaupungissa ammuskelua

Kello 17.22: Uutistoimisto Reuters kertoo, että useassa kohteessa Kabulissa on raportoitu ammuskelua.

Kello 17.22: Taleban on antanut joukoilleen käskyn siirtyä Kabulin laitamilta syvemmälle kaupunkiin. Talebanin mukaan tarkoituksena on kaaoksen ja ryöstelyiden estäminen. Samalla Kabulissa kuultiin taisteluiden ääniä.

Taleban kertoi käskystä sen jälkeen, kun maan presidentti Ashraf Ghanin kerrottiin lähteneen maasta.

Kello 17.21: Taleban-lähteiden mukaan presidentti Ashraf Ghani luovuttaa eronsa jälkeen vallan väliaikaishallinnolle. Hallinnon delegaation on määrä matkustaa mahdollisesti jo huomenna Dohaan kertomaan Afganistanin tilanteesta. Kaupungissa ovat olleet pitkään käynnissä hallituksen ja talebanien aseleponeuvottelut.

STT: Presidentti poistunut maasta

Kello 17.05: Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on lähtenyt maasta, kertovat hallituslähteet medioille.

YK: Jopa 390 000 siviiliä voi joutua maansisäisiksi pakolaisiksi

Kello 16.55: YK:n mukaan jopa 390 000 afganistanilaista voi joutua maan sisäisiksi pakolaisiksi.

YK:n Afganistanin rauhanturvajoukot ovat varoittaneet, että jos väkivaltaisuudet eivät vähene huomattavasti, Afganistanissa voi tulla eniten siviiliuhreja yhdessä vuodessa sen jälkeen, kun YK on pitänyt asiasta kirjaa.

Kabulissa syntyi aiemmin sunnuntaina valtavia ruuhkia, kun ihmiset kiirehtivät koteihinsa.

Presidentin olinpaikka epäselvä

Kello 16.52: Epätietoisuus Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin kohtalosta kasvaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Ghani olisi mahdollisesti jo lähtenyt Tadžikistanin. Reutersin tieto perustuu lähteisiin Afganistanin sisäministeriössä.

Kabulia piirittävä Taleban puolestaan kertoi selvittävänsä, onko Ghani lähtenyt Kabulista vai ei.

Aiemmin sunnuntaina kerrottiin, että Taleban neuvottelisi presidentinpalatsissa maan hallinnon tulevaisuudesta. Ghanin on arveltu ilmoittavan erostaan vielä sunnuntain aikana.

Ruotsi evakuoi suurlähetystönsä

Kello 16.20: Ruotsin Kabulin-suurlähetystön henkilöstö evakuoidaan, kertoo maan ulkoministeri Ann Linde. Vielä lauantaina ministeri kertoi, että lähetystöön jää minimimiehitys.

Yhdysvaltojen suurlähetystön työntekijät poistuvat Kabulista

Kello 16.19: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Yhdysvaltain Agfanistanin suurlähetystön henkilöstä on poistumassa Kabulissa.

Henkilökunta siirtyy parhaillaan kohti lentokenttää.

Taleban sanoo olevansa valmis rauhanomaiseen vallanvaihtoon

Kello 16.18: Afganistanissa äärijärjestö Taleban on ilmoittanut haluavansa rauhanomaisen vallanvaihdon maassa lähipäivinä.

–  Haluamme muodostaa kattavan islamilaisen hallituksen, jossa kaikilla afganistanilaisilla on edustus. Tulette näkemään sen tulevaisuudessa, kun valta vaihtuu rauhanomaisesti, vakuutti talebanien aselevosta neuvottelevaan ryhmään Qatarissa kuuluva Suhail Shaheen yleisradioyhtiö BBC:lle.

Nato pyrkii turvaamaan Kabulin lentokentän toiminnan

Kello 16.04: Sotilasliitto Nato kertoi sunnuntaina pyrkivänsä turvaamaan Kabulin lentokentän toiminnan.

Talebanin asejoukot ovat kaupungin laitamilla ja äärijärjestö on luvannut takaavansa maasta lähtevien turvallisuuden. Erityisesti ulkomaalaisia evakuoidaan parasta aikaa lentokentän kautta.

Afganistanin puolustusministeri vakuutti puolustusvoimien olevan sitoutunut

Kello 15.37: Afganistanin puolustusministeri Bismillah Mohammadi vakuutti sunnuntaisessa puheessaan maan turvallisuusjoukkojen puolustavan pääkaupunkia. Samaan aikaan eri puolilta Kabulia on kerrottu, kuinka turvallisuusjoukot ovat riisuneet univormunsa, eikä mainittavista puolustustaisteluista ole kerrottu. Talebanin joukot ovat ympäröineet kaupungin.

Mohammadi vakuutti silti turvallisuus- ja puolustusvoimien olevan sitoutuneita Kabulin puolustamiseen.

–Kansainväliset joukot ovat valmiita toimimaan yhteistyössä Afganistanin turvallisuus- ja puolustusvoimien kanssa, Mohammadi sanoi.

Siitä ei ole kuitenkaan merkkejä. Esimerkiksi Yhdysvallat on ilmaissut puuttuvansa tilanteeseen sotilaallisesti vain, jos evakuointioperaatioita vastaan hyökätään.

Reuters: Afganistanin hallinto neuvottelee Talebanin kanssa Qatarissa

Kello 15.30: Afganistanin hallituksen neuvottelijan mukaan Afganistanin hallinnon delegaatio matkustaa tänään Qatariin neuvottelemaan Talebanin edustajien kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan delegaatioon kuuluu muun muassa Afganistanin entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah.

Presidentti HS:lle: Tilanteen hyvin nopea kehitys oli yllätys

Kello 15.00: Presidentti Sauli Niinistö totesi HS:lle seuraavansa Afganistanin tilannetta tiivisti yhdessä ulkonimisteriön kanssa.

Koska tilanne elää jatkuvasti, Niinistö ei voinut kommentoida tarkemmin esimerkiksi suomalaisia auttaneiden afgaanien evakuoinnin tilannetta.

– Tilanteen hyvin nopea kehitys oli uskoakseni yllätys ainakin kaikille Afganistanin ulkopuolella, hän sanoi Helsingin Sanomille.

Niinistö ei kommentoi, onko Suomen ja muiden länsimaiden tekemä työ valunut nyt hukkaan.

– Yhdysvallat on ollut alueella yli 20 vuotta ja Suomikin jo pitkän ajan. Se on ollut yritys selvittää maan tilannetta.

Niinistö ei kommentoi tarkemmin myöskään sitä, miten mahdollinen Talebanin johtama Afganistan vaikuttaisi Suomen suhteeseen maahan.

Katso tallenne: Näin ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi Afganistanin nopeasti eskaloitunutta tilannetta lehdistötilaisuudesta:

Haavisto: suomalaisdiplomaattien tilanne Afganistanissa vaikeasti ennakoitava

Kello 14.33: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo lehdistötilaisuudessa, että Afganistanin tilanteen nopea kehitys aiheuttaa ison haasteen suomalaisen henkilökunnan ja afganistanilaistaustaisten henkilöiden turvaamiseksi ja heidän evakuoimiseksi Suomeen.

Haaviston mukaan suomalaisdiplomaattien tilanne Afganistanissa on vaikeasti ennakoitava, sillä Taleban on toimiltaan arvaamaton. Ulkoministeri sanoo, että evakuoimisten logistisista ratkaisuista on käyty keskusteluja.

Ensimmäisen 130 henkilön erän osalta on tehty nopeita ratkaisuja, mutta on vaikea ennakoida nykyisessä turvallisuustilanteessa, evakuoidaanko lisää ihmisiä Afganistanista, Haavisto sanoo.

Aiemmin nopean vetäytymisen tarvetta ei ole ollut, joten tilanne on Suomelle uusi. Lainsäädännöstä johtuvaa viivettä vetäytymiseen ei Haaviston mukaan ole.

Reuters: Yhdysvallat ei puutu Kabulin valtaukseen sotilaallisesti

Kello 14.26: Yhdysvallat ei tule muuttamaan strategiaansa ja puuttumaan Afganistanin pääkaupungin Kabulin valtaukseen sotilaallisesti, jos vain evakuoinnit kaupungista saavat jatkua rauhassa, kertoi amerikkalaisviranomainen uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lähteen mukaan Yhdysvalloilla ei ole tietoa siitä, että Taleban olisi vielä tunkeutunut Kabuliin mittavissa määrin.

"Vielä yksi lisävuosi tai viisi lisävuotta, Yhdysvaltojen sotilaallisella läsnäololla ei ole merkitystä, jos Afganistanin oma armeija ei kykene puolustamaan maata. En voinut hyväksyä sitä, että Yhdysvallat olisi läsnä loputtomiin keskellä toisen maan konfliktia", Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden puolusti amerikkalaisten vetäytymistä Afganistanista Valkoisen talon lausunnossa.

Taleban kertoo saartaneensa Kabulin

Kello 13.30: Kabulin edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille äärijärjestön saartaneen Kabulin. Talebanin mukaan se kuitenkin sallii esimerkiksi lentokentän toiminnan, jotta halukkaat pääsevät pakenemaan kaupungista ennen vallansiirtoa.

Edustajan mukaan Kabulissa olevien ulkomaalaisten on kuitenkin rekisteröidyttävä Talebanille lähipäivien aikana, jos he päättävät jäädä kaupunkiin. Esimerkiksi Venäjä on ilmoittanut, ettei se aio evakuoida suurlähetystöään kaupungista. Suomen ulkoministeriö valmisteli sunnuntaina Suomen kansalaisten ja Suomelle työskennelleiden afganistanilaisten evakuoimista.

Taleban lupasi, että Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsenet voivat palata koteihinsa.

Reutersin Taleban-lähde kertoi lisäksi, että järjestö pyrkii takaamaan sairaaloiden toiminnan ja sallii avustuskuljetukset Kabuliin.

Afganistanin presidentti luopuu vallastaan vielä tänään

Kello 13.10: Al Arabiya -uutiskanava: Afganistanin presidentti Ashraf Ghani luopuu vallastaan vielä tänään. CNN:n mukaan hallituksen ja Talebanin väliset neuvottelut ovat käynnissä.

Venäjä ei aio evakuoida lähetystöään

Kello 13.05: Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa suurlähetystöjen evakuoinnit ovat alkaneet. Yhdysvaltojen lähetystön evakuointi on käynnissä, CNN kertoo. Tavoitteena on evakuoida koko lähetystö viimeistään tiistaiaamuun mennessä, ja lähetystöön jää vain kourallinen henkilökuntaa.

Ruotsin ulkoministeri ilmoitti lauantaina, että Ruotsin lähetystöön jää minimimiehitys. Venäjä ei aio evakuoida suurlähetystöään, maan ulkoministeri ilmoittaa uutistoimisto Interfaxille.

Suomen suurlähetystö yhä toiminnassa: "Tilanne on kiireellinen ja muuttuu koko ajan"

Kello 13.02: Suomen suurlähetystö on sunnuntaina yhä toiminnassa Kabulissa, kerrottiin ulkoministeriöstä aamulla HS:lle. Suurlähetystö on ollut yhteydessä Afganistanissa asuviin Suomen kansalaisiin.

Ulkoministeriö ei voi toistaiseksi ottaa kantaa siihen, kuinka pitkään Suomen suurlähetystö jatkaa toimintaansa Kabulissa, Suomen ulkoministeriön Eteläisen Aasian yksikön yksikönpäällikkö Veikko Kiljunen kertoo.

Esimerkiksi Tanska ja Norja ilmoittivat perjantaina, että ne sulkevat väliaikaisesti lähetystönsä Afganistanissa kokonaan. Saksa ilmoitti supistavansa oman lähetystönsä toiminnan minimiin. Australia päätyi sulkemaan lähetystönsä jo toukokuussa, jolloin kansainväliset joukot aloittivat vetäytymisen.

Suomen ulkoministeriö valmistelee sunnuntaina kiireisesti Suomen kansalaisten ja Suomelle työskennelleiden afganistanilaisten evakuoimista. Valtioneuvosto ilmoitti perjantaina päätöksestään evakuoida Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa työskennelleitä afganistanilaisia perheineen Suomeen. Heitä on enintään 130 mukaan lukien työntekijöiden perheet.

Turvallisuussyistä tarkat aikataulut ovat salaisia. Samoin se, jääkö joitain Suomen edustajia Afganistaniin vielä evakuoinnin jälkeen.

Reutersin Nato-viranomaiselta saaman tiedon mukaan EU:n henkilöstö on siirtänyt toimintaansa pääkaupungin sisällä. Yhdysvallat aloitti aiemmin suurlähetystönsä evakuoinnin ja lähetystö toimii tällä hetkellä Kabulin lentokentältä käsin.

AP: Talebanin edustajat matkalla presidentinpalatsiin neuvotteluihin vallansiirrosta

Kello 12.30: Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan Talebanin edustajat ovat menossa Afganistanin presidentinpalatsiin neuvottelemaan vallan siirtymisestä äärijärjestölle.

Presidentti Ashraf Ghani on yrittänyt puolestaan neuvotella tilanteesta paikallisten johtajien ja kansainvälisten kumppanien kanssa.

Kabul oli sunnuntaiaamuna ainoa suuri kaupunki Afganistanissa, joka oli vielä hallinnon kontrollissa. Aiemmin sunnuntaina Taleban valtasi Jalalabadin Itä-Afganistanissa ja eilen Mazar-i-Sharifin.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani.

Jalalabad haltuun ilman vastarintaa

Nopealla tahdilla etenevä äärijärjestö on ottanut haltuunsa Jalalabadin kaupungin itäisessä Afganistanissa. Kaupungin asukkaiden mukaan Taleban otti kaupungin haltuunsa ilman vastarintaa.

–  Heräsimme aamulla Talebanin valkoisiin lippuihin liehumassa kaikkialla kaupungissa. He tulivat tänne ilman taistelua, kommentoi paikallinen Ahmad Wali.

Saman vahvistivat Reutersille paikallinen afganistanilaisviranomainen sekä länsimainen turvallisuuslähde. Paikallisviranomaisen mukaan kaupunki antautui Talebanille siviiliuhrien välttämiseksi.

Eilen Taleban valtasi myös tiukkaa vastarintaa tehneen Mazar-i-Sharifin maan pohjoisosassa. Järjestön taistelijat etenivät noin 50 kilometrin päähän maan pääkaupungista Kabulista.

Talebanin taistelijoita ajamassa Afganistanin armeijan autolla Laghman provinsissa sunnuntaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos