Kiinalaisessa ydinvoimalassa vakava tilanne, mutta voimala ei ole hätätilassa - Ulkomaat - Aamulehti

Kiinalaisessa ydinvoimalassa vaurio, jonka vuoksi tilanne on ”vakava ja kehittyy koko ajan” – Osaomistaja: Jos reaktori sijaitsisi Ranskassa, se olisi jo suljettu

Ydinvoimalan alueella mitattiin aiemmin kohonneita säteilyarvoja, joiden alkuperää on tutkittu muun muassa Yhdysvalloissa.

Ranskalaisen energiayhtiö Electricite de Francen (EDF) omistaa osan kiinalaisesta huolta aiheuttaneesta voimalasta.

23.7.2021 13:39

Osan kiinalaisesta ydinvoimalasta omistava ranskalainen energiayhtiö kertoo, että se sulkisi voimalan, jos asia olisi heidän käsissään. Yhtiön tiedottajan mukaan ydinvoimalan polttoainesauvat ovat vaurioituneet.

Ympäristössä on mitattu kohonneita säteilyarvoja, joista muun muassa yhdysvaltalaismedia CNN uutisoi viime viikolla.

Päätösvalta voimalan sulusta on kuitenkin kiinalaisella China General Nuclear Power Groupilla (CGN), joka on ydinvoimalan suurin omistaja.

Ranskan valtion omistaman energiayhtiö Electricite de Francen (EDF) tiedottaja kertoi torstaina, että voimala ei ole ”hätätilassa”, mutta tilanne on ”vakava ja kehittyy koko ajan”.

Jos kyseinen reaktori sijaitsisi Ranskassa, se oli olisi jo varotoimenpiteenä suljettu maan ydinvoimakäytäntöjen vaatimana, tiedottaja kertoo.

Ranskan energiayhtiön huolesta kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja uutistoimisto Reuters.

Kyseessä on Taishan ydinvoimala eteläisessä Kiinassa Guangdongin maakunnassa.

Voimala oli uutisissa jo aiemmin kesällä, kun ydinvoimalan alueella mitattiin kohonneita säteilyarvoja. Silloin Kiinan viranomaiset syyttivät pienestä vuodosta vahingoittuneita polttoainesauvoja.

Lisäksi ranskalaiset energiayhtiöt ovat syyttäneet Kiinan turvallisuusviranomaisia sallitun säteilymäärän nostamisesta voimalan alueella, jotta voimalan sulkemisen voi välttää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut